LOMARAHA, onko pakollinen maksaa?

  • Viestiketjun aloittaja maamu
  • Ensimmäinen viesti
maamu
Onko kellään tietoa lomaraha laista. Kun työnantajani väittää että lomarahaa ei ole pakko maksaa, hän kuulemma vain armosta maksaa meille 4 % lomarahaa. Tosin kesätyöntekijälle maksetaan lomarahaa 9%.

Miten on, onko laissa säädöksiä jostain tietystä prosentista?

Työskentelen yhdistyksen alaisena joten mitään yhtenäistä työehtosopimusta ei ole.
 
Tämä tieto on seuraavasta paikasta:

http://artikkelit.monster.fi/careernews/huhtikuu2005/article2.asp

Lomaraha tai lomaltapaluuraha eivät ole lakisääteisiä työntekijän oikeuksia, vaan niiden maksukäytäntö perustuu työehtosopimuksiin tai työnantajan vakiintuneisiin käytäntöihin. Työnantajalla ei siten ole automaattista velvollisuutta maksaa lomarahaa, ellei siitä ole työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa erikseen sovittu. Yleensä lomarahan suuruus on 50 prosenttia rahana maksetusta lomapalkasta ja useimmiten sen saaminen edellyttää loman pitämistä ja lomalta palaamista.
---------
Sen sijaan se mainitsemasi 9 % prosenttia sai minut pohtimaan mahdatkohan sekoittaa loma-ajan palkan ja lomarahan. Nimittäin on vielä olemassa lomakorvaus, jota maksetaan osa-aikaisille työntekijöille, ja siitä ote samasta paikasta.
------------------------
Vapaata osa-aikaisille työntekijöille

Aikaisemmin jos työntekijä ei täyttänyt ehtoja vuosilomankerryttämiselle, eli jos työntekijä ei tehnyt töitä vähintään 14 päivänä kuukaudessa tai vähintään 35 tuntia viikossa, hänelle ei syntynyt oikeutta minkäänlaiseen vapaaseen, vaan hänellä oli vain oikeus lomakorvaukseen. Uusi vuosilomalaki antaa nyt osa-aikaisille työntekijöille mahdollisuuden saada halutessaan vapaata kaksi arkipäivää kultakin kalenterikuukaudelta, jonka aikana hän on ollut työsuhteessa. Jos työntekijä haluaa käyttää oikeuttaan pitää vapaata, hänen täytyy ilmoittaa tästä työnantajalle ennen lomakauden alkua. Vapaan yhteydessä työntekijälle maksetaan lomakorvaus. Lomakorvaus oli aikaisemmassa vuosilomalaissa 8,5 % tai 11 % lomanmääräytymisvuoden työssäolon ajalta maksetusta tai maksettavaksi erääntyneestä palkasta. Uudessa vuosilomalaissa lomakorvausprosentit ovat nostettu 9 %:iin ja 11,5 %:iin, mutta lomanmääräytymisvuodelta 1.3.2004-31.3.2005 kertyneisiin vuosilomakorvauksiin sovelletaan vielä ansainta-aikana voimassa olleen vuosilomalain säännöksiä.

Jos työntekijä ei halua käyttää oikeuttaan vapaaseen, niin tällöin lomakorvaus on maksettava työntekijälle viimeistään lomakauden päättyessä. Jos työntekijä on ollut töissä työnantajalla täyden lomanmääräytymisvuoden 1.4.-30.3., niin tällöin vuosilomakorvaus maksetaan vastaisuudessa 11,5 %:n mukaan ja muulloin 9 %:n mukaan.


 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.05.2007 klo 22:19 juppihippipunkkari kirjoitti:
Alakohtaiset työehtosopimukset voivat kumota vuosilomalain ja aika usein näin onkin. Kannattaa siis lukea TES, eikä niinkään tuijottaa vuosilomalakia.
Paitsi kun ap nimenomaan sanoi, ettei tessiä ole! ja tessissäkään ei voida ehtoja huonontaa.
 

Yhteistyössä