Mies parisuhdeväkivallan uhrina

Matti saa aina kumppaniltaan Maijalta kyydin töihin ja kotiin. Aluksi Matti on iloinen ystävällisyydestä. Vähitellen hän kuitenkin huomaa, ettei hänellä ole muuta mahdollisuutta. Töiden jälkeen ei voi lähteä kaupoille, ei lasilliselle, ei salille. Tästä seuraisi kotona syyllistämistä ja tavaroiden lentelyä.
Parisuhdeväkivallasta puhuttaessa piirtyy mieleen usein nainen mustan silmän kera. Tosiasiassa myös miehistä 16 % on kokenut nykyisessä parisuhteessaan väkivaltaa, niin fyysisen kuin henkisenkin väkivallan muodossa. Väkivallan vaikutusta myöskään lapsiin ei pidä aliarvioida. Vaikka lapset eivät olisi kohteena, he aistivat kodin ilmapiirin.
Henkistä väkivaltaa voi olla muun muassa toisen mitätöinti ja vähättely sekä väkivallan kieltäminen ja syyttely. Tärkeiden ja taloudellisten päätösten tekeminen toista kuuntelematta kaventaa valtaa, joka kuuluu suhteen molemmille osapuolille. Pakottaminen, uhkailu ja pelottelu ovat myös henkisen väkivallan muotoja. Kumppanin menojen kontrollointi aiheuttaa eristystä sosiaalisesta ympäristöstä. Henkinen väkivalta on vaikeampi tunnistaa, mutta silti yhtä vahingollista kuin fyysinen.
Parisuhdeväkivaltaa löytyy jossain muodossa jokaisen lähipiiristä ja jokaisesta yhteiskuntaluokasta, sukupuoleen katsomatta. Väkivallan eri muodot tulevat vähitellen esiin, ja niiden muuttuessa salakavalasti luonnolliseksi osaksi arkea ongelmaa voi olla vaikea nähdä. Usein kukaan parisuhteen ulkopuolinen ei tiedä tapahtuvasta väkivallasta, eikä sitä kokeva välttämättä ymmärrä tilanteen vakavuutta. Avun hakemista saatetaan lykätä jopa kymmeniä vuosia, jos väkivalta ei ole fyysistä. Perinteisten sukupuoliroolien kulttuurissa mies nähdään vahvana yksilönä, joka ei tarvitse apua, mutta liian vähäpätöistä syytä avun hakemiseen ei kuitenkaan ole. Kun kuka tahansa tilanteeseen osallinen hakee apua, muutosta tapahtuu kokonaisuudessa.
Uskalla siis katsoa omaa arkeasi. Uskalla ottaa etäisyyttä. Uskalla kysyä myös ystävältäsi ’’miten sinulla menee’’, ’’miten teillä riidellään’’. Älä katso asiaa suppeasti, kuka vaan voi kokea väärin käytettyä valtaa, olit mies, nainen, vanhus, aikuinen tai lapsi. Kukaan ei ole oikeutettu kokemaan sitä.

Oletko sinä mustasukkainen? Tunnistatko itsesi tekstistä? Kerro mitä mieltä olet!
 

Yhteistyössä