Miksi kananmunat hajoaa kun keitän ne?

merenneitonen
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Niistä tulee ihan rumaanäköiset kun ne hajoaa ja mä haluan että ne on kauniita :kieh:

Millä mä voin estää sen, ettei ne hajoa kun ne keitän?
Laita kylmään veteen ja sitten hellalle levy päälle.
Älä pidä levyä liian suurella.
 
Ok, eli mä kokeilen seuraavaksi sitä kylmää vettä...mulla vaan on semmonen muistikuva että ne ois hajonnut siltikin. Joskin saattanee johtua siitä että ne hakkautuu toisiaan vasetn kun ne kiehuu niin kovalla.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Munien pitää olla huoneenlämpöisiä kun laitat ne veteen.
Hmmm...eli mun pitäis ennakoida mun kananmunanhimo useampi tunti ennen kuin niitä syön. Ei onnistu :saint:
No, itse säilytän kananmunat aina huoneenlämmössä leipomista jne. varten ja hyvin säilyy.
 
Lalaa
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Ok, eli mä kokeilen seuraavaksi sitä kylmää vettä...mulla vaan on semmonen muistikuva että ne ois hajonnut siltikin. Joskin saattanee johtua siitä että ne hakkautuu toisiaan vasetn kun ne kiehuu niin kovalla.
Se reikä on se juttu, kertoo minun hyperruoanlaittajamieheni. Hällä ei munat hajoile... Tosi helppo naputtaa, pieni reikä, ei tule sitä kautta muna ulos, mutta ilmat tulee ja ilmat ne sen munan räjäyttää.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Lalaa:
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Ok, eli mä kokeilen seuraavaksi sitä kylmää vettä...mulla vaan on semmonen muistikuva että ne ois hajonnut siltikin. Joskin saattanee johtua siitä että ne hakkautuu toisiaan vasetn kun ne kiehuu niin kovalla.
Se reikä on se juttu, kertoo minun hyperruoanlaittajamieheni. Hällä ei munat hajoile... Tosi helppo naputtaa, pieni reikä, ei tule sitä kautta muna ulos, mutta ilmat tulee ja ilmat ne sen munan räjäyttää.
Millä se reikä siihen sitten tehdään?
 
Lalaa
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Alkuperäinen kirjoittaja Lalaa:
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Ok, eli mä kokeilen seuraavaksi sitä kylmää vettä...mulla vaan on semmonen muistikuva että ne ois hajonnut siltikin. Joskin saattanee johtua siitä että ne hakkautuu toisiaan vasetn kun ne kiehuu niin kovalla.
Se reikä on se juttu, kertoo minun hyperruoanlaittajamieheni. Hällä ei munat hajoile... Tosi helppo naputtaa, pieni reikä, ei tule sitä kautta muna ulos, mutta ilmat tulee ja ilmat ne sen munan räjäyttää.
Millä se reikä siihen sitten tehdään?
Jollain veitsenkärjellä naputat. Meillä on pieniä ns. pihviveitsiä, jonka kärjellä naputan pikkuruisen reiän siis jompaan kumpaan päähän, kun munan laittaa veteen näkee, kun ilma porisee pois reiästä. Ilmahan laajenee kun lämpenee, siksi muna räjähtää.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Lalaa:
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Alkuperäinen kirjoittaja Lalaa:
Alkuperäinen kirjoittaja chef:
Ok, eli mä kokeilen seuraavaksi sitä kylmää vettä...mulla vaan on semmonen muistikuva että ne ois hajonnut siltikin. Joskin saattanee johtua siitä että ne hakkautuu toisiaan vasetn kun ne kiehuu niin kovalla.
Se reikä on se juttu, kertoo minun hyperruoanlaittajamieheni. Hällä ei munat hajoile... Tosi helppo naputtaa, pieni reikä, ei tule sitä kautta muna ulos, mutta ilmat tulee ja ilmat ne sen munan räjäyttää.
Millä se reikä siihen sitten tehdään?
Jollain veitsenkärjellä naputat. Meillä on pieniä ns. pihviveitsiä, jonka kärjellä naputan pikkuruisen reiän siis jompaan kumpaan päähän, kun munan laittaa veteen näkee, kun ilma porisee pois reiästä. Ilmahan laajenee kun lämpenee, siksi muna räjähtää.
Ok, tätä kokeillaan seuraavalla kerralla sitten :)

 
Lalaa
Alkuperäinen kirjoittaja Marilii:
Sieltähän se syykin tuli. Keität munia liian kovalla lämmöllä.
No haloo, jos munat pitää keittää, niin veden lämpötila on 100 astetta oli sitten levy millä asteella hyvänsä... Ja tuskin Chef on munia hyppyttämällä (liian kovasti porisee) rikkonut...
 
minä
munat ei saa yhtään kolahtaa kattilan pohjaan tai reunoihin, kun ne veteen laitat. Itse kiehautan veden ja sitten jollakin lusikalla tai kauhalla varovasti laitan ne veteen. Sitten kiehutan sen 7-10min. Kaadan veden pois ja laitan tilalle kylmän veden jäähdyttämään munia.
 

Yhteistyössä