päiväunet päiväkodissa

  • Viestiketjun aloittaja itsekkin joskus pk:ssa työskennellyt
  • Ensimmäinen viesti
itsekkin joskus pk:ssa työskennellyt
Nyt ottaa päähän ja kovaa!! Siis mikä ihmeen hinku ja pakko on saada lapset päiväkodissa nukkumaan päiväunet?? Meillä on 3- ja 5-vuotiaat lapset jotka ovat sisarusryhmässä päiväkodissa.

Kotioloissa nukkuivat 12h yöunet ja päiväunia vain harvakseltaan sen 2 ikävuoden jälkeen. Kannatan lämpimästi päivälepoa, nimenomaan sitä lepoa, ei mitään pakkonukutusta jolloin pidetään lasta sängyssä pari tuntia että sitten lopulta nukahtaa. Meillä on ollut nyrkkisääntönä että jos ei noin kolmessa vartissa nukahdeta niin sitten ei. Tämä toimi meillä varsin mainiosti.

Nyt lapsukaisilla 4kk päivähoitoa takana ja siellä kaikki lapset eskareita myöten menevät samaan aikaan lepohetkelle. Tämä on ihan hyvä juttu. Ajattelin että lapset varmasti nukahtavat jos ovat väsyneitä ja jos taas eivät niin sitten eivät. Hoitajat kertoivat että lepohetkellä luetaan ensin satu ja sitten kuunnellaan unimusiikkia ja jos ei noin tunnissa ole nukahtanut niin sitten otetaan leikkimään hiljaisia leikkejä toiselle puolelle. Olemme sanoneet hoitajille ettemme mitenkään erityisesti toivo lasten nukkuvan päiväunia, mutta lepohetki tekee varmasti hyvää.

Hyvä hyvä siis.

Tai sitten ei.

Vanhempi lapsista on kertonut kuinka lepohetkellä varsinkin tätä kolmevuotiasta silitellään ja sanotaan siinä samalla että nyt PITÄÄ nukkua, Laita silmät kiinni ja ala nukkumaan. Noh, välillä on sitten nukkunutkin. Mitään ongelmaa ei olisi jos tämä ei tarkoittaisi sitä että tyttö on sitten se viimeinen joka meidän talossa nukahtaa illalla ja se ensimmäinen joka herää... Eli yöunet kutistuvat 7-9 tuntiin jos on päivällä nukkunut 1-2 tuntia.

Ja entä sitten tämä tunnin lepo ja sitten pois jos ei nukuta... Menin kerran yllättäen hakemaan lapsia kesken päivän kun piti pitää ylityötunteja pois. Tiesin että lepohetkeä oli mennyt siinä vaiheessa puolitoista tuntia ja ajattelin että voin hyvin odotella jos nukkuvat... Molemmat olivat lepohetkellä edellen, mutta eivät nukkuneet. Hoitaja selitti asian sillä että vaikutti niin siltä että molemmat nukahtaisivat ettei sillä otanut heitä (eikä muitakaan valveilla olevia lapsia) toiselle puolelle.

Eli onkohan nyt sittenkin niin että muksut makaa 2 tuntia lepohetkellä nukkuivat tai eivät?

Vanhempi lapsi sanoo että lepohetki on toooosi pitkä (no sille viis minuuttia paikallaan voi olla tätä) ja että silloin kun pääsevät leikkimään toiselle puolelle niin heti sen jälkeen aletaan herättelemään nukkuvat lapset (noh, voi olla että kivoissa leikeissä aika menee nopsaan....)

Yhtäkaikki kuitenkin, kumpikaan ei ole viimeaikoina nukkunut päiväunia ja nukkuvat taas sen 12h yössä ja arki toimii ihan kivasti, mutta pistää vaan mietityttämään että makuutetaanko niitä sitten kuitenkin oikeasti jokapäivä pari tuntia unta odottelemassa? Ja onko se sitten enemmän lapsen etu vai hoitajan etu?
 
Vieras
Hoitajien tottakai. Vertaa 20 patjoilla makaavaa lasta ja 20 leikkivää lasta. Kummat vaatii enemmän huomiota/hoitajia? Typerä tapa minusta koko juttu. Ohjattu rauhoittumishetki riittäisi ihan hyvin.
 
r
Pitäskö sinun kysyä sieltä päiväkodsta? Veikkaan että siellä tietävät asian paremmin kuin täällä palstalla. Ja jos otat asian puheeksi, ehkä hoitajat ottavat toiveesi paremmin huomioon?
 
halipupu
Mun mielestä toi kuulostaa jo vähän liialliselta nukuttamiselta. Tunti on mun mielestä ehdoton maksimi aika jonka lepohetki saa kestää niille jotka eivät nuku. Kannattaa puhua asiasta ensin ryhmän henkilökunnan kanssa vakavasti ja sitten vaikka johtajan ja kertoa, miten illat sujuu jos lapsi nukkuu päivunet ja vielä nukuttamalla nukutetaan. Mun mielestä se on ihan ok, jos lapsi nukahtaa siinä n.45-60 minuutin aikana, mutta jos nukuttaminen kestää yhtä kauan kuin päiväunet yleensä eli n. 2 tuntia, niin eihän siinä ole mitään järkeä. Parempi, että lapsi nukahtaa illalla ajoissa ja helposti.
 
Meillä sama juttu tapetilla ja minusta on tullut päiväkodissa Se#*äiti.

Meillä vanhempi lapsi on nyt 4½ vuotias ja ollut ian muutoinkin vähäuninen jättänyt päiväunet pois kotosalla ollessaan jo aika päiviä sitten. No, nyt "uudessa" päiväkodissa on kovin sääntöjä- rakastava ryhmänvetäjä, jonka kanssa olen käynyt keskustelua päiväunista.

Jos poika nukkuu päiväkodissa edes "vain" nuo pienet päiväunet niin meillä poika kukkuu herillä klo 24 kotona. Laitamme nukkumaan 20 - 20.30 jonka jälkeen ei uni vain tule. Sitten luetaan satu, ja sen jälkeen alkaa seuraava rumba: "Äiti tuu silittään" "Äiti tuu laulaan" "äiti - uni ei tule - saanko lämmintä maitoa" "Äiti onko ulkona pahoja eläimiä..." jne... Tämä äiti-ihminen on jo ihan finaalissa ja kärttyinen ja niin alkaa olla jo loputkin perheestä siinä vanavedessä.

- Yritän herätä aikaisin että saan edes puettua ja laittettua itseni pikakuntoon ulkoisesti töihin
- sitten aamutohinat lasten kanssa, töihin...
- kiire töissä
- hakemaan lapsia
- sitten tulomatkalla käydään ruokakaupassa
- kotona lapsille ruokaa ja sitten ip. lapset on ihan kiinni minussa - nuorempi on 1,5 v ja päikyn jälkeen haluaa koko ajan olla vaan sylissä kiinni.
- Sitten iltatohinat lasten kanssa ja
- sitten alkaa tuo vanhemman lapsen ei-uni-tuu - rumba. Yritän alkaa tekeen kotihommia jo tuolloin mutta...
- kunnolla pääsen irtautuun vasta klo 24. tuolloin alkaa äidin seuraavat "työt". tyhjennän pyykinpesukoneesta puhtaat pyykit katson valmiiksi seuraavat, siivoan keittiön, katson lapsille seuraavan päivän päikkyvaatteet, omat työvaatteet, maksan laskuja jne.
- Pääsen sänkyyn 02 - 03 muutamaksi tunniksi, silloinkin jos isi havahtuu niin toivoo tietysti äidiltä vähän laatuaikaa myös itselleen - valitettavasti oon vaan välillä kyllä siihen liian kuitti. Sitten poika mönkii usein vielä aamuyöllä viereen nukkumaan....

Jaksaisin niiin paljon paremmin jos poika nukahtais illalla normaalisti!!!! Nyt kun olemme olleet sairastamassa kotona, niin kyllä iltaisin eron huomaa - ja päivällä mielialassa.
 
no mitä tää taas on?
"Pääsen sänkyyn 02 - 03 muutamaksi tunniksi, silloinkin jos isi havahtuu niin toivoo tietysti äidiltä vähän laatuaikaa myös itselleen" kirjoitti hölinä keiju

mitäs hittoa se isi sit tekee ku sä nukutat lapsia? ei voi taas ymmärtää näitä parheitä mis äidit hoitaa ja sit valittaa ku väsyttää, pistäkää ne ukotki piip huolehtimaan jälkikasvustaan!!!
 
meillä on ollut sama tilanne, eikä siihen oo tullut ratkaisua :/ vaikka opettajille ollaan useaan otteeseen siitä puhuttu. Poika (kohta 5v) itse tykkää nukkua päiväkodissa pitkät unet, vaikka ei sitä päiväunta oikeesti tarviis (tai sit tosi lyhyet unet max. tunti) ja sitten on tarhassa nukkunut 2,5h niin illalla ei tuu uni sitten millään...
 
AP
Alkuperäinen kirjoittaja r:
Pitäskö sinun kysyä sieltä päiväkodsta? Veikkaan että siellä tietävät asian paremmin kuin täällä palstalla. Ja jos otat asian puheeksi, ehkä hoitajat ottavat toiveesi paremmin huomioon?
Niin, kysytty on ja keskusteltu muutenkin. On vaan tullut sellanen olo että näinköhän puheet ja teot pitävät yhtä? Sillä vaan mielenkiinnosta kuuntelen onko muilla ollut samansuuntaisia kokemuksia.

Asian toteennäyttäminenhän on lähestulkoon mahdotonta kun on vaan omat luulot, henkilökunnan sana ja lapsen kertomat jutut.

 
tuota noin
PIIIIIIIIITKÄ aloitus oli. Ei tämä asia täällä keskustelemalla parane. Joko päiväkodissa joustava asiassa, mikä olisi järkevää tai sitten ei. Joustamattomuuteen voi olla syynä esim. henkilökunnan vähäisyys. Mikäli tosiaan olet ollut pk:ssa töissä, ymmärrät kai, ettei lapsia voi jättää yksinään leikkimään ilman valvontaa.

Harmi, että teillä on mennyt tollaseksi tuo. Herättisivätkö hoitajat edes vähän aikaisemmin unilta? Kuitenkin tuntuu olevan ihan yleinen tapa, että lepohetki täytyy pitää ja pienet tietysti helposti lopulta siihen nukahtaa. Ymmärrän senkin, että jos pieni ei nuku, voi helposti olla hoidossa kuitenkin väsynyt tai käy ylikierroksilla kun olisi aika herätä :/

Meillä kanssa tyttö jätti kotihoidossa päikkärit pois jo 2,5-vuotiaana. Päiväkotiin meni täytettyään 3 ja siellä on aina nukkunut ja saakin mielellään nukkua. Ei ole meillä häirinnyt päivärytmiä.
 
AP


Jaksaisin niiin paljon paremmin jos poika nukahtais illalla normaalisti!!!! Nyt kun olemme olleet sairastamassa kotona, niin kyllä iltaisin eron huomaa - ja päivällä mielialassa. [/quote]

Niin, sanos muuta.... Mä oon vahvasti sitä mieltä että alle kouluikästen lasten pitää olla ajoissa (n.klo20) nukkumassa niin koko perhe voi paljon paremmin. Voihan sitä lähteä taas syyllistämään meitä äitejä että omaa napaamme vaan ajattelemme emmekä lastemme parasta (välillä ollut tällainen ilmapiiri pk:n keskusteluissa)....

Olemme kiitos molempien joustavien työnantajien - saaneet järjestettyä asiat niin että lasten hoitopäivä on 7 tuntia (joskus jopa 6) päivässä. Tuntuu varsin kohtuuttomalta jos tästä ajasta melkein kolmannes on sängyssä makuuttamista!

Tämä meidän järjestely tarkoittaa tietysti sitä että koko perheen yhteinen aika viikolla on lyhyempää, mutta toisaalta toisella vanhemmalla on aidosti aikaa olla lasten kanssa sieltä noin puolineljästä eteenpäin. Kun lapset sitten kahdeksaan mennessä nukkuu, me valmistelemme seuraavan päivän, hoidamme kotitöitä ja valmistellaan seuraavan päivän ruokia yms. Yhdessä kun touhutaan niin päästään siinä yhdeksän jälkeen viettämään myös yhteistä aikaa hetkeksi ennen nukkumaan menoa. Toki iso osa kotitöistä kasaantuu viikonlopulle, mutta tämä toimii meillä.

Jos taas nuorempi lapsi valvoo vielä kymmeneltä ja yrittää huudella isompaakin hereille niin kyllä siinä alkaa ajatella että onko tässä mitään järkeä varsinkin kun usein silloin on herätys klo 6.00 samaisen lapsen toimesta.

Noh, onneksi ei nyt ole nukkunut vähään aikaan päiväunia.... Toivottavasti eivät makaa ainakaan jokapäivä sitä kahta tuntia siellä päiväkodissa...




 
hmmm
Nyt kun mainitsit nuo kellonajat... anteeksi vaan, mutta ei toi niin mahdottomalta kuulosta. Ennemmin kyse siitä, ettei äiti olekaan se joka päättää. Ymmärrän, että harmittaa, kun omaa aikaa ei tunnu jäävän. Silti tässä kohden voisi tarkistaa kannattaisiko hieman joustaa. Lapsi saa kuitenkin sen saman unimäärän vuorokaudessa nukkui sit kaikki yöllä tai 2 tuntia hoidossa. Klo 22 nukkumaan menevä 3v. ei ole mitenkään tavatonta tai harvinaista. Sitten kun päiväunista aika jättää, siirtyy iltaunillemenokin varmasti taas aikaisemmaksi.
 
AP ärsyyntyneenä
Alkuperäinen kirjoittaja tuota noin:
PIIIIIIIIITKÄ aloitus oli. Ei tämä asia täällä keskustelemalla parane. Joko päiväkodissa joustava asiassa, mikä olisi järkevää tai sitten ei. Joustamattomuuteen voi olla syynä esim. henkilökunnan vähäisyys. Mikäli tosiaan olet ollut pk:ssa töissä, ymmärrät kai, ettei lapsia voi jättää yksinään leikkimään ilman valvontaa.

Harmi, että teillä on mennyt tollaseksi tuo. Herättisivätkö hoitajat edes vähän aikaisemmin unilta? Kuitenkin tuntuu olevan ihan yleinen tapa, että lepohetki täytyy pitää ja pienet tietysti helposti lopulta siihen nukahtaa. Ymmärrän senkin, että jos pieni ei nuku, voi helposti olla hoidossa kuitenkin väsynyt tai käy ylikierroksilla kun olisi aika herätä :/

Meillä kanssa tyttö jätti kotihoidossa päikkärit pois jo 2,5-vuotiaana. Päiväkotiin meni täytettyään 3 ja siellä on aina nukkunut ja saakin mielellään nukkua. Ei ole meillä häirinnyt päivärytmiä.
Niin, tosiaan joskus aikanaan olen ollut päiväkodissa itsekkin töissä. Ja tosiaan siellä oli ilmassa tämä että antaa vaan olla siellä sängyssä kun kerran on hiljaa... Ei kaikilla hoitajilla, mutta osalla valitettavasti kyllä.

Ja en nyt ihan tosian usko että asia täällä puimalla mihinkään muuttuu - kaikkea ei ole pakkoa lukea eikä edes kommentoida jos kokee asian turhanpäiväiseksi.

Henkilökunnan vähyys ei ole mikään jatkuva peruste, motivaation puute kyllä, mutta tätähän harvemmin myönnetään saatika asialle jotain tehdään.

Siihen on syynsä miksi aikanaan jatkoin opintoja ja siirryin toisenlaisiin tehtäviin. On harmi ettei sitä työtä voi tehdä niin kuin pitäisi ja se on vähän niinkun kaikkien asia.
 
5 veen äiti
Alkuperäinen kirjoittaja hmmm:
Nyt kun mainitsit nuo kellonajat... anteeksi vaan, mutta ei toi niin mahdottomalta kuulosta. Ennemmin kyse siitä, ettei äiti olekaan se joka päättää. Ymmärrän, että harmittaa, kun omaa aikaa ei tunnu jäävän. Silti tässä kohden voisi tarkistaa kannattaisiko hieman joustaa. Lapsi saa kuitenkin sen saman unimäärän vuorokaudessa nukkui sit kaikki yöllä tai 2 tuntia hoidossa. Klo 22 nukkumaan menevä 3v. ei ole mitenkään tavatonta tai harvinaista. Sitten kun päiväunista aika jättää, siirtyy iltaunillemenokin varmasti taas aikaisemmaksi.
Ei kai se AP:n ongelma tässä varsinaisesti ollutkaan se että jos lapsi nukkuu ne päiväunet vaan se että jos ei niin makaako se siellä sen kaks tuntii sängyssä hereillä. Muakin kiinnostas tietää miten asia oikeesti on...

 
tuota noin
Miksi mulle ärhentelet? Yritä nyt rauhoittua hyvä ihminen. Selvästikään et nyt pysty näkemään kuin oman kantasi asiasta. Tässä ei nyt kuitenkaan mistään hirveän vakavasta ole kyse. Kyllä se vaan menee niin, että henkilökunnan määrä sanelee mm. sen, voiko lasten antaa leikkiä lepohetken aikana vai ei. JA minusta on lasten kannalta varsin perusteltua, että lepohetki täytyy pitää. Päiväkodin arki on varsin hektistä ja varsin erilaista kuin kotona. Etenkin pienet tarvitsevat hetken huilata. Luulen, että siinä on syy, miksi meidänkin lapsi nukkuu päiväkodissa, vaikka viikonloppuisin ei kotona koskaan mene päikkäreille.
 
hmmm
Alkuperäinen kirjoittaja 5 veen äiti:
Alkuperäinen kirjoittaja hmmm:
Nyt kun mainitsit nuo kellonajat... anteeksi vaan, mutta ei toi niin mahdottomalta kuulosta. Ennemmin kyse siitä, ettei äiti olekaan se joka päättää. Ymmärrän, että harmittaa, kun omaa aikaa ei tunnu jäävän. Silti tässä kohden voisi tarkistaa kannattaisiko hieman joustaa. Lapsi saa kuitenkin sen saman unimäärän vuorokaudessa nukkui sit kaikki yöllä tai 2 tuntia hoidossa. Klo 22 nukkumaan menevä 3v. ei ole mitenkään tavatonta tai harvinaista. Sitten kun päiväunista aika jättää, siirtyy iltaunillemenokin varmasti taas aikaisemmaksi.
Ei kai se AP:n ongelma tässä varsinaisesti ollutkaan se että jos lapsi nukkuu ne päiväunet vaan se että jos ei niin makaako se siellä sen kaks tuntii sängyssä hereillä. Muakin kiinnostas tietää miten asia oikeesti on...
No kysykää! Meiän tarhassa makaavat vähintään tunnin. Sit jos on herännyt jo tai ei ole nukkunut ollenkaan pääsee hiljaksiin leikkimään. Käsitin vaan, että ilta-aika ap:ta harmittaa eniten.
 
näpsä
Alkuperäinen kirjoittaja hmmm:
Nyt kun mainitsit nuo kellonajat... anteeksi vaan, mutta ei toi niin mahdottomalta kuulosta. Ennemmin kyse siitä, ettei äiti olekaan se joka päättää. Ymmärrän, että harmittaa, kun omaa aikaa ei tunnu jäävän. Silti tässä kohden voisi tarkistaa kannattaisiko hieman joustaa. Lapsi saa kuitenkin sen saman unimäärän vuorokaudessa nukkui sit kaikki yöllä tai 2 tuntia hoidossa. Klo 22 nukkumaan menevä 3v. ei ole mitenkään tavatonta tai harvinaista. Sitten kun päiväunista aika jättää, siirtyy iltaunillemenokin varmasti taas aikaisemmaksi. [/quote

kumma että nää keskustelut aina menee tätäh että huono äiti joka ei tee sitä ja tätä oikein. Kyllä mun mielestä klo 22 nukkumaan menevä 3-vuotias ON ihan tavatonta! Vaikuttaa siltä ettei äiti ole se joka päättää :)
 
Mulla 5 v poika päiväkodissa.
Päiväkoti on iso, ja siellä on 3-5 v lapsia, ei eskariryhmää.
Lapset on jaettu niin, että pienemmät menee nukkumahuoneeseen vuoteisiin ja kuuntelevat sadun, jos ei nukahda niin sitten saa lähteä pois.

Isommat menevät lepohuoneeseen patjoille satua kuuntelemaan. En tiedä kuinka pitkä se lepohetki on, ei kovin pitkä koska omani ei ainakaan valita. Sen jälkeen noustaan tekemään "pöytähommia", eli askartelemaan, pelaamaan, piirtelemään - jotain pienemmässä ryhmässä, isommat siis, tätien ohjaamana.
Jos nukahtaa, niin sitten nukahtaa.

Joskus aamulla lapsi sanoo itse, että haluaa mennä nukkumahuoneeseen, haluaa itse päiväunet nukkua. Ja niinä kertoina on nukahtanutkin.

Eli tässä valtavan isossa päiväkodissa on ainakin todella hienosti järjestetty nämä lepohetket ja nukkumiset. Lapset otetaan yksilöinä huomioon.

Olen aina välillä kritisoinut tätä päiväkotia, mutta täältä kun lukee ja vertailee, niin taitaakin olla todella upea päiväkoti !
 
vieras
En jaksanut lukea koko ketjua, mutta paras mitä olen kuullut kun ystäväni oli mennyt hakeen lasta tarhasta 5v oli hän vielä nukkumassa ja kello lähenteli 4.Lapsi oli nukkunut 4 tuntia ja hoitajat sano että eivät olleet saaneet lasta hereille. Itse työskentelen pk:ssa ja en ikinä olisi tämmöistä uskonut.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja näpsä:
Alkuperäinen kirjoittaja hmmm:
Nyt kun mainitsit nuo kellonajat... anteeksi vaan, mutta ei toi niin mahdottomalta kuulosta. Ennemmin kyse siitä, ettei äiti olekaan se joka päättää. Ymmärrän, että harmittaa, kun omaa aikaa ei tunnu jäävän. Silti tässä kohden voisi tarkistaa kannattaisiko hieman joustaa. Lapsi saa kuitenkin sen saman unimäärän vuorokaudessa nukkui sit kaikki yöllä tai 2 tuntia hoidossa. Klo 22 nukkumaan menevä 3v. ei ole mitenkään tavatonta tai harvinaista. Sitten kun päiväunista aika jättää, siirtyy iltaunillemenokin varmasti taas aikaisemmaksi. [/quote

kumma että nää keskustelut aina menee tätäh että huono äiti joka ei tee sitä ja tätä oikein. Kyllä mun mielestä klo 22 nukkumaan menevä 3-vuotias ON ihan tavatonta! Vaikuttaa siltä ettei äiti ole se joka päättää :)
Peesi tähän. Mun mielestäni klo 22 asti jatkuvasti (ei siis vain silloin tällöin lomilla ja vkonloppuina) valvova kolmevuotias ei ole mitenkään tavallista tai normaalia. Arjen hallinta on kyllä karannut vanhemmilta, jos lapsia ei edes yritetä ajoissa nukkumaan.
 
hmmm
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja näpsä:
Alkuperäinen kirjoittaja hmmm:
Nyt kun mainitsit nuo kellonajat... anteeksi vaan, mutta ei toi niin mahdottomalta kuulosta. Ennemmin kyse siitä, ettei äiti olekaan se joka päättää. Ymmärrän, että harmittaa, kun omaa aikaa ei tunnu jäävän. Silti tässä kohden voisi tarkistaa kannattaisiko hieman joustaa. Lapsi saa kuitenkin sen saman unimäärän vuorokaudessa nukkui sit kaikki yöllä tai 2 tuntia hoidossa. Klo 22 nukkumaan menevä 3v. ei ole mitenkään tavatonta tai harvinaista. Sitten kun päiväunista aika jättää, siirtyy iltaunillemenokin varmasti taas aikaisemmaksi. [/quote

kumma että nää keskustelut aina menee tätäh että huono äiti joka ei tee sitä ja tätä oikein. Kyllä mun mielestä klo 22 nukkumaan menevä 3-vuotias ON ihan tavatonta! Vaikuttaa siltä ettei äiti ole se joka päättää :)
Peesi tähän. Mun mielestäni klo 22 asti jatkuvasti (ei siis vain silloin tällöin lomilla ja vkonloppuina) valvova kolmevuotias ei ole mitenkään tavallista tai normaalia. Arjen hallinta on kyllä karannut vanhemmilta, jos lapsia ei edes yritetä ajoissa nukkumaan.
Älkää olko noin rajoittuneita! Ei kaiken maailman tartte pyöriä aina klo8 töihin ja klo17 koiin mallin mukaan. Tunnen ihan tavallisia, hyvin toimeentulevia perheitä, joissa 2-3v. menee iltakymmeneltä nukkumaan. Tosin nämä on kotihoidossa. Joka tapauksessa kysykää vaikka lapsipsykologilta tai lääkäriltä, olennaista on vuorokauden kokonaisunimäärä. Mikäli päiväkoti ei pysty joustamaan ja lapsi nukkuu ne unet siellä, on se koti joka joustaa tai keksii toisenlaisen hoitomuodon, mikä miellyttää enemmän. Toinen vaihtoehto on esim. että lapsi laitetaan klo 20 nukkumaan,mutta herätetään aamulla tavallista aiemmin. Ei niin järkevää välttämättä sekään.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja hmmm:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja näpsä:
Alkuperäinen kirjoittaja hmmm:
Nyt kun mainitsit nuo kellonajat... anteeksi vaan, mutta ei toi niin mahdottomalta kuulosta. Ennemmin kyse siitä, ettei äiti olekaan se joka päättää. Ymmärrän, että harmittaa, kun omaa aikaa ei tunnu jäävän. Silti tässä kohden voisi tarkistaa kannattaisiko hieman joustaa. Lapsi saa kuitenkin sen saman unimäärän vuorokaudessa nukkui sit kaikki yöllä tai 2 tuntia hoidossa. Klo 22 nukkumaan menevä 3v. ei ole mitenkään tavatonta tai harvinaista. Sitten kun päiväunista aika jättää, siirtyy iltaunillemenokin varmasti taas aikaisemmaksi. [/quote

kumma että nää keskustelut aina menee tätäh että huono äiti joka ei tee sitä ja tätä oikein. Kyllä mun mielestä klo 22 nukkumaan menevä 3-vuotias ON ihan tavatonta! Vaikuttaa siltä ettei äiti ole se joka päättää :)
Peesi tähän. Mun mielestäni klo 22 asti jatkuvasti (ei siis vain silloin tällöin lomilla ja vkonloppuina) valvova kolmevuotias ei ole mitenkään tavallista tai normaalia. Arjen hallinta on kyllä karannut vanhemmilta, jos lapsia ei edes yritetä ajoissa nukkumaan.
Älkää olko noin rajoittuneita! Ei kaiken maailman tartte pyöriä aina klo8 töihin ja klo17 koiin mallin mukaan. Tunnen ihan tavallisia, hyvin toimeentulevia perheitä, joissa 2-3v. menee iltakymmeneltä nukkumaan. Tosin nämä on kotihoidossa. Joka tapauksessa kysykää vaikka lapsipsykologilta tai lääkäriltä, olennaista on vuorokauden kokonaisunimäärä. Mikäli päiväkoti ei pysty joustamaan ja lapsi nukkuu ne unet siellä, on se koti joka joustaa tai keksii toisenlaisen hoitomuodon, mikä miellyttää enemmän. Toinen vaihtoehto on esim. että lapsi laitetaan klo 20 nukkumaan,mutta herätetään aamulla tavallista aiemmin. Ei niin järkevää välttämättä sekään.
Niin mutta tässä taisikin olla kyse hoidossa olevien lasten unirytmistä. Kotihoito on eri juttu. Tosin vaikka meidän lapset olisikin kotona, meillä nukkumaan mentäisiin viim. klo 21. Vanhemmatkin tarvitsevat joskus yhteistä aikaa.
 
höh
Ap ongelmaan sanoisin että tiukka keskustelu pk:n kanssa. Ei ainakaan minusta ole ok että lasia makuutetaan 2 tuntia jotta nukahtaisivat.
Meillä oli samanlainen ongelma aikoinaan kun esikko oli 5 v. Nukahti päiväkodissa ja nukkui helposti 1,5 -2 h, illat venyi 22 asti ja aamulla joutui herättään 7 vielä unisen pojan, minkä vuoksi sitten oli väsynyt päivällä ja uni maittoi. Kun sovittiin että makoilee tunnin ja jos ei oo nukahtanu saa mennä leikkiin tai jos nukahtaa niin antavat nukkua max tunnin, illalla meni nukkuun 203.0 ja heräs itse 7.

Noista virallisista tutkimuksista sanoisin että jokainen lapsi on yksilö ja se on myös syytä huomioida. Meillä kuopus on aina ollut vähä-uninen, 2 v nukkui 1,5 h päiväunia ja yöunet oli 10.5 tuntia, kun päikkärit jätettiin pois, piteni yöunet 12 tuntiin, näin siis kun oli kotihoidossa. Nyt ikää on 2v 9 kk ja on perhepäivähoitajalla ja nukkuu n. tunnin päiväunet ja yöunet on 20.30- 6.00 ( tai joskus jopa 6.30 asti).

Kyllä mulle aikuisena on tärkeää se että voin edes hetken olla omissa ajatuksissa ennen nukkumaan menoa. Sekin on minusta tärkeää että kun kuopus on jo nukkumassa minulla on aikaa keskittyä noiden murkkuikäisten kanssa olemiseen ja jutusteluun rauhassa. Esikon aikaan olin yh ja opiskelin, illan tunnit olivat ainoa mahdollisuus tehdä tehtäviä tai lukea tenttiin.
 

Yhteistyössä