Grillattu hirvipaisti
1. Leikkaa hirvipaistista noin. 1,5 cm:n siivuja lihasyitä vastaisesti.
2. Nuiji lihat voimakkaasti.
3. Anna maustua grillikastikkeessa esim. yön yli.
4. Grillaa molemmin puolin noin 7 minuuttia.
Hirvikääryleet
hirvipaistia siivuina
Kippari-juustoa
pekoni-viipaleita
hammastikkuja/kalastajalankaa
margariinia/voita paistamiseen
1. Leikkaa paistista noin 1 cm:n siivuja.
2. Nuiji lihat.
3. Laita päällekkäin nuijittu hirvenpaisti-siivu, juusto ja pekoniviipale.
4. Rullaa ne kääryleeksi.
5. Kiinnitä kääryle hammastikulla tai kalastajalangalla.
6. Ruskista kääryleet kuumalla pannulla joka puolelta.
7. Lado kääryleet uunivuokaan.
8. Lisää paistinpannun huuhteluvesi.
9. anna hautua n. 150 asteessa muutama tunti.
10. Ota kypsästä kääryleestä pois hammastikku/lanka ennen tarjoilua.
Suussa sulavaa paistia hirvestä
(4 annosta)
1,5 kg luutonta, pakastettua hirvenpaistia
Marinadi:
1 pullo (0,33) portteria
2 rkl murskattuja katajanmarjoja
4 rkl fariinisokeria
3 rkl suolaa
1 tl murskattua mustapippuria
Kastike:
2 dl portteria
1 iso valkosipulin kynsi
1/2 rkl katajanmarjoja
2 rkl fariinisokeria
2 rkl vasikanfondia
1/2 tl salviaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 dl omenasosetta
2 dl ruokakermaa
2 rkl maissitärkkelyssuurustetta
1. Pane läpijäinen hirvenpaisti vuoassa kylmään uuniin.
2. Lämmitä uuni 70 asteiseksi.
3. Anna paistin kypsyä hiljalleen 12 tuntia.
4. Ota paisti uunista ja anna sen jäähtyä puolisen tuntia.
5. Sekoita marinadin aineet keskenään.
6. Laita hirvi maustumaan pussiin 6 tunniksi.
7. Kääntele pussia välillä, jotta paisti maustuu tasaisesti.
8. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi.
9. Tarjoile kylmänä kastikkeen ja lisukkeiden kera tai leivän päällä leikkeleenä.
Kastike:
10. Kiehauta olut, murskattu valkosipuli ja mausteet kattilassa.
11. Lisää joukkoon omenasose ja anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia.
12. Suurusta kastike ja lisää joukkoon lopuksi kerma.
13. Tarkista maku.
Hirvikääryleet ja karpalokastiketta
n. 1 kg hirven paahto- tai sisäpaistia
suolaa
mustapippuria myllystä
Kastike
pieni porkkana
pala purjoa
pala selleriä
1 rkl voita
2 dl karpaloita tai puolukoita
5 dl hyvää liha- tai riistalientä
1 tl sokeria
(8 katajanmarjaa)
0,5 dl punaviiniä tai vettä
2 rkl ohra- tai maissitärkkelystä
Täyte
200 g tuorejuustoa
5-6 lehteä tuoretta salviaa silputtuna
muutama oksa tuoretta timjamia
2 valkosipulinkynttä silputtuna
Paistamiseen
2 rkl voita
Valmista ensin kastikeliemi.
1. Freesaa suikaloidut kasvikset voissa paistinpannussa.
2. Lisää karpalot, lihaliemi ja mausteet.
3. Keitä noin 20 min.
4. Leikkaa sillä aikaa paisti ohuiksi viipaleiksi.
5. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Sekoita juustoon yrtit ja valkosipuli.
7. Jaa seos lihaviipaleille ja kääri rullalle.
8. Sulje tikulla.
9. Kuumenna voi pannulla ja ruskista rullat muutama kerrallaan.
10. Laita lihakääryleet pannulle ja siivilöi kastikeliemi päälle.
11. Hauduta pannulla kannen alla noin 40 min.
12. Tarkista maku.
13. Suurusta kastike punaviinitilkkaan sekoitetulla tärkkelyksellä.
14. Keitä välillä sekoitellen pari minuuttia, kunnes kastike on kauniin kiiltävää.
15. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.
Haudutettua hirvipaistia
Hirven sisä- tai ulkopaistia noin 200 g / ruokailija
Mausteseos: (murskattuja katajanmarjoja, viherpippuria, valko- ja maustepippuria, kirveliä, ko-rianteria, rosmariinia, valkosipulia)
1,5 l vettä
1 dl puolukoita
1 dl mustikkamehua
maustepippurimurskaa
suolaa
katajanmarjoja
herajuustoa
vehnäjauhoja
ranskankermaa
1. Tee riistamausteseos.
2. Hiero mausteseosta ja suolaa paistin pintaan.
3. Pane paisti muutamaksi tunniksi kannelliseen kulhoon jääkaappiin maustumaan.
4. Ruskista paisti grillissä.
5. Tee liemi, jossa on vesi, puolukat, mustikkamehu ja 1 tl riistamausteseosta, pippurimurs-kaa, suolaa ja muutama katajanmarja.
6. Laita paisti pataan ja kaada lientä niin että paisti peittyy.
7. Lisää pari viipaletta herajuustoa.
8. Hauduta kannen alla kypsäksi.
9. Ota valmis paisti padasta leikkuualustalle "lepäämään".
10. Siivilöi liemi ja saosta se kylmään veteen sekoitetulla vehnäjauhoilla.
11. Lisää ranskankerma, tarkista maku.
12. Lisää tarvittaessa suolaa.
13. Leikkaa "levännyt" paisti viipaleiksi tarjoiluvadille.
14. Valuta kastiketta paistiviipaleiden päälle.
Hirvenlihakääryleet
Kääryleet
600 g hirven sisä- tai ulkopaistia
150 g savupekonia
ripaus suolaa, timjamia ja valkopippuria
öljyä paistamiseen
1. Leikkaa lihasta poikkisyin 10-12 viipaletta ja nuiji viipaleet muovikalvon sisällä.
2. Mausta viipaleet.
3. Laita pekoniviipaleet nuijituille lihoille ja kääri lihat rullalle.
4. Kiinnitä rullat cocktailtikuilla.
5. Ruskista kääryleet kuumassa padassa.
Haudutusliemi
vettä
tilkka punaviiniä
2 laakerinlehteä
3 valkopippuria
3 maustepippuria
2 sipulia
2 porkkanaa
suurustamiseen
1 dl vettä
3 rkl vehnäjauhoja
1. Lisää pataan sen verran vettä että kääryleet peittyvät, tilkka punaviiniä ja mausteet. A
2. Anna kääryleiden hautua kannen alla puolisen tuntia.
3. Lisää pataan kuoritut sekä lohkotut sipulit ja porkkanat.
4. Jatka hauduttamista kunnes lihat kypsyvät mureiksi.
5. Suurusta liemi veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla ja hauduta vielä viisi minuuttia.
Hirvirullat
8 - 10 n. puolen sentin paksuista viipaletta hirven paistia
Täyte:
3 dl keitettyjä korvasieniä
2 sipulia
2 dl smetanaa
Marinadi:
yrttimausteseosta
soijaa
1. Sekoita soijasta ja yrttimausteseoksesta marinadi.
2. Marinoi pihvejä jääkaapissa muovipussissa n. 2 tuntia.
3. Kääntele pussia välillä, jotta liha maustuisi tasaisesti.
4. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
5. Hienonna korvasienet ja sipulit ja paista niitä voissa niin, että niistä irronnut neste haih-tuu.
6. Anna hieman jäähtyä ja lisää smetana.
7. Jaa täyte pihveille ja kääri ne rullalle.
8. Kiinnitä rullat cocktailtikuilla.
9. Lado rullat vuokaan.
10. Kypsennä uunissa 1 tunti.
11. Jos haluat, voit valella rullia kypsennyksen aikana marinointiliemellä, johon on lisätty tilk-ka kermaa ja öljyä.