1. Palvelimen ylläpitotöiden johdosta foorumi ei ole käytettävissä perjantaina 19.7. noin klo 06.00 - 07.00 välisenä aikana. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa. Pyrimme pitämään tauon mahdollisimman lyhyenä.

  Kaksplus-toimitus
  Poista ilmoitus

Lapsen vatsakipu

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja "heivaan", 12.04.2013.

 1. "heivaan"

  "heivaan" Vieras

  5-vuotiaalla on ollut vatsakipua noin kuukauden päivät. Se ei ole jatkuvaa vaan silloin tällöin päivän aikana valittaa, mutta silti lähes päivittäin ainakin kerran sanoo, että vatsaan sattuu. Välillä leikkii ihan normaalisti. Ei ole kuumetta eikä mitään infektiotautiin viittaavaa. Ei ummetusta, ei ripulia, ei mahan toiminnanvaikeuksia. Vain se vatsakipu keskellä vatsaa. Välillä tosin röyhtäilee ja välillä pystyy syömään vain pieniä määriä ruokaa, kun tulee täyden tunne. Välillä syö ihan normaalisti.

  On tutkittu keliakia ja laktoosi-intoleranssimahdollisuus pois. Ei ole vehnä- eikä maitoallergiaa.

  Refluksivaivaa/happovaivaa itse epäilisin, mutta siihen auttava lääke ei tunnu vaikuttavan. Sitä on nyt vasta viikko tosin käytetty.

  Lääkäriinhän tässä vielä on tarkoitus mennä viikon päästä, jos ei silloinkaan vielä ole tilanne muuttunut.

  Vähän vain kiinnostaisi, onko teillä muilla ollut ongelmia lapsen vatsakipujen kanssa? Mitä on tutkittu ja mitä voisi olla taustalla?

  Vähän vielä on ollut epäilystä, josko joku asia voisi painaa lapsen mieltä ja sekin aiheuttaa vatsakipua. Millä tavoin on lähdetty selvittämään, onko lapsen vatsakipu jotain henkistä puolta? Olen yrittänyt lapselta kysellä, onko jotain mikä häntä huolestuttaa, mutta en saa mitään irti. Ehkei omille vanhemmille osaa kertoa, tai sitten ei ole mitään, mutta...

  Vinkkejä?
   
  #1
 2. "Vieras"

  "Vieras" Vieras

  Meillä oli 5-vuotiaalla pojalla melkein päivittäisiä vatsakipuja juuri keskellä vatsaa navan ympärillä. Meni pitkäkseen ja helpotti jossain vaiheessa. Lääkärissä tutkittiin kaikki verikokeet ja ruoka-aine allergiat. Ei mitään selitystä.
  Kesäksi loppui ja alkoi uudestaan syksyllä. Lääkärin suosituksesta merkattiin kuukauden ajan ylös mitä syönyt milloinkin ja milloin vatsa kipuilee. Kuukauden päästä kontrolli ja yllättäen löytyi kuitenkin selvä yhteys vehnän ja kipujen kanssa, vaikka vehnäallergia suljettu jo pois. Talveksi jälleen kivut jälleen helpotti alkaen taas keväällä... mietittiin jo yhteyttä siitepölyjen kanssa ja tarkoitus oli jatkaa tutkimuksia syksyllä kun kivut tulee takaisin (kesätauko) paitsi, että kipuja ei ole sen jälkeen ollut kuin muutaman kerran vuodessa. Poika nyt 7v.

  Lopullinen selvitys oli lievä vehnäyliherkkyys + kehittymätön suolisto = vehnä aiheutti ilmaa suolistoon joka kerty suolen mutkaan ja ahdisti niin kauan kun pääsi taas liikkeelle (suomennettuna). Ajan myötä hoksattiin, että kipu menee ohi nopeasti kun poikaa kutittaa vatsasta niin, että paukkuja pääsi. Ei osannut/pystynyt piereskellä itsekseen, nyt hoituu tuokin :)
  Viimeksi kipu tuli kun söi leirillä vehnäorasta ja silloin oli kaksinkerroin maassa kunnes oli päässy vessaan.

  Meillä tällainen versio. Mietittiin meilläkin tuota henkistä puolta mutta mikään ei siihen ei viitannut niin ruvettiin tutkimaan kunnolla. Meillä tosin vatsakivut välillä oli niin kovia, että lapsi itki ja käytiin päivystyksessäkin.
   
  #2
 3. "heivaan"

  "heivaan" Vieras

  Kiitos! Luin jostain, että lapsilla joilla on vatsakipuja, ei noin puolelle löydy syytä. Että josko sitten suoliston kehittyminenkin voi kipuja aiheuttaa. Kun vaan saisi selvitettyä, ettei mitään ihmeempää tuo vatsakipu ole.

  Ehkä pitäisi itsekin kokeilla tuota ruokapäiväkirjaa. Lapsella ei kovin kovaa tuo vatsakipu ole. Yöllä saa nukuttua ihan hyvin. Henkistä puolta en täysin usko, että vain siitä johtuisi. Täysin poissuljettu se ei kuitenkaan ole, kun perheessä on ollut vähän huolenaiheita ja pahimmat oireet lapsella alkoi sen yhteydessä. Nyt huoliaiheet pitäisi olla ohi, mutta oireilu jatkuu.
   
  #3
 4. "vieras"

  "vieras" Vieras

  Meillä pojalla alko 5 vuotiaana sama vaiva. Rampattiin lääkärissä ja onneksi mitään ei löytynyt. Kipu oli myös juuri navan ympärillä. Lääkäri sanoi, että monella lapsella on kyseistä vikaa ja ajan kanssa paranee. Poika nyt 7v ja harvoin enää valittaa mahakipua.
   
  #4
 5. vastaus

  vastaus Vieras

  Meillä oireili 3v poika samalla tavalla ja mitään yhteyttä ei mihinkään tuntunut löytyvän. Otettiin verikokeet ja alttius laktoosi-intoleranssiin on mutta sitähän ei kuulemma näin nuorilla vielä ole (tiedä sitten) Meillä kuitenkin otettiin laktoositon ruokavalio käyttöön ja siitä oli apua. Kesti aikansa että tilanne tasaantui ja kivut tulivat aluksikin viiveellä tai öisin tms. Nyt on selvä yhteys siinä jos syö normaaleja maitotuotteita niin maha tulee kipeäksi ja ripuloi.

  Jostakin ruuasta tässä ihmettelin ääneen että onkohan se nyt laktoositonta,niin poika vastasi että kakkasta sen sitte huomaa ;-)
  Suosittelisin kokeilemaan laktoositonta ruokavaliota mutta sitä pitää tietysti pidempään noudattaa ja hoitopaikassa myös. Meillä ainakin taisi sen kaksi viikkoa saada keittiöltä eri ruuat ja sen jälkeen vaadittiin lääkärin lausunto ruokia varten.
   
  #5
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti