Tontin hallinnanjako sopimus - mitä tarkoittaa käytännössä?

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja talokuumeilija, 21.09.2010.

 1. Löytyi aivan ihanalta paikalta ok-talo, mutta se on hallinnanjako sopimuksella naapurin kanssa. Talo on tuhannen vanha, mutta sijainti "kymppi". Eli voiko sen purkaa ja rakentaa uutta tilalle? Jos on mainittu esim. että rakennusoikeus on 300m2 niin otetaanko siinä se naapurin talokin huomioon? Eli jos heillä sattuu olemaan talo 210m2 niin toiselle talolle jää sit vain 90m2 ?
  Ja onko se tontti sit sen naapurin vai saako sen puolet tontista itselleen? Eli pitääkö naapurin suostua siihen, että vanha talo puretaan ja uusi tulee tilalle?
   
  #1
 2. nosto

  nosto Vieras

 3. "mai"

  "mai" Vieras

  Riippuu siitä millainen hallinnanjakosopimus, ei periaatteessa voi tehdä ilman suostumusta. Mies on juristi, kerran esittelin tuollaisella tontilla olevaa kivaa taloa niin sanoi ettei ikinä osteta taloa jossa tonttia ei olla oikeasti jaettu vaan on vain hallinnanjakosopimus. Kiinteistöviraston silmissä (kaavoitus yms asiat) tontti on yhtä tonttia ja molemmat tontin omistajat on yhdessä vastuussa koko tontista (vaikka jos toinen saastuttaa maansa omalta puoleltaan niin omalla prosenttiosuudella tontista joudut siitä myös vastuuseen). Ja tuo rakennusoikeus koskee koko tonttia, jso ei siitä erikseen jo ole vähennetty naapurin osuutta. Miettikää tarkasti!
   
  #3
 4. miksi ei

  miksi ei Vieras

 5. "mai"

  "mai" Vieras

  ps. kaupungin rakennusvirastosta voi selvittää onnistuuko tontin jakaminen oikeasti omaksi tontiksi.
   
  #5
 6. Kiitos Mai. Voiko sitä sitten kaupanteon yhteydessä ehdottaa, että tontti jaettaisiin? Tuleeko siitä kustannuksia lisää?
   
  #6
 7. "mai"

  "mai" Vieras

  Kannattaa varmaan selvittää kaavatilanne, rakennusviraston kanta ja sen naapurin kanta ennen kuin lähtee kauppaa tekemään. Kustannukset kannattaa kysyä myös sieltä kaupungin rakennusvirastosta riippuu kaupungista. Kysy ensin kiinteistövälittäjältä mitä se tietää ja jatka sitten tonne rakennusviraston puolelle.
   
  #7
 8. "mai"

  "mai" Vieras

  kirjaamisasiat.fi/file.../36/hallinnanjakosopimus_A4.pdf
  Tosta löytyy lakijuttua asiasta.
   
  #8
 9. vv

  vv Vieras

  Todennäköisesti tonttia ei voi jakaa, jos kerran on päädytty hallinnonjakosopimukseen ja kyseessä on kaksi erillistä omakotitaloa. Kaupungilta käytte kysymässä kaavoitustilannetta, niin asia selviää. Kustannuksia tulee lohkomisen verran. Toisaalta jos hallinnanjakosopimus on hyvin tehty, ei se tuota mitään ongelmia. Jos siis vastuukysymykset on hoidettu ja rajattu selkeästi.
   
  #9
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti