"Roskaruoka" ja lapset?

  • Viestiketjun aloittaja "Mietiskelijä"
  • Ensimmäinen viesti
"Mietiskelijä"
Miten huono asia on, jos pienet lapset (alle 5v) syövät useita kertoja viikossa ns.roskaruokaa; ranskalaisia, hampurilaisia, pitsaa + sipsit,limsat?
Oma lapseni ei näitä saa, mutta yleisesti ottaen?
 
Hei,

Kiitokset ajankohtaisesta kysymyksestä.

Vuoden 2008 lopussa julkaistussa tutkimuksessa ”Lapsen ruokavalio ennen kouluikää” todetaan leikki-ikäisten lasten saavan suosituksiin nähden liikaa sokeria, kovaa tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa. Lasten ruokavalion laadun korjaamiseksi tuoreiden kasvisten, marjojen, hedelmien ja kasviöljypohjaisten rasvojen käyttöä tulisi lisätä sekä runsaasti sokeria, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävien elintarvikkeiden käyttöä vähentää.

Energia- ja sokeripitoiset pikaruoat, juomat ja välipalat vievät tilaa ravintoainerikkaammalta ruoalta, jota tarvitaan kasvuun ja terveyden ylläpitoon. Tällöin ruoasta myös saadaan helposti liikaa energiaa, kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria, mutta pehmeät rasvat, kuitu, vitamiinit- ja kivennäisaineet jäävät paitsioon. Lapsen mahan täyttää ravintoaineiden saannin kannalta laadultaan heikompi ruoka ja toisaalta liika energiansaanti lihottaa.

Toki ranskalaiset, hampurilaiset, pitsat, sipsit ym. mahtuvat lapsen ruokavalioon ja niitä voi syödä silloin tällöin. Omilla valinnoilla voi myös vaikuttaa ns. perinteisen roskaruoan laatuun. Ruishampurilainen vähärasvaisella pihvillä, runsaalla salaatilla ja maltillisella määrällä kasviöljypohjaista majoneesia on perushampurilaista parempi vaihtoehto. Limun ja ranskalaiset voi korvata maidolla ja kasviksilla. Kotona valmistetun ruoan laatuun on helpompi vaikuttaa, mutta ulkona syötäessäkin voi valita terveellisempiä vaihtoehtoja.

Hyvä perussääntö on, että aikuinen päättää mitä, missä ja milloin syödään. Lapsi taas saa itse päättää kuinka paljon syö. Vanhempien vastuulla on tarjota lapselle monipuolista ruokaa säännöllisin väliajoin.
 

Yhteistyössä