Onko Beef jerky hyvää? Kannattaako kokeilla tehdä?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Mietin kun joku 25 g Beef jerkyä maksaa jo pari euroa niin mitä jos ostan vaikka kympillä naudanlihaa (mitä sorttia?) ja jäädytän sitä hetken ja vuolen siitä ohuita suikaleita, marinoin yön yli ja laitan kasvikuivuriin. Tuleekohan hyvää? Mitä te tekisitte? En oikein tykkää ostaa tuollaisia muoviin pakattuja turhakkeita.
Onko joku teistä tehnyt itse?
 
vierailija
On se hyvää ja helppoa tehdä, mutta kun kotona tekee niin huomaa, että se kaupan tavara ei ole hirveän kallista sittenkään. Ensinnäkin kuivaliha pitää tehdä vähän kalliimmasta ruhonosasta. Lihan pitää olla vähärasvaista ja mielellään aika mureaa koska kuivana se on niin sitkeää, että kaikkein sitkeimpiä ruhonosia ei yksinkertaisesti saa purtua osiin. Siis osta fileetä tai sisäpaistia.

Älä jäädytä lihaa. Sen saa riittävän ohueksi ilmankin. Marinoi ilman rasvaa eli älä tee öljypohjaista marinadia, vaan esim. soijakastikkeen pohjalta. Kasvikuivuri varmasti toimii hyvin. Itse olen tehnyt uunissa alhaisimmalla lämpötilalla uunin luukku auki. Alkuun laitoin ohjeen mukaan lihasuikaleista hammastikun läpi ja ripustin lihat tikkujen varassa uuniritilään, mutta se oli aika vaivalloista ja sama tulos tulee ihan ritilän päälläkin kunhan lämpötila on niin alhainen, että paistumista ei tapahdu.

Kuivaus vie lihasta paljon painoa eli lopputulos on alle puolet alkuperäisestä. Siinä kaupan 25 gramman pussissakin on varmaan n. 60-70 grammaa tuoretta lihaa. Siihen vielä mauste-, työ- ja energiakustannukset päälle, niin ei ihme, jos kilohinta on pilvissä. Mutta kuivaliha on hyvä, helppo ja terveellinen välipala ja ennen kaikkea kulkee helposti mukana ja säilyy ikuisuuden (kunhan malttaa olla syömättä heti) eli kannattaa kokeilla.
 
vierailija
Ostin kerran sellaisen lihapussin ja hukkaan meni rahat. En saanut ensimmäistäkään lihaa syötyä, ekan haukun jälkeen huomasin että se on älyttömän pahaa. Mutta normaalisti en ole yhtään nirso ja syön melkein kaikkea. Roskiin meni ne kalliit lihat kun ei perhekään tykännyt:(
 
vierailija
Suurin osa niistä valmiista on älyttömällä tavalla marinoitu. Ihan niin kuin liha ylipäätään, ei kuivalihakaan oikeastaan tarvitse kuin suolaa ja pippuria ja ehkä vähän valkosipulia. Jos ei ole tottunut teriaki-chili-marsipaani-marinadiin tavallisessa grilliruoassa, niin miksi ihmeessä se maistuisi kuivalihana?
 

Yhteistyössä