Olisiko aika nostaa kissa pöydälle ja keskustella siitä, mitä on vialla ruotsinkielisessä koulussa?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja vierailija, 12.01.2019.

 1. vierailija

  vierailija Vieras

  Voice on Finlandissa jälleen teini, joka ei osaa suomea. Kotoisin Hangosta, jossa on sentään yli puolet asukkaista suomenkielisiä.

  Kyllä koulun yksi tärkeimpiä tehtäviä on opettaa maan pääkieli, jolla tämä yhteiskunta toimii. Miksi ruotsinkielinen koulujärjestelmä ei ole tässä onnistunut?
   
  #1
 2. vierailija

  vierailija Vieras

  Jos koulun oppilaalla ei ole motivaatiota "pakkosuomen" opiskeluun, niin mitä asialle tulisi ap:n mielestä tehdä? Käskeä opettajaa lyömään oppilasta karttakepillä sormille niin kauan kunnes tämä suostuu painamaan päähänsä, että präst on pappi ja häst on hevonen?
   
  #2
 3. vierailija

  vierailija Vieras

  Ehkä yksikieliset ruotsinkieliset koulut tulisi lopettaa ja muuttaa ne kaksikielisiksi? Kun osa opetuksesta olisi suomeksi, sitä olisi pakko oppia. Ja tämän ajatuksen taustalla ei suinkaan ole oppilaiden kiusaaminen vaan valmistaminen elämään tässä suomalaisessa yhteiskunnassa, joka käytännössä toimii suomen kielellä.

  Melko eristettyä elämää nämä ruotsinkieliset taitavat elää, koska edes enemmistöltään suomenkielisessä Hangossa eivät opi suomea. Ilmeisesti kaikki kanssakäyminen suomenkielisten lasten kanssa on kielletty?
   
  #3
 4. vierailija

  vierailija Vieras

  Onkohan missään muualla maailmassa tällaista ilmiötä, että pieni kielivähemmistö eristäytyy omiin omakielisiin kouluhinsa, eikä suostu oppimaan maan pääkieltä?
   
  #4
 5. vierailija

  vierailija Vieras

  Tuskinpa ne nuoret itsekään ovat kovin tyytyväisiä tilanteeseen, kun sitten parikymppisenä joutuvat tyhjästä opettelemaan suomen kielen muuttaessaan työn tai opiskelupaikan perässä pois Närpiöstä.
   
  #5
 6. vierailija

  vierailija Vieras

  Se on ihan tavallinen käytäntö, että kielivähemmistöillä on koulut omalla kielellä. Esim. baltian maissa on omat koulut venäläisille ja suomenkielisiäkin kouluja löytyy ulkomailta monesta maasta.
   
  #6
 7. vierailija

  vierailija Vieras

  Persu-ap on taas ollut keksivinään uuden argumentin jolla vastustaa vähemmistöjä?
   
  #7
 8. vierailija

  vierailija Vieras

  Miten niin yleinen käytäntö? Esim. Ruotsissa ei ole isoimmalle kielivähemmistölleen suomenkielisiä kouluja.
   
  #8
 9. vierailija

  vierailija Vieras

  Ai ei ole Ruotsissa suomenkielisiä kouluja?

  Tarkistapa tietosi uudelleen.

  Jopa vironkielinen koulu löytyy Ruotsista.
   
  #9
 10. vierailija

  vierailija Vieras

  Ruotsilla ei ole mitään velvollisuutta järjestää suomenkielisiä kouluja. Kyseessä on yksityiskoulut.
   
  #10
 11. vierailija

  vierailija Vieras

  Jostain syystä ruotsinsuomalaiset oppivat kyllä ruotsia, mutta suomenruotsalaiset eivät opi suomea. Miksi?
   
  #11
 12. vierailija

  vierailija Vieras

  Leikit tyhmää jollet ymmärrä, että näiden kahden kansallisen vähemmistön välillä on aika isot erot vähän kaikessa.
   
  #12
 13. vierailija

  vierailija Vieras

  En ymmärrä. Mitä eroa niillä on ja miksi asenne maan pääkielen oppimiseen olisi jotenkin hyväksyttävästi erilainen? Kummatkin on vanhoja kielivähemmistöjä (itse asiassa suomen kielellä on Ruotsissa pidempi historia kuin ruotsilla Suomessa). Vähemmistöjen koot ovat suunnilleen samat. Onko suomenruotsalaisten kielenoppimiskyky jotenkin lähtökohtaisesti heikompi?
   
  #13
 14. vierailija

  vierailija Vieras

  Ruotsinsuomalaiset ovat vähemmistönä pääosin maahanmuuttotaustaisia. Ns. Skandinavian metsäsuomalaisia ei enää ole ja Lapissa Kalixjoesta itään perinteisellä suomenkielisellä alueella missä paikannimet ovat suomeksi asuu melko pieni määrä suomenkielistä väkeä, jotka lisäksi usein yrittävät profiloitua suomenkielisen sijaan meänkielisiksi.

  Ruotsissa ei nykyisin ole merkittäviä alueita missä väestön pääkieli olisi suomi vaan ruotsinsuomalaiset asuvat valtaosin hajallaan ympäri maata. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että suomen kielelle ei tavallisesti ole perhepiirin ulkopuolella käyttöä.
   
  #14
 15. vierailija

  vierailija Vieras

  Suomenruotsalaiset ovat ruotsalaissiirtolaisten jälkeläisiä, joten hekin ovat maahanmuuttotaustaisia.

  Itse asiassa meänkielisyys on Ruotsin valtion kikka vähätellä suomenkielisten määrää, jotta heille ei tarvitsisi antaa enempää oikeuksia. Yhteensähän suomenkielisilä on Ruotsissa paljon enemmän kuin ruotsinkielisiä Suomessa.
   
  #15
 16. vierailija

  vierailija Vieras

  En ymmärrä, mikä tekstissäsi perustelisi sitä, että suomenruotsalaiset eivät opi suomea. Fakta kuitenkin on se, että sanoivat lakipykälät mitä tahansa, Suomessa yhteiskunta pyörii joka tapauksessa suomen kielellä. Ja jos haluaa jotain muuta kuin jäädä Närpiöön poimimaan tomaatteja, on pakko osata suomea. Nuorelle itselleen olisi helpompaa oppia suomi lapsena kuin sitten vasta parikymppisenä, kun RKP:n peittelemä totuus maan suomenkielisyydestä paljastuu.
   
  #16
 17. vierailija

  vierailija Vieras

  Myös suomenkieliset ovat tuon määritelmän pohjalta maahanmuuttotaustaisia. Tämä on saamelaisten maa. :eek:

  Mitä meänkielisyyteen tulee, niin se on kyllä näiden meänkielisten itsensäkin laajasti käyttämä termi.
   
  #17
 18. vierailija

  vierailija Vieras

  Ylipäätään on hölmöä kaivella jotain satojen vuosien takaisia juttuja perusteeksi sille, miksi joku ei suostu oppimaan maansa pääkieltä.

  Kyllähän terve järki jo sanoo sen, että jos on 5%:n kielivähemmistö, niin sen nyt vaan on pakko oppia maan pääkieli ihan riippumatta siitä, mitä jossain kieroissa lakipykälissä lukee. Ja tästä ei tule seurata enemmistölle mitään velvollisuutta oppia heille tarpeetonta vähemmistökieltä.

  Nuorillehan tässä tehdään karhunpalvelus umpioimalla heidät koko lapsuuden ajaksi näihin ummehtuneisiin RKP-kuntiin ja estämällä kaikki kontaktit suomekielisiin. Ei ole kiva opetella alusta asti suomen kieltä vasta aikuisiällä. Helpompaa olisi se tehdä lapsena. Mutta ilmeisesti poliittinen ideologia sen nykyään estää.
   
  #18
 19. vierailija

  vierailija Vieras

  Sinä et siis näe mitään eroa vaikka jonkun Göteborgin lähiön suomenkielisen vähemmistön ja toisaalta vaikka Vaasan ruotsinkielisen vähemmistön välillä? Vähemmistö kuin vähemmistö?

  Niin ja aika hyviä taitavat olla RKP:ssä tuossa huijaustoiminnassa jos kerran Suomen yhteiskunnan "täydellinen suomenkielisyys" paljastuu ihmisille vasta parikymppisenä?
   
  #19
 20. vierailija

  vierailija Vieras

  No lapset on aika vahvasti aivopesty Suomen kuvitteelliseen kaksikielisyyteen, niin kyllä se heille tulee käytännössä yllätyksenä, että ruotsin kielellä ei kotikylän ulkopuolella pärjääkään, vaikka kuinka hakkaisi lakikirjalla päähän ja polkisi jalkaa.
   
  #20
 21. vierailija

  vierailija Vieras

  En näe eroa siinä, että kummankin vähemmistön pitäisi tajuta olevansa pieni vähemmistö, jonka oman edun mukaista on opettaa lapsilleen maan pääkieli. Ei se, mitä on ehkä tapahtunut 100 vuotta sitten, voi olla peruste sille, mitä kieliä lapsille tulisi opettaa.

  Väittäisin, että missään muualla ei vähemmistö umpioidu tällä tavalla kuin länsirannikon ruotsinkieliset. Vaikka olisikin omakielisiä kouluja, kyllä vähemmistöt muualla maailmassa varmistavat sen, että lapset oppivat silti maan pääkielen. Suomenruotsalaisilla se tuntuu olevan päinvastoin ylpeilyn aihe, jos ei osaa suomea.
   
  #21
 22. vierailija

  vierailija Vieras

  Siinä nyt vaan on iso ero, että ovatko kyseessä maahanmuuttajat (jotka ovat olleet maassa yleensä vasta joitakin vuosia tai vuosikymmeniä ja jotka asuvat hajallaan ympäri maata) vaiko historiallinen vähemmistö joilla on iso alue maan pinta-alasta missä he ovat koko historiallisen ajan olleet enemmistö tai merkittävä vähemmistö.

  Suomenruotsalaisten kontakteja suomenkielisiin ei muuten ole kukaan estämässä. Tätä estämistä ei ole se, ettei heillä on omat koulut ja päiväkodit, joiden olemassaolo on välttämätöntä mm. sen välttämiseksi, ettei ruotsin kielestä tule Suomessa pelkkä puhekieli ja jotta ruotsinkielisille voidaan taata yhtäläinen koulumenestys verrattuna suomenkielisiin.
   
  #22
 23. vierailija

  vierailija Vieras

  Eli poliittinen rasistinen ideologia puhtaasta ruotsinkielisestä rodusta menee nuorten oman edun edelle?

  Tiesitkö, että nimenomaan tavalliset ruotsinkieliset ovat toivoneet kaksikielisiä kouluja, mutta RKP on niiden perustamisen tähän asti onnistunut estämään. Perusteena puhtaan ruotsinkielisyyden säilyttäminen.
   
  #23
 24. vierailija

  vierailija Vieras

  Jaa eivätkö lapset ja nuoret sitten ollenkaan poistu kotikylästään? Jos nyt ylipäätään asuvat maaseudulla eikä siis kaupungeissa? Eivätkä varmaan muutenkaan missään tutustu Suomen yhteiskunnalliseen todellisuuteen ennen täysi-ikäistymistä?

  Sekin on varmaan harhaa, että kun vaikka joku korsnäsilainen menee Vaasaan ostoksille niin Vaasassa yllättäen pärjää ruotsin kielellä?
   
  #24
 25. vierailija

  vierailija Vieras

  Suomen kielellä on Ruotsissa satojen vuosien historia. Etkä voi nykyisiä ruotsinsuomalaisia nuoriakaan oikein maahanmuuttajaksi syyttää, vaikka heidän vanhemmat olisivatkin muuttaneet sinne "vain" 50 vuotta sitten.
   
  #25
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti