perunarieskoja/ -lepuskoita?

Perunarieskat

3 dl perunasosetta
1 dl keitinvettä
tilkka rypsiöljyä
2-3 dl ohrajauhoja

1. Sekoita kylmään perunasoseeseen kylmä keitinvesi, tilkka öljyä ja sen verran ohrajauhoja, että saat pehmeän taikinan.
2. Kaada taikina leivinpöydälle ja lisää jauhoja tarvittaessa.
3. Pyörittele taikina pallomaiseksi ja edelleen pötköksi jauhotetulla alustalla.
4. Leikkaa parin sentin paloja ja taputtele jauhoisin käsin puolen sentin paksuisia pyöreitä rieskoja.
5. Tärpi rieskojen pintaan ristikkokuvio parin sentin välein ja 5-6 läpimenevää reikää.
6. Pintakuvion ansiosta rieska saa kaunistäpläisen pinnan, ja reikien pistäminen estää kuoren irtoamista. Jos et omista tärppiä, tee kuviot ja reiät haarukalla oman näkemykseksi mukaan.
7. Siirrä hiilet pois uunista ja luudi arina.
8. Paista rieskat kuumalla arinalla ruskean kukertaviksi, käännä tarvittaessa.
9. Nosta koriin ja peitä liinalla. Rieskat maistuvat parhailta lämpiminä.
10. Ilman leivinuunia voit paistaa rieskat hyvin kuumassa uunissa.
11. Anna pellin kuumeta uunissa ennen kuin nostat rieskat sille.

Ohrarieska

1/2 l perunasosetta tai kuorittujen perunoiden keitinvettä
1/2 tl suolaa
1-2 dl vehnäjauhoja
6-10 dl ohrajauhoja

Leipomiseen:
ohrajauhoja

1. Lisää perunasoseeseen tai keitinveteen ensin suola, sitten vehnäjauhot - perunasoseeseen pienempi määrä kuin pelkkään veteen.
2. Sekoita ja lisää ohra-jauhoja niin paljon, että saat kiinteän taikinan.
3. Nosta taikina leivinpöydälle ja jaa 2-3 palaan.
4. Taputtele palat ohrajauhojen avulla kakuiksi.
5. Kaaviloi litteiksi rieskoiksi leivinpaperille pellille.
6. Vedä rieskojen pintaan kuvioita ja pistele ne haarukalla.
7. Kypsennä 250-asteisessa uunissa kunnes pintaan tulee hiukan väriä.

Perunarieska

n. 5 dl perunasosetta
2 tl suolaa
2 munaa
3 dl ohrajauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja

1. Valmista ensin perunasose, tai jos on jäänyt keitettyjä perunoita edelliseltä päivältä, tee niistä sose.
2. Lisää survokseen suola, munat ja jauhot.
3. Taputtele taikina ohuiksi rieskoiksi suoraan pellille.
4. Pistele ja paista 250 asteessa n. 20 min.
5. Tarjoa lämpimänä munavoin tai juuston kanssa.

Perunapiiras

750 g perunoita
4,5 dl raejuustoa
1,5 dl ranskankermaa
2 munaa
1,5 dl sipulia, hienonnettuna
2 tl suolaa
ripaus cayennea

pinnalle:
2 rkl Parmesan juustoraastetta

1. Kuori ja keitä perunat, survo soseeksi.
2. Riko munat toiseen kulhoon ja vatkaa ne kevyesti.
3. Sekoita perunasurvokseen raejuusto, ranskankerma, munat, sipuli, suola ja cayennepippuri.
4. Kaada hyvin sekoitettu perunaseos voideltuun piirasvuokaan, ripota pinnalle juustoraastetta.
5. Paista uunissa 200 asteessa noin 50 minuuttia.

Sieni-perunakakut

1 kg (vajaa) perunoita
0,5 l suppilovahveroita
1 sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria myllystä
100 g voita

1. Kuori perunat.
2. Keitä ne muusiksi.
3. Paloittele ja paista tuoreet sienet pannulla niin että niiden vesi haihtuu pois.
4. Nuiji perunat rikki ja sekoita joukkoon sienet, mausteet ja sulatettu voi.
5. Jaa muusi pieniin voilla voideltuihin annosvuokiin tai isoon irtopohjavuokaan.
6. Paista perunakakkuja uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.

 

Yhteistyössä