8v pojan yölliset jalkakivut ja (yöllisiin) kipuihin liittyvä ajoittainen liikkumisvaikeus aamulla

Hei!

Meillä on 8-vuotias poika, jolla alkoi pari viikkoa sitten yölliset kipukohtaukset jaloissa. Kipukohtauksia oli ensin muutaman muutaman päivän välein, mutta nyt on ollut 5pv kivuton jakso.

Kivut ovat pääasiasiallisesti molemmissa jaloissa symmetrisesti, mutta enemmän/voimakkaammin oikeassa jalassa. Kipu tuntuu joko yläreisissä tai polvien yläpuolella eli kivun paikka vaihtelee. Kipukohtaukset saattavat olla niin kovia, että lapsi herää itkien 1-3krt yössä. Kohtaukset ovat kestoltaan noin 15-20 min, jonka jälkeen poika on jatkanut normalisti uniaan.

Lämpö (unisukat ja villashaali), kevyt hieronta, asennon vaihto ja tarvittaessa paracetamoli (250-500mg) ovat yleensä auttaneet kipukohtauksiin. Kovin voimakkaasti poika ei anna kuitenkaan hieroa jalkoja, koska se hänen mielestään sattuu liikaa kipukohtauksen aikana ja hän haluaa vain itse vaihtaa asentoa tai liikuttaa jalkojaan. Lisäksi Olemme nyt myös kokeilleet magnesiumlisää ensin suullisesti ja nyt noin viikon verran suihkeena jalkoihin ennen nukkumaan menoa. En tiedä, onko se vaikuttanut kipukohtausten loppumiseen.


Mikäli yö on mennyt ilman kipukohtauksia, ovat aamut ja seuraava päivä normaalit. Niiden öiden jälkeen, jolloin taas on ollut kipukohtauksia, niin aamuisin herättyään poika kävelee aluksi hieman vaikeasti tai ontuu hetkellisesti toista jalkaa. Tämä menee kuitenkin ohi noin 5min kuluessa aamutoimien yhteydessä, jonka jälkeen hän on "normaali" ja kivuton koko päivän. Pojan mukaan kipu tuntuu vain liikkuessa ja niissä kohdissa, missä yölläkin oli kipuja eli paikallaan ollessa ei ole minkäänlaista kipua/särkyä.

Poikeuksena oli toinen kipukerta/yö vajaa kaksi vko sitten, jolloin yöllisten kipukohtauksian lisäksi hän heräsi kesken unien aamulla seitsemän jälkeen kipukohtuakseen ja hänellä oli sen jälkeen kävelyvaikeuksia puoleen päivään saakka/kipu esti osittain liikkumisen.

Kävimme samana iltapäivänä yleislääkärillä terveyskeskuksessa. Pojalle tehtiin yleinen terveystarkastus (nielu, silmät, imusomukkeet, vatsa) sekä tutkittiin käsin tunnustelemalla luusto, lihaskunto, nivelet, lonkat, liikeradat, refleksit, selkä ja tehtiin perusneurologiset testit. Mitään poikkeavaa ei tuolloin löytynyt. Pojalla ei ole ollut näiden kahden viikon aikana kuumetta, nivelturvotusta, havaittavia ihomuutoksia, petekioita, mustelmia, ihottumaa tai muita oireita.

Noin puolitoista viikkoa ennen kipukohtausten alkua sairastimme kuitenkin influenssan, jolloin häneltä otettiin verikoe Mehiläisessä. Perusveriarvot (leukosyyttiarvot olivat tuolloin hyvät ja CRP 11/vain hieman koholla, minkä snoivat olevan tyypillistä virusperäiselle infektiolle.

Poikamme on hyvin liikunnallinen. Koulussa on liikuntaa vain kerran viikossa 2h, mutta hän käy 5krt viikossa liikuntailtapäiväkerhossa 3h/pv ja harrastaa jääkiekkoa vähintään 3krt/vko. Satunnaisesti myös muuta liikuntaa. Nyt pidimme hiihtolomaviikon harrastuksista taukoa, koska huomasin, että liikunnallisen päivän jälkeen kipukohtaukset uusiutuivat helpommin yöllä. Pojallamme saattaa myös olla ns. toiminnallinen lattajalka, joten ajattelin, että voisiko tämä vaikuttaa asiaan (mieheni suvussa on myös lattajalkaisuutta)?


Onko kyse tavallista rajummista kasvukivuista, liikunnallisesta ylirasittumisesta vai tulisiko tehdä jatkotutkimuksia esim. laboratoriokokeita tai käydä erikoislääkärillä tutkimassa asiaa tarkemmin?

Kiitos jo etukäteen asiantuntijoille vastauksesta!
 
Meidän pojalla, 12-v, alkoi jalkapohjakivut alkuvuodesta, ja taustalla oli pari nilkan venähdystä, joita hoidettiin asianmukaisesti. Poika harrastaa yleisurheilua ja suunnistusta kolmesti viikossa. Mutta kivun takia treenit olivat pari kuukautta tauolla.

Kipu oli pahin juuri aamuisin, ja pahimmassa vaiheessa hän kulki Buranan voimin. Päivän mittaan kipu väheni, mutta säilyi kuitenkin. Kengät olivat tukevat.

Saimme koululääkäriltä lähetteen alaraajatutkimuksiin, jonka suoritti jalkoihin erikoistunut fysioterapeutti, ja hän totesi useamman jalkavian pojalla; yliliikkuvat nivelet, vähäinen erotus säärien pituudessa, ja jo ennestään tiedossa ollut lievä skolioosi. Kivun takia poika oli opetellut astumaan jalan ulkosyrjällä, ja se taas oli heikentänyt päkiän lihaksistoa.

Poika sai muotoillut pohjalliset, ja nyt kahden viikon käytön jälkeen kipua ei enää ole. Lisäksi hän sai jumppaohjeita, joilla vahvistetaan löysien nivelten ympäröiviä lihaksia.

Pojan pohjalliset ja alaraajatutkimuksen korvasi vakuutus, mutta fysiatrin palkkiosta saimme vain kela-korvauksen. Käyntejä oli kolme.

Seuraava käynti on kesä alussa ja silloin kartoitetaan tilanne. Seuraavia pohjallisia vakuutus ei enää korvaa, mutta jos vain tarvetta on, niin sellaiset ostamme.

Labroja ei tettu, eikä jalkoja kuvattu missään vaiheessa.
 

Yhteistyössä