Follikkeleista?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja Khimaira, 05.03.2008.

 1. Khimaira

  Khimaira Vieras

  Hei, tiedättekö tarkalleen mikä on follikkeli ja missä vaiheessa kiertoa niitä on? Siis käsittääkseni munarakkula, jossa munasolu on?

  Miten mulla näkyi ultralla follikkeli munasarjassa ja keltarauhanen, ilmeisesti kohdussa? Vieläpä iso follikkeli- halkaisija yli 2cm..(voiko olla cm- ettei mm? Puhuivat kyllä senteistä..)

  Siis eikös follikkeleita ole vain oviksen aikoihin vai mitenkä? Vitsi kun ei kaikkea muista/ älyä kysyä paikan päällä :ashamed:
   
  #1
 2. vieras

  vieras Vieras

  http://www.hedelmallisyys.fi/finland/concern/Understanding_Fertility/Importance_of_Hormones/Female_Hormones.jsp

  en tiiä onko tosta apua yhtään?
   
  #2
 3. Khimaira

  Khimaira Vieras

  Mä olen jo googlen käynyt läpi- ajattelin josko olisi ollut ketään kuka tietäisi asiasta..

  Kun lähinnä ihmettelin sitä että miten multa löytyi sekä follikkeli, että keltarauhanen :/
   
  #3
 4. Khimaira

  Khimaira Vieras

 5. Khimaira

  Khimaira Vieras

  Nostan nyt vielä kerran, jos joku tietäisi :snotty:
   
  #5
 6. Kärppänä heinälatoon

  Kärppänä heinälatoon Tunnettu jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2007
  Viestejä:
  14 913
  Saadut tykkäykset:
  39
  Elän käsityksessä, että munasolu on follikkeli ennen irtomistaan... Saa korjata, jos oon väärässä. :xmas:

  Lisäystä. Tämmöisen löysin:
  Jokaista munasolua ympäröi nesteen täyttämä pussi eli follikkeli, joka suojaa ja ravitsee sitä kehityksen aikana. Noin kaksi viikkoa ennen ovulaatiota FSH:n tuotanto lisääntyy, mikä stimuloi follikkelien kasvua ja kehitystä. Kasvavat follikkelit erittävät enemmän ja enemmän estrogeenihormonia, joka paksuntaa kohdun limakalvoa ja saa aikaan muutoksia kohdunkaulan limassa, jotta siittiöt pystyisivät läpäisemään sen.

  FSH-stimulaation ansiosta yksi "dominantti" follikkeli kasvaa ja kehittyy nopeammin kuin muut, jotka lopulta surkastuvat. Noin 32 tuntia ennen ovulaatiota estrogeenituotanto on huipussaan ja saa aikaan LH-piikin. LH-piikki laukaisee kypsän munasolun irtoamisen dominantista follikkelista. Follikkelin jäljelle jäävä osa muuttuu keltarauhaseksi, joka erittää progesteronia valmistellakseen kohdun limakalvoa alkion kiinnittymiseen. Progesteroni saa ruumiinlämmön nousemaan.

  Jos siittiö ei hedelmöitä munasolua 72 tunnin sisällä munasolun irtoamisesta, keltarauhanen ei kehity eikä raskaus ala. Jos hedelmöitys kuitenkin tapahtuu ja alkionkehitys jatkuu, alkaa hCG-hormonin tuotanto. Tämä saa keltarauhasen erittämään estrogeenia ja progesteronia, jotka varmistavat suosiolliset olot hedelmöityneen munasolun kiinnittymiselle. hCG-hormonin havaitseminen seerumissa tai virtsassa on ensimmäinen raskauden osoittava merkki.

  (Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH))
   
  #6
 7. Kärppänä heinälatoon

  Kärppänä heinälatoon Tunnettu jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2007
  Viestejä:
  14 913
  Saadut tykkäykset:
  39
  Ja vielä näin:

  Ovulaation jälkeen munarakkulan jäljelle jääneet granuloosa- ja teekasolut laskostuvat ja muodostavat keltarauhasen. Granuloosasoluista muodostuu paksu solukerros entisen munarakkulan ontelon ympärille. Aiempia teekasoluja on keltarauhasessa nähtävissä pääasiassa sen reunaosissa.

  Keltarauhasen solut erittävät estrogeeneja ja progesteronia, jotka valmistavat kohdun limakalvoa vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Jos hedelmöitystä ei tapahdu kahden viikon kuluessa ovulaatiosta, keltarauhasen hormonituotanto lakkaa ja keltarauhanen surkastuu valkorauhaseksi (corpus albicans), joka näkyy pienenä arpena munasarjassa. Jos munasolu hedelmöittyy, keltarauhanen toimii aktiivisesti kaksi tai kolme kuukautta.


  ...eli keltarauhasen kehitys alkaisi vasta oviksen jälkeen. =)
   
  #7
 8. Khimaira

  Khimaira Vieras

  Just tämän takia olisin toivonut, että täällä olisi olut joku joka tietää asiasta..

  Kun mä kävin tänään gynellä ultrassa ja siellä sanottiin että munasarjassa on follikkeli ja sitten löytyi myös keltarauhanen. Sitä en muista, oliko keltarauhanen kohdussa vai missä..

  Ymmärsin asian juuri noin kuten sanoit- että keltarauhanen tulee vasta oviksen jälkeen. Miksi siis mulla on molemmat nyt..? :/
   
  #8
 9. Jozefina

  Jozefina Vieras

  Kärppä, mistä toi teksti on?
  Mielenkiintoista tämän henk.koht oviksen bongailun kannalta...
   
  #9
 10. Kärppänä heinälatoon

  Kärppänä heinälatoon Tunnettu jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2007
  Viestejä:
  14 913
  Saadut tykkäykset:
  39
  http://www.solunetti.fi/fi/histologia/keltarauhanen/ tuo keltarauhasjuttu.

  Tuo follikkelijuttu sattumoisin näköjään samasta linkistä kuin minkä joku oli jo ehtinyt tuohon ylemmäs laittaa. :)
   
  #10
 11. Khimaira

  Khimaira Vieras

  Mä löysin noita samoja tekstejä ihan googlaamalla "follikkeli" ja "keltarauhanen" =)
   
  #11
 12. kätilö

  kätilö Vieras

  Munasarjoissa kehittyy ja kasvaa useampia follikkeleita eli munarakkuloita jokaisessa kierrossa. Follikkelin sisällä on munasolu. Sit kierron edetessä, jostakin näistä follikkeleista tulee ns. johtofollikkeli eli se, joka sit ovulaatiossa puhkeaa ja siitä munasolu irtoaa. Muiden follikkeleiden kasvu hiipuu. Puhjetessaan tämä johtofollikkeli on yleensä yli 2cm luokkaa kooltaan. Kun ovulaatio on tapahtunut, puhjenneesta munarakkulasta tulee keltarauhanen, joka sit tarvittaessa ylläpitää raskautta siihen asti, että istukka alkaa toimia.

  Voi olla, että ap:llä joku niistä muista follikkeleista on kasvanut kooltaan vähän isommaksi, vaikka se johtofollikkeli on jo puhjennut. Siis , jos se ei ollut cysta .
   
  #12
 13. AnniHelena

  AnniHelena Vieras

  Jokaisella naisella on koko ajan eri vaiheessa olevia follikkeleja muansarjoissaan, koska yleensä vain yksi/kk puhkeaa vapauttaen munasolun munanjohtimeen. On siis pieniä kasvavia follikkeleja, se iso puhkeamaisillaan oleva follikkeli (joka tosiaan on sen noin 20 mm = 2 cm juuri ennen puhkeamistaan) ja edellisen kierron jäljiltä oleva keltarauhanen. Keltarauhanen on siis muodostunut puhjeenesta follikkelista ja ihan normaalia, että kaikissa näissä vaiheissa olevia follikkeleja näkyy kun ultrataan ovulaation aikaan. Keltarauhanen on siis myös munasarjoissa, ei kohdussa.
   
  #13
 14. Khimaira

  Khimaira Vieras

  Mulla siis ovis oli jo, gynen mukaan- kuin myös kierronkin mukaan. Vuodon pitäisi alkaa viikon sisällä, ellei ole tärpännyt. Ja tosiaan tämä follikkeli on 2cm kokoinen..Kysta se ei ole- mutta voiko follikkeli tarkoittaa myös "pientä kystaa" ?

   
  #14
 15. Khimaira

  Khimaira Vieras

  Munasarjakasvaimia esiintyy kaikenikäisillä naisilla, 85 % niistä on hyvänlaatuisia. Hedelmällisessä iässä munasarjaan voi helposti kehittyä ns. toiminnallisia kystia (nesterakkuloita), jotka häviävät itsestään. Toiminnallinen kysta kehittyy munarakkulasta, joka ei puhkeakaan vaan kerää nestettä ja kasvaa jopa 5-6 cm:n kokoiseksi, ennen kuin se yleensä seuraavan kuukautiskierron aikana häviää. Vastaavalla tavalla keltarauhanen ei aina surkastu kuukautisten alkaessa, vaan siitä voi muodostua kysta. Toiminnallisille kystille ei tarvitse tehdä mitään, ja ne on syytä erottaa varsinaisista kasvaimista.

  Tällaisen mä löysin- siis ei huolta =)
   
  #15
 16. Koivunkäpy

  Koivunkäpy Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  05.10.2005
  Viestejä:
  14 247
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kystasta sen verran et ne voi aiheuttaa jumalatonta kipua ja olla myös vaarallisia, riippuen minkämallinen se on ja missä kohtaa.
  Kokemuksesta vain, kaks moista leikattu 8v sisällä.
   
  #16
 17. AnniHelena

  AnniHelena Vieras

  Mistä lääkäri teisi sanoa että ovulaatio oli jo ollut tai mistä itse sen tiesit? Tuo toinen 2 cm follikkeli kuulostaa siihen tilanteeseen oudolta, olisiko sitten tosiaan munasarjakysta?
   
  #17
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti