3- ja 5-vuotiaiden jatkuva sairastelu

  • Viestiketjun aloittaja "mama"
  • Ensimmäinen viesti
"mama"
Lapsemme ovat sairastelleet viime syksystä saakka lähes koko ajan. Hoitopaikat ovat pysyneet samana , itseasiassa kummallakin on nykyisin jopa pienemmät ryhmät ja vain 4h päivät. Lisäksi olen pitänyt aina toisenkin lapsen kotona toisen sairastaessa, hoitopäiviä ei ole kertynyt kovin montaa kuukaudessa. Aikoinaan kun aloittivat hoidossa oli ensimmäinen puoli vuotta jatkuvaa flunssaa ja kuumetta, sen jälkeen ovat olleet melko terveitä, perinteiset pari nuhaflunssaa, pari kuumetta ja vatsatautia on ollut per vuosi.

Nyt syksyllä alkoi ensin flunssat ja yskät. Vuodenvaihteen jälkeen kummallakin on ollut 5 kovaa kuumetta, kolme kurkunpääntulehdusta, joiden yhteydessä myös kuume, pari vatsatautia, korvatulehdukset (toisella nyt kolmas kuuri menossa samaan tulehdukseen, joka ei ota helpottuakseen), normaali flunssaa lapsilla on oikeastaan lähes koko ajan, myös yskää ja välillä hengenahdistusta. On tutkittu mykoplasmat, keuhkoklamydiat ja muut, muttei syytä löydy. Toinen lapsista on valitellut nivelkipuja, nivelet eivät ole turvonneet, eikä tulehdusarvot ole olleet koholla, joten tilannetta on vaan käsketty seurata. Reumaa suvussa ei ole ollut.

Lapset syövät normaalia kotiruokaa, aika paljon vihanneksia ja hedelmiä. D-vitamiiniannosta nostettiin hieman lääkärin suosituksesta. Viime aikoina kummallakin on paino laskenut jonkin verran johtuen sairasteluista, ruoka ei maistu, kun nenä on tukossa. Lemmikkejä ei ole, eikä meillä tupakoida.
Missä voisi olla syy tauteihin? Mitä kannattaisi lähteä tutkimaan? Onko näin runsas sairastelu normaalia?
 
Infektioiden "liikkuvuus" eli epidemiologinen tilanne vaihtelee paljonkin eri vuosina ja eri paikkakunnilla, mikä voi selittää osan lastenne lisääntyneestä sairastelusta. Mikäli lapsilla on esiintynyt astmaoireita ja jos heillä on astman riskitekijöitä, niin suosittelisin astmatutkimuksia. Astman tärkein riskitekijä lapsella on vanhemman tai vanhempien astma. Astmaan voi viitata herkkyys kurkunpäätulehduksille. Mikäli lapsillanne on nenän tukkoisuutta tai kuorsausta, pitäisi neniä alkaa hoitaa turvallisella nenästeroidilla kuten mometasonifuroaatti-nenäsuihkeella. Nivelkivut voivat liittyä joihinkin infektioihin. Mahdollisesta astmasta ja sen tutkimisesta kannattaa puhua oman terveyskeskuslääkärinne kanssa tai voitte varata ajan astmaan perehtyneen lastenlääkärin tai lasten allergologin vastaanotolle.

Pertti Pitkänen
lastentautien erikoislääkäri
 

Yhteistyössä