Voisiko napsimishimo olla Janoa?? Usein jopa nälkä on janoa, jos pitää jatkuvasti jotain napostella. Säännöllinen ruokailurytmi ja 2-4tunnin välein jotain syöminen on joidenkin mielestä terveellistä - toisaalta hampaiden vuoksi kannattaa syödä vain 4krt päivässä. Säännöllisellä ruokailurytmillä himon napostella pitäisi pysyä poissa, jos vatsa on täynnä. Onko syynä tarve saada energiaa vai tukahduttaa jokin tunne?
Mandariinit on vähän nopeampi kuoria, kuin appelsiinit. Toisaalta appelsiineja voi kuoria (tai leikata kuoret pois puukolla, jolloin niistä lähtee helposti kaikki ne "valkoiset" osat irti) ns. varastoon. Viinirypäleet. Hedelmien kanssa pitää kuitenkin olla varovainen sen sokerin vuoksi. Ne säilyy jääkaapissa kolme päivää, että sitten ne on nopea napsia siitä.
Smootiet on hyviä välipaloja, lisää niihin vaikka kauraleseitä.
Kirsikka tomaatit. Jos sitä kärsivällisyyttä joskus löytyy suikaloi paprikaa, kurkkua (nopea), porkkanaa ja tee dippi. Kukkakaalia. Kiwejä. Omenat, pese ne, niitä ei tarvitse kuoria ja ne on nopeita napostella. Paloiteltuna saat jääkaappiin kulhollisen yhtä nopeaa välipalaa, kuin suklalevystä taitettavan viipaleen.
Jos tarttee herkutella. Vaihda suklaa johonkin ihan tummaan, niin huomaat, että ei tuu niin montaa kertaa napostelu mieleen, sitä ei voi syödä kovinkaan montaa palaa, ellei ihan hulluna siihen ole. Popparit (vähärasvaisena).
On ihmisiä, jotka jättää sokerin kokonaan pois, helpottaa kuulemma lopullisesti ylimääräisistä herkuista eroon pääsyä. Toiset kokee hyväksi syödä jokapäivä esim. Jim patukan.
Napostelua kannattaa välttää, siinä tulee huomaamatta hurjasti kaloreita, joita ei juurikaan syömiseksi kuvittele. Mutta herkkuja ei ehdottomasti kannata napsia. Jos haluat syödä suklaata varaa sille aikaa. (Sama aika kuluu appelsiinin kuorintaan). Istu pöydän ääreen ja syö herkku hitaasti. Älä lue tai katso tv:tä, vaan keskity nauttimaan herkusta. Jos sinulla ei tätä aikaa ole, jätä herkku odottamaan parempaa aikaa.
http://www.netikka.net/kristiina.raden/Kun%20makea%20himottaa.htm
http://www.verkkoklinikka.fi/?page=5520130&id=4597353
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/040906154425PN?OpenDocument
http://www.sydan.fi/uusin_lehti/artikkelit/kirja_arviot/kirja_arviot_listassa/fi_FI/makeannalka/
Tuossa muutamia linkkejä - joita en tosin ole lukenut, mutta googletin ne nopeasti.
Ja vielä loppuun, minulla itselläni ei ole ollut koskaan ongelmaa makean kanssa.. Taannoin tuli syötyä tuo yksi Jim päivässä. Mutta se jäi pois puolisen vuotta sitten. Nyt huomasin, että en ollut koskenutkaan dumle patukkaan, jota olin himoinnut kolme päivää. Ja sen ostettuani se oli kaapissa kaksi päivää, mikä on miltein mahdoton ajatus. Oma ongelma joskus kohdistui sipseihin. Ja suolaisten (samalla myös rasvaisen) herkkujen riippuvaisuus on vaarallisempaa kuin makean. Tuskin tieto lohduttaa, mutta jokatapauksessa mainitsen sen tässä, koska minulle se oli taannoin pieni yllätys, kun siitä muutamia vuosia sitten kuulin. (Itse en koskaan ajatellut, että suolainen on myös rasvaista. Siis tiesin sen, mutten kiinnittänyt siihen huomiota, koska puhuttiin aina joko makeista tai suolaisista herkuista).
Toivottavasti kirjoitukseni ei ollut kovin tylyä. Sellaiseksi en sitä todellakaan tarkoittanut. Itse tunnesyöjänä reagoin voimakkaasti naposteluun (tai ahmintaan), koska tiedän mitä se on ja miten se pidemmän päälle vaikuttaa vartaloon, painoon ja jopa itsetuntoon. Toivottavasti saat napostelun hallintaan tai jotenkin löydät vaihtoehtoista naposteltavaa terveellisistä aineksista. Tosin ymmärrän hyvin, ettei kukkakaali ole lainkaan houkuttelee, jos vaihtoehtona on esim. fazerin sininen. Mutta voimia sulle makenhimon hillitsemiseen ja hallitsemiseen.