Mitä teen, jos oon kokenut seksuaalista väkivaltaa?

Kaksplus.fi:ssä on tarjolla helmi-toukokuussa apua niille, jotka eivät ole varmoja, ovatko kokeneet seksuaalirikoksen. Asian kanssa ei saa jäädä yksin. Apua on saatavilla ja tapahtuneesta voi päästä yli.

Jos sinusta tuntuu, että et halua tai voi kertoa asiasta läheisellesi, kannattaa kääntyä ammattiauttajien puoleen. Kommentoin Kaksplus.fi:ssä sellaisiin keskusteluihin, joissa voidaan tarvita apua. Minut voi myös tägätä @raiskauskriisikeskus niihin keskusteluihin, joissa sinä itse tai joku muu kertoo kokeneensa seksuaalista väkivaltaa. Kommentoin mahdollisimman pian, yleensä muutaman päivän sisällä.

Jos tarvitset apua heti, soita hätänumeroon 112. Täältä löydät myös yhteystietoja muihin auki oleviin auttaviin tahoihin: http://tukinainen.fi/yhteistyoetahoja/

Seksuaalirikoksia ovat muun muassa raiskaus, pakottaminen sukupuoliyhteyteen tai johonkin muuhun seksuaaliseen tekoon, lapsen, nuoren tai aikuisen seksuaalinen hyväksikäyttö tai seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta. Myös seksuaalinen ahdistelu on rikos.

Seksuaalisen väkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa ja missä tahansa. Rikoksen tekijä voi olla tuntematon, mutta tavallisimmin hän on joku uhrin entuudestaan tuntema henkilö kuten seurustelukumppani, sukulainen, kaveri, naapuri, opiskelu- tai työtoveri, opettaja tai pomo.

Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa:

· Älä peseydy äläkä vaihda vaatteita.

· Mene heti lääkäriin, vaikka sinulla ei olisikaan näkyviä vammoja. Kerro, mitä on tapahtunut, miten voit ja pyydä apua oireisiisi.

· Älä jää yksin. Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.

· Keskustele läheistesi ja ystäviesi kanssa.

· Hae keskusteluapua vaikka koulusi terveydenhoitajalta, kuraattorilta tai psykologilta, terveyskeskuksen lääkäriltä tai psykologilta, jonkin kriisikeskuksen työntekijältä tai soita Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuttomalle kriisilinjalle, puh. 0800 97899 (ma-to klo 9-15, la-su klo 15-21). Jos soittaminen tuntuu haasteelliselta, voit ottaa yhteyttä myös nimettömästi netin kautta kirjautumalla sivulle www.nettitukinainen.fi [PL1]

· Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus netissä tai poliisiasemalla. Voit ottaa tukihenkilön mukaasi. Lisää neuvoja saat myös Raiskauskriisikeskus Tukinaisen juristipäivystyksestä puh. 0800 97895, ma-to klo 13-16


On luonnollista ja normaalia reagoida järkyttävään tapahtumaan. Voit tuntea pelkoa, syyllisyyttä ja häpeää, voimattomuutta, surua ja pettymystä. Voit myös tuntea itsesi täysin tunnottomaksi. Sinulla voi olla keskittymisvaikeuksia, univaikeuksia, pahoinvointia, väsymystä tai ärtyneisyyttä. Kokemus voi pyöriä mielessäsi yötä päivää. Arkipäivästä selviytyminen voi tuntua vaikealta.

Älä yritä selvitä tapahtumasta ”vain unohtamalla”. Pyydä apua ja puhu tapahtumasta itse valitsemiesi ihmisten kanssa niin usein, niin paljon ja niin pitkän aikaa, kuin tuntuu tarpeelliselta. On järkevää hakea ammattiapua. Puhuminen parantaa!

Seksuaalisen väkivallan kokemuksista voi toipua, mutta useimmiten avuksi tarvitaan luotettavia, myötätuntoisia, kuuntelevia ja osaavia ihmisiä.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen tarjoaa apua ja tukea sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.


[PL1]
 

Yhteistyössä