Kissalla kilpirauhasen liikatoiminta. Kenelläkään kokemusta?

  • Viestiketjun aloittaja Höpö
  • Ensimmäinen viesti
Höpö
Elikkäs meillä asustelee 12-vuotias kissa vanhus, jolla luultavammin on kilpirauhasen liikatoiminta. Kilpirauhas kokeiden tulokset tulevat luultavasti huomenna, mutta lääkäri oli melko varma sairaudesta. Tunsi kilpirauhasen, terveellä kissalla ei tunnu. (kuulemma tosi harvoin sairaallakaan) Kissa laihtunut tosi paljon, välillä oksentelee, pissat saattaa tulla lattialle, takajaloissa hieman lihasheikkoutta, maksa-arvot koholla... yllättävän hyvä kuntoinen, kehräilee kovasti. Tabletti lääkitys saattaisi kuulemma auttaa JOS saa lääkkeet annettua säännölisesti, pelkään vaan että meidän kissan juntti ei ole suostuvainen yhteistyöhön noiden lääkkeitten osalta. Samaten hirvittää kun kontrolli käynnit olisi alkuun 2-3viikon välein, Joka kerta nukutus-ja herätyspiikki, verikokeet+ muut tutkimukset. Jatkossakin kokeet 3kk:n välein. Onko liikaa kissa vanhukselle? Toisaalta jos päädytään lopettamaan kissa, "joutuisimme" samalla lopettamaan toisen melkein 12v kissamme. Tottuneet olemaan omissa oloissaan suurimman osan päivästä ja en haluaisi toisen jäävän yksin. Nuo kissa vanhukset eivät oikein viihdy pienten lasten seurassa vaan pelkäävät, joten en hennoisi väkisin pitää asuinkerroksessa. Ja ettei totuus unohdu niin kyllähän nuo hoidotkin maksavat hurjasti ja en tiedä miten talous kestää, varsinkin kun hoidon tepsivyydestä ei ole takeita.

Kokemuksia ja neuvoja kaipaillaan!
 
Heippa Höpö meidän kissa vanhus olisi täyttänyt 18 ensi toukokuussa mutta hän pääsi autuammille metsästys maille viime joulukuussa(27.12.) sairastettuaan liikatoimintaa 2vuotta tai siis kun diagnoosi tehtiin niin siitä eli vielä tuon ajan.Samat oireet oli;laihtumista,oksentelua ja hillitön ruoka halu ja jatkuva jano,loppua kohti hän myös naukui ja mourusi varsinkin ilta ja yöaikaan(joka oli todella rasittavaa pidemmän päälle) lisäksi hän myös "varjonyrkkeili" iltaisin eli oli näkevinään jotain näkyjä seinillä ja hyökkäili niitä kohti ja leikki niiden kanssa.Lääkitykseksi määrättiin silloin kun verikokeitten tulokset tulivat niin tyrazolia 1 tabletti pvässä 1/2 aamulla ja 1/2 illalla.Lääkitys ei kuitenkaan sopinut kissallemme mikä on kuulema äärimmäisen harvinaista ja muutamassa pvässä kissan kunto romahti hetkessä se siis vain oksensi oksentamistaan ja vapisi ja kiireellä lääkäriin tippaan ja lääkitys lopetettiin.Kissa selvisi ja kohentui ja sovittiin että lääkitystä kokeillaan myöhemmin vielä uudelleen mutta vielä pienemmällä annostuksella.Lääkkeen sivuvaikutus on juuri tuo oksentelu mutta ainakin meillä se oli aivan liiallista ja kissa olisi kuollut käsiin.Saimme muistaakseni jotain pah.vointi lääkettäkin mutta se teki kissan uneliaaksi ja se vain nukkui ja kyhjötti paikoillaan.No joka tapauksessa kokeilin lääkettä uudellaan vain 1/2 pvässä muutaman kk kuluttua ja taas sama toistui.Nyt vain tajusin lopettaa lääkkeen annon heti.Kissa kyllä otti pillerin ihan mielellään ei siinä mitään.No kaikkien ihmeeksi ja kummastukseksi kissamme eli kuitenkin vielä 2 vuotta ihan hyvää ja leppoisaa vanhan kissan elämää ilman lääkitystä kunnes sitten loppu syksystä alkoi toistuva verivirtsan tiputtelu joka oli joko virtsatietulehdus(joka tyttö kissoilla harvinainen)tai sitten se viittasi johonkin vakavampaan; virtsakiviin joihin olisi tarvittu jatkuvaa pissanäytteiden antamista(joka kissalta aika mahdotonta saada) ja antibioottikuureja tai sitten munuaisvikaa.Joka tapauksessa tein elämäni vaikeimman mutta järkevimmän päätöksen ja vein kissamme lopetettavaksi. :'(
Mutta tämä meidän tapaus on ilmeisesti aika harvinainen ja näin jälkeenpäin olen miettinyt että ehkä kissallamme ne arvot eivät olleet niin korkeat kuitenkaan koska reagoi lääkkeeseen tuolla tavalla ja kuitenkin eli vielä pitkään ilman lääkitystä.(Lääkärin tuomioi oli silloin muutama kk...) Käsittääkseni lääke kuitenkin yleensä sopii ja sen turvin kissa voi elää vielä monta pitkää vuotta onnellisesti.Tosin annostuksessa voi olla vaikeuksia ja voi viedä monta kk että annostus saadaan kohdilleen.Kissasta voi helposti tulla apea ja laiska ja se voi lihoa ja nukkua paljon jolloin sairaus muuttuu tavallaan vajaa toiminnaksi.Ja tuota oksentelua saattaa esiintyä alkuun ja sitten kun kilpirauhanen saadaan kohdilleen se saattaa paljastaa kissan piilevän munuaisvian jota liikatoiminta on tavallaan "ylläpitänyt".Liikatoiminnassa saattaa kissa myös ripuloida mutta semmoista meillä ei ollut.
Lääkitystä kannattaa varmasti kokeilla se ei ole kallis lääke ja meillä ei mitään nukutusta ollut eikä olisi ollut.Verikokeet otettiin kissan ollessa valveilla.Sen sydän nimen omaan ei olisi kestänyt nukutusta!Eka kontrolli olisi ollut muistaakseni 1 kk kuluttua ja jatkossa vain vuoden välein jos lääkitys siis olisi kohdillaan.3kk välein ei olisi tarvinnut rampata.
Toivottavasti saatte kissan kuntoon ja sairauden aisoihin!Itse elelen täällä vielä suruaikaa mutta takaraivossa ajatus pienestä kissanpennusta ei jätä rauhaan! :heart: ;)
Teillä luulisi olevan vielä muutama vuosi jäljellä!Mutta ymmärrän toki että jatkuva ramppaus lääkärillä,lääkkeiden anto ja verikokeiden ottaminen on kissalle ja omistajalle stressaavaa!Ja se käy kyllä myös kukkarolle se on totta!Ja meidän kissa ei todellakaan tykännyt matkustaa autossa ja rampata lääkärissä....toivottavasti tästä oli jotain apua,vastaan mielelläni lisää jos sulla jotain kysyttävää! =)
 
Höpö
Kiitoksia Jouskari vastauksesta.

Meillä joutuu tosiaankin tuon kisun nukuttamaan joka kerta (kevyt horros). Aikoinaan kisu jätti tassunsa oven väliin leikkiäessään tuon kissa kamunsa kanssa, joten tassuihin ei anna koskea millään ilman nukutusta. Sydän ääniä ei lääkäri saanut kuunneltua kissan ollessa hereillä, koska junttura kehräsi niin kovasti koko ajan.
Pitänee kysellä lääkäriltä vähän enempi noista labroista yms kun soittelen sinne päin. Muistelisin kyllä että puhui 2-3 viikosta ja sitten3kk..... toivottavasti muistan väärin.
Nyt tosiaan tajusin että meidänkin kissa on ruvennut mouruamaan enempi. Voipi olla että laittelen lisää kysymyksiä jahka saan rupateltua eläinlääkärin kanssa.
 
Höpö
No nyt on eläinlääkärille soitettu ja varmistui kilpirauhasen liikatoiminta. T4 arvo huiteli 219. (viite arvot 12-58) :( Pyysin reseptin ja katsotaan miten kisu lääkkeen ottaa. Osittain tehdään päätös sen mukaan. Vähän olen koittanut lapsille jo puhua että kissa on sairas ja että en tiedä kauanko jaksaa olla meidän kanssa.
Tosiaankin kontrollit: Kuulemma eka 2 viikon päästä, sitten seuraavat 2-3vk välein niin kauan kuin arvot tasaantuu. jatkossa 2-3 kk välein ja lopuksi puolen vuoden välein.... tuntuu aikas hurjalta.
Kissa on ruvennut taas oksentelemaan kunnolla, eilen oli neljät oksennukset lattialla. Säälittää reppana. :'( Varmaan seuraavan parin viikon aikana päätetään mitä kamullemme tehdään.
 
Tsemppiä ja jaksamista teille! :hug: Kokeilkaa nyt sitä lääkettä ja toivotaan että oikea annostus löytyy ja kissa "palaa ennalleen"!Mutta jos ei niin on hänellä ollut varmasti hieno pitkä elämä jo elettynä!Meilläkin poika vieläkin puhuu kuinka minä,mies ja nöpö on hänen perheensä..vaikka oli mukana hautajaisissa ei siis vieläkään tajua ettei tule enää... :'( mutta luovuttava on kaikkien joskus kun aika on-se on sitä suurinta rakkautta tässä maailmassa että päästää irti ajoissa!Tule sitten kertomaan mikä on tilanne jookos!
 
Höpö
Nyt on 4 lääkettä annettuna. 1 tabletti aamuin illoin. Yllättävän hyvin saa annettua tabletin. (makkaran välissä) Mitään sivuoireita en ole huomannut... syö hyvin, on ihan normi itsensä.
Tuo labroissa tiuhaan käynti vaan arveluttaa. En ole mistään lukenut tai löytänyt tietoa että olisi joutunut noin tiuhaan tarkkailemaan arvoja :/
 
Höpö
Ensi viikon keskiviikolle varattu kissoille aika nukutus piikille :'( Elämäni vaikein päätös. :'( Kissalle ei tullut sivuoireita edelleenkään lääkkeestä ja on aivan ihana oma itsensä..... meillä ei ole sellaisia summia rahaa että saataisiin ystävämme kuntoon ja en halua hoitamattomana pitää kissaamme, jos kuitenkin jotenkin kärsii (oksentelu yms)
 
Voi ei! :hug: :hug: :hug: Alkoi ihan itkettää kun luin mutta ymmärrän täysin.Päätöksen teko on vaikeinta ja toki se sinne lääkäriin meneminen mutta aika parantaa ja jäljelle jää sitten ne ihanat muistot :heart: :heart: :heart: itse olin aina ajatellut että kuolevat kotiinsa luonnollisesti niinkuin ennen tätä viimeisintä aina kävikin mutta totta se on että näille "vanhuksille" tulee näitä hyvinvointi sairauksia siinä missä ihmisillekkin ja toisaalta joskus tuntuu että on "onni" että eläin voidaan ajoissa lopettaa kärsimyksittä ja tuskaa pidentämättä toisin kuin ihmisten kanssa...ymmärrät pointin...jaksuja sinne ja tsemppiä-äläkä mieti turhaan "oliko päätös hyvä tai huono"..."tai olisiko pitänyt toimia toisin.." se on varmasti juuri oikea päätös teidän perheelle teidän tilanteessanne! Voimia! :hug:
 
Höpö
Kiitos Jouskari.

Aika siirtyi jo tälle päivälle, itseasiassa tunnin päähän. Rehellisesti sanottuna en ole koskaan varmaan ollut näin palasina kuin nyt. :'( Meillä on miehen kanssa ollut aina nuo kaksi rakasta karvakamua, kun ollaan yhdessä asuttu. Koko ajan tekisi mieli soittaa ja perua aika. Päätös tehtiin nyt loppujen lopuksi aika pitkälti (onneksi) siltä pohjalta mikä olisi meidän kissoille (omasta mielestämme) parasta. En voi raahata luista kissaa lääkärillä edes takas, en halua että joutuu kärsimään yhtään sen enempää kuin tähän asti. Vaikeaa "leikkiä jumalaa", mutta toivon että näin on oikein noilla karvakamuille. En ole kyllä varmaan koskaan itkenyt näin paljon kuin viime päivinä.


:heart: :heart:
 

Yhteistyössä