Kesäaika pysyväksi

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja vierailija, 12.04.2019.

 1. vierailija

  vierailija Vieras

  Ainoastaan silloin, kun ne maat sijaitsevat yhtä pohjoisessa kuin Suomi. Merkitys muuttuu etelämmäksi mennessä. Saksalaiset valittaa jo nyt pohjoisen Suomen valoisia iltoja. Venäjä kokeili jatkuvaa kesäaikaa ja luopui siitä. Ruotsikin on suurelta osin Suomea etelämpänä.
   
  #351
 2. vierailija

  vierailija Vieras

  Aikavyöhykkeet ovat olemassa koska maapallo pyörähtää akselinsa ympäi n. 24 tunnissa. Ja koska maa on n. pallon muotoinen, se voidaan jakaa 24 tunnin vyöhykkeisiin. Tästä seuraa loogisesti, että jokainen tunti (=aikavyöhyke) on 15 pituuspiirin levyinen. Siis koska maa on ikäänkuin pallo ja pallo on kaksiulotteisesti ympyrä ja ympyrä on helppo jakaa 360 asteeseen ja se jaettuna 24 tunnille on 15 astetta per tunti.

  Aikanaan on sovittu, että nolla-aste on Greenwichissä Englannissa. Siellä on GMT eli nollatunti, josta muutoksia kellonaikaan aletaan laskea. Länteen mennessä tulee miinustunteja ja itään mennessä plussaa. Koska maapallo pyörii akselinsa ympäri itää kohti ja sen takia aurinko nousee idästä ja laskee länteen.

  Euroopassa länteen mennessä 15. pituuspiiri kulkee hyvin läheltä Prahaa eli käytännössä Saksan ja Puolan rajalla niin, että koko Saksa on 15. pituuspiirin länsipuolella. 30. pituuspiiri kulkee suunnilleen Pietarin kohdalla niin, että melkein koko Suomi on sen länsipuolella. 45. pituuspiiri kulkee Volgogragin ja Baghdadin kohdalla.

  Koska maa on periaatteessa pallo, eivät pituuspiirit ole koko aikaa yhtä lähellä toisiaan. Täydellisessä pallossa voitaisiin valita pallosta joku alkukohta (pohjoisnapa), jonka kautta kaikki pituuspiirit piirrettäisiin. Näin ne olisivat pohjois- ja etelänavalla yhtenä pisteenä ja siitä alkaisivat erkaantua toisistaan kunnes päiväntasaajalla olisivat kauimpana toisistaan.

  Oikeastaan Suomen ja Ruotsin pitäisi olla samassa ajassa. Länsi-Suomi ja käsivarsi ovat lähempänä 15. pituuspiiriä kuin 30. pituuspiiriä. Vastaavasti Ruotsin itäisimmät osat ovat idempänä kuin Suomen läntisimmät osat. Ruotsihan on Suomen kainalossa. Jos Ruotsi ottaa kesäajan käyttöön ja Suomi normaaliajan, olemme samassa ajassa ja se on aika lailla hyvä aika kummallekin maalle.
   
  #352
 3. vierailija

  vierailija Vieras

 4. vierailija

  vierailija Vieras

  Saksalaiset valittaa suomen valoisista illoista kesällä, niin pitäisi ottaa talviaika? Ihan kaikki saksalaiset, vai ne turistit, jotka käy viikon, pari pyörähtään? Jos joku valitti järjettömistä perusteluista kesäajan puolesta, niin tää on kyllä ihan huippu.
   
  #354
 5. vierailija

  vierailija Vieras

  Suomalaisia jokivarressa niin vähän, että huono yrittää tuohon verrata. Suomalaisten pitäisi muutenkin ajatella joskus omaa etuaan, eikä aina kaikkia muita. Ja nimenomaan hyvinvoinnin kannalta. Ei auta pörssiä mitenkään jos ei olla tuottavia ihmisinä.
   
  #355
 6. vierailija

  vierailija Vieras

  Valoisat illat piristävät mieltä ja kehoa. Ehtii rauhassa tehdä arkiaskareensa, vetää verhot ikkunoihin ja nukkumaan pääsee näin vaikka viideltä jos on halu. Kun keho on kunnossa, jaksaa valoa odotella aamulla ja herää paremmin, vaikka olisikin pimeää.
   
  #356
 7. vierailija

  vierailija Vieras

  Jos normaaliajalla tarkoitat talviaikaa, niin siinä kyllä valoisaa aikaa osuu enemmän yöhön kuin kesäajassa, ja talvikaudella se valo ajoittuu myös päivään.
   
  #357
 8. vierailija

  vierailija Vieras

  Lomalla saa kyllä mennä nukkumaan ihan silloin kun haluaa. Ei ole mitenkään pakko valvoa väkisin.
   
  #358
 9. vierailija

  vierailija Vieras

  Se ei vain oikeasti mene noin. Se on se ongelma. Biologia ei ole uskon asia. Tai seuraavaksi voisit muuttaa kuukautiskiertosi tapahtumaan esim. vain joka toinen kuukausi. Kyllä se meditoimalla onnistuu. Kokeile!
   
  #359
 10. vierailija

  vierailija Vieras

  Ei se sellaisenaan olekaan oikein hyvä argumentti. Enkä minä sitä käytäkään argumenttina. Joskin minusta on kyllä kiinnostavaa, että muualla Euroopassa halutaan maksimoida valoisuus hereilläoloaikaan, mutta Suomessa halutaan maksimoida auringonvalo kesäöissä ja haluttaisiin mieluummin valita se vaihtoehto, jossa muutenkin pimeässä kolkassa maapalloa olisi ihmisten valveillaoloaikana entisestään pimeämpää. Käytännössä tämä siis tarkoittaa juuri sitä, että syksyisin illat alkavat pimetä aiemmin, kesäöisin aurinko nousee keskellä yötä ja valaisee silloin kun nukutaan, ja talvisin valoisa aika ajoittuu siihen, kun ollaan töissä (ja suurin osa sisällä).

  Monihan valittaa jo nykyisin sitä, että talvella ei näe aurinkoa ollenkaan. Tai oikeastaan niin päin, että kevättalvella valon lisääntyessä sanotaan, miten ihanaa on, kun ehtii nähdä aurinkoakin joskus. Jos kesäaika valittaisiin, sitä aurinkoa ehtisi talviaikanakin nähdä - mutta ilmeisesti moni ei pidä sitä niin tärkeänä.
   
  #360
 11. vierailija

  vierailija Vieras

  Suomessa ollaan viisaita, koska keskieuroopanaikavuöhykkeen maat valitsevat kesäaikansa, valitaan me normaaliaikamme, jolloin Euroopan maista suurin osa on samassa aikavyöhykkeessä.
   
  #361
 12. vierailija

  vierailija Vieras

  Sillä tahdottiin sanoa ettei meillä aurinko nouse ja laske samaan maliin ja kellon aikaan kuin Euroopassa/Saksassa kun siihen tahdottiin verrata
   
  #362
 13. vierailija

  vierailija Vieras

  Eivät kaikki maat ole samalla viivalla toistensa kanssa. Esimerkiksi Ruotsista suuri osa on kellonajan määrittävän pituuspiirin itäpuolelle. Länsiruotsissa kesäaika on periaatteessa sama asia kuin meillä talviaika jossain Vaasassa. Sitten taas Puola on kokonaisuudessaan oman aikavyöhykkeensä määrittävän pituuspiirin itäpuolella (samoin kuin Slovakia, Unkari ja koko ent. Jugoslavia). Nämä maat pääsevät kesäajassa suunnilleen samaan kuin mitä Helsinki on talviajassa. Pois lukien etelä-pohjoinen-vaihtelu valaistusolosuhteisiin.

  Ja sitten on taas joku Espanja, joka on jo nykyisellään ihan poikkeus. Espanja on maantieteellisesti Iso-Britannian eteläpuolella eli heidän normaali aikavyöhykkeensä olisi GMT, mutta siellä on valittu elää tähän asti tuntia edellä koska Franco halusi elää samassa ajassa Hitlerin kanssa. Ts. Espanjan talviaika on ollut kuin kesäaika, jos olisivat oikeassa aikavyöhykkeessä, ja kesäaika on ollut siitä vielä tuntia edellä.
   
  #363
 14. vierailija

  vierailija Vieras

 15. vierailija

  vierailija Vieras

  Kesäaika on ainoa järkevä vaihtoehto. Talviajassa ei talvella näe valoa ollenkaan paitsi ikkunoista.
   
  #365
 16. vierailija

  vierailija Vieras

  Ja jos on sokea niin ei silloinkaan :ninja:
   
  #366
 17. vierailija

  vierailija Vieras

  Koko muu Eurooppa siirtyy kesäaikaa. Suomen on myös siirryttävä kesäaikaan.
   
  #367
 18. vierailija

  vierailija Vieras

  Tätä asiaa ei olla vielä päätetty. Nyt kannattaa olla aktiivinen ja äänestää kesäajan puolesta. Seuraava hallitus tulee päättämään kumpi aika valitaan.
   
  #368
 19. vierailija

  vierailija Vieras

 20. Ellimaar

  Ellimaar Tunnettu jäsen

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2019
  Viestejä:
  1 533
  Saadut tykkäykset:
  776
  Ei sitä äänestystä tällä foorumilla käydä...
   
  #370
 21. vierailija

  vierailija Vieras

  Päinvastoin. Jos muut siirtyvät kesäaikaan ja Suomi jää normaaliaikaan, olemme samassa ajassa. Myös valaistusolosuhteet ovat silloin samat Keski-Euroopan kanssa. Ei ole mitään järkeä mennä Moskovan aikaan. Joku perustelee, että Viro jää kesäaikaan, mutta katsokaa karttaa. Koko mannerviro on Tampereen itäpuolella. Tallinnan ja Turun ero on melkein sama kuin Turun ja Tukholman.
   
  #371
 22. vierailija

  vierailija Vieras

  Minä ainakin valitsen valon pimeyden sijasta. Siksi äänestän kesäajan puolesta.
   
  #372
 23. vierailija

  vierailija Vieras

  Jos Viro jää kesäaikaan, se on heidän ongelmansa. Suomen kannattaa ongelmansa, ei meidän. Viro on muutenkin sellainen takapajula, että ymmärtää älyn puutteen tuossakin asiassa.
   
  #373
 24. vierailija

  vierailija Vieras

  Jokos tänään poksahtaisi 40000 raja. Nyt kipinkapin kannattamaan aloitetta pysyvästä kesäajasta.
   
  #374
 25. vierailija

  vierailija Vieras

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti