Kermaviili, ranskankerma ja smetana on melkein sama asia

Maikkarin sivuilta... vihdoin tästä tehdään juttua.


Mitä eroa kermaviilillä, smetanalla ja ranskankermalla oikeasti on? Vastaus saattaa yllättää

Suomalaiskaupat ovat keksineet sijoittaa oleellisen tuotteen sipsihyllyn kupeeseen

Makuja


Tunnetko sinä jo hapankermatuotteiden eron? Kermaviili, ranskankerma ja smetana ovat periaatteessa yksi ja sama tuote, vain eri rasvapitoisuuksilla.

Kermaviili, ranskankerma ja smetana ovat miedosti hapatettuja valmisteita, joita käytetään ruoanvalmistukseen, leivontaan ja sellaisenaan lisäkkeinä esimerkiksi keittoihin ja kasvisruokiin.

Lue myös: Kuva kiteyttää neronleimauksen: Simppeli muutos kaupan sipsihyllyllä saa miettimään, miksi näin ei ole tehty aina

Tuotteiden rasvapitoisuus vaihtelee 12 – 42 prosentin välillä. Rasvapitoisuus määrittää myös sen, millaiseen ruoanlaittoon ne parhaiten sopivat.

Kermaviili:
Kermaviili sisältää yleensä noin 12 prosenttia rasvaa. Kermaviilistä on kuitenkin olemassa myös kevyempiä versioita kaupan hyllyillä. Kermaviili sopii parhaiten erilaisiin kylmiin kastikkeisiin ja dippeihin. Sitä voi käyttää myös erilaisten piirakoiden täytteissä. Kermaviili kestää siis kuumentamista.

Smetana:
Smetana on rasvaisempi kermaviilin versio ja se sisältää yli 40 prosenttia rasvaa. Smetana kestää pidempää kuumennusta hyvin. Smetanaa voi myös vaahdottaa ja pursottaa.

Smetana sopii mainiosti pitkään haudutettaviin pata- ja uuniruokiin. Smetanaa käytetään monissa venäläisen ruokakulttuurin klassikoissa, kuten stroganoffissa, borssikeitossa ja blineissä.

Ranskankerma:
Creme fraiche eli ranskankerma viimeistelee esimerkiksi keitot, pastat ja piirakat täyteläisen makuisiksi. Ranskankermaa löytyy sekä täysirasvaisena (noin 28 prosenttia rasvaa) että kevyempinä vaihtoehtoina. Ranskankerma ei kestä pitkää kuumennusta.

Lähteet: Valio, Arla, Ruokatieto
 

Attachments

vierailija
Sit kun joku kertois että milloin maitorahkalla voi korvata kermaviilin, tilanteessa jossa kermaviiliä tartteis mut jääkaapista löytyy vain maitorahkaa. :)
Ei koskaan voi korvata, kun siitä puuttuu rasva. Siihen voi lisätä sitä luonnonjogurttia tai kermaviiliä, mutta on osattava laskea yhteen kalsiumin määrä, ettei samalle vuorokaudelle tule letaaliannosta.
 
vierailija
Ranskankermoissa ainakin on isoja eroja sen suhteen, että miltä ne maistuvat ja kuinka hyvin ne kestävät kuumennusta. Piirakkaan laitettuna osa ranskankermoista muuttuu rakeisiksi ja osa ei.
 
Smetanalla on ainakin ihan oma makunsa!:coffee:

Ei tulis kyllä mieleenkään pilata vastakeitettyjä pelmenejä tai seljankakeittoa jollain hiivatin kermaviilillä tai maitorahkalla!:rolleyes:

TAI UUNILOHTA!!!!
 
  • Tykkää
Reactions: ruuttis
Jutun kirjoittaja ei ymmärrä mistä höpisee. On ilmeisesti tutkinut tuoteselosteita ja tullut siihen tulokseen, että kaikki nuo tuotteet on tehty maidosta ja niissä on eri rasvaprosentteja.

Se, mitä toimittaja ei ymmärrä, on eri bakteerien vaikutus lopputulokseen. Tuotteet ovat hapatettuja maitotuotteita ja käytetyistä bakteereista riippuen lopputulokset poikkeavat vaikka lähtöaine onkin sama. Eihän jogurttikaan ole sama asia kuin piimä. Ja jostakin syystä eri juustotkin poikkeavat toisistaan.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
No riippuu mitä tekee... eihän noissa nyt monien ruokien kyseessä ollessa juurikaan eroa ole, mutta jossain jutuissa sitten aika olennaista, mitä tököttiä käyttää. Jossain keitossa tai leivottavassa tuotteessa smetana ja ranskankerma eivät juuri eroa, mutta esim. kylmiltään syötävässä tuotteessa kyllä kermaviilillä, smetanalla ja ranskankermalla on kyllä eronsa.
 

Yhteistyössä