Minkä ikäisenä teidän koira on oppinut sisäsiistiksi

ja millä tavalla opetitte? Minkä ikäisenä aloititte opettaa hihnalle? Millon lopetti puremisen? Meille on tulossa koiranpentu kuukauden päästä ja ottaisin kiitollisena vastaan vastauksia. Ja jos tiedätte hyviä koira aiheisia sivuja laittakaa ihmeessä. Nyt on kaikki tieto tarpeen. :flower:
 
Meillä
Hihnaan opetus alkoi heti kun tuli.

Sisäsiisteyden opettelu kehumalla ja palkitsemalla kun teki ulos.

Minä luen koiran täysin sisäsiistiksi vasta kun se pystyy olemaan koko työpäivän ajan tekemättä tarpeitaan, siis 9-10 h.

Meidän koirat ovat olleet täysin sisäsiistejä n. 1 vuoden iässä.

Melkein sisäsiistejä n. 7 kk iässä, mutta siitä eteenpäinkin sattuu vahinkoja.

Kaikki pennut eivät pure ollenkaan mutta kyllä sen yleensä saa aika nopeasti opetettua pois jos puree.
 
Juu eli kuten tuossa edellisessä vastauksessa kirjoitettiinkin, niin sisäsiistiksi opettaminen tapahtuu kehumalla. Vahvistetaan positiivista kokemusta siitä kun tarpeet tulevat oikeaan paikkaan, koira on laumaeläin ja kaipaa hyväksyntää. Pienikin pentu tajuaa nopeasti miten sitä sitä saa.
Rangaistukset, kuten nenän uittaminen pissassa jne. ovat ehdottomasti vääriä tapoja opetteluvaiheessa. Pentu kun ei vielä pysty pidättämään, eikä näin ollen myöskään itse ehkäisemään vahinkoja. Sisäsiistiksi opettulua helpottaa myös tarpeeksi tihein välein ulkona käynti. Meillä esim. aikuisetkin koirat pääsevät iltapissille vielä ennen nukkumaan menoa. :)

Hihnaan opettelu kannattaa aloittaa heti kun pentu on kotiutunut. Alkuun riittää hyvin että pentu antaa laittaa pannan ja hihnan ongelmitta päälle. Pitkille lenkeillehän ei muutoinkaan voi heti alkuvaiheessa lähteä. Vaikka teillä olisikin oma piha missä hihnaa ei tarvi, kannattaa joka päivä tehdä pieni hihnassa olo harjoitus.

Pureminen riippuu kauheasti koirasta, raisummat pennut purevat herkemmin ja raivokkaammin, herkimmillä puremista ei välttämättä edes esiinny. Pahimmillaan pureminen on usein kun hampaita alkaa tulla lisää. (Pennulla on 28 hammasta, aikuisella 42)
Puremista ei kannata missään vaiheessa sallia, eli kädellä leikkimiset jne. on syytä jättää kokonaan pois. Kun pentu alkaa puremaan niin kielto ja käden tilalle pian jokin koiran oma lelu. Kun pentu puree niin voit myös kiljahtaa, liioitella hieman sitä kuinka paljon pureminen sattuu. Näin koira oppii ettei ihmisen "retuuttaminen" ole sallittua, vaan siihen tarkoitukseen on olemassa omat tavaransa.

Maalaisjärjellä pääsee koiran kanssa pitkälle, kun muistaa ettei koira varsinaisesti ymmärrä puhetta ja on koira eikä ihminen.
Mitään tiettyä käyttäytymistä ei voi vaatia ennen kuin koiraa on opetettu. Eli silloin ette myöskään voi rangaista koiraa jostain mitä se on tehnyt "väärin", jossei koira tiedä sen sitä olevan. Te olette koiranne lauma ja te opetatte kuinka täällä toimitaan. Esim. koira ei voi ostata käyttäytyä hihnassa, jollei kukaan ole opettanut siihen.

Erittäin tärkeää on sopia perheen kanssa yhteisistä säännöistä, jotka koiralle asetetaan ja joita kaikki sitten myös noudattavat. Koira on kuin lapsi, selkeät rajat perheessä luovat turvallisuutta. Jos koira ei tunne oloaan turvattomaksi, ei esim. murrosikäkään tule niin pahana.

Toinen hyvin tärkeä asia joka tulee mieleeni, on kehuminen. Positiivisella vahvistamisella saa aikaan paljon, useimmat koirat kuitenkin haluavat miellyttää omistajaansa. Kehut tuntuvat usein loppuvan kun jokin asia (esim. istuminen) on opittu, eikä sitä enää tarvitse opetella. Mutta myös aikuinen koira kaipaa kehuja ja kiitoksia, vaikkei niitä tarvitse enää yhtä paljon jaella kuin opetustilanteissa.

Toivottavasti pärjäätte uuden perheenjäsenenne kanssa ja arki lähtee rullaamaan. Pentu vaihe voi olla välillä raskaskin, mutta se on myös ohimenevä. :) <br><br>
 
häkkyrä
Jupidalla oli hyviä ohjeita, niillä pääsee pitkälle :)

Lisään tuohon sisäsiisteyden opettamiseen vielä sen verran, että mitä useammin jaksaa pentua viedä ulos pissalle, sitä nopeammin se oppii sisäsiistiksi. Kannattaa muistaa että pennulla on hätä yleensä kun se on nukkunut, syönyt, leikkinyt, noiden jälkeen kun vie pihalle, niin taatusti tulee lirut :) Sitten tietysti kehut päälle. Onnea pennusta!
 
Meillä on koirat oppineet vaihtelevasti sisäsiisteiksi, vaikka samalla tavalla on opetettu. Nopein oppija oli täysin sisäsiisti 5 kk iässä ja hitain 1,5-vuotiaana (tosin myöhemmin ilmeni sairaus joka ilmeisesti hidasti sisäsiisteytä). Viimeisin pentu on nyt 11kk vanhana ollut viikon pissimättä sitä yhtä lammikkoa, joka aina on ilmestynyt työpäivän aikana. Mutta se on ollut enemmän "tahallista" sillä se pystyy kuitenkin pidättämään yön yli kymmenen tuntia kerrallaan.
 
Sakemannin omistaja
Meillä koira meni ikkunan eteen heti ensimmäisenä päivänä perheeseemme tullessaan, ilmoittamaan siis että ulos pitäisi päästä. :eek: Tosin se oli kyllä ihan vain muutaman kerran, mutta kuitenkin. Muuten tarpeet tuli ihan hienosti alussa aina lehden päälle, mutta sitten iski jonkinlainen taantuminen. Koira saattoi pissata minne vaan, parhaimmillaan juoksi ympäri kämppää ja lirutti siinä samalla. :headwall:
Jos maha sattui olemaan sekaisin, koira ei välttämättä edes hakeutunut ovelle ulospääsyn toivossa, vaan yhtäkkiä kyykistyi ja laski kaiken lattialle. Se ei ollut kovin mukavaa. Yhdenkin kerran koira käveli olohuoneessa ja kesken matkan "räjähti" seinälle, ja tapetit oli pilalla. Nyt asialle voi jo nauraakin, mutta silloin ei jostain syystä huvittanut yhtään. :LOL: Koiraa ei siis käytetty sen takia tiheämmin ulkona, koska edellisellä pissatuksella maha oli vielä täysin kunnossa.
Suunnilleen puolen vuoden ikäisenä koira oli kuitenkin sisäsiisti. Kaikkeen on joka tapauksessa hyvä varautua... ;)
 
Meillä on ollut kaikki koirat n. 6kk ikäsenä sisäsiistejä, joskus sattui kuitenkin vahinkoja jos työpäivä venyi. Mä katson koiran olevan sisäsiisti sitten,kun pystyy pidättämään työpäivän ajan.
Sisäsiistiksi opettamisessa kannattaa olla kärsivällinen, eikä tehdä mitään "kuono kiinni pissaan"-juttuja, jos on päässyt vahinko sisälle. Koirien pidätyskyky rupee kehittymään vasta noin 5kk tienoilla. Mutta ikähaarukka sisäsiisteydessä on kovin laaja, jotkut pystyy ihan alle puolen vuoden iässä olemaan isännän työpäivän siistinä, toiset vielä harjoittelevat 1-vuotiaana.
 
Sakemannin omistaja
Kuinkas sopivasti sattuikaan, että myös viikonloppuna kävi näin... Koira kävi yöllä ulkona pissalla, tuli vauhdilla sisälle ja touhusi omiaan. Hetken päästä tuli viereen kyhnäämään, laittoi päätään syliini ja näytti olevan rapsutuksen tarpeessa. Kun koira lähti pois, niin se vain tyynesti nosti häntäänsä olkkarin matolla ja pieraisi hirveät ripulit siihen!!! :headwall: :kieh:
En ymmärrä. Miksei niitä tarpeita voinut tehdä sinne ulos tai edes ilmoittaa menemällä ovelle, että on hätä?!?!?! Noh, matto lähtee pesulaan ja koira saa edelleen varovasti ruokaa. :(
 
Mun viimeisin koira, nyt 5-vuotias poika, tuli minulle 9-viikkoisena ja oli kasvattajalla oppinut jo sanomalehdelle tekemään tarpeensa. Sisäsiisteyden jujun tajusi nopeasti, muistaakseni oli noin 5 kuukauden ikäisenä sisäsiisti. Tosin pidätyskyky ei ollut aikuisen tasolla vielä silloin, mutta vahinkoja ei juurikaan tullut koska pääsin 8 tunnin työpäivän välissä ruokatauolla ulkoiluttamaan koiraa :whistle:
 
Meidän koira oppi tosi nopeasti sisäsiistiksi eli olisikohan ollut meillä vain n.3 vkoa, kun ei tehnyt enää pisuja sisälle (teki vain yhdet kakat pentuna sisälle ja sekin oli minun oma moka). Meillä sisäsiistiksi opettaminen tapahtui niin, että vein koiran aina ulos sen herättyä ja syötyä. Lisäksi tiesin koiran tavasta olla hieman "pallo hukassa näköinen" (huuhaili minne sattuu), että kohta tulee pissi ja ei kun pihalle. Koiran tehdessä pissiä kehuin sitä ja sanoin sille sanan "pissi". Koira osaa nyt esim. ulkona vain käväistäessä tehdä pissin ns. käskystä. Koira oppi siis itse pyrkimään ulos eli se meni oven eteen istumaan ja katseli anovasti välillä mua ja sit taas ovea. Lisäksi illalla ei kannata antaa koiran juoda tolkuttomasti, sillä muuten voipi pisuvahinko sattua. Joku sanoi mulle kerran, että koiralle voi illalla ennen nukkumaanmenoa laittaa jääpaloja kuppiin. Tällä tavoin koira saa siis tarvitsemansa veden, muttei juo yllin kyllin.
 

Yhteistyössä