luokanvaihdosta ongelmia

Meillä on nyt kolmasluokkalainen poika, jolla on ollut aiemman opettajan kanssa ongelmia. Vilkkaasta luonteesta johtuen on joutunut opettajan silmätikuksi. Paljoon on syyllinen, mutta joutunut syylliseksi myös muiden tekemiin asioihin. Asiaa on ollut todistamassa niin luokan lasten kuin koulun muiden aikuisten silmät. Jälki-istuntoja on asetettu tyttöjen juorupuheiden pohjalta, jossa ollut usein ainoana istujana, vaikka jutussa on ollut mukana myös muita osa-puolia. Jälki-istunnoista ei ole annettu tietoa kotiin tiedusteluistamme huolimatta. Opettaja on myös lähestynyt omatoimisesti muita vanhempia varoittamalla heitä lapsemme haitallisesta seurasta. Mielestämme opettaja on rikkonut mm. vaitiolovelvollisuutta. Onneksemme vanhemmat eivät koe lastamme ongelmaksi, eikä ystävyyssuhteen jatkumiselle ole nähty estettä. Pojat ovat edelleen parhaita kavereita. Opettaja on myös kehottanut muutamien luokkakavereiden kanssa kahdenkeskisissä keskusteluissa välttämään lapsemme seuraa. Lapsemme on saanut opettajan kanssa muutamia raivokohtauksia ja kokee opettajan kohtelevan häntä epätasa-arvoisesti. Opettaja on pitänyt lasta luokassaan jopa toista tuntia kestäviä sessioita. Ulkopuolisena tullut rehtori on vapauttanut pojan piinavasta tilanteesta välitunnille.

Oppilashuoltotoiminnassa olemme ottaneet esille edellä esitetyt epäkohdat, mutta opettaja sekä rehtori ovat kieltäneet kaiken. Koulun ratkaisu ongelmaan on ollut keväällä2014, vain kaksi kuukautta ennen kesäloman alkua, rehtorin määräyksestä vaihtaa poikamme rinnakkaisluokalle meidän vanhempien ehdottomasta kiellosta huolimatta. Luokanvaihto- kokouksessa rehtori perusteli päätöstään mm. häikäilemättömästi totuutta vääristäen antaen ymmärtää "valamiehistölle", että nykyinen opettaja tulisi jatkamaan luokassaan myös seuraavana lukuvuotena ja siirto vanhempien luottamuspulan vuoksi on siksi välttämätön. Koulu oli jo aiemmin tiedottanut, että opettaja tulee vaihtumaan tämän syksyn alussa ja näin on myös tapahtunut. Mielestämme muutaman kuukauden takia tehty iso muutos on ollut järjetön jopa edesvastuuton, vaikka nykyisen opettajan kanssa lapsemme ei ole "raivareita" enää saanutkaan. Pitkällisen ja tuskallisen vaiheen jälkeen hän oli juuri löytänyt oman paikkansa edellisessä luokassaan ja nyt hänet pakotettiin uuteen ryhmään, vaikka lapsemme itse ilmoitti ettei halua vaihtaa luokkaa, kunhan opettaja luokassa vaihtuu. Nyt luokanvaihto on tuonut ongelmia häiriökäytöksenä ja mm. koulukiusaamisena siten, että lapsemme itse on kiusaaja. Hän hakee paikkaansa "kyynerpää"- tekniikalla, joka ei ole tietenkään hyväksyttyä ja johon vanhempina olemme kykymme mukaan puuttuneet ja olleet yhteydessä vanhempien kanssa. Käymme lapsen kanssa keskusteluja kiusaamiseen liittyen ja sen lopettamiseksi ja pelitkin on evätty kunnes toiminta luokassa muuttuu ja kiusaamisen kierre katkeaa. Lisäksi tilanne on väistämättä johtanut siihen, että lapsemme on asetettu silmätikuksi ja tarkkailun alaiseks koulun ja nyt myös vanhempien taholla. Tämä aiheuttaa väistämättä vahinkoa lapsellemme ja koko perheellemme.

Vanhempina olemme huolissaan, turhautuneita ja samaan aikaan vihaisia koulun tekemästä päätöksestä. Rohkeasti epäkohtiin puuttumisen ja niiden esille ottamisen vuoksi, olemmekin itse nyt ne hankalat vanhemmat, josta lapsemme joutuu nyt kärsimään. Usko ja luottamus koulun ja kodin väliseen yhteistyöhön on menetetty. Mielestämme rehtori on valtansa turvin "lapsen edun" nimissä suojellut alaistaan, koulua ja itseään. Haluaisin neuvoja tai kokemuksia asiaan. Kuka on velvollinen kantamaan vastuun aiheutuneesta ongelmasta? Mitä ja millaista oikeusturvaa on lapsella / vanhemmalla ko tilanteessa? Onko sellaista olemassakaan vai onko vaiettava ja tyydyttävä kohtaloon? Voiko rehtoria asettaa vastuuseen / syytteeseen lapsen edun nimissä tehdyistä päätöksistään? Entä mitä lastensuojelu tähän sanoo? Jonkunlaista vertaistukea tai vastuuta tapahtuneesta olemme koulun taholta vailla...
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä