hoijajien nimikkeistä?

Heip.
molemmat nappulani ovat olleet hoidossa päiväkodissa noin puolitoista vuotta, (lähdin töihin kun lapset olivat 1 ja 2v)
Toinen heistä on erityislapsi, joka tarvitsee jatkuvaa ohjausta ja valvontaa. Ihmeellisempää diagnoosia ei toistaiseksi ole, kun ikää on niin vähän. lääkärien lapuista löytyy mm. hyperaktiivisuus, impulsiivisuus, päänsärky, käytöshäiriö ja poissaolokohtaukset.

Monien ja taas monien kuukausien vääntämisen jälkeen lapsi sai vihdoin viimein noin vuosi sitten oman avustajan hoitoon.
Tämän avustajan kirjattiin olevan "henkilökohtaienn avustaja".
Aikaa kului taas kuukasia, tuli neuron päiväsairaalajakson aika. Sinne vaadittavassa selonteossa lapsen hoidon osalta avustajan nimike oli kuitenkin muuttunut "omahoitajaksi". Tästä kuukautta myöhemmin, aivan tässä joulun kynnykselle sain kokouspöytäkirjan, jossa lapsen avustajasta käytettiin nimitystä "päivähoitoavustaja".

ongelmia on ihan jatkuvasti. Kun yksi hellittää hetkellisesti, tilalle tulee aina uusi. Olen monnesti nostanut esiin huoleni siitä, onko henkilökuntaa riittävästi jotta henkilökohtainen apu päivän läpiviemiseksi turvataan. kaikki tuntuu olevan kovin salamyhkäistä ja selkeisiin kysymyksiin lapsien ja hoitajien määristä ei voida vastata. Kun on oma hoitaja, se on, ja sillä sipuli, kuuluu vastaus. Kuitenkin, mikäli ryhmässä on vaikkapa 8-12 lasta ja 2 hoitajaa, joista toinen on ryhmässä olevan lapsen omahoitaja, en uskokkaan, että tämä henkilökohtainen apu yhdelle lapselle on riittävä. Ainakaan palaute hoidon kulusta, lapsen kehitys ja toiminta kotona eivät tue ohjauksen riittävyyttä.
Tämä lapsen avustajana toimiva henkilö voi saamani selvityksen mukaan myös huolehtia parista-kolmesta lapsesta avustettavansa lisäksi.

Onko jollakin todella tarpeen olevaa tietoa
-Mitä eroja näissä avustajien nimikkeissä on ja
- monestako lapsesta kukin nimike huolehtii, vai onko niissä edes eroja?

Ja koska olen ihan uusi täällä, Kertokaa ihmeessä mikäli aiheesta löytyy jo valmiiksi keskustelua, niin ei tarvitse samoja asioita jälleen junnata :)
 
Voin vastata oman työpaikkani puolesta, en tiedä onko käytännöt kaikissa samat.

Omahoitaja on meidän päiväkodissa se henkilö joka käy esim. vasu-keskustelut vanhempien kanssa ja osallistuu tarvittaessa kaikkien yhteistyötahojen palavereihin lapsesta. Yhdellä lastentarhanopettajalla tai päivähoitajalla on useampikin omahoidettava.

Ryhmäavustaja on henkilö joka ei auta pelkästään yhtä ja ainoaa lasta, vaan useampaa. Avun tarve ei siis näillä lapsilla ole niin suuri etteikö yksi ihminen selviytyisi esim. kahden lapsen avustamisesta

Henkilökohtainen avustaja on ryhmässä vain yhtä lasta varten, ja lapsella on ainakin tässä kaupungissa oltava jokin diagnoosi jotta saa oman avustajan. Mikäli lapsi on liian pieni diagnoosia varten saattaa kelton ja esim perheneuvolan psykologin suositus henkilökohtaiseen avustajaan riittää, mikäli kaupungin rahatilanne sallii. Rahat kun menee tiukille niin avustaja voidaan muuttaa ryhmäavustajaksi. (en oikeesti tiedä onko tuo minkään lakien tms. mukaista mutta eiköhän niissä oo jotkut porsaasreiät joiden mukaan se mahdollistetaan)

Erityisryhmässä työskennellessäni meillä oli 2 näkövammaista lasta ja autisti joilla jokaisella oli oma avustaja. Adhd-lapsi ja lievä down-lapsi saivat ryhmäavustajan jaetun huomion ja avun. Toki myöskin me lastentarhanopettajat ja päivähoitajat osallistuimme lasten toimintoihin, mutta esim. toimintatuokioissa ja siirtymätilanteissa avustajat hoitovat homman. Henkilökohtainen avustaja oli myös aina mukana laatimassa lapsen lavasua tai muissa palavereissa, kun taas ryhmäavustaja ei välttämättä ollut mutta hänen kanssaan käytiin asiat läpi ennen ja jälkeen palaverin, jotta hän tuli kuulluksi ja sai saman tiedon.
 

Yhteistyössä