koiranpennun ottaminen ja yksinoloon totuttaminen

Viestiketju alueella 'Lemmikit' , aloittaja Levoton Strutsi, 23.08.2008.

 1. Levoton Strutsi

  Levoton Strutsi Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2006
  Viestejä:
  4 891
  Saadut tykkäykset:
  0
  En nyt ole ihan täysin ymmärtänyt että miten pentu tulisi totuttaa yksinoloon. Hirveän usein kehoitetaan aloittamaan 5 min pätkillä mutta miten ihmeessä kukaan voi olla vain 5 min pätkiä poissa kotoa? :ashamed:

  Miten olette totuttaneet pennun yksinoloon?
  Mietin vain että silkka mahdottomuus on meidän pentua ottaa jos ei pystytä oven toistapuolta pidemmälle liikkumaan moneen viikkoon.
   
  #1
 2. möhkylä

  möhkylä Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2007
  Viestejä:
  44
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heh minun on pakko tulla kertomaan tämä kauhukertomus Meidän pieni sakutyttömme opetteli olemaan yksin...
  Niin ensimmäisenä päivänä tuo karvapallo (katsoimme ulkoa ikkunasta) jätettiin tupakan ajaksi yksin huoneeseensa jossa oli portti että näkee eteiseemme... puun säleet lentelivät joka puolell kun yritti tulla läpi aidasta, no toisena päivänä taas tupakalle ja ulos kytikselle mitä tänään, ei enään portti kiinnostanut, vaan kävi pyykkikorin kimppuun, siinä vaiheessa kun pentu istui pyykkikorissa nalkissa oli mentävä apuun, vaikka nauratti ihan hirveästi, no kolmantena päivän olimme fiksuja ja otimme pyykkikorin pois pentu jäi vain katsomaan surkeana aidan toiselle puolelle, ajattelimme hienoa sehän alkaa oppimaan, lisäsimme aina aikaa kun huomasimme sen olevan kunnolla/rauhallinen, n. kaksi viikkoa kyttäsimme ikkunan takana katsomassa pentua ja sen touhuja ja aikakin oli jo pidentynyt 45 minuuttiin... Tuli siis päivä jolloin päätimme että nyt menemme yhdessä kauppaan ja pentu jää kotiin ostoksien ajaksi, :| Niin kotiin päästyämme (olimme n1,5h) pois kotoa oli pennun huone laitettu aivan UUTEEN USKOON... Muovimatot revitty, tapetit revitty pissaa/kakkaa jokapuolella... yms :kieh: :kieh: Eihän sitä pentua voinut torua, kun se istahti hiljaa paikoilleen kun tulimme tyrmistynein ilmein huoneeseen jonka se oli suoraan sanottuna tuhonnut, pentu istui vähän aikaa jonka jälkeen se ylpeänä kantoi matonpaloja tapetinpaloja yms minulle sekä miehelleni ja katsoi viattomalla ilmeellään "katso mamma miten hienoja leluja minulla on" :heart: Tämän kerran jälkeen se ei enään tuhonnut paikkoja, en tiedä mikä tuli emme toruneet pentua tai mitenkään muutenkaan komentaneet vaikka toinen oli tuhonnut huoneen, oliko se sitten se pakollinen tuho vai mikä lie, mutta se oli se ainut kerta!! =)

  Tämä tarina siksi että jos teille sattuu käymään näin niin ette ole ainoita!! =) Nyt tuo mamman pikkusriviö on jo liki 10 vuotias harmaaparta ja vieläkin välillä nauretaan kaikelle hauskalle mitä vuosien varrella on sattunut!!
   
  #2
 3. Peppi1981

  Peppi1981 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2006
  Viestejä:
  4 116
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä aloitettiin pennun opettaminen jo seuraavana päivänä, kun se oli tullut meille.. se tuli perjantaina ja lauantaina laitoimme sen makuuhuoneeseen lelujen kans, itse istuimme olohuoneessa hiljaa.. sitten kun koira meni hiljaiseksi, menimme sinne ja huoneeseen kehuimme.. niin, me jätimme monesti sille radion päälle.. seuraavaksi sitten meni 15 min, sen jälkeen puol tuntia ja viimeisen kerran pidin sitä maanantaina puoltoista tuntia makkarissa.. välillä leikin, että lähdin kotoa pois eli kävin paukauttamassa ulko-ovea ja hiivin, sitten makkariin.. tiistaina olikin minulla neljän tunnin koulupäivä ja hyvin sekin meni.. ei ainakaan naapurit koskaan mitään sanoneet.. no, meillä oli rivarista päätyasunto ja makkarin seinän takana oli vain pihaa, joten ihan helposti ne äänet eivät kuuluneet toisiin asuntoihin.. yleensä se istui meidän sängyllä ja katseli ikkunasta, kun lähdin, jonka jälkeen alkoi nukkumaan.. no, meillä on runkopatja-sängyt ja niiden päädyt se on syönyt, kun sillä on ollut tylsää.. niin, koiramme oli ainoastaan makkarissa, kun se oli yksin kotona..

  vaikeampaa se oli totuttaa yksin olemaan tässä uudessa asunnossa.. aluksi yritimme sitä yhden huoneen tekniikkaa, mutta se ei sitten onnistunut..muutimme rivarista kerrostaloon.. radio päälle ja heittää herkkuja lattialle, jotta se ei varsinaisesti sitten näe, että me lähdemme.. onneksi siihen ei sitten kauhean kauan mennyt.. hirvittää jo valmiiksi, kun joskus sen oman asunnon hommamme, että miten saamme koiran taas totutettua siihen..
   
  #3
 4. Chala

  Chala Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2008
  Viestejä:
  15 889
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kun lähdet ja tulet takaisin, älä tee asiasta numeroa varsinkaan jos koira riehuu ja haukkuu nähdessään sinut. Anna koiran ymmärtää ettei tilanteessa ole mitään erikoista, vaan ihmiset tulevat ja menevät eikä siitä tarvitse ottaa turhaa stressiä. 5min aloittamisella voi mennä vaikka ihan vain oven ulkopuolelle, kuunnella haukkuuko pentu tms. ja mennä takaisin sisään kun pentu on hiljaa.

  Toiset pennut oppivat helpommin yksinoloon (meidän vanhemmalla neitokaisella ei ollut ongelmia, on niin rauhallinen luonne muutenkin), mutta toisille se ottaa todella koville ja omistaja tarvitsee todella pitkän pinnan (tätä harjoiteltiin kakkosen kanssa pitkään) :)

  Muista että koiralle negatiivinenkin huomio on huomiota, eli se ei ymmärrä rangaistusta esim. tuhotuista paikoista rangaistuksena, vaan huomiona ja jos se on sitä tuhoamisella hakenut, vahvistat ongelmakäyttäytymistä. Jo pentua ottaessa kannattaa kysellä kasvattajalta hyviä neuvoja, osaavat kuitenkin oman rotunsa kohdalla yleensä pitkällä kokemuksella antaa tosi näppäriä vinkkejä :)
   
  #4
 5. JenPen

  JenPen Vieras

  No siis 5 minuutin pätkiä kun ollaa poissa kotoa, niin riittää ihan että kävelet vaikka pihan ympäri tms...

  Aloittakaa heti koiran tultua yksinolon harjoittelu. Alkuun voitte mennä vaikka vain toiseen huoneeseen tekemättä asiasta mitään numeroa. Jos koira aloittaa vinkumisen, haukkumisen tai oven raapimisen, odota niin kauan kunnes se pitää sekunninkin tauon. Mene silloin sisään ja kehu sitä rauhallisesti, tekemättä siitäkään mitään suurta numeroa. Vielä pehmeämpi lasku yksinoloon koiralle on, jos ostatte koiraportin ja pidätte koiraa alkuun sen takana eri huoneessa, jolloin se kuitenkin näkee ulos huoneesta.
  Parin päivän kuluttua lähdette ulko-ovesta vaikka viemään roskat tms., ja taas jos oven takaa kuuluu meteliä niin odotatte hiljaista hetkeä ennen kuin menette sisään, ja sisään mennessä ette enää huomioi koiraa mitenkään. Aikaa pidennetään vähitellen, ihan minuutista ylöspäin. Aikataulu riippuu tietysti siitä kuinka pian joudutte esim. menemään töihin tms. jolloin koiran täytyy olla useampi tunti yksin. Meidänkin piti tuo harjoittelu mahduttaa viikkoon, sen jälkeen piti jo mennä töihin.
  Pitemmäksi aikaa lähtiessänne, olkaa ennen lähtöä ja takaisin tullessanne puolisen tuntia huomioimatta koiraa mitenkään, näin yksinjääminen ei ole sille niin suuri järkytys. Ennen yksin jäämistä kunnon ulkoilu koiran kanssa, eniten pentua väsyttävät kävelyt joloin se saa haistella ja tutkia uusia asioita. Riehua ei kannata toisten koirien tai ihmisten kanssa, pennulle saattaa jäädä riehumisvaihde päälle ja silloin se voi tuhota yksin ollessaan jotain. Jos teillä on portti tai mahdollisuus eristää pennulle asunnosta pienempi tila, tehkää niin, sillä on turvallisempi olo siellä kuin isossa asunnossa yksinään. Lisäksi jätätte sille tekemistä, luita, leluja, aktivointipallon, pahvipurkkeja joissa nameja sisällä, kongin jne. Kuitenkin sellaista, ettei koira voi vahingoittaa itseään niiden kanssa (ei esim. luita joista se saa siruja irti).
   
  #5
 6. Knockout

  Knockout Uusi jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2008
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yksinolon opettelu kannattaa tehdä huolella. Siitä on suuret haitat jos koira huutaa päivät tai tuhoaa kotia.

  Koulutus aloitetaan heti kun pentu on sopeutunut uuteen kotiin (esim. kotiintuloa seuraavana päivänä). Koira jätetään yksin silloin kun se on väsynyt eli pissatettu ja leikitetty. Itse olen tavannut jättää vielä jotain aktiviteettiä pennulle, kuten pestyn maitotölkin tai vessapaperihylsyn, joihin on piilotettu nameja. Eläinkaupat myyvät myös kongeja ja aktivoinipalloja. Sitten pentu jätetään yksin ja kun tullaan takaisin, ei lässytetä siinä ovella (ellet halua et myöhemmin hyppii kaikkia päin siinä ovella), vaan rauhallisesti koiran ohi vaan sitä mitenkään huomioimatta, kengät ja takit pois ja sitten voi kävellä olkkariin ja istuutua ja vähän silitellä pentua.

  En mä kyllä alkais koiraa kehumaan heti kotia tullessani, ei se koira ymmärrä että se saa palkkion siitä että on ollut yksin vaan luulee että on hyvä kun hän nyt tässä iloisena ottaa omistajaa vastaan.
   
  #6
Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti