jäälyhdyn tekoon vinkkejä!

  • Viestiketjun aloittaja täti
  • Ensimmäinen viesti
Entinen tumpelo
[QUOTE="vieras";22655246]Siis jäälyhtyhän tehdään niin,e ttä viedään se ämpäri ulos ja annetaan olla siellä joku 14-16h ja kipataan nurin siinä kohtaa, kun siinä näkyy muutama sentin vahvuinen jäätynyt rengas reunoilla. Ei tarvita porakoneita tai muitakaan väleitä tai pieniä ämpäreitä sinne keskelle.[/QUOTE]

Minä olen tehnyt nyt paksun stryroksilevyn päällä ämpärissä. Olen käynyt välillä kyttäämässä kuinka paksulle jää näyttää reunalla. Sitten kun se on sopivan paksuinen käännän ämpärin ylösalaisin ja kaadan sievästi kuumaa vettä päälle. Kun jää irtoaa, kantta ei ole oikeastaan ollenkaan, kaadan sitten vaan veden pois.
 
"Jozefina"
Laitoin itse tosi monta päivää sitten pari ämpärillistä vettä ulos jäätymään ja niinhän siinä kävi, että olivat umpijäässä kun unohdin ne sinne.. Ratkaisin homman niin, että irrotin täysjäätyneen klimpin keittiön altaassa ja sen jälkeen laskin hanasta tulikuumaa vettä siihen jääklimpin keskelle ohuempaan päähän. Ja kun meillä on semmonen suutin siinä hanassa, että sitä veden suuntaa voi käännellä edes takaisin niin sain tehtyä siihen keskelle juuri sen kokoisen ja syvyisen reiän kun halusin. Näppärää =)
 
:-D
Vettä ämpärii, ämpäri ulos. Tiirailee kun jää on seiniltä/pinnasta jotain 3-5cm paksua sit suihkuttelee lämpimällä vedellä ämpärinulkopuolta sen verran että jää lyhty irtoo ämpäristä. Sitten vaan kippaa ulkona lyhdyn nurin, kädellä oon sen ohkasen jään särkenyt ja kipannut vedet pois.

Aina on onnistunut, nyt noita tuolla ulkona jo 15kpl
Niin minullakin, enkä ole ikinä edes ohjetta siihen nähnyt tai lukenut:)

Noista lyhdyistä tulis muuten kiva tuulensuoja, kun ei kovin korkeaa tee- Silloin kannattaa katsoa joku varjopaikka, ettei kevätaurinko heti sulata niitä. Lunta kun sataa siihen, jää lyhdyt mukavasti "lasitiiliksi" sinne sekaan. Eihän niissä kynttilöitä tarvitse olla enää keväällä, mutta tuulensuoja polulle. Polut muuten kannattaa tehdä niin, että aina voi lauhalla säällä pukata pienen (kasvaa suuremmaksi) lumipallon alamäkeen, onpa nopeaa ja hauskaa lumityöntekoa:)

Noita juttuja kannattaa ennakoida jo syksyllä. Kuka katsoi uusimman MOT:n...? Siinä kerrottiin, että ei kannata talvipakkasilla käyttää mitään sähkövempaimia, kun niiden huippujen aikana sen hinta on suunnilleen kolminkertainen nykyiseen verrattuna. Se kun on pörssissä kaikki, ei kukaan voi tietää:
Tuleeko meistäkin energiaköyhiä? | YLE Blogit | yle.fi

Teettekö lumimajojakin?
 
btw
kaikki vanhat tuoksukynttilät ulos, yleensä hautausmaalle, mutta pihan perälle vois kans laittaa. Ei tarvi sairastaa turhan takia kenenkään!

Tässä lumimajoista ohjeita:
http://wiki.partio.net/Lumiluola#Lumiluola.2C_lumimaja.2C_kieppi
 
"Jaska"
Jahka sankot pihalla, käy aina välillä katsomassa. Taskulampulla sankon kylkeen ja näet kuinka se jäätyy. Kun noin 3-4 senttiä, käytä sankkoa sisällä, pyörittele sankkoa kahvasta niin näet, koska jää irtoaa sankosta. Vie ulos ja kippaa paikkaan ,mihin lyhdyn haluat. Puukolla tai muulla koverra reikä lyhdyn päälle (on vielä pehmeää) ja kippaa sisällä oleva, vielä jäätymätön, vesi pois. Valmis!
Hyvää Joulua kaikille.
 
Tonttu-ukko
"Oikea" jäälyhty syntyy siten, että laitat muoviämpärillisen vettä tyhjän kukkapurkin (halk. 10-12 cm) päälle jäätymään. Kukkapurkin kohdalta jäätyminen on hyvin vähäistä, joten siihen on helppo lopuksi tehdä nyrkin mentävä aukko.

Koska vesi laajenee jäätyessä, niin jäätymisvaiheessa kannattaa muutaman kerran käydä poraamassa reikä jään pintaan, josta vesi pursuaa hallitusti ulos eikä ämpäri halkea. Akkuporakone 10mm puuterällä on hyvä apuväline. Pintaan kannattaa lopuksi jättää pari reikää, josta mahdollinen sulamisvesi pääsee ulos.

Jäälyhty siis asetetaan ylösalaisin eikä pohjaan jää muuta kuin nämä pari pientä reikää. Kukkapurkin kohdalle jäänyt ohut jääkerros on helppo poistaa puukolla. Reiän mitoitus pitäisi olla sellainen, että siitä mahtuu nyrkki sisään. Se mahdollistaa kynttilän sytyttämisen lyhdyn sisäpuolella tuulisellakin ilmalla.

Kokeile myös sitä, että lisäät veteen puoli korkillista nestemäistä värillistä pesuainetta. Lopputulos on hieno!
 
Wanha visualisti
Ota n. neliömetrin suuruiset esim. rakennusmuovin palat. Painele tasaiseen lumihankeen toisella palalla 2-10 cm:n syvyinen "kuoppa", jätä muovi paikoilleen ja kaada "muotti" lähes täyteen vettä. Laita toinen muovinpala kanneksi ja anna jäätyä muutama päivä. Nosta "linssi" pystyyn sopivaan paikkaan ja laita kynttilä tai ulkotuli viereen sopivalle etäisyydelle . Upea lyhty on valmis!
 
Pietarj
No voe yhen kerra!! Eekö teestä kenestäkkää ou oekkeen jiälyhyn tekijäks?!? Ämpärj ei ou ikinä halenna ku käöttää iha perinteestä metaljämpäriä. Hyvä tulloo kuha muistaa aena välillä käävä kahtomassa mite se on jiätynnä. VOE YHEN KERRAN KERTAALLEEN!!! Ee tarvii minkäänlaesia työkaluvermeitä semmosen tekemisseen!! Kysykee hyväne aeka vaekka Joolupukilta... taekka Muoriltaennii...... ;-)
 
Ämpäri halkeaa melko varmasti, jos jäädyttää umpeen. N. klo 21 ämpärillinen vettä ulos - tällä kertaa pakkasta - 17 -. Aamulla haetaan sisälle ja laitetaan ylösalaisin kylpyhuoneeseen. N. varttitunnin päästä lyhty on irti ämpäristä. Terävä puukko käteen - vasara ja porakoneet ovat tässä hommassa täysin tarpeettomia -. Koverretaan kapeaan päähän pieni reikä. Kaadetaan vesi pois. Jatketaan kovertamista niin paljon että emännän pieni kätönen mahtuu reijästä sisään. Ei muuta kun kynttilä lyhtyyn ja tulta pitkällä sytyttimellä kynttilään. Hyvää Joulua !!
 
Tonttu-ukko
Jäälyhdyn teko on helppoa jos tekee sellaisen jonka seinämät ovat ohuet. Ei tarvitse pelätä ämpärin halkeamista.

Jos kuitenkin haluaa tehdä sellaisen lyhdyn, jonka seinämäpaksuus on suurempi, niin täytyy ymmärtää veden käyttäytymistä sen jäätyessä.

Kun vesi muuttuu jääksi niin sen tilavuus kasvaa n. 1,1 kertaiseksi. Kun ämpärissä oleva vesi jäätyy ensin ulkopinnalta, niin syntyy umpinainen säiliö joka on täynnä vettä. Jääseinämän paksuuntuessa ja "turvotessa" 1,1 kertaiseksi, niin jäljellä oleva vesi ei enää kaikki mahdu säiliöön vaan liika vesi hakeutuu ulos heikoimmasta kohdasta joka on tyypillisesti ämpärin pohja. Paksuseinäistä lyhtyä tehtäessä vedelle pitääkin järjestää poistumistie ylöspäin ettei ämpäri halkea. Reiän poraaminen jään pintaan on hyvä keino. Näin voi jäädyttää todella paksuseinäisen lyhdyn.

Paksuseinäisestä lyhdystä ei saa aikaiseksi ihan lasimaisen kirkasta, mikä johtuu veteen liuenneen kaasun (ilman) kuplimisesta. Se johtuu sitä, että kaasu ei voi olla jään sisällä liuenneessa muodossa, vaan alkaa kuplia samaan tapaan kuin lämpenevä vesi juomalasin sisäpinnassa. Kuplat muodustavat jäähän pitkulaisia ilmakanavia. Virtaavassa jokivedessä tätä ilmiötä ei esiinny ja jää voi olla täysin kirkasta paksussakin jääkannessa.
 
Täydellisen epätäydellinen
Ei uskalla tonne kerrostalon pihalle jäälyhtyjä tehä niin voisitteko laittaa niistä omistanne kuvia jossain välis tänne?

Joskus on ollut punajuurien keitinvedellä värjättyjä lyhtyjä, joskus kukkia koristeena. Nyt pyrii ajatus sitrushedelmän kuori sellaisena kierteisenä pitkänä suikaleena siine jään sisään mutta eipä nyt taida itseltä onnistua omat kokeilut...
 
sh-äiti
Itse en koskaan saa ämpärissä tehtyjä jälyhtyjä onnistumaan. monena vuonna olen kokeillut ja aina menee hermo kun jäädytän 10 ämpärillistä ja ehkä yksi onnistuu. MUTTA ny tolen kahtena jouluna saanut ihanat jäälyhdyt tehtyä, ja onnisttuu siis aina. Maitopurkeissä jäädyttää veden ja ne kuutiot sitten kokoaa lyhdyksi, jäälohkäreet siis pystyyn neliön muotoon. Tulee kaunis lyhty! Suosittelen!
 

Yhteistyössä