Mikä näistä olisi mielestäsi paras hoitoaika lapsille?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Entä mikä vaihtoehdoista on mielestäsi pahin?

A: Klo 5.30-14.30

B: Klo 12-21

C: Klo 20-8.30

Lapset 1v8kk, 4v ja 6v. Hoitoa tulee olemaan keskimäärin 5 päivänä viikossa, vapaat vaihtelee eli voi olla viikonloppuna hoitoa ja vastaavasti arkivapaata.
 
vierailija
Jos lapset on hyviä nukkujia, niin ehdottomasti yöksi hoitoon. Saavat olla päivät kotona äidin (?) kanssa, eikä tarvitse olla täydessä päiväkotiryhmässä. Yöllä on ihan sama missä nukkuu, jos perusturvallisuus täyttyy.

Pahin minusta on tuo A, paitsi jos lapset ovat luonnostaan aamuvirkkuja. Itse en pystyisi repimään omia aamu-unisia lapsia talviaamuina tuohon aikaan hoitoon. Tosin iltahoito käy myös kyllä rankaksi, jos aamulla nukkuvat pitkään niin eivät kerkeä olla hereillä kotona juuri lainkaan.
 
vierailija
Entä mikä vaihtoehdoista on mielestäsi pahin?

A: Klo 5.30-14.30

B: Klo 12-21

C: Klo 20-8.30

Lapset 1v8kk, 4v ja 6v. Hoitoa tulee olemaan keskimäärin 5 päivänä viikossa, vapaat vaihtelee eli voi olla viikonloppuna hoitoa ja vastaavasti arkivapaata.
Milloin tulee vastaan tuollainen tilanne, että lapset ovat hoidossa klo 20-8.30? Jos vanhempi tekee yötyötä, niin eikö lapset ole sitten hoidossa päivällä , kun vanhempi nukkuu? Onko 6-vuotias eskarilainen?
 
vierailija
Jos vaihtoehdot tosiaan olisi noin kauheet niin A ainoa vaihtoehto. 12-21 ei toimi, illalla vasta oletettavasti n 21.30 kotona, tottakai siinä menee tovi ennenkuin unille pääsee, jolloin menevät myöhään nukkumaan = nukkuvat pidempään aamulla = yhteistä aikaa lasten kanssa naurettavan vähän!

Sit taas yön yli hoito: hurja ajatus että 5 yötä viikossa nukkuisivat muualla kuin kotona. Ja jos oot ite yön töissä, täytyyhän sun nukkua päivällä joten eihän lapsia pois voi heti aamusta hoidosta hakea!

Todella harkitsisin hoitovapaata tai osittaista hoitovapaata! Esim 6h työpäivää! Työnantajaa velvoittaa laki suostua siihen ja toki työnantaja määrää kuinka toteutetaan mutta ei nuo työajat enää pahemmiksi voisi mennä!
 
vierailija
A) 5:30-14:30

Tuo on ainoa aika josta teille jää yhteistäkin aikaa lastesi kanssa. Oletan että olet totaali yh.

Tosin huonoja aikoja ovat lapselle kaikki. Jos johonkin näistä päädyt, toivon, että järjestely on tilapäinen ja lapset pääsevät joskus normaalimpaan rytmiin.
 
vierailija
Vuoropäiväkodissa vuosia työskennelleenä voin kertoa, että lapset sopeutuvat yöhoitoon todella nopeasti. Yleensä yövuoroissa pyörii tietyt, muutamat hoitajat, joista tulee lapsille nopeasti tuttuja ja turvallisia. Itse tein yhden vuoden pelkkää yövuoroa ja sinä aikana oli vain pari yötä, jolloin lapsi itki ikäväänsä. Pääsääntöisesti etenkin pienten kohdalla vanhemmat ihmettelivät, miksi lapsi nukkui hoidossa paremmin kuin kotona.

Meillä on jokaiselle yölapselle oma sänky, aina se sama. Iltapalan jälkeen mennään "Kuutamo"-ryhmään vain yölasten kanssa. Silloin tilanne on ihanan rauhallinen. Jutustellaan hetki päivästä, sitten pestään hampaat, tarvittaessa käydään suihkussa. Laitetaan yökkärit päälle ja valitaan iltasatu. Lapsista riippuen iltasatu luetaan nukkumishuoneen sohvalla istuen tai lapset kuuntelevat sen sängyissään. Sitten lapset silitellään uneen. Jos on useampi kuin 3 yölasta, tähän "nukuttamisvaiheeseen" tulee usein iltahoitaja kaveriksi, jotta kaikki saa silityksiä.

Tavallisinta on, että lapsi nukahtaa heti iltasadun jälkeen ja herää aamulla hyväntuulisena.

Joten ihan turhaan yöhoito kauhistellaan. Väittäisin, että 99% lapsista yö hoidossa - päivä kotona on lempeämpi ja parempi vaihtoehto kuin päivä hirveässä metelissä, ilta väsyneenä töistä väsyneiden vanhempien kanssa ja nukkumaan kotisänkyyn. Tiedän monta tuttavaperhettä, jossa lapset haetaan päivähoidosta klo 16-17, mennään kotiin tekemään ruoka syödään, kello onkin jo 18 tai jopa yli ja klo 20 pitää olla nukkumassa. Ei siinä lapselle jää oikeasti aikaa olla vanhempiensa kanssa.

Tuo aamuvuoro on ihan ok, jos koko perhe on tuollaisessa rytmissä.
 
vierailija
Eikö ihmiset ymmärrä, kuinka tavallista vuorotyö on? Lasten hoitoajatkin ovat sitten jotain muuta kuin 8-16..

Me ollaan ihan normaali ydinperhe; kaksi vanhempaa ja lapset. Toinen työskentelee poliisina ja toinen lääkärinä; ihan tavalliset ammatit siis. Olemme halunneet työajoistamme huolimatta lapsia ja myös lapset elävät vuoroelämää. Päivärytmi on silti hyvinkin säännöllinen; sitä eletään vain kahdessa paikassa, siis kotona ja päiväkodissa. Ruokailut, ulkoilut ja unet tapahtuu molemmissa samaan kellonaikaan. Meillä lapset ovat hoidossa 3-5 pvää /vko. Hoitoaika vaihtelee parista tunnista lähes vuorokauteen. Silti uskallan väittää, että ovat kotona enemmän kuin 8-16 työskentelevien lapset.

Esim. tänään isä vie lapset hoitoon päivällisen jälkeen klo 17.30 ja jäävät hoitoon yöksi. Heidät haetaan kotiin huomen aamulla klo 10. Seuraavan kerran hoitoon mennään keskiviikkona klo 12-18.30. Torstaina on vapaapäivä. Perjantaina menevät hoitoon ns. univalmiina klo 20.30 , isi peittelee sänkyihinkin ennen yövuoroon lähtöään. Ovat pe-la yön hoidossa ja lauantaina haetaan klo 17.30. Sunnuntaina koko perheellä vapaapäivä.

Lapset ovat sopeutuneet tähän hyvin, ei ongelmia kotona eikä hoidossa.2-vuotiaalle yli klo 20 kestävät iltavuorot on rankkoja, kun väsyy liikaa. Niitä siis yritämme työaikajärjestelyin viimeiseen asti välttää. Sen sijaan nuo yöt hoidossa sujuu oikein hyvin, vanhemmat lapset jopa tykkäävät niistä!!
 
vierailija
Päiväkoti on aina päiväkoti. Meillä myös tavalliset vuorotyöammatit, mutta elämä järkätty niin että lapsilla lyhyet hoitopäivät virastoaikaan. Etenkin alle 3-vuotiaalle kamalaa tuollainen.
 
vierailija
Mikä tekee siitä virastoaikaan tapahtuvasta hoidosta jotenkin paremman?

Tiedättekö, että klo 8-16 välillä piväkotiryhmässä on yleensä maksimimäärä lapsia paikalla.

Iltahoidossa tai viikonloppuna voi olla 10 lasta koko päiväkodissa paikalla. Tunnelma on rauhallinen, hoitajilla on oikeasti aikaa lapsille.
 

Yhteistyössä