Onko täällä muita kroonisesti suolisairaita?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja CU, 23.07.2009.

 1. CU

  CU Vieras

  Minulla haavainen paksusuolentulehdus. Tänään taas tähy ja nämä asiat pinnalla.
   
  #1
 2. Huiih!

  Huiih! Vieras

  Mikä se on? Onko vakavaa? Miten oireilee?
   
  #2
 3. AnniHelena71

  AnniHelena71 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2009
  Viestejä:
  648
  Saadut tykkäykset:
  0
  :hug: Jaksamista, ilkeä tauti. Yhdellä kaverilla on, välillä parempana, välillä huonompana.
   
  #3
 4. vieras

  vieras Vieras

  En minä, mutta veljelläni on todettu joku ärtynyt suoli.
   
  #4
 5. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
 6. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
 7. ÄÄs

  ÄÄs Vieras

  Onko tuo hankala sairaus? Yhdellä tutullani on...
   
  #7
 8. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sehän riippuu ihan tapauksesta. Ihmisestä, oireista, elintavoista, elämäntilanteesta ( =stressi pahentaa) ja mitä ihminen itse sairaudelleen tekee tai on tekemättä. Minun siskolla on nykyään avanne (siis = suolta leikattu pois, lukuisia leikkauksia ja korjausleikkauksia alapäässä, peffasta ei tod tule mitään ulos suolen kautta enää ). Hänen elintavoillaan se ei tosin ole ihmekään. Itselläni on hyvä ennuste, vaikka sairaalapotilaana olin pari kertaa heikossa ja vaarallisessa tilassa, onneksi suolet kesti ehjänä.
   
  #8
 9. Hui

  Hui Vieras

  Miten siskosi sitten elää? Siis miten elämäntavat vaikuttavat taudin ennusteeseen?
   
  #9
 10. ÄÄs

  ÄÄs Vieras

  Aivan. En ole oikein rohjennut kysyä tuttavaltani tuosta sairaudesta, joten en tiedä mikä hänen tilanteensa on. Jotenkin en ole osannut pitää tuota sairautta vakavana. Olen varmaan väärässä, mutta kun ei ole tietoa...

   
  #10
 11. Hui

  Hui Vieras

  Munkin lähipiirissä siis tätä sairautta on. Siksi kiinnostaa.
   
  #11
 12. Maatuska83

  Maatuska83 Vieras

  Mulla "vain" ärtyneen suolen oireyhtymä + peräsuolenlaskeuma. Yhdessä vähän ikävä juttu, mutta hyvin tän kanssa elää :)
   
  #12
 13. Lumo

  Lumo Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2008
  Viestejä:
  1 069
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vuosi sitten olin tähystyksessä todella voimakkaiden suolistokramppien ja vetelän vatsa takia... n. 6kk ennen tähystystä alkoivat vaivat... Mitään sairautta tai tulehdusta ei löydetty ja lääkäri vain totesi että mulla on "huono vatsa".

  Vähähiilihydraattinen ruokavalio lopetti oireet ja samalla laihduin 15 kg kun ylipainoakin oli :)
   
  #13
 14. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
  Vastauksia; elintavat vaikuttavat, esim. tupakointi ja ryyppääminen. Crohnia tupakoinnin sanotaan pahentavan, colitista jopa auttavan. Jos diagnoosi on epäselvä, ei voida tietää kumpi olisi parempi, polttaa vai olla polttamatta - suolioireiden vuoksi, tuleehan tupakasta toki muut myrkyt sitten..

  Jos tauti on rauhallisessa vaiheessa, ei se silloin juurikaan elämiseen vaikuta. Akuutin aikaan tulehdus on aktiivinen, esim. minulla on 60cm mittainen tulehdusalue suolistossa. Silloin on heikossa kunnossa, minulla oli pitkään kuumetta ja tosiaan kun ne oireet vaihtelee, ei kaikki ymmärrä että se ei ole mikään pieni mahavaiva tai leikin asia. Suoli voi puhjeta, tulla sisäisiä verenvuotoja tms. Onneksi itse niiltä säästyin. Stressi on pahentava tekijä, siitä uskon sairauden puhjenneenkin. Nyt kun stressin aiheuttaja on poissa, ovat oireetkin lähes nollissa. Ruoka on se mikä oireita aiheuttaa, jos joskus haluan herkutella jotain epäterveellistä siitä tulee mahakramppeja. Toiset ei siitä välitä, toisaalta lääkäritkin usein sanovat että syö ihan mitä vaan - kun ei ole tutkittua tietoa, eivät lääkäritkään voi suositella ruokavaliomuutoksia vaikka kenenkään ravinnonsaanti tuskin siitä heikkenee, jos jättää alkoholin, karkit yms turhan pois.

  Mun siskoni on aina polttanut (sairaalajaksoillaankin), ryyppää, sillä on stressaava elämäntilanne, 10 vuoden sairaushistoria, masennus, väkivaltainen poikaystävä.. ei ole siis koskaan itse yrittänyt/kyennyt yrittämään taistella sairautta vastaan. Toisellakin siskollani on Crohn ja mielenkiinnolla seuraan, miten hänen tilanteensa etenee. Molemmat syövät melkoisesti lääkkeitä, itse pyrin hoitamaan oiret muilla keinoin koska ei lääkkeistä ole apua jos itse tuhoaa suolta koko ajan lisää ja lisää..
   
  #14
 15. vieras

  vieras Vieras

  Ikävä tilanne siskoillas. Onneksi olet itse fiksumpi sairautesi hoidon kanssa :)
  Tsemppiä kovasti! Toivottavasti sairautesi pysyisi jatkossakin mahd vähäoireisena :)
   
  #15
 16. Mun miehellä on kans haavainen tulehdus, tosin sen on ihan peräsuolen ja paksusuolen vaihteessa, joten siinä mielessä hankalassa paikassa. Hän ei usko, että ruokavaliolla ja elämäntavoilla voisi tautiin vaikuttaa, ja siksi tauti ollut aktiivinen jo reilun vuoden ja joutuu ottamaan lääkkeen jos toisenkin. Tauti on tosiaan aika hankala silloin kun on aktiivinen..

  Jos jollain on kertoa kokemuksia ruokavaliosta ja elämäntavoista, että miten ne vaikuttaa tautiin, niin kiitollisena otetaan vastaan.
   
  #16
 17. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
  Lue tuolta Crohn sivuilta keskustelupalstaa, siellä on paljon aiheesta. Miehesi valitettavasti kaivaa omaa kuoppaansa tuolla asenteella, mutta toki jokainen tekee oman valintansa, hoitaako terveyttään vai ei.
   
  #18
 18. kannanottaja

  kannanottaja Vieras

  Ärtynyt, mutkainen ja pitkä. Pahimmillaan ripulilla monta päivää ja sitten taas täysin jumissa. Isältä leikattu pahoja divertikkeleitä, joten tiedetään mihin tässä päädytään..
   
  #19
 19. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
  Hyvä artikkeli. Minusta on uskomatonta, että niin paljon kuin onkin ihmisiä jotka ovat saaneet apua muualta kuin länsimäisesta lääketieteestä, silti näitä väitetään huuhaahoidoiksi ja lääkäritkin väheksyvät. Onko heille sitten parempi, että potilaita riittää jotka eivät edes halua löytää apua muusta, kuin pillereistä?
   
  #20
 20. jaah

  jaah Vieras

  Emilyn, mun miehellä on crohnin tauti, raju sellainen, ja kaikki lääkevaihtoehdot on käyty läpi, nyt onneksi biologiset lääkkeet auttaa.
  Musta on todella ylimielistä ja ilkeää et sä sanot et sun siskon huono kunto on sen omaa syytä (elintavat ja ruoka) ja sä vaan oot niin hyvä tyyppi et sun ei tarvii syödä lääkkeitä.
  Kun tauti menee pahaksi, ei ruokaa PYSTY syömään, eli oksentaa kaiken pois, ja olo on kammottava. Siinä ei ruokavaliot ja asenteet auta, toki stressiä pitäisi välttää ja yrittää elää terveellisesti, mutta kun tauti menee oikeasti pahaksi, on lääkkeet/leikkaus mikä auttaa, toivottavasti.
  EN sano etteikö _LIEVÄT_ tapaukset pääse oireettomiksi ruokavaliolla tai vastaavalla, mut kun tuo crohn oikeesti jyrää niin ne lääkkeet on ainoa vaihtoehto jos hengissä haluu selvitä.
  Hyvä sulle et oot pärjänny ilman leikkauksia ja lääkkeitä, niin toivoisi kaikilla olevan, mut älä viitsi antaa ymmärtää että se on vaan itsestä kiinni, se tuntuu aikamoiselta rienaukselta kun on vuosia seurannut vierestä miten tuo sairaus vie voimat ja terveyden ja lopulta nuo jytyt lääkkeet on palauttanu meillekin suht normaalin elämän ja joku ilkee sanoa et se on oma vika jos menee huonoon kuntoon..
   
  #21
 21. anna

  anna Vieras

  Älä välitä, Emilyn kuvittelee olevansa virheetön, viisas ja ainutlaatuinen. On siinä väärässä. Mitäköhän hään siskonsa sanoisi jos lukisi mitä hän palstalla kirjoittaa? Aika moni Emilynin naaman perusteella siskonkin tuntee, kuten minä esimerkiksi.
   
  #22
 22. Aapee

  Aapee Vieras

  Tulin uudestaan koneelle. Aloitukseni onkin kirvoittanut keskustelua.
  Itselläni loppuosa paksusuolesta on tulehtunut (tai siis remissiossa tulehdusta ei ole, mutta alttius tulehtumiseen säilyy, siksi loppuikä syödään lääkkeitä ja voipi se aktiivivaihe tulla lääkkeistä huolimatta). Sairauteni on ollut toistaiseksi lievää sorttia, se todettiin tammikuussa. Sain sen työstressin seurauksena.

  Itselläni ei ole mitään ruokavaliota. Suhtaudun vaihtoehtohoitoihin positiivisesti, mutta SCD-dieetti (menikö oikein) tuntuu hirveän rajulta aloittaa yht´äkkiä. Jos joku kertoisi edes pieniä konsteja ruokavalion suhteen, olisi helpompi aloittaa. Mulla ei ole ollut akuuttia alun jälkeen, joten ruokakaan ei aiheuta ongelmia. Tosin sain sairauden kyytipoikana toiminnalliset vatsavaivat ja usein iltaisin turvottaa ja pierettää. Noihin voisi tietysti ravinnolla vaikuttaa.

  Sairautensa kanssa elävät ottavat mielellään vastaan mitä tahansa vinkkejä, joka voisi tuoda avun. Nykyisin käydään kiivasta keskustelua chron ja colitis-palstalla D-vitamiinin vaikutuksesta. Tarvitsemme edelläkävijöitä ja kyseenalaistajia, jotka kaivavat mm. ulkomaisia tutkimuksia esiin.
   
  #23
 23. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
  Höpölöpö, sille on lääkäritkin sanonut että ilman noita monia tekijöitä tila ei olisi mennyt niin huonoksi. Ja on se kumma, jos ihmiset ei kykene vastuuta kantamaan siitäkään, että on täysin mahdollista omalla käytökselläänkin tuhota omaa terveyttään. Minä puhuin vain sisareni tapauksesta, en väittänyt että kaikilla muilla pelkkä ruokavalio auttaisi mutta eipä sitä kovin moni ole halukas edes kokeilemaan. Ja kyllä, minä hoidan aktiivisesti terveyttäni ja jos joku muu sitä ei tee, tuskin siitä tarvitsee ruveta kettuilemaan.
   
  #24
 24. Emilyn

  Emilyn Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  13 843
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kyllä se tietää nuo asiat ihan itsekin.
   
  #25
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti