Hyvä yskänlääke

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja Tintti, 15.10.2008.

 1. Tintti

  Tintti Vieras

  Yskään? Et sais yöllä nukuttua.
   
  #1
 2. Ennariina

  Ennariina Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2007
  Viestejä:
  2 571
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse sairaanhoitajan ja äitinä olen joutunut juomaan itse ja juottamaan toisille pullotolkulla yskänlääkkeitä, ja ei mitään tehoa. Parhaimman hyödyn olen lapselleni saanut ihan tavan hunajasta. Sitä vain pelkästään lusikallinen suuhun niin ei yski yöllä. Itselläni hunaja ei tehonnut. Saan pari kertaa vuodessa sellaisen yskän että yskin kaikki yöt parin viikon ajan ja siihen ei auta kuin lääkärin määräämä codesan comp. tarkkaan miettivät kelle sitä määrätään, on sen verran vahva lääke ja haittavaikutuksia paljon.
   
  #2
 3. vieras

  vieras Vieras

  Ei niitä saa ilman lääkärillä käyntiä, ovat sen verran ytyä tavaraa. Kyllä se lääkäri sitten valitsee sen oikean.
   
  #3
 4. A shadieeyah

  A shadieeyah Vieras

 5. pennola

  pennola Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2008
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lapsille ainoat yskänlääkkeet, joita saisi antaa, ovat mielestäni hunaja (tattari- tai miksei tavallinen) 1/2-1 tl x 2 päivässä, etenkin iltaisin taikka sitten osalle auttaa ehkä vähän Ventoline-mikstuura tai ihan tavallinen avaava astmalääke astmaatikoille.

  Aikuisille yskää hillitsevä mm. Codesan comp, joka on kolmiolääke -se jopa oikeasti auttaa, mutta voi joutua myös vääriin käyttötarkoituksiin.

  Yskä lähtee yskimällä! :)
   
  #5
 6. millipilli

  millipilli Vieras

  Hunajasta ei oo ollut meidän perheestä kyllä kenellekään mitään apua...

  Itelle parhaat yskänlääkkeet on olleet Cocillana (reseptillä) ja Mustan parran yskänlääke (ilman reseptiä)
   
  #6
 7. meil

  meil Vieras

  Meillä auttaa lapsille Cocillana, mutta se on reseptilääke. Itellä ei ole ollut yskää muutamaan vuoteen, mutta lääkärin mukaan tuo toimii myös aikuisilla.
   
  #7
 8. hunaja

  hunaja Vieras

  Hunajaa! eikä maitoa illalla, sitkistää limaa.
   
  #8
 9. A shadieeyah

  A shadieeyah Vieras

  näimpä..viimosena ennen nukkumaan menoa lusikallinen..
  ja ei se nyt ehkä heti ekasta lusikasta tehoa mutta sitkeesti kun antaa.
  Ei oo meillä tarvinnu pojalle apteekki yskiksiä antaa(aiemmin sillä meni niistä vaan pakki sekaisin).
   
  #9
 10. pennola

  pennola Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2008
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  0
  Se on lumevaikutus. Lapsille ei tulisi antaa mitään reseptiyskänlääkkeitä eikä myöskään käsikaupasta ostettuja. Valitettavasti noita ei ole saatu vielä Suomen markkinoilta pois, mutta varmaan jossain vaiheessa lasten yskänlääkkeet kielletään, kuten Ruotsissa on jo fiksusti toimittu :) Ventoline on ainoa, jonka hyväksyn ja jota nykyään itse saatan lapsille kirjoittaa.

  Nii-in, hunaja EI AUTA kaikilla! Osalla auttaa. Etenkin niillä, joillla yskä on kuivaa, koska hunaja lisää limaneritystä ja tavallaan kosteuttaa. Yskiminen on kuitenkin paras lääke.


   
  #10
 11. Nokoma

  Nokoma Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2006
  Viestejä:
  1 785
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hunajaa, ihan ehdottomasti!!
   
  #11
 12. meil

  meil Vieras  Lumetta tai ei, yskä loppuu, en jotenkin usko pikkulasten osaavan asiaa feikata. Hunajasta meillä tulisi pahat allergiset reaktiot, tod. näk. anafylaktinen shokki, eli siinä se henkiriepu vasta ois koetuksella:(
   
  #12
 13. millipilli

  millipilli Vieras

  Kyllä mä ihan sitkeästi annoin pojalle ja itekin otin, mutta meillä ei hunaja tehonnut.
   
  #13
 14. vieras

  vieras Vieras

  Tuo on tuhtia reseptilääkettä, joka vaikuttaa keskushermostoon, kyllä sillä on muutakin kuin lumevaikutusta. Tosin itselläni se ei aina auta, tyttö sai nukutuksi, kun sai sitä pienenä.
   
  #14
 15. A shadieeyah

  A shadieeyah Vieras

  no kaikilla se ei tietenkään tehoa :) mutta meinasin lähinnä sitä että jotkut sanoo ei heti ekan lusikan jälkeen :)
   
  #15
 16. milli

  milli Vieras

  meillä toimii vain ventoline(pojalla infektioastma).
   
  #16
 17. pennola

  pennola Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2008
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  0
  Etyylimorfiinohydrokloridia siinä on, se on totta ja tarpeeksi isona annoksena hillitseekin varmasti yskäkeskusta, ainakin osalla. LIsäksi etanolia eli alkoholia, sorbitolia ym. siinä on. Toivottavasti nykylääkärit eivät määrää em. lääkettä lapsille!

   
  #17
 18. pennola

  pennola Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2008
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuri näin :)

   
  #18
 19. meil

  meil Vieras  Mitäs sitten pitäisi antaa, kun aamuin illoin ja päivisin menee jo normistikin ventolinea(ja flixotidea), eli niistä ei ole apua pelkästään...? Mun mielestä kuitenkin hyvä, että lapset saa yönsä nukuttua, ja siihen tuntuu cocillana tepsivän.
   
  #19
 20. pennola

  pennola Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2008
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Useat yskänlääkkeet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa haittavaikutuksina sydämen rytmihäiriöitä, aistiharhoja, tajunnan häiriöitä ja jopa enkefalopatiaa (Schaefer ym. 2008). Keskushermostovaikutusten takia Yhdysvalloissa noin 3,1 miljoonaa 12-25-vuotiasta käyttää vuosittain yskänlääkkeitä huumaamistarkoituksessa (The NSDUH Raport 2008).

  Lastenlääkärit ovat pitkään tienneet, että lapsille määrättävät yskänlääkkeet ovat tehottomia. Tänä vuonna julkaistuun Cochrane-katsaukseen yskänlääkkeiden tehosta hyväksyttiin viisi lapsilla tehtyä lumekontrolloitua kliinistä tutkimusta (Smith ym. 2008). Yhdessä tutkimuksessa oli 100 potilasta, muissa ainoastaan 40-60, ja vain yksi tutkimus on julkaistu 2000-luvulla. Kahdessa tutkimuksessa selvitettiin dekstrometorfaanin vaikutusta yöyskään ja yhdessä vaikutusta yskään sekä päivällä että yöllä. Hoidon tehon arviointi perustui oirekirjanpitoon. Missään tutkimuksessa dekstrometorfaani ei osoittautunut lumelääkitystä tehokkaammaksi. Lisäksi yhdessä tutkimuksessa verrattiin dekstrometorfaanin ja salbutamolin yhdistelmää lumelääkkeeseen, ja hoitoryhmissä esiintyi sekä yö- että päiväyskää yhtä paljon."
  ...
  "British Thoracic Society julkaisi huhtikuussa Thorax-lehdessä uudet lasten yskän tutkimista ja hoitoa koskevat suositukset. Niissä todetaan, että lasten yskää hoidetaan länsimaissa runsaasti yskänlääkkeillä, vaikka näyttö niiden tehokkuudesta puuttuu kokonaan (Shields ym. 2008). Oireenmukaista hoitoa ei suositella missään tilanteessa. Kun yskä on jatkunut yli 8 viikkoa, puhutaan kroonisesta yskästä, ja silloin yskän syy on pyrittävä selvittämään. Yskän jatkuttua 3-8 viikkoa tutkimusten tarpeellisuus riippuu muista samanaikaisista oireista. Alle kolme viikkoa jatkunut akuutti yskä vaatii harvoin tutkimuksia. Keskeistä on huolellinen tiedottaminen lasten vanhemmille siitä, että akuuttiin infektioon liittyvä yskä on kiusallisuudestaan huolimatta hyvänlaatuinen oire, joka häviää yleensä itsestään ilman mitään hoitoa tai tutkimuksia. Tiedon on tultava asiantuntijoilta. Yhdysvaltalaiset tutkijat löysivät Internetistä 19 vanhemmille suunnattua, lasten yskän hoitoon keskittynyttä sivustoa, ja näistä kymmenen sisälsi väärää tietoa. Vain yksi sivusto sisälsi pääosin oikeaa tietoa (Pandolfini ym. 2000).

  Kun lasten yskänlääkkeiden tehottomuudesta ja haittavaikutuksista nousi Yhdysvalloissa kohu, lääketeollisuus veti markkinoilta vapaaehtoisesti alle kaksivuotiaille tarkoitetut itsehoitoyskänlääkkeet. Kansalaisjärjestö on vaatinut yskänlääkkeiden käytön kieltoa alle kuusivuotiaiden lasten hoidossa (Sharfstein ym. 2007). Milloin tehottomat ja potentiaalisesti vaaralliset lasten yskänlääkkeet kielletään Suomessa? Lääkelaitoksen ja lääketeollisuuden on tunnettava vastuunsa. Lancetin pääkirjoitus (2008) pienten lasten yskänlääkkeistä päättyy toteamukseen, että lapsille tarkoitetut yskänlääkkeet pitäisi kokonaan poistaa myynnistä, kunnes niiden teho on osoitettu. Tähän ehdotukseen on helppo yhtyä."

  Tuossa poimintoja Aikakauskirja Duodecimin uudehkosta tämänvuotisesta artikkelista. Kirjoittaneet Olli Ruuskanen ja Matti Korppi.

  Eli sinulle meil, minä hoitaisin pienokaisesi astma-asiaa infektioaikoina eli korotettu hoitavan annos ja avaava tarvittaessa lisätysti. Ei siihen oikein muuta kannata antaa.
   
  #20
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti