Poliisilla on avaamatta yli 2 000 vihjeviestiä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja vierailija, 15.08.2019.

 1. vierailija

  vierailija Vieras

  "Poliisilla on avaamatta yli 2 000 vihjeviestiä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista: ”Viestit jäivät hautumaan jonnekin sähköpostilaatikkoon”

  Rikosylikomisario Sari Saranin mukaan vihjeet lasten hyväksikäytöstä verkossa lisääntyivät merkittävästi joitain vuosia sitten, mutta poliisi ei reagoinut siihen.

  Julkaistu: 14.8. 19:01

  KESKUSRIKOSPOLIISILLA on avaamatta yli 2 000 vihjeviestiä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista verkossa, kertoo rikosylikomisario Sari Sarani HS:lle.

  Saranin työpaikalla kyberrikostorjuntakeskuksessa tutkitaan muun muassa äärimmäisen raakaa videomateriaalia, jossa lapsia käytetään hyväksi. Vihjeitä erilaisesta verkossa tapahtuvista seksuaalirikoksista alkoi tulla yhä enemmän jo joitakin vuosia sitten.

  ”Suomessa kävi sillä tavalla, että kun tämä verkossa tapahtuvien juttujen määrä alkoi kasvaa joitakin vuosia sitten, ne vihjeet ja viestit jäivät hautumaan jonnekin sähköpostilaatikkoon. Ja meillä oli tyyliin kaksi henkeä, jotka niitä availi”, Sarani kertoo.

  Esimerkiksi ulkomailta kansainvälisen yhteistyön seurauksena tulleista vihjeistä poliisi ei kirjannut rikosilmoituksia. Saranin mukaan kirjaamiskäytännöt lapsiin verkossa kohdistuneista rikosvihjeistä muuttuivat tämän vuoden alussa.

  ”Voidaan ajatella, että ennen tämän vuoden alkua suuri osa netissä tapahtuvasta [poliisille vinkatusta] rikollisuudesta on jäänyt kirjaamatta kokonaan”, Sarani sanoo.

  Poliisi on keskittynyt tutkimaan törkeimpiä tapauksia.

  JULKISUUTEEN on tullut viime aikoina esiin useita tapauksia, joissa rikosepäilyt verkossa tapahtuneesta lasten houkuttelusta ovat kohahduttaneet.

  Maaliskuussa poliisi tiedotti tutkivansa pedofiilirinkiä, jonka uhreista on jaettu materiaalia verkkoon.

  Niin sanotussa Oulun grooming-vyyhdessä käräjäoikeus on tuominnut erillisissä oikeudenkäynnissä useita miehiä saman 13-vuotiaan uhrin verkkohoukuttelusta ja seksuaalisesta väkivallasta.

  Heinäkuun lopussa Helsingin poliisi kertoi epäilevänsä ”Enoksi” kutsuttua miestä lukuisista lapsiin kohdistuneista rikoksista vuodesta 2006 alkaen. Miehen epäillään muun muassa käyttäneen nuoria hyväksi asunnollaan ja levittäneen lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää materiaalia.

  Keskiviikkona poliisi puolestaan tiedotti epäilevänsä noin 30-vuotiasta miestä laajasta hyväksikäyttösarjasta. Mies lähestyi poliisin mukaan uhrejaan sosiaalisessa mediassa.

  Lue lisää: Noin 30-vuotiasta espoolaismiestä epäillään laajasta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikosten sarjasta: uhreja 52, nuorimmat 9-vuotiaita

  TILANNEKUVA lapsiin kohdistuneen seksuaalirikollisuuden kehittymisestä vaihtelee riippuen siitä, keneltä asiasta kysyy.

  Tutkijat viittaavat usein vuoden 2013 lapsiuhritutkimukseen, jonka mukaan lasten kokema seksuaalirikollisuus ei näyttänyt lisääntyvän. Ilmoitusherkkyys poliisille taas tutkimuksen mukaan kasvoi.

  Poliisi puolestaan uskoo, että yli viiden vuoden takainen tutkimus ei anna realistista kuvaa tilanteesta. Sarani sanoo, että paljastavaa työtä lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa ei ole tehty koskaan ja verkko loi samaan aikaan uusia mahdollisuuksia rikosten tekemiseen.

  ”Meillä on ollut poliisissa sellainen ongelma, että tämä ilmiö on päässyt varsinkin verkossa kasvamaan vaivihkaa. Tähän ei ole reagoitu.”

  POLIISIN omien tilastojen mukaan hyväksikäyttöjutut ja niiden yritykset ovat vuodesta 2014 saakka kääntyneet muutaman vuoden laskun jälkeen nousuun viime vuonna ja pysyneet alkuvuoden perusteella yhä kasvu-uralla.

  Tosiasiassa tilaston perusteella on mahdotonta sanoa yhtään mitään. Ensiksikin lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat piilorikollisuutta. Lisäksi jo pelkästään tilastointitapa aiheuttaa täysin ennakoimatonta heittoa tilaston ja todellisuuden välille.

  ”Näissä tilastoidaan [poliisin tietoon tulleita] tekoja, eli se ei ole sama kuin esimerkiksi uhriluku. Ne tilastoituvat ilmoitushetkellä ja saattaa olla, että osa teoista on tapahtunut edellisenä vuonna tai jo paljon aikaisemmin. Eli siellä voi olla asioita, jotka saattavat muuttaa todellisuutta hyvinkin paljon”, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo.

  Myös Heikkinen on kuitenkin sitä mieltä, että verkko on luonut uusia mahdollisuuksia luottamuksen rakentamiseen, mikä usein edeltää rikosta. Aiemmille sukupolville luottamus on täytynyt synnyttää kasvotusten.

  ”Hyvä tuttu saattaa olla sellainen, jota ei ole koskaan nähnyt, mutta on sitten verkossa keskustellut ja tutustunut”, Heikkinen kuvaa nykytilannetta.

  SARANIN mukaan esimerkiksi sosiaalisen median palvelut ovat lisääntyneet merkittävästi, minkä hän uskoo muuttavan tilannetta vuoden 2013 lapsiuhritutkimuksen jälkeen. Käytännössä rikosten sarjatehtailulle on syntynyt uusia mahdollisuuksia.

  Sarani pitää hyvänä, että julkisuus on tuonut verkon seksuaalirikollisuuden myös julkiseen tarkasteluun. Poliisissakin on ohjattu lisää henkilökuntaa selvittämään juttuja.

  ”Maailmassa on paljon pienempiäkin ongelmia ruvettu ratkomaan isolla kädellä.”
   
  #1
 2. vierailija

  vierailija Vieras

  Vihapuheen kyttääminen netissä paljon tärkeämpää kuin ottaa kiinni lapsia seksuaalisesti ahdistelevia henkilöitä. Arvopohja se tuokin...
   
  • Tykkään Tykkään x 1
  • List
  #2
 3. vierailija

  vierailija Vieras

  #3
 4. vierailija

  vierailija Vieras

  Jos nuo tutkittaisiin niin sillä voisi olla ikävä vaikutus vasemmiston kannatukseen.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
  • List
  #4
 5. vierailija

  vierailija Vieras

  Se vain vahvistaisi punikkien uskoa #unelmaan.
   
  #5
 6. vierailija

  vierailija Vieras

  "Leppänen on huolestunut oikeudenkäyntien pitkittymisestä ja asianosaisten korkeista kuluista. Hän ei pidä kohtuullisena, että ratkaisujen tekeminen kestää vuosikausia.

  – Rikosasioissa on katsottava koko ketjua poliisin esitutkinnasta syyteharkintaan ja tuomioistuinten käsittelyyn. On kyse esimerkiksi poliisin voimavaroista tutkintaan ja tuomioistuinten voimavaroista oikeudenkäynteihin.

  Oikeudenkäynnit tulevat usein asianosaisille kalliiksi. Lasku voi helposti olla kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja.

  – Kustannukset eivät ole suuri ongelma rikosasioissa syytetyille, koska meillä on hyvä oikeudenkäyntikulujen korvausjärjestelmä."
   
  #6
 7. vierailija

  vierailija Vieras

  Kustannukset eivät ole ongelma paskasakille, mutta meille veronmaksajille se on.
   
  #7
 8. vierailija

  vierailija Vieras

  Miksei poliisia voida syyttää mistään tällaisen pelleilyn takia?
   
  • Tykkään Tykkään x 1
  • List
  #8
 9. vierailija

  vierailija Vieras

  Kannattaa laittaa viestiä sisäministeriöön. Kyllä nyt on sellainen sisäministeri joka varmasti muuttaa asiat.
   
  #9
 10. vierailija

  vierailija Vieras

  Eihän poliisi itse päätä montako on työvuorossa mitäkin tekemässä
   
  #10
 11. vierailija

  vierailija Vieras

  Nykyinen sisäministeri on huolissaan vain vihapuheesta ja rasismista. Sille on aivan sama vaikka kaikki Suomen tytöt ja naiset r@iskattaisiin.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
  • List
  #11
 12. vierailija

  vierailija Vieras

  Ei mutta ne päättää mitä tutkitaan ja mitä jätetään tutkimatta.
   
  #12
 13. vierailija

  vierailija Vieras

  Poliisi tekee poliisien työvuorolistan.
   
  #13
 14. vierailija

  vierailija Vieras

  Eikä työtön päätä miten paljon työpaikkoja on vapaana mutta silti aktiivimalli leikkaa.
   
  #14
 15. vierailija

  vierailija Vieras

  Päivikö heidän säännöt on tehnyt?
   
  #15
 16. vierailija

  vierailija Vieras

  Kuinkahan monta vihjeviestiä rasistisista rikoksista on avamaatta?
   
  #16
 17. vierailija

  vierailija Vieras

  :poop:
   
  #17
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti