Kyl meidän palsta-P@ula taas vaan oikeassa oli.

vierailija
Sori, täytyy kai tarkistella tekstiä, kun aikoo vastata:X3:
AnnePöyhönen kertoo ylakuu.com -sivuillaan tänäsyksynä 2019, ei muulloin, mutta voi kokeilla taas 19 vuoden kuluttua) näin:
"- Hapanjuuritaikina nousee vielä täysikuun jälkeen muutaman päivän ajan ihan hyvin, mutta sitten se alkaa väsyä, ja nouseminen hidastuu. Laskevan eli alakuun viimeisellä viikolla 23.-28.9. taikina nousee huonosti, ja leivotusta leivästä tulee kovaa, sillä se kuivuu myös nopeasti paistamisen jälkeen. Saman eron voi nähdä hiivallakin nostatetuissa, joten kannattaa tarkkailla leipomusten lopputulosta ja verrata sitä kuunvaiheeseen oman kokemuksen saamiseksi.
- Ilmamerkin päivät (löytyvät Wanhan ajan Kuukalenterin takasivun taulukosta) ovat parhaita leipomiseen. Seuraavat ovat pe-su 20.-22.9. ja niiden jälkeen onkin jo alakuun viimeinen viikko.
- Nyt on upea aika tehdä hapankaalia! Alakuulla siitä irtoaa paljon nestettä, joka peittää kaalin ja kaali pehmenee hyvin. Aromeista tulee paremmat alakuulla. Vain vesimerkin päivät ma-ti 23.-24.9. sekä pe-la 27.-28.9 ovat huonoja, niinä päivinä ei kannata tehdä hapankaalia.
- Jos haluaa tehdä omista marjoista tai hedelmistä kotiviiniä, kannattaa laittaa käyminen alulle 15.-22.9., että saa siihen parhaat aromit. Näin tehty viini kestää myös säilytystä hiukan pitempään.
- Kombucha ja muut mikrobikäytetyt juomat lähtevät muodostumaan sitä hitaammin, mitä pitemmälle alakuu eli laskeva kuu on kulunut.
- Jugurtti, viili ja kefiiri lähtevät muodostumaan hiukan hitaammin alakuulla, ja niistä irtoaa enemmän heraa tai siis nestettä.
 
  • Tykkää
Reactions: r0s
Sori, täytyy kai tarkistella tekstiä, kun aikoo vastata:X3:
AnnePöyhönen kertoo ylakuu.com -sivuillaan tänäsyksynä 2019, ei muulloin, mutta voi kokeilla taas 19 vuoden kuluttua) näin:
"- Hapanjuuritaikina nousee vielä täysikuun jälkeen muutaman päivän ajan ihan hyvin, mutta sitten se alkaa väsyä, ja nouseminen hidastuu. Laskevan eli alakuun viimeisellä viikolla 23.-28.9. taikina nousee huonosti, ja leivotusta leivästä tulee kovaa, sillä se kuivuu myös nopeasti paistamisen jälkeen. Saman eron voi nähdä hiivallakin nostatetuissa, joten kannattaa tarkkailla leipomusten lopputulosta ja verrata sitä kuunvaiheeseen oman kokemuksen saamiseksi.
- Ilmamerkin päivät (löytyvät Wanhan ajan Kuukalenterin takasivun taulukosta) ovat parhaita leipomiseen. Seuraavat ovat pe-su 20.-22.9. ja niiden jälkeen onkin jo alakuun viimeinen viikko.
- Nyt on upea aika tehdä hapankaalia! Alakuulla siitä irtoaa paljon nestettä, joka peittää kaalin ja kaali pehmenee hyvin. Aromeista tulee paremmat alakuulla. Vain vesimerkin päivät ma-ti 23.-24.9. sekä pe-la 27.-28.9 ovat huonoja, niinä päivinä ei kannata tehdä hapankaalia.
- Jos haluaa tehdä omista marjoista tai hedelmistä kotiviiniä, kannattaa laittaa käyminen alulle 15.-22.9., että saa siihen parhaat aromit. Näin tehty viini kestää myös säilytystä hiukan pitempään.
- Kombucha ja muut mikrobikäytetyt juomat lähtevät muodostumaan sitä hitaammin, mitä pitemmälle alakuu eli laskeva kuu on kulunut.
- Jugurtti, viili ja kefiiri lähtevät muodostumaan hiukan hitaammin alakuulla, ja niistä irtoaa enemmän heraa tai siis nestettä.
:poop:
Muoks. Lisään näitä: :poop::poop::poop::poop::poop: (tulikohan tarpeeksi?)
Humpuukia. Jos tarkkaan tekee taikinan niin onnistuu aina.
 

Yhteistyössä