Vanhemmat puuttuvat yhä enemmän päiväkotien lepohetkiin, vaikka päiväunet ovat monelle lapselle tärkeät
Nykyään ei ole poikkeuksellista esittää toivetta siitä, että lapsen päiväuniaikaa päiväkodissa rajoitettaisiin – päiväunet saatetaan jopa kokonaan kieltää.

Pitkään varhaiskasvatuksen kentällä työskennelleet ammattilaiset kertovat Kaksplussalle, että vanhemmat puuttuvat nykyään huomattavasti aiempaa enemmän päiväkodin lepohetkiin.
Vielä vuosikymmen sitten kenenkään ryhmäläisen nukkumiseen ei välttämättä puututtu. Tänä päivänä ei ole enää poikkeuksellista esittää toivetta siitä, että lapsen päiväuniaikaa rajoitettaisiin päiväkodissa – päiväunet saatetaan jopa kokonaan kieltää.
Yleensä syy päiväunien kieltämiselle on, ettei lapsi nuku päiväunia enää kotona, ja nukahtaminen venyy illalla päiväkodissa torkkumisen takia.
Alan ammattilaisten mukaan kahdenkymmenen lapsen ryhmästä jopa kolmannes perheistä on saattanut toivoa päiväunien rajoittamista.
Lapsen nukahtamisen vahtiminen parinkymmenen hengen ryhmässä saattaa kuitenkin olla vaikeaa, eikä kaikkien tarkkaa nukahtamisaikaa voida aina tietää. Myös herättäminen kesken lepohetken voi häiritä ryhmän muita lapsia, jotka olisivat vielä nukkuneet ilman häiriötekijöitä.
Lapsen ikä ja arjen tapahtumat vaikuttavat unentarpeeseen
Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen laatukoordinaattori Kati Pohjonen kertoo, että yleensä päiväuniasiat saadaan silti toimimaan yhteistyössä huoltajien kanssa.
– Huoltajien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta osalle lapsia päiväunia rajoitetaan ja heidät herätetään sovitusti tietyn ajan jälkeen. Heille, jotka tarvitsevat päiväunet tarjotaan toki mahdollisuus siihen.
Vanhempien olisi hyvä huomata, että päiväkodissa lapsi saattaa väsyä eri tavalla kuin kotona. Myös hoitopäivän pituus vaikuttaa väsymystasoon.
– Aamukuudelta päiväkotiin tullut lapsi on helposti väsyneempi kuin vasta kymmeneltä saapunut lapsi. Samoin lapsen ikä ja arjen tapahtumat vaikuttavat paljon unentarpeeseen, Pohjonen muistuttaa.
Lue myös: Leikki-ikäisen päiväunet päiväkodissa: tarpeen vai yöstä pois?
Lepohetki ei tarkoita päiväunipakkoa
Useimmiten lapsilla on päiväkodissa lepohetki noin kello 11.30–14.00 välillä. Vaikka lapsi ei nukkuisi enää päiväunia, huolehditaan päivähoidossa lähtökohtaisesti noin tunnin mittaisesta lepohetkestä hämärässä.
Pohjosen mukaan päivälepohetkestä pyritään tekemään mahdollisimman miellyttävä hetki kaikille.
– Päivälepokäytänteissä on monia tapoja. Toisessa ryhmässä luetaan päiväleposatu, toisinaan saatetaan kuunnella musiikkia. Usein näissä on otettu huomioon myös lasten mielipide ja toiveet.
Lepohetken perusperiaate on kaikkialla varhaiskasvatuksessa sama: aktiivisen päiväkotipäivän aikana on hyvä saada kokemus myös rauhoittumisen hetkestä. Käytänteet saattavat kuitenkin vaihdella jopa varhaiskasvatusyksikön sisällä eri ryhmien välillä.
– Ryhmien välillä tehdään yhteistyötä ja on kehitetty erilaisia toimintamalleja, kuten torkkulaa, virkkulaa, nukkujia ja kukkujia. Toisten lasten kohdalla on tehty yhdessä huoltajien kanssa ratkaisuja, että he kuuntelevat sadun ja nousevat sen jälkeen leikkeihin, Pohjonen havainnollistaa.
Vanhemmat tietoisempia varhaiskasvatuksesta
Päiväkodissa lapsia kuormittavat kotioloista poiketen eri tavalla varsinkin suuri ryhmäkoko, melu sekä sosiaaliset virikkeet. Päivän lepohetki on tärkeä lapsen jaksamisen kannalta, vaikka hän ei nukkuisikaan. Päivärytmi varhaiskasvatuksessa onkin suunniteltu siten, että virikkeen ja levon vuorottelu toteutuu aina.
Unirytmi ja tarvittava unen määrä on yksilöllistä, mutta rauhoittuminen ja hetkeksi hiljentyminen tekee hyvää kaikille. Pohjonen huomauttaa, että lapsen unentarve saattaa vaihdella nopeallakin aikataululla.
– Siksipä tässä päiväuni-asiassa ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tänä päivänä huoltajat ovat kuitenkin aiempaa tietoisempia varhaiskasvatuksesta. Päiväunet ovat yksi keskustelua huoltajien kanssa vaativa asia lapsen päivässä.
Pohjonen kertoo, että päiväuniin liittyvistä käytänteistä käydään keskustelua sekä päiväkoti-, ryhmä- että yksilötasolla. Huoltajia kuunnellaan ja lasten väliset yksilölliset erot pyritään huomioimaan mahdollisimman hyvin.
Väsymys voi johtaa huonotuulisuuteen
Päiväkotipäivä on monille raskaampi kuin päivä kotona, joten toisinaan lapsi saattaa tarvita päivälepoa vielä varhaiskasvatuksessa ollessaan, vaikka kotona ei päiväunia enää nukuttaisikaan.
Väsymisestä voi seurata lapselle muun muassa huonotuulisuutta ja vaikeutta kontrolloida käytöstään. Väsymys voi ilmetä niin uneliaisuutena kuin ylivireytenä.
Riittävästä unen määrästä on aina huolehdittava lapsen hyvinvointia ajatellen. Alla Uniliiton tekemä tiivistelmä lasten keskimääräisestä unimäärästä eri ikävuosina.
Lue myös: Psykologi vietti kuukauden päiväkodissa varhaiskasvatusta tutkien: ”Mainettaan parempaa työtä”
Kommentit
Jokin näkemys tähän:
päiväkdissa nähdään, kun lapsi tarvitsee unia. Joidenkin lasten osalta tulee huomioiduksi sekin, että keskenkatkaistut päiväunet eivät ole hyväksi: mm. hlö kunnan tieto ja kokemus siitä, että lapsi ei saa kotona riittävästi aikaa nukkumiseen. Nämä eivät poikkeuksia, vaan lisääntynyt.
Kotiolot, lapsen hermosto, aktiivisuus ym. tekijöitä levon tarpeeseen.
Nukkarissa tulee huomioida myös pelkotilat joita joillain lapsilla on: pimeän pelko, koti-ikävä. Monasti lapset pohtivat päivä levolla asioita, joita ei muutoin tule päivän aikana ilmi: huolet, ahdistukset. Nämä tulevat esiin myös toiminnallisin tavoin.
Monasti lepohetkillä yhden kasvattajan tulee pärjätä yksin näiden erilaisten lasten tunteiden kanssa. Sensitiivisyyttä ja aikaa lapselle myös lepohetkiin vaatisin.
Vanhempien merkitys, läsnäolo lapsiensa kanssa kotioloissa merkittävä: rutiinit ym.
Toki meitä niin aikuisia kuin lapsia on aamu- ja iltavirkkuja. Vaatii taitoa ja näkemystä luovia näissä asioissa.
Joissain päiväkodeissa on vielä paljon tekemistä siitä, miten järjestellä päiväuni-/lepohetken ajankohta niin, että on riittävästi henkilökuntaa niin nukkarissa kuin ohjaamassa valvovaa lapsikatrasta. Vaatii ns. vanhojen rakenteiden, näkökulmien, mielipiteiden mukauttamista ja priorisoida opettajien suunnitteluaika toisin.
Musta-valkoista ei ole tämäkään juttu.
Vaka-ope, nyt tuumailutauolla ko. tehtvästä