[b]Laktoosi-intoleranssi[/b]

Meidän 5- vuotias tyttäremme sai viime viikolla tiedon laktoosi-intoleranssistaan ja lääkäri kehoitti täysin laktoositonta ruokavaliota.

Mitä minun tulisi huomioida ruokavaliossa?

Miten korvata hänen rakastamansa mansikkajugurtit ja ainoa nami joka kelpaa suklaa?

Olemme kyllä jo löytäneet maitojuoman ja tofu-suklaavanukkaan sekä tofu-jätskin. Perunamuusin teen maitojuomaan ja käytän Keijua.
 
rentunruusu harmaana
Maitotuotteiden sisältämä maitosokeri eli laktoosi, voi aiheuttaa monille ihmisille vatsavaivoja kuten turvotusta, ilmavaivoja, kipua ja ripulia. Normaalisti laktoosi pilkkoutuu ohutsuolen limakalvon erittämän laktaasi entsyymin avulla glukoosiksi ja galaktoosiksi. Jos tätä entsyymiä on liian vähän tai se puuttuu kokonaan, laktoosi imeytyy vain osittain tai ei ollenkaan. Tätä kutsutaan laktoosi-intoleranssiksi. Oireet ovat vaarattomia mutta epämiellyttäviä ja niistä kärsii lähes viidennes suomalaisista aikuisista. Laktoosi-intoleranssia ei pidä sekoittaa maitoallergiaan, joka on elimistön immunologisen puolustusjärjestelmän eriasteista ja monimuotoista reagointia maidon proteiineihin eli valkuaisaineisiin.

Laktoosin sietokyky vaihtelee yksilöllisesti. Siksi laktoosi-intolerantikko joutuu yleensä kokeilemalla selvittämään, millaisia määriä laktoosia hän sietää. Useimmille riittää hoidoksi vähälaktoosinen ruokavalio. Joidenkin kohdalla täytyy kuitenkin noudattaa täysin laktoositonta ruokavaliota. Laktoosia sisältävät tuotteet kannattaa nauttia muun kiinteän ruoan yhteydessä jolloin ravinnon kulku ja imeytyminen hidastuu ruoansulatuskanavassa. Tällöin oireilu on yleensä lievempää kuin nautittaessa laktoosipitoisia tuotteita sellaisenaan.

Laktoosia on luonnostaan vain maidossa. Kaikki muut peruselintarvikkeet (kuten vilja, peruna, liha, kala jne) ovat sellaisenaan laktoosittomia, mutta pelkkä maustaminen voi tehdä tuotteesta laktoosillisen. Mitä useampia ainesosia tuote sisältää, sitä tarkemmin kannattaa tutustua pakkausmerkintöihin. Maitoproteiini on pelkkää proteiinia eli valkuaisainetta ja ei itsessään sisällä laktoosia. Mutta erilaiset maitoproteiinivalmisteet sen sijaan voivat sisältää laktoosia! Elintarvikelisäaineissa ei ole laktoosia, vaikka joidenkin nimissä saattaa esiintyä sana "maito" (esim. maitohappo) tai osa "lakt" (esim. -laktaatti, -laktoni). Elintarvikkeen voidaan sanoa olevan laktoositon mikäli siinä on laktoosia alle 0,01g/100g. Vähälaktoosisessa tuotteessa laktoosia on alle 1g/100g.

Laktoosi-intolerantin oireita voidaan vähentää käyttämällä laktaasientsyymivalmisteita, jotka nautitaan yleensä yhtä aikaa laktoosipitoisen ruoan kanssa. Näitä valmisteita on useita erilaisia ja niitä on saatavilla apteekista.
 
aargh
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.04.2006 klo 23:11 D-mamma kirjoitti:
voitteko käyttää hyla-tuotteita? nehän on laktoosittomia.
esim. lasten kiddius-jogurtit on hylaa ja sieltä löytyy mansikka
HYLA EI OLE LAKTOOSITON!!! se on VÄHÄlaktoosinen ja kasvirasvajäätelö EI ole laktoositon!!!

En käsitä mistä nämä ko.käsitykset on joillekin jäänyt päähän \|O

Jopa koulujen ruokalassa itse kokit ja keittäjät eivät tajua että sitä että hyla ja laktoositon on kaksi eriasiaa!!!!
 
Oatlylta saa kaurajäätelöä, jota meidän maitoallergikko syö mielellään. Valiolla taisi olla laktoositon vaniljajätski, olikohan? Valiolla on muutenkin aika paljon laktoosittomia tuotteita, mutta myös maidottomia voi käyttää. Meillä on koko perheellä käytössä GoGreenin ruoka"kerma" (kaurapohjainen) ja kakut olen kuorruttanut GoGreenin vaniljasoosilla.

Aika moneen tuotteeseen on lisätty laktoosia, kuten Maizenan kastikesuurusteisiin (siihen tummaan ainakin). Alkuun on aikamoista tuoteselosteiden lukemista, mutta pian opit teille sopivat tuotteet.
 

Yhteistyössä