"mettäkoirista" haluaisin tietää

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja tanssii rusakon kanssa, 09.09.2008.

 1. Onko kellään koiraa joka käy metällä? Meillä appiukko ottamassa 2,5vuotiasta setteriämme metälle ekaa kertaa ni haluaisin vaan kuulla kokemuksia semmosesta ja minkä rotusia koiria ja ikäsiä teillä käy metällä ja siis mitä niiden "tehtäviin" siellä oikein kuuluu?

  Meillä tuo koira seisoo kyl lintuja, mut toissa viikolla maalla oli LEIKKINY rusakon kanssa :D Ihana koira, tosi kultanen ja tottelevainen luonne..mut jtoenki itestä tuntuu karseelle jollakin tapaa kun se lähtee sinne metälle...niitä kuolleita elukoita kanniskelemaan(ko?) tai näin...jotenki...Tiedän et se nauttii viillettää siellä metässä, mut jotenki kun ei itekkä yhtään tiijä miten tää homma niinku toimii jne. ni mietityttää...

  Appiukon kanssa en oo kerenny juttelee, ja nyt ku on tulossa hakee koiraa tänää ni en voikkaan, koska multa on ääni menny :D siks tänne nyt kirjottelen :D

  Naurattaa ajatus et minkäköhänlainen homma niillä on tota opettaa siellä, kun se vaan tykkää leikkiä rusakoitten kanssa pitkin maita ja mantuja...ja edes se et kuin nopeesti noi oppii ja voiko tuo edes oppia...

  että sellasta pyörii tämän äänettömän äidin päässä tänään...
   
  #1
 2. no yleensä setteri seisova lintukoira eli jää seisomaan paikkaan jossa lintu on, ja metsästäjä ampuu linnun. koiran osattava olla paikallaan ettei tule ammutuksi. koira noutaa linnun kun lintu kuollut. lintukoiran kouluttaminen on iso homma, ei se sitä hetkessä opi ja tuo teidän koira taitaa olla jo liian vanha enää opetettavaksi.
   
  #2
 3. voi luoja, tuo paikallaan olo ei kyl ole mikään valttikortti tolla meijän setterillä!!! VOi ei, siis sehän on semmonen tärinähousu et se puokkuilee minne sattuu hahahahah, joo, toivottavasti tulee ehjänä kotia viikon päästä...voi helvetti soikoon...
   
  #3
 4. sama

  sama Vieras

  kun lintukoiraa koulutetaan ensimmäisenä syksynä koiralle ei ammuta yhtäään lintua sitä siis vasta koulutetaan. lintukoiran kouluttaminen on monen vuoden urakka. oletko kysyny appiukolta mitä koiran kanssa meinas tehä metässä, aikooko vasta kouluttaa vai kuvitteleeko suoraan metsästävänsä sillä??
   
  #4
 5. Snoopy

  Snoopy Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2005
  Viestejä:
  5 329
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lähisuvun miehet harrastavat kaikki metsästystä; on beaglea, kettuterrieriä, suomen ajuria... :) Pikkuriistaa kuten jänistä ja kettua ajavat, terrierien kanssa käydään luolilla.

  Mut aiheeseen; tuntuu, että ap:n koira on vähän vanha opetettavaksi. Metsästyskoulutus on noilla "meidän" koirilla aloitettu ihan pennusta pitäen. Suurin osa ei ole edes sisäkoiria, vaan pennusta pitäen asuneet tarhassa. Mutta eihän sitä tiedä, mikä metsästäjä ap:n koira sielultaan on!? :D Jos vaikka innostuu touhusta ekasta kerrasta lähtien, niin mikäs siinä. Koira saa toteuttaa luontaista taitoaan ja vaistoaan. :)
   
  #5
 6. Siellä on liuta ukkoja mukana, ei oo mitään hajua mitä ne meinaa sen kanssa tehä, muuta ku et kokeilevat miten se kai käyttäytyy sielä tms. Ovat metästäneet kyl ihan vuosia, et kokemusta löytyy. Samoin appiukolla on ollu ennestään 4 koiraa vuosien varrella metällä ja ne on ollu ihan "kunnon" mettäkoiria...tiijä sitte mitä ne tän kanssa meinaavat... Mieheltä oli vaan kysyny et saako sen ottaa mukaan ja sopineet et tulee sen nyt hakee...

  Me ei oltu miehen kanssa sielloin vielä yhessä kun appiukko oli aktiivisimmillaan tuon metästyksen kanssa, kun tässä on ollu monen vuoden tauko nyt sillä, joten aikasemmista mettäreissuista en oo kummosemmin kuullu juttuja...
   
  #6
 7. Snoopy

  Snoopy Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2005
  Viestejä:
  5 329
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä "metsäverta" pitää löytyä sukulinjasta. Kotikoirasta ei saa metsästävää. Tämän takia usean metsästävän rodun jälkeläisiä ei edes myydä kotikoiraksi, jonka ymmärrän kyllä hyvin.
   
  #7
 8. Tuntuu hassulta kun sanotte et se on vanha oppimaan, itestä kun koira on vielä ihan täys pentu ainakin tuon enrgisyyden ja innokkuutensa takia :D Ja kun sanotaanhan sitä et vahakin koira oppii uusia temppuja...mut saas nähä... :D
   
  #8
 9. Mahoton mirri

  Mahoton mirri Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2004
  Viestejä:
  6 965
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä on Suomen pystykorva ja TOIMII!! :heart:
   
  #9
 10. MaijaMehiläinen

  MaijaMehiläinen Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2005
  Viestejä:
  1 585
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paikallaan olo on kyllä se tärkein, se käy tosi äkkiä että koira onkin pyssyn ja saaliin välissä just väärään aikaan.
  Kait sentään tiiätte että se kantaa riistaa, ei oo paukku arka, riittääkö koiralla kunto jne

  Mä en antaisi
   
  #10
 11. Mahoton mirri

  Mahoton mirri Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2004
  Viestejä:
  6 965
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oikeita pointteja. Meillä tuo sesse tulee ihan hulluksi jo siitä kun näkee pyssyn tai isännän metsästysrepun :heart:

  Muoks. Meillä lähinnä käytetää tuota tessua mettälintujen metästykseen ja haukkuu puuhun.
   
  #11
 12. Aamuäree

  Aamuäree Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  48 580
  Saadut tykkäykset:
  5
  Meillä on 'metsäverinen' noutaja- josta ei tosiaan mettäkoiraa tullu :LOL:
  Ei se aina ihan niinkään mene.
   
  #12
 13. ei oo paukkuarkaja ja kunto kyllä riittää, sen tiijän varmasti. Luotan siihen et noi ukot on kekeneita kuitenkin ja tietävät mitä tekevät, kaippa ne sen verta osaavat varoa kun tietävät et tuo hömelö on ekaa kertaa mukana hommassa.
   
  #13
 14. Darwinin leski

  Darwinin leski Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2005
  Viestejä:
  23 975
  Saadut tykkäykset:
  0
  No ei kai se ny kylmiltään meinaa sille elukoita ottaa? :D Kai se alkaa treenata sitä pikkuhiljaa... Toivottavasti. Muuten saattaapi mennä sohellukseksi.

  t.murkkuikäisen setterilikan 'mamma' :xmas:
   
  #14
 15. ccws

  ccws Vieras

  meillä on kaksi labbista - toinen vasta vuoden vanha. Molemmat noutaa iloisesti ukon ampumia sorsia ja kyyhkyjä! Ei niitä ole siihen koulutettu. Ainoastaan luoksetulo ja IRTI on opetettu - loput tulee itsestään. Se on niille luontaista :) Setterinhän pitäisi olla tosi monipuolinen - seisoo ja noutaa!
   
  #15
 16. Darwinin leski

  Darwinin leski Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2005
  Viestejä:
  23 975
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä toi nouto on se kaikkein haastavin homma. Vieteissä ei mitään vikaa (ikävä kyllä!) vaikka onkin show-pony, eikä mettälinjoista. Mutta se nouto... No way. Tai joo, noutaa se kyllä joskus, kun sille itelleen sopii, mutta jos se jonkun niin ison aarteen sais ku linnun tai pupun, niin mä söisin hattuni, jos se sen mulle tois :D
   
  #16
 17. ccws

  ccws Vieras

  Ai niin - ja piti mun sanoa ettei nämä ole edes metsästyslinjaisia! Vanhempi (nuoremman äiti) on kyllä läpäissyt taipparit hienosti ekalla kerralla.
   
  #17
 18. Darwinin leski

  Darwinin leski Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2005
  Viestejä:
  23 975
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, ja noutajat ja setterit on kuin yö ja päivä :D Toki, ehkä ap:lla on perinteistä setteriä helpompi otus :D

  Noutajilla se nouto tosiaan tulee ihan itsestään, ja noutajan kanssa metsästää kyllä vanha erkkikin.
   
  #18
 19. Snoopy

  Snoopy Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2005
  Viestejä:
  5 329
  Saadut tykkäykset:
  0
  :LOL: ;) Juu ei mene ei! Mäkin tiedän pari "metsälinjaista" noutajaa, joista ei saanut riistannoutajaa millään ilveelläkään. Viettävät rattoisia koiranpäiviä kotikoirana tätä nykyä :)

  Jos otan esimerkiksi vaikka labbiksen; jos suvussa ei ole käytetty ainuttakaan koiraa noutajana, pennusta ei varmastikaan saa koulutettua metsästyskoiraa. Monet asiat vaikuttavat; luonne, suku, koulutus... Oikean metsästyskoiran valinta on vaikeaa. Pennusta kun ei sitä aina varmasti tiedä minkälaiseksi koiraksi aikuisena kehittyy.
   
  #19
 20. Nyynä

  Nyynä Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  30.10.2006
  Viestejä:
  32 459
  Saadut tykkäykset:
  5
  meillä oli setteri, gordoninsetteri, aikoinaan. ja isä kävi sen kanssa lintumettällä paljon. ja sillä oli kyllä nouto kohillaan. jestas sitä kohkaamista. ja se nouti joka kerta. :D se oli mielettömän hyvä lintukoira... :heart:
   
  #20
 21. ccws

  ccws Vieras

  Mä en oo tutustunu setterin työskentelyyn tositilanteessa - jossain vaiheessa meinattiin sellainekin hankkia - nyt pitää miettiä ;)
   
  #21
 22. Darwinin leski

  Darwinin leski Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2005
  Viestejä:
  23 975
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juujuu, kyllä ne oppii :) Mutta se saattaa olla aika haastavaa saada ne oppimaan, kun ne oppii vain sillon, kun ne itse tykkää siitä opeteltavasta asiasta :D Vinkeitä otuksia.
   
  #22
 23. MaijaMehiläinen

  MaijaMehiläinen Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2005
  Viestejä:
  1 585
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noutokin voi osalla koirista vaatia vähän totuttelua, osa ei ihan heti nappaa riistaan kiinni, saatika jos sattuu haavakko niin se voi jäädä sitten siihen, toiset taas on niin innoissaan et rikkoo kaiken noudettavan
   
  #23
 24. Meijän setteri noutaa kaiken mitä sille vaan HEITETÄÄN ja metässä juoksee lintujen ja kaiken liikkuvan perässä, tosin leikkisästi ni jotenki sitä ite aattelee et kai se nyt noutaa jonku linnunki jos kerta kepinki :D hahah, no ehkä joo se ei oo sama juttu :D Mielenkiinnolla kyllä oon lueskellu teijän juttujanne ja alan jo odottaa et olis jo loppuviikko vaikka ja voitas soittella ja kysellä kuinka niillä on metällä menny... Riehakas, helposti innostunut, helposti oppivainen, luotettava ja tottelevainen koirahan tuo on ollut, se rakastaa viilletttää metässä (mökkeillään usein, maalla on saanu juosta vähintään kerta vkoon ja metsäretkiä tehty koirien ja lasten kanssa useamman kerran kuussa) Mut eihän sitä tosiaan tiedä kuinka tuo tuommonen sitten luonnistuu, ihan veikeetä kuulla sittten.
   
  #24
 25. Snoopy

  Snoopy Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2005
  Viestejä:
  5 329
  Saadut tykkäykset:
  0
  :D Kerro sitten meillekin kuinka turren kävi ja miten meni! :D
   
  #25
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti