Mielenterveyspalvelut ja lastensuojelu

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja Mietin, 15.09.2012.

 1. Mietin

  Mietin Vieras

  Meneekö mielenterveyspalveluista tieto lastensuojeluun, jos lasten etävanhempi on siellä asiakkaana? Jos siis mielenterveydelliset ongelmat eivät mitenkään liity/vaikuta lapsiin.
   
  #1
 2. "vieras"

  "vieras" Vieras

  Olen lähivanhempana asiakkaana, eikä ole mennyt.
   
  #2
 3. "vieras"

  "vieras" Vieras

  [QUOTE="vieras";27155633]Olen lähivanhempana asiakkaana, eikä ole mennyt.[/QUOTE]

  Sama täällä.
   
  #3
 4. Littledeath

  Littledeath Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2010
  Viestejä:
  7 122
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mä oon lähivanhempi, tai siis oikeastaan ainoa huoltaja ja oon mielenterveystoimiston asiakas ym. Ei oo mennyt ls:ään ilmoitusta. Voit lukea ajatuksiani asiasta ketjusta "Mitä jos lapseni otetaan huostaan" :)
   
  #4
 5. "aloittaja"

  "aloittaja" Vieras

  Eli tuskin siis menee ilmoitusta, kiitos teille vastauksistanne! Ja käyn tutustumassa myös tuohon ketjuun.
   
  #5
 6. "zzz"

  "zzz" Vieras

  ellei lapsen kasvu ja kehitys vaarannu mielenterveyspulmiesi takia, niin ei mene tietoa.
   
  #6
 7. "aloittaja"

  "aloittaja" Vieras

  Olen siis tässä tapauksessa se lähivanhempi. Meillä on yhteishuoltajuus ja lasten isä on alustavasti hakenut apua melko pahoihin mielenterveysongelmiin. Lapsiin tämä ei kuitenkaan vaikuta, joten uskoisin itsekin näin että mitään syytä lastensuojeluun ilmoittamiseen ei ole.
   
  #7
 8. "aloittaja"

  "aloittaja" Vieras

  Äh, miten tän nyt selittäis, tajusin että ei tuosta oikein tullut kokonaiskuva ilmi.

  Itse siis koen että lasten suhteen ei tässä ole mitään huolta, ei ole mitään siihen viittaavaakaan että lasten turvallisuus olisi jotenkin uhattuna. JOS mielenterveyspalveluiden ihmisillä jostain syystä tulisi sellainen kuva että isä saattaisi esim. tehdä lapsilleen jotain vaikka psykoottisessa tilassa, niin ilmoittavatko lastensuojeluun vai onko heillä siellä vaitiolovelvollisuus? Oikeasti siis mitään merkkejä tälläisestä uhasta ei ole, uskon että ilman lapsia isä olisi nykyistäkin huonommassa kunnossa.
   
  #8
 9. juujaaaaa

  juujaaaaa Vieras

  jos äiti on raskaana ja viillellyt ranteita joutui osastolle mielenterveysongelmien takia..siis muutama kuukausi ennen raskautta,lapsen isällä vakava masennus..tuleeko heistä lastensuojelun asiakkaita?
   
  #9
 10. "jep"

  "jep" Vieras

  [QUOTE="aloittaja";27155873]Äh, miten tän nyt selittäis, tajusin että ei tuosta oikein tullut kokonaiskuva ilmi.

  Itse siis koen että lasten suhteen ei tässä ole mitään huolta, ei ole mitään siihen viittaavaakaan että lasten turvallisuus olisi jotenkin uhattuna. JOS mielenterveyspalveluiden ihmisillä jostain syystä tulisi sellainen kuva että isä saattaisi esim. tehdä lapsilleen jotain vaikka psykoottisessa tilassa, niin ilmoittavatko lastensuojeluun vai onko heillä siellä vaitiolovelvollisuus? Oikeasti siis mitään merkkejä tälläisestä uhasta ei ole, uskon että ilman lapsia isä olisi nykyistäkin huonommassa kunnossa.[/QUOTE]

  Jos työntekijälle syntyy huoli lasten hyvinvoinnista, hänen salassapidon ohi menevä velvollisuutensa on ilmoittaa asiasta lastensuojeluun. Mutta mikäli tilanne tosiaan on tuo, että lapsilla ei ole hätää, ja vanhempi pystyy lapsistaan huolehtimaan, siitä ei seuraa sen kummempaa kuin pari tapaamista tms.

  Toisaalta, jos vanhemmalla on psykoottistasoinen sairaus, jäin miettimään hänen kykyään huolehtia lapsista, vaikkei olisikaan oletettavissa, että hän "tekisi lapsille jotain". Mutta pystyykö akuutissa psykoottisessa tilassa oleva aikuinen huolehtimaan lasten perustarpeista ja -turvallisuudesta, ainakaan pienempien lasten? Jos taas haetaan apua esim. masennukseen tai paniikkihäiriöön, eikä mitään psykoottisuuteen viittaavaa ole tullut esiin, tuskin ammattilainen olettaa, että hän pelkän "mielenterveysongelman" perusteella voisi koska tahansa paukahtaa psykoottiseksi.
   
  #10
 11. matrjoshka

  matrjoshka Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2011
  Viestejä:
  1 400
  Saadut tykkäykset:
  6
  Toivottavasti tulee.
   
  #11
 12. juujaaaa

  juujaaaa Vieras

  mutta äiti nyt tolpillaan?^^terapeutilla käy..
   
  #12
 13. "vieras"

  "vieras" Vieras

  Ihan sama sille, tuollaiset lähtökohdat vaativat ehdottomasti lastensuojelun seurantaa.
   
  #13
 14. "Kifa"

  "Kifa" Vieras

  Olisi se ainakin suositeltavaa. Tuollaisella äidillä on kuitenkin iso riski masennukseen ja jopa lapsivuodepsykoosiin joten sen vuoksi olisi hyvä kartoittaa tilanne etukäteen, sopia seurantakäynneistä ja miettiä valmiiksi tukitoimia jos lapsen synnyttyä tuleekin paha paikka eteen.
   
  #14
 15. A&O

  A&O Uusi jäsen

  Rekisteröitynyt:
  01.05.2012
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuossa tilanteessa jos raskaana olevalla on oireita,niin on velvollisuus hoitohenkilökunnalla tehdä ennakoiva lastensuojeluilmoitus,jotta voitaisiin hoitaa äitiä ennen kun vauva syntyy ja siten päästä mahdollisimman hyvään tulokseen. Vaikka lastensuojeluilmoitus tehtäisiin lapsesta tai odottavasta äidistä,ei se tarkoita että heistä automaattisesti tulisi lastensuojelun asiakkaita tai lapsi lähtisi heti huostaan. Ilmoituksen jälkeen tehdään kartoituskäynti/käyntejä ja niiden aikana selvitellään että onko apuun tarvetta ja jos on,niin millaista. Huostaanotto tulee kyseeseen vain todella vakavissa tilanteissa.
   
  #15
 16. "Sheddon"

  "Sheddon" Vieras

  Lastensuojelulaki menee aina vaitiolovelvollisuuden ohi. Se on sitten sen työntekijän vastuulla missä vaiheessa ilmoittaa lasuun vai ilmoittaako ollenkaan.

  Olisin melko varovainen väittämään ettei vanhempien mt-ongelmat vaikuta lapseen. Toki on paljon eroa siinä onko kyse masennuksesta, psykoosista vai skitsofreniasta.
   
  #16
 17. NewYork

  NewYork Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  24.05.2010
  Viestejä:
  881
  Saadut tykkäykset:
  2
  vastaampa kysymykseesi näin:
  Kyllä ne sieltä ilmoittaa automaattisesti lastensuojeluun. Meillä kävi näin että mies hakeutui hoitoon, ja sairaalasta tehtiin automaattisesti ilmoitus ls- koska meillä on lapsia. Sairaalassa me juteltiin sosiaalityöntekijän kanssa ja todettiin ettei ole aihetta lastensuojelulle. Mutta tuosta etävanhemmuusta en osaa sanoa. Toivottavasti auttoi tämä vastaus ainakin siltä osin mitä mitä kokemuksia meillä on.
   
  #17
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti