Lihaton lokakuu!!!

Henna Luostarinen on kirjoittanut tästä hyvin:
https://m.facebook.com/henna.aijala/posts/10204939571077697?pnref=story

Uutispimennossa elävänä kuulin vasta tänään ensimmäistä kertaa käsitteestä "lihaton lokakuu". Täydellisen epäeettistä ja pääosin tekopyhää hevonpaskaa, tyypillistä maatilataloudesta mitään tajuamattomien ituhippien näennäishyvää, jonka seurauksia ei taas ole ajateltu omaa sädekehänkiillotusta pidemmälle. Lokakuu on aikaa, jolloin viimeistään laidunkausi päättyy. Laidunkaudella eläinmäärä on yleensä suurimmillaan, ja eläimiä tulee saada vähennettyä, yleensä teuraaksi, meidän ruoaksemme, ennenkuin kelit menevät mahdottomiksi. Muutoin olot käyvät navetoissamme ja lampoloissamme liian ahtaaksi. Lihaton lokakuu on jo vaikuttanut niin, etteivät kaikki ota teuraita vastaan. Käytännössä siis vauhtoehtoina ovat tilanpuutteen vuoksi edelleen ulkona epäsuotuisissa olosuhteissa pidettävät eläimet, tai eläimet jotka odottelevat liian täydessä navetassa ruokailu-ja makuupaikoista taistellen sitä, että ihmiset lopettavat porkkananpurentakautensa. Tästä on siis eettisyys kaukana. Tekopyhää tästä tekee se, että pääosin halpaa epäeettisesti tuotettua ulkomailla antibiootein kasvatettua lihaa syövät ihmiset puhdistavat näin omaatuntoaan, mutta aiheuttaen välillisesti valtavaa haittaa eläimille sekä maataloustuottajille. Haastankin puolestani kaikki oikeasti tekemään eettisen valinnan ja kompensoimaan lihattoman lokakuun haittoja syömällä koko lokakuun vain ja ainoastaan kotimaista lihaa! Meillä Suomessa tuotetaan puhdasta ruokaa eläinten hyvinvoinnin ollessa samalla hyvin korkealla tasolla moneen muuhun maahan verrattuna, joten tukekaa kotimaista tuotantoa ja syökää suomalaista lihaa!
Vastaan Hennan haasteeseen syömällä lokakuussa erityisen paljon suomalaista lihaa, jotta lihaa, josta kaikki osapuolet ovat maksaneet kovan hinnan, ei tarvitsisi heittä roskikseen.
 
  • Tykkää
Reactions: epek
vierailija
En tästä teemakuukaudesta tiennytkään. Koska en ole idean takana, yritän lisätä lihan kulutusta. Oma vastakannanotto ;)
"...homemyrkyt eivät välttämättä vaikuta heti. Joskus asia tosin ratkeaa helposti, kun eläimet eivät edes suostu syömään rehua. Muussa tapauksessa pitää odottaa mahdollisten oireiden ilmenemistä. ..."Yleisin oire on oksentelu. Toisinaan esiintyy jopa veristä ripulia. Home voi nimittäin heikentää veren hyytymiskykyä ja aiheuttaa näin verenvuotoja suolistoon."
-- Lännen rehu tiedottaa
 
vierailija
Hei mut tän tilanteen voi korjata varmasti jollain prosessoinnilla jotta vegaanit saavat terveellisen ja ettisen "nyhtö-liha-korvikeen". Prosessointi on tietenkin eettistä koska prosessit toimivat pyhällä hengellä eivät näin tuhoa eläinten elintilaa tai elinolosuhteita

Toisaalta voidaan myös eettisesti raapotta vinku-intiasta orjatyöllä kerättyjä goji-marjoja , jotka on sopivasti kuivattu ettei loppukäyttäjä edes tiedä mitä syö... mutta onneksi ne sentään kuljetetaan tänne luontoa rasittamatta lentoteitse tai rahtilaivalla...
 
  • Tykkää
Reactions: Ammu Moolok
Hei mut tän tilanteen voi korjata varmasti jollain prosessoinnilla jotta vegaanit saavat terveellisen ja ettisen "nyhtö-liha-korvikeen". Prosessointi on tietenkin eettistä koska prosessit toimivat pyhällä hengellä eivät näin tuhoa eläinten elintilaa tai elinolosuhteita

Toisaalta voidaan myös eettisesti raapotta vinku-intiasta orjatyöllä kerättyjä goji-marjoja , jotka on sopivasti kuivattu ettei loppukäyttäjä edes tiedä mitä syö... mutta onneksi ne sentään kuljetetaan tänne luontoa rasittamatta lentoteitse tai rahtilaivalla...
Mut onneksi ei ole pakko syödä prosessoitua eikä ulkomailta tuotua.

Vaikka ihan tavallinen hernesoppa ja siihen possun sijaan suomalaista härkäpapurouhetta. Toki myös sipulia ja porkkanaa ja lanttua jos lantusta tykkää. Maittavaa!
 
vierailija
Mut onneksi ei ole pakko syödä prosessoitua eikä ulkomailta tuotua.

Vaikka ihan tavallinen hernesoppa ja siihen possun sijaan suomalaista härkäpapurouhetta. Toki myös sipulia ja porkkanaa ja lanttua jos lantusta tykkää. Maittavaa!
Meinasitko että kotimainen hernepapu-sato ei ole homehtumisen partaalla tämän kesän ja syksyn jälkeen?? Ihan yhtälailla nuo papusi on peltoon jäänyt kun pellot siinä kunnossa ettei koneilla sinne päästä.

Mutta joo tekopyyhyyden huippuahan tuo on. Mitä enemmän peltopinta-alaa suomessa raivataan, sitä enemmän luonon eläimet siitä kärsii... Mutta ei sitä tartte muistaa tietenkään, eihän?

Huvittavinta on vielä se että viher-vassarit vegaanit yleensä itkee maataloustukien vuoksi - ja silti haluavat kotimaista laaturuokaa. Tämäkin vuosi on sellainen että kelien vuoksi pieniä tiloja tulee kaatumaan... Tekee tiukkaa isoillakin tuottajilla että selviävät laskuistaan. Pelkästään vaikka sen kauran kuivattamiseen palaa 2-3 kertaisesti rahaa puhumattakaan kuinka "Puhdasta" se sitten taas on kun kuivatukseen käytetään sähkö (juu, se tarttee tehdä jossain, se ei tuu pistokkeesta itse) tai esim öljyä (pahapahapaha).

Eläinten ruuaksi kelpaa vähän epäkurantimpikin ruoka... mutta joo, se ei ole hyvä se... vai miten se nyt menikään.
 
  • Tykkää
Reactions: Ammu Moolok
Meinasitko että kotimainen hernepapu-sato ei ole homehtumisen partaalla tämän kesän ja syksyn jälkeen?? Ihan yhtälailla nuo papusi on peltoon jäänyt kun pellot siinä kunnossa ettei koneilla sinne päästä.

Mutta joo tekopyyhyyden huippuahan tuo on. Mitä enemmän peltopinta-alaa suomessa raivataan, sitä enemmän luonon eläimet siitä kärsii... Mutta ei sitä tartte muistaa tietenkään, eihän?

Huvittavinta on vielä se että viher-vassarit vegaanit yleensä itkee maataloustukien vuoksi - ja silti haluavat kotimaista laaturuokaa. Tämäkin vuosi on sellainen että kelien vuoksi pieniä tiloja tulee kaatumaan... Tekee tiukkaa isoillakin tuottajilla että selviävät laskuistaan. Pelkästään vaikka sen kauran kuivattamiseen palaa 2-3 kertaisesti rahaa puhumattakaan kuinka "Puhdasta" se sitten taas on kun kuivatukseen käytetään sähkö (juu, se tarttee tehdä jossain, se ei tuu pistokkeesta itse) tai esim öljyä (pahapahapaha).

Eläinten ruuaksi kelpaa vähän epäkurantimpikin ruoka... mutta joo, se ei ole hyvä se... vai miten se nyt menikään.
Milloinkohan suomessa on viimeksi raivattu peltoa?

Päinvastoin, nykyisiä metsitetään.

Ja pitäähän ne lihatkin tavalla tai toisella, energiaa kuluttaen, säilöä.


Mun mielestä on naurettavaa vouhkata, tolleen kuin sinä, sitä vastaan että haluaa viettää vuodesta yhden kuukauden lihattomana.
 
Mun mielestä on naurettavaa vouhkata, tolleen kuin sinä, sitä vastaan että haluaa viettää vuodesta yhden kuukauden lihattomana.
Ei siinä mitään, kunhan sen tekee järkevään aikaan, eli vaikkapa tammikuussa. Ja niin, ettei sitä tehdä kaikki yhtäaikaa, vaan niin, että joka kuukausi olisi sama määrä ihmisiä viettämässä lihatonta kuukautta. Paras toki olisi, jos kaikki viettäisivät vaikkapa lihatonta torstaita, silloin lihantuotannon väheneminen olisi varmasti jakautunut ympäri vuoden.

Nythän tämä kaikki-yhtäaikaa-lihattomaksi-sädekehän-kiillotus-kuukausi aiheuttaa sen, että lihantuotanto ei vähene yhtään, koska marraskuussa lihaa taas kuluu samaan tahtiin kuin syyskuussakin, mutta lokakuussa lihaa menee vain valtavia määriä roskikseen. Liha kun ei säily. Tämä on siis täysin epäeettinen ja lyhytnäköinen tempaus, ja siihen osallistuvien tulisi hävetä. Lopettakaa lihansyönti kokonaan tai vähentäkää sitä tasaisesti ympäri vuoden, mutta ei näin. Tämä lihaton lokakuu ei auta luontoa, ei vähennä lihantuotantoa, tasan saman verran eläimiä kuolee, mutta nyt ne kuolevat turhaan -- normaalisti niitä edes käytettäisiin ravinnoksi, mutta lihaton lokakuu tappaa eläimiä täysin turhaan.
 
Ei siinä mitään, kunhan sen tekee järkevään aikaan, eli vaikkapa tammikuussa. Ja niin, ettei sitä tehdä kaikki yhtäaikaa, vaan niin, että joka kuukausi olisi sama määrä ihmisiä viettämässä lihatonta kuukautta. Paras toki olisi, jos kaikki viettäisivät vaikkapa lihatonta torstaita, silloin lihantuotannon väheneminen olisi varmasti jakautunut ympäri vuoden.

Nythän tämä kaikki-yhtäaikaa-lihattomaksi-sädekehän-kiillotus-kuukausi aiheuttaa sen, että lihantuotanto ei vähene yhtään, koska marraskuussa lihaa taas kuluu samaan tahtiin kuin syyskuussakin, mutta lokakuussa lihaa menee vain valtavia määriä roskikseen. Liha kun ei säily. Tämä on siis täysin epäeettinen ja lyhytnäköinen tempaus, ja siihen osallistuvien tulisi hävetä. Lopettakaa lihansyönti kokonaan tai vähentäkää sitä tasaisesti ympäri vuoden, mutta ei näin. Tämä lihaton lokakuu ei auta luontoa, ei vähennä lihantuotantoa, tasan saman verran eläimiä kuolee, mutta nyt ne kuolevat turhaan -- normaalisti niitä edes käytettäisiin ravinnoksi, mutta lihaton lokakuu tappaa eläimiä täysin turhaan.
Mä näen asian hieman pidemmälle. Siis niin, että kerran kokeiltuaan lihatonta lokakuuta tulee tehneeksi muulloinkin kasvisruokaa kerran, pari viikossa.

Ja juureksien aika on just nyt. Hyvä, että niitä kuluu tuoreena.

Ja mä ainakin ostin just pakastimeen pari pakettia lihaa joiden päiväys oli lähestymässä. Syötyä ne tulee sit joskus kun ei ole aikaa käydä kaupassa.
 
Ei siinä mitään, kunhan sen tekee järkevään aikaan, eli vaikkapa tammikuussa. Ja niin, ettei sitä tehdä kaikki yhtäaikaa, vaan niin, että joka kuukausi olisi sama määrä ihmisiä viettämässä lihatonta kuukautta. Paras toki olisi, jos kaikki viettäisivät vaikkapa lihatonta torstaita, silloin lihantuotannon väheneminen olisi varmasti jakautunut ympäri vuoden.

Nythän tämä kaikki-yhtäaikaa-lihattomaksi-sädekehän-kiillotus-kuukausi aiheuttaa sen, että lihantuotanto ei vähene yhtään, koska marraskuussa lihaa taas kuluu samaan tahtiin kuin syyskuussakin, mutta lokakuussa lihaa menee vain valtavia määriä roskikseen. Liha kun ei säily. Tämä on siis täysin epäeettinen ja lyhytnäköinen tempaus, ja siihen osallistuvien tulisi hävetä. Lopettakaa lihansyönti kokonaan tai vähentäkää sitä tasaisesti ympäri vuoden, mutta ei näin. Tämä lihaton lokakuu ei auta luontoa, ei vähennä lihantuotantoa, tasan saman verran eläimiä kuolee, mutta nyt ne kuolevat turhaan -- normaalisti niitä edes käytettäisiin ravinnoksi, mutta lihaton lokakuu tappaa eläimiä täysin turhaan.
No näinhän se on. Jokaiselle tekisi ihan hyvää syödä enemmän kasviksia ja juureksia, mutta sitä pitäisi tehdä joka päivä. Ei niin, että kuukauden putkeen vetää soijarouhetta ja parsakaalipyöryköitä siinä määrin, ettei vuoteen halua kuullakaan mitään kasvisruokaan viittaavaa.
 
  • Tykkää
Reactions: Ammu Moolok
Laitatko kasvisbolognese reseptisi :p
Sipuli (iso tai pari kuullotellaan padan pohjalla runsaassa oliiviöljyssä. Sekaan pari varsisellerin vartta (tai pala juuriselleriä), porkkana, puolikas paprika ja valkosipulia plus chiliä pilkottuna sek iso purkillinen tomaattimurskaa. Suolaa, mustaapippuria, loraus viinietikkaa ja yrttejä maun mukaan. Ja annetaan hautua ainakin kolme tuntia uunissa 120 astetta.

(Lopuksi sekaan voi lisätä tuorejuustoa tai vaikka mustapippurijuustoa jos haluaa tuhdimpaa.)
 
  • Tykkää
Reactions: Rätti Väsynyt
Milloinkohan suomessa on viimeksi raivattu peltoa?

Päinvastoin, nykyisiä metsitetään.

Ja pitäähän ne lihatkin tavalla tai toisella, energiaa kuluttaen, säilöä.


Mun mielestä on naurettavaa vouhkata, tolleen kuin sinä, sitä vastaan että haluaa viettää vuodesta yhden kuukauden lihattomana.
Paljon on raivattu etenkin Lapissa metsiä pelloiksi koska EU on antanut niin isot tuet siihen. Järjetöntä? Kyllä mutta kun saa niin paljon rahaa EU:lta siihen niin eikö pelloiksi vaan mettät.
 

Yhteistyössä