Kuinka terveellistä tai epäterveellistä jauheliha on?

  • Viestiketjun aloittaja "Hellu"
  • Ensimmäinen viesti
"Hellu"
Meillä on ainakin 4 kertaa viikossa jokin jauheliharuoka ja lapset (2 ja 4) kyllä tykkää. Onko se sopiva määrä? Sen yhteydessä joko perunaa tai pastaa ja kasviksia.
 
Hei ja kiitokset tärkeästä kysymyksestä.

Syömisessä monipuolisuus on valttia. Sillä varmistetaan parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien tarvittavien ravintoaineiden riittävä saanti ja ruoan terveyttä edistävät vaikutukset. Lautasesta puolet kannattaa siis täyttää erilaisilla kasviksilla, neljännes perunalla, riisillä tai pastalla suosien täysjyväviljavalmisteita sekä neljännes vaihtelevasti kala-, liha- tai munaruoalla. Ihan kuin kysymyksessäsi kuvasitkin. Palanpainikkeeksi vielä täysjyväleipää ja sipaisu kasvimargariinia, ruokajuomaksi rasvatonta maitoa tai piimää tai leikki-ikäisen omaa maitojuomaa ja jälkiruoaksi tai välipalaksi marjoja tai hedelmiä.

Kalaa suositellaan syötäväksi 2-3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Lihassa vähärasvaisuus on valttia, mutta kuinka monta kertaa viikossa –tyyppistä suositusta ei ole. Jauhelihahyllyn äärellä kannttaa siis tutkia pakkauksista rasvapitoisuutta ja valita arkikäyttöön vähärasvaisia vaihtoehtoja. Monipuolisuutta jauheliharuokiin saa myös kokeilemalla erilaisia jauhelihoja, nautaa, sikaa, kanaa tai kalkkunaa. Kokonaisuutta keventää ja tasapainottaa runsas kasvisten käyttö.

Ruokavalion kokonaisuuden kannalta ruokia ei tarvitse jakaa terveellisiin tai epäterveellisiin, hyviin tai huonoihin. Kyse on enemmänkin siitä, kuinka paljon ja monipuolisesti eri ruoka-aineita käytetään. Kaikkea voi syödä sopivasti, sopivasti vain tarkoittaa eri määrää eri ruoka-aineiden kohdalla.
 

Yhteistyössä