.,,

Minäkin olen taisteluni taistellut lekureiden ja terkkereiden kanssa.Suomessa rokotusten haitoista ja vaaroista vaietaan ja viljellään pelkoa ettei yksikään äiti uskaltaisi jättää rokottamatta lapsiaan.Esim Usassa(rokotusten luvattu maa)kerrotaan yksityiskohtaisesti haitat ja vanhemmat allekirjoittavat paperin,tällöin rokotuksista vastuu siirtyy vanhemmille jos jotain sattuu.Mutta meillä Suomessa KansanSairauslaitos,rokotustenvalmistajat ja hoitohenkilökunta
pitävät suun visusti supussa vaaroista.Syykin on selvä:Suuret rahat jotka rokotuksissa liikkuu.
Pidä pääsi,älä välitä tuollaisesta lekurista.Tuo kysely kyllä haiskahtaa.En halua pelotella mutta voipi tulla yhteyden otto esim.sossusta.Ne osaavat olla todella kieroja. Mutta onneksi meillä on rokotukset vapaaehtoisia.
 
Minusta kysely ei kuulosta viittaavan sen kummempaan kuin että lääkäri etsi mahdollisuutta painostaa rokotusasiassa lapsen isän kautta - joskus aiemminkin olen törmännyt ilmiöön, että jos lääkäri ei yhtä vanhempaa saa painostettua tai peloteltua oman pillinsä mukaan niin sitten yrittää toista.

Haittoja on ja kuolemantapauksiakin, valitettavasti näitä peitellään kovasti. Lääkäreillä ei koulutuksessa paljonkaan ole aiheesta eivätkä yleensä työssäänkään asian kanssa ole juuri tekemisissä, käytännössähän yleensä rokotusasioita hoitavat terveydenhoitajat. He taas toimivat Kansanterveyslaitoksen varassa, ja se taas saa merkittävää rahoitusta rokotevalmistajilta (samoin sen työntekijät raportoivat saaneensa palkkioita rokotevalmistajilta), kts. esim. http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/ktl_roko_rahoitus_2006_html joilla seikoilla on omat vaikutuksensa siihen miten haittoihin ja riskeihin suhtaudutaan.

Jos haluaa vaikuttaa ettei vastaavaa asiattomuutta tapahtuisi jatkossa, kyllä tuosta huutamisesta ja haittavaikutusten kiistämisestä kannattaisi kirjallista palautetta antaa, eli tehdä esim. muistutus, vrt. potilaslaki "Terveyden- ja sairaanhoitoonsa tai siihen liittyvään kohteluunsa tyytymättömällä potilaalla on oikeus tehdä muistutus terveydenhuollon toimintayksikössä terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle. Muistutukseen on annettava ratkaisu kohtuullisessa ajassa sen tekemisestä." Potilasasiamiehen tehtäviin kuuluu auttaa tuollaisen tekemisessä.
 
Lpm
Todella mielenkiintoista. Meille ei ole koskaan kukaan sen kummemmin naputettu tai edes yritetty taivutella ottamaan rokotuksia. Asia on yleensä kuitattu toteamuksella: no tiedät mistä rokotuksia saa, jos mieli muuttuu, johon olen vastannut: joo, ja jättänyt lisäämättä: älä luulekaan, että rokotuksen takia tänne joskus tulen. Kovasti vaihtelee suhtautuminen.

Tutkin lakipykäliä syksyllä, kun sukulainen oli intissä eikä halunnut rokotuksia. Intin th tai lääkäri väitti, että kyllä on laki, että rokotuksiin pitää suostua intissä. Perustuslaista löytyi tällainen pykälä :

7 §
Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen

Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

Mä tulkitsen tämän tarkoittavan mm, että rokotuksia ei ole pakko ottaa eli intin th:n tai lekun pitäs pystyä esittään pykälä, joka perustuslain kumoaa voidakseen väittää tällasta. Mä olen sitä mieltä, että syytöksiin rokottamattomuudesta, perustellaan ne miten tahansa, voi tyynesti vastata: että Suomessa ei ole rokotuspakkoa, oma asias jos rokotat (=myrkytät) lapses, mä en rokota.
 
Meillä on onneksi käynyt tuuri ja kerran sattui kohdalle jopa lääkäri, joka yllätyksekseni ymmärsi hyvin etten ole rokotuksia ottanut ja kävimme ihan mielenkiintoisen keskustelun eikä hän laisinkaan yrittänyt päätäni kääntää. Päinvastoin itsekin ihmetteli, miksi mpr rokotus nykyään annetaan..! Tänään oli tytön 1,5v neuvola ja muuttomme myötä uusi th ja uusi lääkäri, lääkäri oli hämillään kun tytöllä ei rokotuksia ja kyseli asiasta, johon totesin että nämä keskustelut on jo aiemmin käyty moneen kertaan, etten enää jaksaisi. Sitten hän pyysi jos vastaisin lyhyesti, miksen ota rokotuksia ja lyhyesti vastasin. Sitten hän hymyillen totesi; "niin, onhan lapsi täällä Suomessa turvassa rokotettujen keskellä" Hohhoijaa tuolle kommentille mutta en todellakaan jaksanut alkaa vääntää. Lopulta hän vain totesi, että pääasia että olen perehtynyt asiaan ja tiedän riskit yms.

Itse olin varautunut siihen, että siellä voi olla vastassa joku äkäinenkin ihminen asian osalta ja olisin lähtenyt kävelemään, jos käytös olisi alkanut olla asiatonta. Sitähän lääkärit tuskin haluavat, että äidit eivät enää käy neuvolassa, joten erittäin epäammattimaista käytöstä tuo lääkärisi osoittaa. Itse tekisin hänestä valituksen.
 
Itseäni mietityttää tuo edessä olen MPR-rokotus. Saas nähdä, miten minun kyselyihin suhtaudutaan. Ajattelin ainakin lykätä sitä hieman vanhemmalle iälle, kun poika on ainakin 4-5 vuotta. Tuo viittaus aiemmin tuolla sossun yhteydenottoon, saattaa tulla siitä, että lain mukaan lapsen hyvinvoinnista huolehtimiseen kuuluu säännölliset neuvolakäynnit. Siis jos epäillään lapsen huonoa kohtelua tms. myös neuvolakäynnit syynätään. Siinä yhteydessä voi rokotusasia tulla esiin. Tuon huutavan lääkärin tenttaus isästä kuullosti vähän pahanenteiseltä :/

Minulle on myös pidetty tenttaus (yksityisen lastenlääkärin toimesta) lapsen isästä ja siitä miksi minulla on sukset ristissä hänen kanssaan ja olen yh. Tuli todella yllätyksenä, kun menin vaan näyttämään lapsen ihoa joutua tenttaukseen. Emme käytä enää ko. lastenlääkärin palveluita.


 
Alkuperäinen kirjoittaja Vadelma71:
Tuo viittaus aiemmin tuolla sossun yhteydenottoon, saattaa tulla siitä, että lain mukaan lapsen hyvinvoinnista huolehtimiseen kuuluu säännölliset neuvolakäynnit. Siis jos epäillään lapsen huonoa kohtelua tms. myös neuvolakäynnit syynätään. Siinä yhteydessä voi rokotusasia tulla esiin. Tuon huutavan lääkärin tenttaus isästä kuullosti vähän pahanenteiseltä :/

Ei ole mitään lakia tai asetusta, joka määräisi käymään sen kummemmin äitiys- kuin lastenneuvolassakaan, kyllä ne ihan vapaaehtoisia ovat. Kelan maksamien veronmaksajilta tulevien rahojen edellytyksenä on käynti terveydenhoidon ammattilaisella tiettynä ajankohtana raskausaikana ja käynti jälkitarkastuksessa synnytyksen jälkeen, mutta ei näitäkään ole pakko neuvolassa hoitaa. Toki on totta, että neuvolakäynnit voivat olla yksi mahdollinen mittari jolla arvioidaan sitä, toimitaanko kuten lapsenhuoltolaki edellyttää (mm. "Lapselle tulee turvata hyvä hoito ja kasvatus sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito.")

 
SMP
Ihmettelen tiedän kaikkien negatiivista suhtautumista rokottoisiin. Jos lapsemme nykymaailmassa asuisivat pullossa eivät tapaisi muita kuin suomalaisia koko elinaikanaan. niin silloin mielipiteenne olisi ok. Mutta näin kuitenkaan ei ole. Juuri rokotteilla on saatu kuriin monet erittäin tappavat taudit kuten esim pelkäämänne mpr. Johon maapallollamme vuosittain kuolee kehitysmaissa rokottomattomia lapsia tuhansittain.

Kun tiedämme kuitenkin että suomalaiset matkustavat joka vuosi pidemmälle ja tapaavat paljon myös rokottomattomia/tauteja sairastamattomia ihmisiä, mielestäni on maieltä aikuisilta edesvastuutonta jättää lapsiamme rokottamatta ja näin aiheuttaa lapsillemme vakavia sairauksia myöhemmin.

Jos hyvät ihmiset pelkäätte kuollaksenne MPR rokotetta, miksi ette vaadi neuvolassa niitä annettavaksi erikseen. Niitä saa edelleen erikseen jos vaan pyytää.

Suomessa olessa rokottamattomat lapset voivat saada ns. laumasuojan mutta annas ollakkaan kun ko. laumasuojaa ei ulkomailla olekaan. Miten valvotte siellä ettei esim MPR taudit tartu. Pidättekö lapsenne pullossa ulkomailla? Sairas ajatus jo silleensä:)
 
Ja kaikki perheethän matkustavat ulkomaille jossain vaiheessa. . . . En olisi tuosta niin varma.
Jossakin ketjussa jo todettiin että viruskannat ovat muuttuneet; rokotukset eivät. Toisin sanoen rokotukset eivät anna täyttä suojaa tauteja vastaan. Ja toisekseen rokotukset voivat pahimmillaan aiheuttaa pahempia sivuoireita (tauteja) kuin ne taudit, joita vastaan "suojataan".
 
Kaikki perheet eivät matkusta ulkomaille. Monet aikuiset sensijaan menevät esim opiskelemaan, tai joutuvat työnsä puolesta matkustamaan. Toisiin maihin et edes pääse ilman tiettyjen tautien rokotustusta. Vanhemmat määräävät lapsensa hoidosta, eikä rokotuksia anneta jos vanhemmat ei sitä halua, vaikka se kuinka typerää olisikin muiden mielestä. Esimerkiksi jäykkäkouristusta vastaan ei laumaimmuniteettia ole, ja sen voi saada vaikka omalta takapihalta.

Toki tuo vanhempien määräysoikeus voidaan tietyissä tapauksissa ohittaa, mutta silloin ei puhuta enää rokotuksista vaan välittömästi henkeä pelastavista hoidoista.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Oisku:
Toisiin maihin et edes pääse ilman tiettyjen tautien rokotustusta. Vanhemmat määräävät lapsensa hoidosta, eikä rokotuksia anneta jos vanhemmat ei sitä halua, vaikka se kuinka typerää olisikin muiden mielestä.
Ainoa pakollinen joihinkin maihin vaadittava matkailijan rokote taitaa olla keltakuumerokote (ja silloinkin vain jos tulee alueelta jossa keltakuumetta vakituisesti on, Suomi ei näihin maihin kuulu). Keltakuumerokote taas ei kuulu yleiseen rokotusohjelmaan Suomessa.

Niin kauan kuin keskeisessä roolissa rokotteista ja -suosituksista päättämässä Suomessa on Kansanterveyslaitoksen rokoteosasto joka esim. vuonna 2006 sai n. 20 prosenttia menoistaan maailman suurimmalta rokotevalmistajalta (ja vuonna 2008 perui 20 miljoonan euron lintuinfluenssarokotekaupan toisen yhtiön kanssa ja tilasi tuolta samaiselta toimintaansa 20% osuudella rahoittavalta rokotevalmistajalta n. 36 miljoonalla), voi olla ihan hyvä miettiä kahdesti oma päätöksensä ko. tahon suosituksen noudattamisesta, vaikka se rokotevalmistajan leivissä olevia kuuntelevien mielestä kuinka typerää olisikin. Laitoksella on jopa ainakin yksi yhteinen työntekijäkin GlaxoSmithKlinen kanssa.

Millä muulla alalla hyväksyttäisiin tilanne, että hankintoja kilpailuttava julkissektorin laitos/osasto heittää keikkaa 20% budjetistaan yhdelle kilpailutettavista tavarantoimittajista ja hyväksyy yhteisen työvoiman käytön, kuten KTL:n rokoteosasto tekee GSK:n kanssa, samoin hyväksyy osaston johdon tasosta lähtien konsultointi- ja luentopalkkiot ja konferenssimatkat tavarantoimittajien rahoituksella?

Mitä typeryyteen tulee, olihan BCG-rokotteen ottamatta jättäminenkin rokotusintoilijoiden mielestä hyvin typerää syksyyn 2006 asti, kunnes silloin yhtäkkiä muuttuivatkin typeriksi ne, jotka olivat rokotetta haluavat kun Kansanterveyslaitoksen tiedotteella todettiin, että rokotteesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tosin neljä vuotta oli tuota rokotetta käytetty niin että siitä oli enemmän haittaa kuin hyötyä, vaikka runsaasti varoitusmerkkeiä tuli HS:n palstoillekin puoli vuotta käyttöönoton jälkeen. Tuloksena roppakaupalla haittoja, 2000-luvulla neljä kuolemantapausta BCG-haittoja kärsineillä joista kaksi kiistattomasti BCG-rokotteesta, eikä sopan keittäjillä tai heitä johtavilla virkamiehillä minkäänlaista itsetutkiskelua tai selvitystä siitä mikä meni pieleen. Aivan käsittämätöntä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja ni-mimerkki:
Alkuperäinen kirjoittaja Oisku:
Toisiin maihin et edes pääse ilman tiettyjen tautien rokotustusta. Vanhemmat määräävät lapsensa hoidosta, eikä rokotuksia anneta jos vanhemmat ei sitä halua, vaikka se kuinka typerää olisikin muiden mielestä.
Ainoa pakollinen joihinkin maihin vaadittava matkailijan rokote taitaa olla keltakuumerokote (ja silloinkin vain jos tulee alueelta jossa keltakuumetta vakituisesti on, Suomi ei näihin maihin kuulu). Keltakuumerokote taas ei kuulu yleiseen rokotusohjelmaan Suomessa.

Niin kauan kuin keskeisessä roolissa rokotteista ja -suosituksista päättämässä Suomessa on Kansanterveyslaitoksen rokoteosasto joka esim. vuonna 2006 sai n. 20 prosenttia menoistaan maailman suurimmalta rokotevalmistajalta (ja vuonna 2008 perui 20 miljoonan euron lintuinfluenssarokotekaupan toisen yhtiön kanssa ja tilasi tuolta samaiselta toimintaansa 20% osuudella rahoittavalta rokotevalmistajalta n. 36 miljoonalla), voi olla ihan hyvä miettiä kahdesti oma päätöksensä ko. tahon suosituksen noudattamisesta, vaikka se rokotevalmistajan leivissä olevia kuuntelevien mielestä kuinka typerää olisikin. Laitoksella on jopa ainakin yksi yhteinen työntekijäkin GlaxoSmithKlinen kanssa.

Millä muulla alalla hyväksyttäisiin tilanne, että hankintoja kilpailuttava julkissektorin laitos/osasto heittää keikkaa 20% budjetistaan yhdelle kilpailutettavista tavarantoimittajista ja hyväksyy yhteisen työvoiman käytön, kuten KTL:n rokoteosasto tekee GSK:n kanssa, samoin hyväksyy osaston johdon tasosta lähtien konsultointi- ja luentopalkkiot ja konferenssimatkat tavarantoimittajien rahoituksella?

Mitä typeryyteen tulee, olihan BCG-rokotteen ottamatta jättäminenkin rokotusintoilijoiden mielestä hyvin typerää syksyyn 2006 asti, kunnes silloin yhtäkkiä muuttuivatkin typeriksi ne, jotka olivat rokotetta haluavat kun Kansanterveyslaitoksen tiedotteella todettiin, että rokotteesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tosin neljä vuotta oli tuota rokotetta käytetty niin että siitä oli enemmän haittaa kuin hyötyä, vaikka runsaasti varoitusmerkkeiä tuli HS:n palstoillekin puoli vuotta käyttöönoton jälkeen. Tuloksena roppakaupalla haittoja, 2000-luvulla neljä kuolemantapausta BCG-haittoja kärsineillä joista kaksi kiistattomasti BCG-rokotteesta, eikä sopan keittäjillä tai heitä johtavilla virkamiehillä minkäänlaista itsetutkiskelua tai selvitystä siitä mikä meni pieleen. Aivan käsittämätöntä.
Eikös ulkopuolisen rahoituksen määrä ollut peräti 70% ,ellen väärin muista!
 
Alkuperäinen kirjoittaja Levoton tuhkimo:
Eikös ulkopuolisen rahoituksen määrä ollut peräti 70% ,ellen väärin muista!
En tiedä, saattaa olla. Vilkaistaanpa, jos lasketaan täysillä tuhansilla niin lähteeksi löytyy ainakin taulukko osoitteessa http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/ktl_roko_rahoitus_2006_html kertoo että menot yhteensä ovat 3,283 miljoonaa ja budjettirahoitus 1,214 miljoonaa. Tästä ulkopuolisen rahoituksen osuudeksi menoista tulisi (3.283-1.214)/3.283*100 = 63 prosenttia. Voihan tietysti olla että tuosta on erilaisiakin lukuja joista tulee 70, noissakin näytti olevan vähän eri tavalla luokiteltuja/laskettuja eriä.

Lasketaanpa samantien tarkempi GlaxoSmithKlinen osuus menoista. SmithKlineBeecham on osa GlaxoSmithKlinea, joten se pitää ottaa mutaan. (0.610+0.158)/3.283*100 = 23% kokonaismenoista, eli tuo 20 % arvio jäi alakanttiin ja todellisuudessa KTL:n rokoteosaston menoista melkein neljänneksen rahoittaa GSK. Lisäksi työntekijöistä ainakin yksi raportoi asa-aikatoimen GlaxoSmithKlinella ja useampi mm. konsultointipalkkioita ja muuta tuloa.

Yrityksiltä peräisin olevasta rokoteosaston rahoituksesta GSK:n osuus on peräti ((158+610)/807)*100 = 95 prosenttia.

Niin, ja näköjään sivulla www.rokotusinfo.fi sanotaan, että GSK:n rahoitus Tampereen yliopistolle HPV-rokotetutkimuksissa muodosti yli puolet Tampereen yliopiston ulkopuolisesta tutkimusrahoituksesta 2006-2007.

www.rokotusinfo.fi:ssä on myös muita tietoja GlaxoSmithKlinesta. GlaxoSmithKlinen rokotteilla tehdyissä rokotekokeissa on mm. Venäjällä kolme lääkäriä saanut rikossyytteet. Syyttäjän mukaan lääkäreillä ei ollut vanhempien suostumusta.

Argentiinassa tehtävissä pneumokokkirokotekokeissa on paikallinen terveysammattilaisten järjestö tullut julkisuuteen sanoen, että vanhemmat eivät aina ole tienneet että lapsille annetaan kokeellista rokotetta. Argentiinassa viranomaiset tutkivat 14 lapsen kuoleman mahdollista yhteyttä rokotekokeeseen.

Nyt Kansanterveyslaitos ja GlaxoSmithKline suunnittelevat järjestävänsä Suomessa rokotekokeilun pneumokokkirokotteella (lieneekö juuri sama kuin Argentiinassa kokeiltu), tavoitteena olisi saada mukaan lähes kaikki 2-18 kk vanhat suomalaislapset.

Myös Ranskassa lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on ollut rikostutkinnan - tällä kertaa henkirikostutkinnan - kohteena rokoteasioiden vuoksi, hepatiitti B -rokote oli kyseessä.

 
Alkuperäinen kirjoittaja ni-mimerkki:
Alkuperäinen kirjoittaja Oisku:
Toisiin maihin et edes pääse ilman tiettyjen tautien rokotustusta. Vanhemmat määräävät lapsensa hoidosta, eikä rokotuksia anneta jos vanhemmat ei sitä halua, vaikka se kuinka typerää olisikin muiden mielestä.
Ainoa pakollinen joihinkin maihin vaadittava matkailijan rokote taitaa olla keltakuumerokote (ja silloinkin vain jos tulee alueelta jossa keltakuumetta vakituisesti on, Suomi ei näihin maihin kuulu). Keltakuumerokote taas ei kuulu yleiseen rokotusohjelmaan Suomessa.
Tämä menee kyllä ihan ot koska pointti oli tuo rokottamatta jättäminen ja sen pakollisuus. Ja rokotetaanko lapsi jos vanhemmat ei sitä halua.

Ainakin Britteihin vaadittiin rokotuksia kun lähti vaihtoon (3kk) mm. meningiittiä vastaan. Jos et ottanut, ei ollut menemistä.
Toisekseen jotkin maat vaativat keltakuumerokotuksesta todistuksen, toisiin ei todistusta tarvita mikäli tulee suoraan Suomesta. Jos onkin vaihtanut lentoa välillä tilanne saattaa olla toinen.
 

Yhteistyössä