Lapsen ummetus

Meillä kohta 4-vuotias tyttö joka kärsii mahavaivoista. Pidän ja lääkäri pitää asiaa tällä hetkellä ummetuksena.
Tytöllä siis mahavaivoja päivittäin, navan seutua osoittaa kun kysyy. Kakka tekee kipeää, yleensä tekee housuun. On tuhrimista. Välillä kakka tulee pottaankin. Saatiin kakka tulemaan päivittäin lääkkeillä sitä ennen teki 2-3 kertaa viikossa kakan.
Tyttö kärsii ongelmasta, luulen että on senkin takia hyvin riippuvainen minusta, äidistä. En ole saanut jäämään yksin esim. kerhoihin. Niihin vielä kerkiää kyllä.
On muutenkin herkän puoleinen ja ujo tapaus. Luulen että vuosi sitten housuun pissimisetkin johtuivat ummetuksesta kun ei saanut kovaa kakkaa ulos. Vaan aina mietin sitä psyykkistäkin puolta. Voiko ummetus olla psyykkinenkin tapaus? Meillä kaksi muutakin pientä lasta että aiheuttaako sekin kun ei aina sitä huomioo jaksa/kerkiä antamaan? Väsynyt itsekkin jokapäiväisiin pyllyjen pesuun ja silloin hermotkin koetuksella.
Yksityiselle olen tilannut jo aikaa että asia selvitellään. Mutta onko kellään esimerkki tapauksia? Ja voiko tästä selvitä. Mietin vaan että kauanko tätä voi jatkua? Ja miten itse pitää asiaan suhtautua? Kannustaa vaan potalle? Vai antaa vaan tukea kun yrittää kakkaa tehdä housuun... Kun ei sinne potalle aina suostu menemään...Tuntuu vaan että olenko nyt jossain epäonnistunut kasvatuksessa?
Ruoka puoli on yksipuolista. En saa esim. kasviksia menemään ja jotkut hedelmätkin syö kun vaan jaksaa panostaa esille laittoon...Nirsokin siis on..
Neuvoja kaipaan.
 
Hmm... Minulla ei ole kokemusta isommasta lapsesta kun oma on vasta 10 kk.

Näin äkkiseltään tuntuisi, että potan välttäminen liittyisi ihan fyysiseen kipuun ummetuksen takia. Tekee siis kakan mieluummin housuun silloin kun sen vähimmällä kivulla saa tulemaan? Koska lapsi välttelee kasviksia ja hedelmiä, voisikohan johtua ihan allergioista? Tuon ikäinen osaa jo välttää ruokia, joiden tietää tekevän kipeeä, esim. vatsakipuja.

Ihan hyvä lähteä selvittämään tilannetta yksityiselle lääkäriin. Koska lapsella on ilmiselviä fysiologisia vaivoja, en laittaisi huonoa ruoan menekkiä ihan pelkästään nirsoilun piikkiin. Allergiaselvittelyt voisivat olla ehkä kohdallaan. Suolisto-oireinen allergia on mahdollista. Allergioita voidaan selvittä ihopistokokeilla ja verikokeilla. Kaikilla nämä eivät ole luotettavia, joten varmin tapa on ns. välttämis- ja altistamismenetelmä. Ensin poistetaan epäilyttävät ruoat ruokavaliosta. Kun päästään oireettomuuden tilaan, altistetaan ruoka kerrallaan. Yhtä ruoka kokeillaan viikon ajan päivittäin ennen kuin siirrytään seuraavaan kokeiluun. Jos ruoka alkaa näyttämään epäsopivalta, poistetaan se ruokavaliosta jo tietenkin ennen viikon päättymistä.

Mä ehkä jättäisin pottailuharjoitukset ihan sen varaan mitä lapsi itse haluaa kunnes tuota ummetusvaivaa on saatu pois. Kun ummetus- ja vatsavaivat saada pois, pottailuharjoituksille on parempi pohja. Aluksi lapsi voi varmaan pelätä pottaa, vaikka ummetusvaivaa ei enää olisikaan.

Toivottavasti pääsette pian asioissa eteenpäin. En usko että kyseessä olisi epäonnistuminen kasvatuksessa niin kuin itse mietit... :hug:
 
Hei! Kävin nostamassa sulle ihan ok vinkkejä sisältävän ketjun tuolta leikki-ikäisten puolelta. Olen aikoinaan kirjoittanut sinne nimimerkillä "kokemusta". Nyt on kiirus, en ehdi kirjoittamaan, mutta toivottavasti tuosta ketjusta löytyisi apuja. Meillä poika nyt 7v. ja edelleen saa tarvittaessa movicolia. Lastenlääkärille kannattaa tosissaan mennä, ummetus on yleinen vaiva ja siihen saa oikeasti apua. Potalle pakottamisella ei asia edisty jos kakkaaminen sattuu. Kaikki järjestyy aikanaan, ensin pitää saada kipu pois ja luottamus siihen ettei enää satu. Tsemppiä ja jaksamista! =)
 
Hei!
Samaa vaivaa podettu meillä. Saatiin nelivuotiaana ykskaks loppumaan ilman sen kummempia yrityksiä ja nyt puolitoista vuotta myöhemmin alkoi uudelleen ehkä psykologisista syistä (pikkusisko talossa). PAri viikkoa sitten ummetus loppui, mutta sitä edelsi lääkärissä käynti, verikokeet (jotka kaikki, keliakiaa myöten ok). Saimme pyynnöstäni movicol junior reseptin jota käytettiin kaksi viikkoa päivittäin 2-4 pss/pvä. Suoli saatiin toimimaan ilman lääkitystä kaksi viikkoa ja nyt piti taas aamulla aloittaa kuuri. Tosi tärkeää on että aluksi saisi lääkkeillä kakan tulemaan joka päivä useamman viikon ajan niin että lapsi tottuu helppoon kakkaan jota ei tarvi pungertaa ja sitten vähentää/lopettaa lääkitys. MEillä lopetettiin siis kokonaan kun tuli niin sutjakkaasti, mutta nyt näyttäis taas kehnommalta. En usko enää että meillä on psykologista juttua kun siihen ei kiinnitetä niin paljoa enää huomiota, itse alan epäillä että joku allergia jota ei olla vielä hoksattu pistää jumin päälle. Tai sitten vaan on niin laiska suoli, jota pitää ruoka-aineilla avittaa. Lakupussi löytyy aina kaapista.
Suosittelen lämpimästi lääkärissä käyntiä, ja nyt uskallan kokemuksestakin sanoa että ei kannata lopettaa ainakaan kokonaan lääkitystä kun näyttää että pari päivää menee hyvin vaan jatkaa vielä jonkun matkaa.

Toisena tärkeänä juttuna meillä oli tuo ruokavaliomuutos, makaroni ja riisipurkit samoin leipäpussit tulee luettua tarkkaan, sitä ostetaan missä on eniten kuituja. Aamut täytyy taas muistaa aloittaa kuitupitoisella puurolla johon lisään vähän vehnäleseitä tai apteekistä saatavia Liinus-rouheita. Itse en ole käynyt ravitsemusterapeutilla, mutta ilmeisesti olisi aihetta.
 
Täällä sama ummetus ongelma,poika 3v,kakka yleensä joka toinen pvä,movicol,levolac kokeiltu ei suostu ottamaan nyt laxo tippoja niin maha toimii,pois yritettiin jättää maha kovettuu saman tien,meillä takana laaja-allergia skaala,siksi yksipuolinen ruokavalio,nyt aloitettiin maidoton ruokavalio jos olisi ummetuksen takana,verikokeissa ei ikinä näkynyt mitään silti reagoi viiveisesti ruoka-aineisiin,neuvoina antaisin kuitua joka paikkaan ja hetken ajan ummetus lääkettä,me ravattu asiasta lääkärissä viimeinen puol vuotta ja aina käynnin yhteydessä saadaan uusi ummetus lääke paitsi nyt allergia lääkärimme toimesta kokeilemme maidotonta ruokavaliota parissa viikossa pitäisi näkyä tuloksia
 
Hei...oma " ummetuslapseni" on jo 26 v......no oireita ei enään ole, mutta aikoinaan oli pahakin tilanne.

Poika kärsi ummetuksesta, hädän tullessa lymyili verhojen takana, eikä mennyt potalle. Oli kipuja ja myöhemmin haavoja ja pientä verenvuotoa haavoista.

Olimme lastenlääkärin hoidossa, eli poika sai suolistohoitoa jolloin tyhjennettiin peräsupoilla suolta määrätyin ajoin ja syötettiin sekä ravintoa että lääkkeitä massan pehmentämiseen. Supoilla "opetettiin " suoli tyhjentymään säännöllisin väliajoin ja se auttoi. Pelko ulostamiseen häipyi ajan mittaan.

Pottapakko ja vessapakko pitää unohtaa, jos lapsi kärsii kivuista ulostamisen yhteydessä. Ensimm hoito on saada ulostaminen " mieluisammaksi" kokemukseski esim. ulostelääkkeiden avulla. Vaiva kuuluu lastenlääkärien piiriin.
 
Kävimme lastenlääkärillä ja edelleen jatkamme Movicol Juniorilla. Kakka tulee päivittäin ja kehotan välillä tekemään pottaankin mutta vielä housuun tulee. Ja on se vaan löysääkin.
Mutta joku kerta, harvemmin tekee sen kakan pottaankin.

Edelleen vaan mietin johtusko kaikki tämä maidosta? Lääkäri hylkäsi arvailuni vaan pitäähän se jostain johtua. Mielestäni suht normaali on ruokailu. Puurot, näkkärit ja ruisleipä ainakin uppoaa. Muitten kanssa vielä arvailua. Ketsupin kanssa saa menemään joskus makaronia. Perunaan ei tyttö koskekkaan. Hedelmistä appelsiini ja omena joskus. Ummetuksesta kuulemma johtuu nirsoilu. Ennen pienempänä söi melkein kaikkea..
Taidan seuraavaksi siiryä allergia lääkärin puoleen jos ei tulosta...
 
. Mulla 4 maidolle allergista lasta. Yksi tyypillisimpiä maitoallergian oireita on UMMETUS. Eli välillä superkovaa ja välillä ihan lirahtaa ripulia, kun se on niin lujilla suolistossa...Eli vaihtelevaa, meillä tuli housuun ja nyt 4 vkoa maidon jättämisen jälkeen kakka on aika normaalin näköistä.
Kokeile 4 vkoa maidotonta jaksoa, käytät kalkkilisää ja syötte hiukka enempi punaista lihaa ja esim siemenissä ym kalkkia. Ja muista myös d-vit. Se on helposti kokeiltu homma.
Täytyy lukea kaikki selosteet tarkkaan: kaseiini, kaseinaatti, maitoproteiini, hera, voi, laktoosi jne.
Rauli Mäkelä luennoi ja puhuu myös tästä maitojutusta meidän luennolla 2.4. klo 18 Tapiolassa Espoossa jos kiinnostaa. Olemme itse hänen potilaitaan ja sen jälkeen vasta löytynyt nämä yliherkkyydet.
pia
 
Jos esim itse tekee sämpylöitä tms. voi mukaan lurauttaa vaikka sokerijuurikaskuitua. Sitä tai vastaavia saa peruskaupoista. TsemppiÄ!

Laitan luentoesitteen vielä tähänkin ketjuun jos jotain tämä ym muu allergia/yliherkkyysasia kiinnostaa. + Keijo Tahkokallio loistava luennoitsija sitten näistä psykologisista puolista! Todella monipuolinen luentokokonaisuus:

LUENTO
LUENTOTILAISUUS
2.4.2008 KLO 18-20 TAPIOLAN KOULUN AUDITORIOSSA
Osoite: Opintie 1, Espoo


KUINKA ME VANHEMMAT JA/TAI TERVEYDENALAN AMMATTILAISET VOIMME TUKEA LASTEMME PSYYKKISTÄ JA FYYSISTÄ HYVINVOINTIA?


Yhtenä luennoitsijoista toimii Rauli Mäkelä. Hän luennoi meille allergioiden hoidosta ja tulehduskierteen katkaisemisesta. Raulin mukana on eräs perhe kertomassa tervehtymiskokemuksistaan Raulin potilaina.
Korvalääkäri Rauli Mäkelä on käyttänyt potilastyössään luontaislääketieteen menetelmiä yli 20 vuoden ajan. Näistä tärkeimmät ovat ruokavalio, hyviä bakteereita suolistoon istuttava probioottinen hoito, elimistön paranemistapahtumia tukevat vitamiini-, hivenaine-, rasvahappo- ja lääkekasvivalmisteet. Näillä saadaan aikaan sekä lapsissa että aikuisissa todellista tervehtymistä pelkän oireiden poiston asemasta. Erityisen kiitollisia hoidettavia ovat allergiat ja infektiokierre sekä erilaiset krooniset sairaudet siinä vaiheessa kun peruuttamattomia kudosmuutoksia ei ole vielä ehtinyt tapahtua.

Toinen luennoitsijamme Keijo Tahkokallio kertoo käytännön esimerkkien kautta, kuinka me vanhemmat voimme todella vaikuttaa siihen millainen ihminen lapsesta tulee.
Psykologi Keijo Tahkokallio on työskennellyt assistenttina Turun yliopiston psykologian laitoksella, Invalidiliitossa, Joensuun nuorten mielenterveystoimistossa sekä Nuorisoaseman johtajana A-klinikkasäätiössä. Vuodesta 1989 lähtien hän on ollut yksityisyrittäjä toimialanaan konsultointi, koulutus ja työnohjaus. Hän on tehnyt useita käsikirjoituksia radiolle psykologisista aiheista. Hän on myös kirjoittanut kirjoja, mm. Kotipesän lämpöä etsimässä.





Varaathan paikkasi ajoissa, paikkoja on vain rajoitettu määrä!
Kaikki tuotto menee lyhentämättömänä yksityisen Maria Montessori- päiväkodin tukemiseksi.
Liput 15 ?/kpl ja varauksen luennolle saat varmistettua maksamalla summan Maria Montessori-leikkikoulun tilille. Tilaisuuteen pääsee sisälle mainitsemalla oman nimensä.
Väliajalla on buffetti.
Tilinumero: 800017-611651, viitenumero 2008 (muistathan käyttää viitettä!)


LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!
 
Heippa. Meillä tällainen tarina. Lapsella alkoi ummetus jo synnytys sairaalassa. Vauvanakaan kakka ei tullut kun korkeintaan kerran vko. Pari vuotiaana sama juttu. Kokeiltiin ruokavaliohoitoa, nestettä , ummetuslääkkeitä... Ei apua. Lopulta ulostaminen oli niin vaikeaa ja että jouduin käyttämääm pienois peräruiskeita ja puudtustippoja mutta silloinkin se oli aivan kamalaa touhua. Kokeiltiin Movicolia, mutta tyttö ei oikein ottanut sitä vaan maistoi aina sen maun eikä juonut sitä. Lopulta lapsen suoli tutkittin varjoainekuvauksella, mutta mitään poikkeavaa ei löytynyt. Kuivaksi oppiminenkin alkoi 3.8 v, kun tuntui ettei lapsi uskaltanut edes potalle pissiä. Pelkäsi varmaan kipua. Lapsi on nyt 4,5v. täysin kuivaksi oppinut ja kakka homma on jotenkin lähtenyt itsestään sujumaan. Kovalla on välillä, mutta onneksi ei enään ole sellaista ,että tarvitsisi esim. peräruiskeita jne. Lapsi on aranlaista sorttia, että tuolla asialla on varmaan ollut jotain merkitystä. Ruokavalio ja liikunta ovat avain asemassa. Tulipa pitkä sepustus. =)
 
Meillä oli 2 - 3 vuotiaalla pojalla ajoittain paha ummetus. Poika huusi suoraa huutoa kun kakka oli tulossa. Tuntui etteivät vesi, kuidut, rusinat ja luumut auttaneet kuin harvoin.

Tarhan Itä-Euroopasta kotoisin oleva lastenhoitaja neuvoi kokeilemaan oliiviöljyä. Olen jokseenkin varma, että tämä oli ratkaisu koko ongelmaan.

Oliiviöljyä pistettiin n. 1 rkl iltapuuroon, jossa oli vähintään puolet (tai kokonaan) ruishiutaleita, rusinoita, ohramallasuutetta (apteekista) sekä pinnalle vielä ruisleseitä. Vaikka poika ei muutoin syönyt iltapuuroa, tykkäsi hän tällaisesta makeasta annoksesta. Oliiviöljyn maku tuntui hukkuvan makeuden joukkoon.

Tietysti tavallinen sokeri, vehnäjauhoja sisältävät leivät ja muut "riskituotteet" olivat minimissä. Lisäksi esim. vettä tuli annettua jo tarhalla, eikä kotiin tulon jälkeen. Oliiviöljy oli kuitenkin se, jonka jälkeen alkoi myös kierrettävä lisäävän kakkaamisen pelon hidas katoaminen (pojalle luettiin potalla kirjaa ja poika sai myös katsella kännykästä kuvia ja kesälomavideoita istunnon ajan, jotta suorituspelko unohtui edes vähän).

Rypsiöljyäkin tuli kokeiltua, mutta siitä ei tuntunut olevan apua. Rypsiöljy on muuten kyllä ollut käytössä ja sitä on taas tullut lisättyä puuroon, kun ongelmaa ei ole ja on maultaankin miedompaa.
 
Kirjoittelin äsken toisellekin henkilölle täällä foorumilla, mutta postataan nyt tähän vielä.

Oletko kokeillut homoGENOIMATONTA luomumaitoa, ja nimenomaan täysrasvaista.

Monelle ei homogenoitu eli ns. normaali maito sovi, koska rasvat on pilkottu liian pieniksi partikkeleiksi ja lisäksi maidossa ei ole enää eläviä maitohappobakteereita. Kyseinen maito aiheuttaa ripulia, ummetusta jne. vakavia suolisto-ongelmia.

HomoGENOIMATTOMASSA maidossa rasvat ovat luonnollisessa koossa ja rasvahappojen sisällä maitohappobakteereita joka auttaa suolisto-ongelmiin sekä lapsilla että aikuisilla.

Tässä vielä linkki yhden valmistajan tuotteeseen, jotta selviää miltä purkki näyttää:

Valio Luomu™vanhanajan t

HUOM! Maito pilaantuu helposti lämpimässä, joten aina jääkaappiin. Ei edes ruokailun ajaksi pöydälle.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä