Puheen viivästymä (poika 2 v 7 kk)

Viestiketju alueella 'Erityislapset' , aloittaja mandi111, 26.01.2009.

 1. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei te muut, joilla lapsi alkanut myöhään puhumaan! Meillä poika 2 v 7 kk ja kehityshistoria tämä: Sanoi eka sanan "äiti" 8 kk iässä. Heti vuoden jälkeen puhetta tuli ja 1,5 v sanoi noin 20 sanaa. Sitten puhe vain jotenkin jäi. Yksi sana "pappa" jäi varastoon, jota sanoi. Heräsin huomaamaan asian 2 v. neuvolassa ja sanoinkin siellä, että ei puhu enää niin kuin puoli vuotta sitten. Neuvolassa sanottiin, että katsotaan tilanne uudelleen 2,5 v. Tällä hetkellä poika sanoo joitakin sanoja, mutta harvoin niitäkin. Joskus tulee äiti, anna, ota,pappaa sanoo usein (tarkoittaa muumipappaa, kun haluaa katsoa videota), tavuja sanoo joistakin sanoista tä (vettä), pu (lamppu), pu (pulla). 1,5 v sanat tulivat ihan oikein, mutta ensimmäinen kirjain jäi vain pois. Poika käynyt nyt kerran puheterapeutilla ja päiväkotiin anotaan kaupungilta henkilökohtaista avustajaa puheen oppimisen tueksi. Pojalla erittäin hyvä motoriikka, tekee suit sait sukkelaan 27 palan palapelin, heittää kuperkeikkaa ja on tosi notkea muutenkin. Päiväkodissa aurinkoinen lapsi. Ei kuitenkaan ota juuri kontaktia muihin, vaan touhuilee omia touhujaan. Syömisen kanssa päiväkodissa ongelmia varsinaisen lounaan kanssa. Harvemmin syö, aamupuuro kyllä kelpaa ja välipalat. Kotona kyllä syö ruoan, mutta on valikoiva. Ollut siellä nyt reilun 4 kk kokopäivähoidossa. Isoja sisaruksia kaksi, jotka jo yläaste-iässä. Heillä ei puheen oppimisessa ongelmia. Mielestäni poika kuitenkin ymmärtää puhetta hyvin, mutta aina ei reagoi, vai eikö vain kiinnosta. Korvat on tutkittu, ei ole liimakorvaa. Nyt pyydänkin teiltä muilta kommentteja, mitä ajatuksia teissä herättää???? 1,5 vuotiaana siis puhui enemmän ja paremmin sanoja kuin nyt. Onko kellään muulla ollut vastaavaa?? Kiitos jo etukäteen.
   
  #1
 2. ihkuraksupoksu

  ihkuraksupoksu Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  17.09.2006
  Viestejä:
  4 891
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä myös poika (pian 3v) puhui 1,5 vuotiaana enemmän kuin nyt... tai nyt ehkä puhuu hiukan enemmän, mutta silloin tuntui että puhe oli enemmän "tulollaan". 1v 5kk iässä meni päiväkotiin ja tuntuu että sen jälkeen puheen kehitys tyssäsi. On kyllä sosiaalinen (joskin perusluonteeltaan enemmän varovainen kuin suuna päänä menijä) ja muutenkin hienomotoriikka ym. ok. Mutta esim. kesälomalla tuntui että tuli huimasti uusia sanoja, taas hoidossa ne entisetkin unohtuu... Vaikka monestihan lapsi "määrätään" päiväkotiin että se "inspiroisi" puhumaan. Alkoi kävelemään aika myöhään, vasta juuri viikkoa ennen hoitoon menoaan, sekinhän viivästyttää puheen tuloa, mitä myöhemmin kävely tulee. Meillä myös suvussa kaikki pojat alkaneet selkeästi puhua vasta 3v jälkeen.
   
  #2
 3. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiva kuulla muistakin vähän puhuvista. Meillä ei kävelemisen oppimisen kanssa ollut viivästymää. Poika alkoi kävellä viikkoa ennen kuin täytti vuoden. Nyt aion kotonakin ottaa käyttöön joitakin kuvakortteja. Niitähän voi vaikka lehdestä leikellä ja näyttää "tässä on auto" ja "tämä on lusikka" jne. ja yrittää sillä lailla houkutella lasta näyttämään kysymällä esim. missä on mikäkin kuva. Onko teillä Ihkuraksupoksu jo meneillään puheterapia, tai ollut siitä puhetta? Miten neuvolassa ollaan puheeseen suhtauduttu?
   
  #3
 4. yksmamma

  yksmamma Uusi jäsen

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2007
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meidän poika ei tuossa iässä paljon puhunut ja "jäi kiinni" 3-vuotis neuvolassa ja sitä alkoi puheterapia mutta pojalla oli myös puheen ymmärryksessä ongelmaa eli todettiin lievää dysfasiaa, motoriikan puolella ei ollut ongelmia paitsi että konttaaminen oli jäänyt väliin.

  Poika ei mm. ymmärtänyt missä sanaa, kun kysyin esim. että missä lamppu niin ei mitään hajua pojalla, ei alkanut edes yhtään mitään katseellaan etsimäään, kun yleensä jo 1-vuotias näyttää sormella lamppua kun sitä häneltä kysytään, kaikki käsitteet oli myös hukassa.

  kommunikoinnista ja kuvia löytyy www.papunet.fi , sieltä kannattaa käydä vilkaisemassa,ihan vinkiksi vaan
   
  #4
 5. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos "Yksmamma" vinkistä, en edes tiennyt tuollaisten sivujen olemassaolosta. Niistä on varmasti hyötyä jatkossa. Olen itsekin miettinyt tuota dysfasiaa. Tosin puheterapeutin ensiarvio, kun kysyin, voisiko olla sitä, oli että ei hänen mielestään, silti itsellä se ajatus kuitenkin vielä vähän vaivaa mieltä. Miten teillä nyt, minkä ikäinen poika teillä nyt on ja mikä on tilanne? Missä iässä alkoi puhumaan ja onko tilanne nyt korjaantunut??? Meillä parissa päivässä tapahtunut pientä edistymistä. Poika sanonut muutaman uuden sanan; mamma (Muumimamma) ja että (vettä). Meillä kyllä poika on reagoinut jos kysynyt esim. missä lamppu, mutta ei kyllä oikein lähde siihen mukaan, jos kysyy esim. kirjasta missä auto, näytä. Hyvin harvoin näyttää. En ole ihan varma, ymmärtääkö kaikkia asioita, mutta jotain ainakin, esim. tällä viikolla pyysin, vie ketsuppi pöytään, niin poika vei tai jos sanoo, nyt mennään saunaan, on viivana ovella jo menossa tai sitten jotkut asiat ei vain kiinnosta!???? Asiat nyt siinä pisteessä että puheterapeutti kävi päiväkodissa katsomassa pojan touhuja ja puhuu nyt lääkärille ja sitten mietitään jatkoja. Poika ei juuri puhu mitään päiväkodissa, ne vähäiset sanat tulee kotona. Joskus on jonkun sanan lipsauttanut siellä. Kyllähän nämä tälläiset asiat omaa mieltä painaa, kun muiden lasten kohdalla ei ole ollut vastaavaa. En tiedä, voisiko vaikku korvissa vaikuttaa asiaan? Pojan korvat puhdistettiin marraskuussa korvalääkärillä ja joulukuussa kun flunssan yhteydessä niihin katsottiin, sanoi sairaanhoitaja että ei nää sinne, kun on vaikkua niin paljon. Jos poika saa jatkoon lähetteen jonnekin lääkärille, mitähän tutkimuksia on tulossa edessäpäin, onko tietoa??? Kiitos kun olette ottaneet kantaa.
   
  #5
 6. yksmamma

  yksmamma Uusi jäsen

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2007
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin maallikkona myös ajattelin että ei ehkä teidän pojalla dysfasiaa mutta toisaalta dysfasia ilmenee monin eri tavoin, sehän on vain yleisnimitys kielen kehitysten häiriöille.
  Ei meidän pojalla ole dysfasia daignoosia virallisesti ja kysyin myös aikoinaan puheterapeutilta että onko dysfasiaa ja sanoi että hän ei diagooseja tee mutta että voisi sanoa että pojalla dysfaattsia piirteitä.

  Meidän poika on nyt eskarilainen, oli aiemmin integroidussa eskariryhmässä ja sitä ennen integroidussa päiväkotitryhmässä jossa hyvin osattiin tukea puheenkehitystä ja puheterapaista ollut todella hyötyä. Poika on kuntoutunut aikas hyvin, puhetta tulee mutta sanat on kyllä edelleen hakusessa ja vaikea selostaa jotain pitkiä juttuja. Poika meni hoitoon 4-vuotiaana mutta olisi pitänyt poika kyllä siihen integroituun ryhmää laittaa jo aiemminkin.

  Tuota puhetta alkoi enemmän tulla siinä lähempänä 4-vuotta, sillein että alkoi tulla pitkiä lauseita. Pojalla oli ongelmia sosiaalisissa suhteissa kun ei tullut ymmärretyksi eikä ymmärätnyt esim leikkine sääntöjä ja sai raivareita. Tuon osalta tilanne on rauhoittunut kun ymmärräystä ja puhetta tulee enemmän. kavereita on saanut.

  Sitä olen ajatellut että olisi pitänyt silloin heti kun alkoi puheterapia niin vaatia lähettä
  lisätutkimuksiin sairaalaan foniatrille kun mua myös tulloin vaivasi että mikähän pojalla sitten on, niistä tutkimuksista olisi ehkä tullut lisäselvityksiä ja ymmärretty tilanne paremmin.

  Samaa myös ajattelin meidän pojasta että onko vaikkua korvissa (usein siellä oli mutta ei mitenkään ylisuuresti) kun ei aina kuule ja pojalla oli ihan pienenä paljon henditystietulehduksia ja aina räkäinen kunnes leikattiin kitarisat ja ne olivatkin tosi suureksi kasvaneet risat vaikka kuvissa ei ne suurelta näyttäneetkään ja tuo leikkaus helpotti tilannetta.

  Jos susta tuntuu että pitäsi pojan päästä lisätutkimuksiin niin vaadit niitä vaikka sanoisivat että ei tartte mutta tuossakin asissa voipi se raha olla siihen syy että miksi ei tutkimuksiin,s e kannatta ottaa huomioon noissa hoitopuolen ihmisten mielipiteissä :/
   
  #6
 7. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos Yksmamma vastauksista. Kiva, että teillä jo menee noin hyvin! Mulla on välillä käväissyt mielessä sekin, kun poika syntyi napanuora 2 krt kaulan ympärillä. Kätilö sanoi vasta pojan synnyttyä, että hänelle tuli kiire saada lapsi ulos, kun sydänäänet alkoi romahtaa ja näki napanuoran kiertymän. Poika sai 7 pistettä ensin (myöhemmin 9 ja 10) ja oli ensin vähän vaisu, ennen kuin taputtelivat ja parkaisi kunnolla. Tiedä sit, onko tuolla mitään osuutta tähän asiaan. Tiedän kyllä, että on mahdollista, sillä dysfasiahan voi johtua odotusajan tai synnytyksen aikaisestakin tapahtumasta....
   
  #7
 8. Moonlightmom

  Moonlightmom Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2008
  Viestejä:
  2 773
  Saadut tykkäykset:
  0
  no meillä on kahdella dysfasia..3v ja 6v pojilla..ja synnytykseissä ei ollut mitään ongelmia kummallakaan..joten meillä tää vaivaa on puhtaasti perinnöllistä.. meitin 6v käyny yli 1v j terapiassa ja aloitti 5vuotiaana jo eskarin,3v vasta tutkittiin ja tuloksia odottelemme,häneltä siis otettiin kromosomi koe,kilpirauhaskoe,aineenvaihdunnan häiriö koe sekä aivo käyrä.puheterapiaa ei suositella vielä koska on tosi vilkas ja ei malta keskittyä..myös pvä koti paikaa suositeltiin pienelle.
   
  #8
 9. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei Moonlightmom! Miten paljon teillä pojat nyt puhuu? Me saatiin nyt lääkärille aika ja siellä sitten lääkäri katsoo, laittaako jatkotutkimuksiin vai vieläkö odotellaan, jos ne puhehanat aukeais...
   
  #9
 10. yksmamma

  yksmamma Uusi jäsen

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2007
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Varmaan osa näistä johtuu synnytyksen yhteydessä tai ennen synnytystä tapahtuneesta hapenpuutteesta tai on perinnöllistä tai mistä lie muut?

  Meidän pojan synnytys oli myös tavallaan normaali paitsi että se pitkittyi kun käynnistettiin ja lapsivesi oli vihreää, veivät heti pojan tutkittavaksi/imettäväksi mutta kaikki oli kuitenkin sitten ok ja ihan jäntevä poika. Mutta mua jäi mietityttämän tuo vihreä lapsivesi on sen merkki, että siellä oli ollut jotain hätää vauvalla jossain vaiheessa.

  Eihän ne sairaalassa mitään sano vaikka olisi pientä hapenpuutetta tullut kun ei sitä kaikki mitään seuraamuksia saa mutta monella (tai monella ja monella ?) taustalla jotain häikkää ollut kuitenkin synnytksessä tai ennen synnytystä. Sairaalassa eivät ehkä halua huolestuttaa vanhempia tai välttyyvät esim hoitovirhe syytteistä myöhemmin kun ei mitään kerrota tai myönnetä, tämä on aika yleistä
   
  #10
 11. Moonlightmom

  Moonlightmom Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2008
  Viestejä:
  2 773
  Saadut tykkäykset:
  0
  tuovanhin puhuu jo aika paljon..mutta r ja s kirjaimet puuttuu..ja muitakin äänteitä,poika ollut syksystä asti eskarissa joka on varmasti osaltaan auttanu puheessa. 3v ei puhu lauseita olleska,hänellävasta marraskuussa diagnosoitiin tuo dysfasia.about 10-15 oikeaa sanaa sanoo..muuten möngertää omiaan. m' vaadin tolle tutkimukset ja neurologi oli samaa mieltä koska isoveljellä jo dysfasia,ja mun siskon pojalla oli myös..puheterapiaa vasta mietitään tuon 3v kohdalla tossa 4v tienoilla jos olis vähän rauhoittunut :D syksystä myös sit puoli pvä hoitopaikka hänellekin.

   
  #11
 12. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä poika osaa sanoa s ja r-kirjaimen ilmeisesti. Bussi on ssssss ja Muumissa oleva Primadonna grrrrrr :)
  Eilen tuli uusi tavu "py" (pyörä), jotain pientä edistymistä siis...
   
  #12
 13. tytöt2

  tytöt2 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2009
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä 4-vuotias dysfasia tyttö. 2½ vuotiaana aloin huolestua, kun sanoja ei alkanut tulla. Muutama sana vain (mm. äiti, ei, joo). Neuvolassa aloin sanomaan, että haluan tytön tutkimuksiin, siellä tietysti vähäteltiin asiaa, mutta suostuivat laittamaan eteenpäin. Puheterapeutille päästiin 7kk odottamisen jälkeen eli reilu 3vuotiaana. Silloin yksinkertaisia sanoja oli 10 (mm. äiti, ei, joo, apua, eikä..) Ja siitä reissusta tämä rumba onkin alkanut! On käyty kahden eri puheterapeutin testeissä, 2x foniatrilla, toimintaterapeutilla, psykologilla, verikokeissa. Lomakkeita täytetty Kelaan, tukiviittoma opetusta saatu, kuntoutusohjaajan käynnit kotiin.

  Eli silloin 3½ vuotiaana sai diagnoosiksi vaikea-asteisesti viivästynyt puheen- ja kielenkehitys ja 4 vuotiaana se muuttui dysfasia diagnoosiksi. Tyttö käy nyt 4 pv viikossa päiväkodissa kuntoutuksellisin syin ja saa 2 krt viikossa puheterapiaa. Tukiviittoma opetusta meillä on vielä muutama kerta jäljellä. Nyt on sanoja tullut paljon lisää ja kehitystä tapahtunut. :)


   
  #13
 14. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hienoa kuulla "tytöt 2" että teillä on ollut apua tukitoimista. Toiveissa on, että meilläkin vielä poika alkaa mahdollisesti joskus puhua muutakin kuin muutaman sanan.
   
  #14
 15. tytöt2

  tytöt2 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2009
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei mandi111 ja muut! Tuosta synnytyksestä haluaisin kertoa vielä. Meillä tytöllä oli napanuora kans kaulan ympäri. Sydänäänet laski aina jokaisen supistuksen aikana. Tämä oli mun eka synnytys, joten kauanhan se kesti. Ponnistusvaihe kesti 1 tunti 15 minuuttia. Lopussa kätilöille tuli tosi kiire saada vauva ulos! Mieski ehti jo hätääntyä.. ite en oikein enää tuossa vaiheesta muista mitä kätilöt puhu.. Ja melkosta "rytinää" se loppu sit olikin...
  Nyt sitä on alkanu miettiin olisko tällä synnytyksellä sit osuutta tähän dysfasiaan?? Mistäpä sen tietää, ja vastaavia synnytyksiä tietysti sattuu paljon. Joillekin tulee jotain, joillekin ei.. Ja jos mitään suoranaista hoitovirhettä ei ole sattunut niin eihän ne sairaalasta tällaiseen mitään kantaa ala ottaan.
   
  #15
 16. elämä kantaa

  elämä kantaa Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2006
  Viestejä:
  4 607
  Saadut tykkäykset:
  1
  meidän tytön synnytys meni sillee että ponnistus kesti 21min mut pää tuli alaspäin just ennen ponnistusta sillee että mun peräsuoli puhkesi 7cm matkalta että vauvan tukkaa näkyi mun peräaukosta. saivat sen syntymään oikeesta reiästä mut päässä oli molemmilla puolilla tosi isot pahkat. mä mietin niitä pahkoja ku sehän on verenvuotoa siellä mut lähtölääkärintarkastuksessa vaan sano että ei näytä aristavan päätä.. mietin siis onko se syy siihen ku puhe on jäljessä?
   
  #16
 17. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinpä, kaikkea sitä voi synnytyksessä sattua...Mulla kaikkien lasten syntymät olleet vähän erikoisia. Ekalta makasin sairaalassa viikosta 30 viikkoon 35, kun lapsivedet meni ja sit vk. 35 käynnistettiin kun eivät enää minua viitsineet makuuttaa, syntyi terve tyttö 2445 g ja oli vajaan viikon teholla, itsellä ei irronnut istukka ja se irroitettiin käsin+kaavinta siihen päälle viel ku eivät saaneet kaikkea istukkaa muuten pois. Sit toiselta meni myös vesi ennen aikaa, tosin vk. 36 ja 37 vk syntyi itse niin rytinällä että meinas tulla sairaalan väärälle osastolle (synnyttämättömien osasto), jalat ristissä sain pidätettyä synnytyssaliin asti, terve tyttö 2830 g ja sit tää viimeinen raskaushepagestoosin takia vk 38 käynnistetty napanuora kaks krt kaulan ympärillä, poika 3420 g...
  Meillä asiat nyt edenny hyvin eteenpäin, lääkäril käytiin viime maanantaina ja laittoi lähetteen neurologille ja sinne päästään jo maaliskuun alussa. Ihme, että noin nopeasti. Lääkäri tutki perusjutut pojalta, keuhkot, sydämen, pituuden, painon, päänympäryksen, silmien kohdistamisen ja karsastamisen ja kyseli kaikkea taustatietoa, mitään erityistä ei noista ainakaan todennut. Psygologin arvioon näin pientä on tässä vaiheessa turha laittaa, eli neurologi tekee sitten omat tutkimuksensa, jos katsoo tarvittavan. Kertokaa lisää kuulumisianne jossain vaiheessa.
   
  #17
 18. Beep

  Beep Vieras

  Meillä myös napanuora ollut kaulan ympärillä ja puhe viivästynyt. Nyt kolmen vuoden kynnyksellä, olemme olleet jo jonkin aikaa puheterapiassa, mutta psykologin arviointikäynti vielä edessäpäin ja puhetta tulee koko ajan lisää vauhdilla. Sanat ovat välillä kovin epäselviä ja sanoista puuttuu paljon kirjaimia. Ymmärryksessä ei ole koskaan tuntunut olevan mitään vikaa. Vauvan syntymä tuntui tekevän pojassa takapakkia, käyttäytyi itsekin vauvamaisesti. Nyt kolmen vuoden kynnyksellä erittäin selkeästi huomattava henkinen kasvupyrähdys.
   
  #18
 19. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiva kuulla teidän muiden tarinoita. Meillä tänään käytiin neurologilla ja kyseli kaikkea yleistä alkuun. Laittoi varmuuden varalta aivosähkökäyrään ajan (poissuljetaan esim. epilepsia tai muu vakavampi juttu) ja sinne mennään kuun lopulla. Lisäksi tulee päiväosastolle neljän päivän reissu (joko nyt keväällä, alkukesästä tai sitten vasta syksyllä), jossa puheterapeutti ja toimintaterapeutti, sekä lääkäri ainakin seurailevat lasta ja tekevät omia päätelmiään. Onko kellään kokemusta tuosta aivosähkökäyrästä ja onko jollakulla löytynyt siitä jotain hälyttävää?
   
  #19
 20. Neeanäiti

  Neeanäiti Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  30.09.2007
  Viestejä:
  3 920
  Saadut tykkäykset:
  0
  mandi111Onko kromosomeja tutkittu? Joissakin "kromosomihäiriöissä" on viivästymää puheessa. Tuli vaan mieleeni. :hug: Jaksamisia!
   
  #20
 21. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ole tutkittu kromosomeja pojalta. Toivottavasti tutkivat nyt kaiken mahdollisen. Meillä on nyt iloksemme poika vähän edennyt, tullut muutama uusi sana ja tavu. Selvästi on alkanut kiinnostua kaikesta ja osoittelee kädellä ja paljon alkanut pölpättään ja yrittää puhua ja selostaa jotain. Tänään sanoi eka kerran "auto". Myös päiväkodissa huomattu edistyminen.
   
  #21
 22. tytöt2

  tytöt2 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2009
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onpa mahtava kuulla mandi111, että teillä pojalla on tapahtunut kehitystä ja uusia sanojakin tullut! =) Me täällä edelleen odotetaan kromosomitutkimusten tuloksia. 6 viikkoa sitten otettu, toivottavasti jo ens viikolla olisi vastaukset tulleet. Meillä tyttö nyt 4v 4kk ja nyt uusia sanoja tulee vauhdilla. Joka päivä tulee ihan uusia sanoja! Nyt tulee jo jonkinlaisia lauseitakin, joita ainakin minä ymmärrän. Vieraan on vielä erittäin vaikea saada tytön puheesta selvää. Mutta parempaan päin ollaan menossa =)
   
  #22
 23. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiva kuulla Tytöt2 että parempaan suuntaan teilläkin menossa! Me oltiin muuten eilen vielä semmoisessa palaverissa, jossa päätettiin että pojalla haetaan päiväkotiin henkilökohtaista avustajaa puheen oppimisen tueksi ja syksyksi paikka pienempään ryhmään. Paikat on "kiven alla" täällä ja lisäksi säästetään kaikessa päivähoidossa. Poika on nyt 16 lapsen ryhmässä, jossa 4 hoitajaa. Vuoden alkuun asti oli siinä vain 12 lasta, mutta tiukan tilanteen ja hoitopaikkojen puutteen vuoksi siihen tuli 4 lasta lisää. Hirvittää jo ajatella, jos poika joutuisi syksyllä (täytettyään kesällä 3 v) 21 lapsen ryhmään, jossa 3 hoitajaa!!
   
  #23
 24. tytöt2

  tytöt2 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2009
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä nuo päiväkotiryhmät on älyttömän suuria! Paljonhan niistä on mediassakin ollut nyt puhetta, mutta eipä asialle taideta kuitenkaan mitään tehdä.. :/ Meidän tyttö on ryhmässä , jossa 26 lasta ja 5 hoitajaa. On siinäkin ryhmällä kokoa! Me ei saatu henkilökohtaista avustajaa, puhetta siitä kyllä oli foniatrin kanssa, mutta hän sanoi, että turha edes yrittää hakea.. Ryhmässä on yksi viittomakielentaitoinen avustaja, joka on "periaatteessa" tytön avustaja. Ei henkilökohtainen, koska ryhmässä myös toinen erityislapsi. Paljon on meidän tytön kanssa, kirjoittaa reissuvihkoa, osallistuu palavereihin yms. Mutta olen erittäin tyytyväinen päiväkodin toimintaan ja henkilökunnan suhtautumiseen meidän tyttöön! Esim. kaikki ryhmän lapset ovat opetelleet lauluja viitomakielellä ja muutenkin joitain helppoja viittomia. Henkilökunta on saanut viittomakielen opetusta viisi kertaa. Nämä viisi kertaa oli pois siitä meille myönnetystä tukiviittomaopetuksesta. Meille myönnettiin sitä 40 tuntia, joten katsottiin, että siitä voi antaa myös päiväkodille osan!

  Mandi111, onko teidän pojalta tutkittu jo kuulo? Se yleensä kuuluu niihin perustutkimuksiin, joita tehdään. Nykytekniikalla sekin on todella helppoa ja tulos luotettava. "Nappi" vaan korvaan ja lapsen pitää istua hetki rauhassa, niin laite mittaa tärykalvon värähtelyt. Meidän tytön kuulo oli normaali. Eilen tuli aika foniatrille. Huhtikuun lopussa olisi taas sinne meno.
   
  #24
 25. mandi111

  mandi111 Jäsen

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä ei ole kuuloa sen paremmin tutkittu, paitsi korvalääkäri tarkisti, että ei ole ainakaan liimakorvaa. Täytyy kysellä vielä tuosta kuulon tutkimisesta. Mitä tuolla foniatrilla muuten yleensä tehdään?
  Toivottavasti puuttuvat noihin päiväkotien ryhmäkokoihin nyt kun niistä on ollut paljon puhetta.
   
  #25
Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti