Munasarjakysta, miten oireillut?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja ihmettelen vaan, 05.03.2010.

 1. Olin tänään sairaalassa gynellä ja löydöksenä toisessa munasarjassa melkein 3cm halkaisijaltaan oleva kysta. Kuulemma ei tarvitse tehdä mitään, vaikka mulla on kipujakin ollut nimenomaan oikealla alavatsalla. Mietin tässä vaan että eihän se munsarjakaan kovin iso ole, niin kuinka iso tuollaisen kystan oikein pitää olla että se esim. leikataan?? Tai miten teillä on hoidettu noita kystia.
   
  #1
 2. anneka66

  anneka66 Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  28.08.2006
  Viestejä:
  2 395
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla just seurannassa 52mm kysta. Ei oireile mitenkään, huomattiin vahingossa. Kuukauden päästä kontrolli, jos saman kokoinen tai kasvanut, niin leikkuriin.
   
  #2
 3. ralliperuna

  ralliperuna Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  1 552
  Saadut tykkäykset:
  0
  mulla kolme kystaa munasarjoissa,välillä viiltävää kipua tuolla alhaalla mitä tuo nyt sitten onkin,ei kylkee mutta jotain.Sano vaan että seuraillaan.Todettiin siis joulukuussa.Mulla on kans pco
   
  #3
 4. Rigel

  Rigel Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  5 896
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla oireili siten, että kierto meni sekaisin ja tuli kipuja, aika rankkojakin kipuja. Kysta löytyi ultrassa. Lääkäri ennusti, että puhkeaa itsestään ja niin kävikin, tunsin kovaa kipua, jonka seurauksena vuotoa lähes kolme viikkoa. Puhkeaminen todettiin ultrassa myöhemmin myös.

  Jälkeenpäin olen ihmetellyt, paljonko tuollainen puhkeaminen aiheuttaa vuotoa vatsaonteloon...? :(
   
  #4
 5. ap

  ap Vieras

  Ei ollut edes lääkärin kanssa mitään puhetta seurannasta, ja jotenkin jäin ihmettelemään että onko tässä vaan kärsittävä näistä kivuista... Usein tuntuu just tuollaista viiltävää kipua ihan alavatsalla, välillä ei oo kipua ollenkaan ja välillä enemmän, kävellessä oikeastaan kaikista pahin.
   
  #5
 6. Rigel

  Rigel Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  5 896
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu, muistan tuon, liikkuminen sai aikaan kivun oikein kohtauksenomaisesti. Muistan tuolloin myös potkukelkkailleeni, ja se oli kaikkein kamalinta! :D

  Älä murehdi, et kuole tuohon kystaan. Oletko kokeillut kipulääkkeitä? Ajattelisin, että nimenomaan kipu-, ei perinteisiä särkylääkkeitä.
   
  #6
 7. ap

  ap Vieras

  Juu en mä sitä pelkääkään että kuolisin :) Lähinnä vaan ärsyttää tuollainen arkielämää haittaava kipu, varsinkin töissä kun joudun paljon nostelemaan ja kumartelemaan niin tuntuu pahalta. Litalginia sain reseptillä, en ole vielä ehtinyt hakemaan, ja Panadolia olen kokeillut mutta se ei juurikaan auta mitään.
   
  #7
 8. viieras

  viieras Vieras

  Kivuilla kovilla sellaisilla oireili ja poistettiin seurannan jälkeen. Ne voi joskus puhjeta ja hävitä itsekseenki.
   
  #8
 9. Rigel

  Rigel Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  5 896
  Saadut tykkäykset:
  0
  Arvasin kokemuksesta sen, ettei Panadol auta eikä varmaan mikään ibuprofeenikaan. Mutta kokeile sitä Litalginia. Jos ei siitäkään ole apua, kysy vaikka työterveyslääkäriltä jotakin toista kipulääkettä. Tai jos oikeasti tunnet kipua työssä, niin voisit kai kysyä saikkua?
   
  #9
 10. ap

  ap Vieras

  No mulla on nyt 2 päivää saikkua, saa nähdä rauhottuuko tää kipu levossa, toivottavasti!
   
  #10
 11. Bindi

  Bindi Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  07.11.2006
  Viestejä:
  2 493
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla PCO, kerran on kysta puhjennut ja jouduin kipinkapin laparoskopiaan eli leikattiin. kipuiluja on välillä enemmän ja välillä vähemmän.
   
  #11
 12. Rigel

  Rigel Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  5 896
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei se kipu varmaan lopu, eli jatkuu taas kun alat riehua. Mutta koska tuo voi olla pitkällinen vaiva, jolle ei heti tehdäkään mitään, niin ymmärrän myös ettei pitkää saikkua ole tarjolla (enkä tiedä haluaisitko).

  Mutta tosiaan niin kuin laitoin jo aiemmin, jos kysta puhkeaa, niin kokemukseni mukaan kipu silloin pahenee. Ja minä ainakin aloin vuotaa kuin olisi hana avattu. Mene silloin vaikka päivystykseen, jos olo käy kamalaksi.

  Niitä kystia on kyllä erilaisia, jotkut kystat jotenkin"kuivuvat kokoon".
   
  #12
 13. 2 kertaa löydetty kysta, molemmilla kerroilla kivuista johtuen ultraukseen. Ensimmäisellä kerralla kipu oli niin kovaa että jalat lähti alta => poistettiin tähystyksellä, toisella kerralla kivut lievemmät ja seurailtiin => hävisi itsestään. Leikattu kysta oli kananmunan kokoinen, mutta ei sitä koon takia leikattu, vaan nimenomaan kipujen takia (epäily kierteelle menosta, jolloin kysta menee kuolioon ja saattaa vuotaa vatsaonteloon).
   
  #13
 14. Mysis

  Mysis Vieras

  Minulla on ollut kolme munasarjakystaa, joista en huomannut mitään oireita ennen kuin puhkesivat. Yksi puhjennut tulehtui ja tehtiin iso leikkaushaava, kun luultiin umpilisäkkeen tulehdukseksi. Seuraavat kaksi poistettiin laparoskopialla, kun tuli sietämättömän kovat kivut ja hartiapistosta. En usko että noiden kahden ei-tulehtuneen kystan kohdalla tilanne kuitenkaan oli mitenkään vakava, vaikka leikattiinkin. Käsitin että leikkaukset tehtiin lähinnä niiden kovien kipujen takia. Lääkärit sanoivat, että se voi aiheuttaa tosi kovaa kipua, jos vatsaontelon pohjalle on valunut vähänkin enemmän verta.

  En usko että kaikki kystat aina puhkeavat, joten pidän aika todennäköisenä, että niitä on ollut minulla enemmänkin, eivät vaan ole aiheuttaneet oireita. PCO:ta minulla ei kuitenkaan ole.

   
  #14
 15. Mysis

  Mysis Vieras

   
  #15
 16. Rigel

  Rigel Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  5 896
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sun viestissä on lainaukset pielessä... Mutta me molemmat ymmärrämme.

  Joo, vuodin ulospäin. Siksi olenkin jälkeenpäin arvellut, että kyseessä olisi ollut ns. keltarauhaskysta, eli onkos silloin kyse siitä että keltarauhanen jää ylläpitämään kohdun limakalvoakin? Kun sitä verta tuli ja tuli.

  Btw: Mun munasarjakysta tuli mulle keskenmenon jälkeen (muistaakseni yhdet menkat sen kaavinnan jälkeisen vuodon jälkeen ja sitten kierto sekosi). Olen miettinyt, että kun ihminen on tarpeeksi säikähtänyt, ei se osaa edes omasta terveydentilastaan tehdä oleellisia kysymyksiä!
   
  #16
 17. ap

  ap Vieras

  Ja taas mennään... Alavatsa niin kipeä ettei pysty kunnolla edes kevyitä kotitöitä tehdä, tiskikoneen tyhjennyskin tuntui aivan ylivoimaiselta :( Nyt vaan täytyy odotella että mies tulee kotiin että pääsee lääkäriin.
   
  #17
 18. --

  -- Vieras

  Mulla on ollut keskenmenon jälkimainigeissa havaittu kananmunan kokoinen kysta munasarjassa. Reilun kuukauden päästä kontrollissa oli hävinnyt, niinkuin arvelinkin. Kivut nimittäin olivat kamalat, kramppeja, pahoinvointia.. Pari Panacodia meni ja useampi tunti piti maata paikoillaan kun ei kivulta voinut liikkua (ja Panacodit pisti multa pään sekaisin). Juuri meinasin ensiapuun lähteä kun kipu lakkas kun seinään. En vuotanut mitään, seuraavat kuukautiset tuli jotakuinkin pari viikkoa normaalikiertoa myöhemmin ja olivat tavallista runsaammat.
   
  #18
 19. minna

  minna Vieras

  tsemppiä.

  mulla oli 4x6cm kysta, ei oireita. seurattiin puoli vuotta, sitten jonoon, siitä 3kk leikkaus.
   
  #19
 20. ap

  ap Vieras

  Kun oliskin noin ettei oireilis. Musta on vaan käsittämätöntä ettei sitä kystaa leikata sen takia koska ei ole muka tarpeeksi iso, luulis että tärkeämpää on se että aiheuttaako se oireita vai ei? Esim. tällä hetkellä olis ihan mahdottomuus mennä töihin, istuessa ja maatessa tuo kipu vielä jotenkin menettelee mutta kävellessä tuntuu ihan kauhealta.
   
  #20
 21. feger

  feger Tunnettu jäsen

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2004
  Viestejä:
  30 668
  Saadut tykkäykset:
  716
  Kipuina. Puhkesi itsekseen.
   
  #21
 22. juups

  juups Vieras

  kovina kipuina alkoi oireilla. Ei auttaneet vahvat kipulaakkeet yhtaan. Otettiin sairaalaan ja seuraavana aamuna leikkaus. Kysta oli tennispallon kokoinen kuulemma. Siihen aikaan (90-luvun alussa) tehtiin perinteinen leikkaus. Haava tulehtui ja sairaalassa meni kaikkiaan kaksi viikkoa.
   
  #22
 23. Rigel

  Rigel Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  5 896
  Saadut tykkäykset:
  0
  ap:lle tsemppiä kipuihin.

  Näyttäisi siis jotenkin joillakin muillakin liittyvät keskenmenoon tuo kystan synty.
   
  #23
 24. feger

  feger Tunnettu jäsen

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2004
  Viestejä:
  30 668
  Saadut tykkäykset:
  716
  Se nyt tästä vielä puuttuisikin, että uusi kysta tulisi. :headwall: :kieh:
   
  #24
 25. mamu

  mamu Vieras

  Mulla löydettiin alkuraskauden vatsakipujen syynä kaksi isoa kystaa munasarjasta. Toinen 8x5 ja toinen 5x3. Otettiin kasvainvastaaineet, jotka oli koholla (raskauskin saattaa nostaa arvoja). Sitten alkoi pelottelu raskauden keskeytyksestä ja ennenaikaisesta synnytyksestä, sektiosta, kohturepeämästä ym. Päätin ´jatkaa raskautta ja kävin säännöllisesti kystakontrollissa. Sikiön ja kohdun kasvaessa kystat eivät enää näkyneet ultrissa. Kipuja oli silloin tällöin (liittyikö raskauteen vai kystiin, en tiedä) Raskaus meni kaksi viikkoa yli ja normaalisti synnytin alakautta. Kystat kontrolloitiin kolme kuukautta synnytyksestä. Toinen oli hävinnyt ja toinen pienentynyt. Nyt välillä on kysta ja välillä ei. Kuukautiskipujen määrä ja laatu kertoo, onko se paikallaan. Olen kärsinyt keskenmenoista ja lapsettomuudesta (hormonien avulla raskaaksi) ja minulla on endometrioosiepäily. Liittynee taudinkuvaan.
   
  #25
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti