Usein kysyttyä

Viestiketju alueella 'Ruokavinkit' , aloittaja Nutricia Muksu, 09.02.2010.

 1. Nutricia Muksu

  Rekisteröitynyt:
  09.02.2010
  Viestejä:
  43
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitä lastenruoat ovat?

  Lastenruoat ovat lainsäädännön mukaan alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitettuja erityisruokavaliovalmisteita, joita koskevat tavanomaisia elintarvikkeita tiukempi lainsäädäntö ja korkeammat laatuvaatimukset mm. koostumuksen, raaka-aineiden puhtauden ja turvallisuuden sekä pakkausmerkintöjen osalta. Siksi tavanomaisia lapsille tarkoitettuja elintarvikkeita ei voi markkinoida alle 3-vuotiaille lapsille tai myydä lastenruokahyllystä lastenruokina, elleivät ne täytä lastenruokalaatuisuuden vaatimuksia. Laajasta lastenruokien valikoimasta löytyy erilaisia vellejä, puuroja, hedelmä- ja kasvissoseita, jogurttivalmisteita, lasten aterioita ja maitojuomaa lapsen aterioille.

  Mitä tarkoittaa lastenruokalaatuinen raaka-aine?

  Kaikki lastenruokien valmistuksessa käytettävät raaka-aineet on huolella valittu, tarkasti tutkittu ja niitä koskevat muita elintarvikkeita tiukemmat vaatimukset mm. vierasaineiden kuten torjunta-ainejäämien, homemyrkkyjen ja ympäristösaasteiden osalta. Nämä vaatimukset täyttäviä raaka-aineita on vain noin yksi prosentti kaikista tuotetuista raaka-aineista. Käyttämällä hyväksi havaittuja sopimusviljelijöitä ja -tuottajia sekä toteuttamalla koko tuotantoketjun kattavaa valvontaa ja neuvontaa pystytään parhaalla mahdollisella tavalla varmistamaan raaka-aineiden laatu, turvallisuus ja jäljitettävyys. Esimerkiksi viljelyyn käytetyn pellon valinta tapahtuu jo noin kolme vuotta ennen varsinaisen viljelyn aloittamista, jotta pellot ehtivät puhdistua vierasaineista.

  Miksi lastenruokiin merkitään ikäsuositus esim. alkaen 4-6 kk?

  Tuotteissa mainittujen ikäsuositusten (esim. alk. 4-6 kk, alk. 5-6 kk, alk. 8 kk ja 1-3 v.) merkitseminen pakkauksiin on lainsäädännön vaatima pakollinen lisämerkintä. Käytetyt ikäsuositukset perustuvat Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatimiin imeväis- ja leikki-ikäisten lasten ravitsemussuosituksiin ja riippumattomien lääketieteen ja ravitsemuksen asiantuntijoiden laatimiin suosituksiin siitä, mistä iästä lähtien erityyppiset tuotteet ja niiden raaka-aineet sopivat lapsen ruokavalioon. Esim. viljoja kuten ohraa, kauraa, vehnää tai ruista sisältävien tuotteiden ikäsuositus alkaa 5-6 kk:sta STM:n suositusten mukaisesti. Valmistusaineiden lisäksi ikäsuosituksen taustalla vaikuttavat myös mm. käytettyjen valmistusaineiden kirjo, ruoan karkeusaste ja ravitsemukselliset ominaisuudet.

  Mihin lastenruokia tarvitaan?

  Valmiit lastenruoat on suunniteltu sopimaan kasvavan ja kehittyvän lapsen muuttuviin ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Tuotteiden koostumus, käytettävät valmistusaineet ja rakenne muuttuvat eri ikävaiheisiin tarkoitetuissa tuotteissa lapsen fysiologisen ja motorisen kehityksen ja ravitsemuksellisten tarpeiden mukaisesti. Näin huolellisesti suunniteltu ja puhtaista lastenruokalaatuisista raaka-aineista valmistettu valmis lastenruoka tukee lapsen ruokamatkan etenemistä ensilusikallisista täysipainoisiin aterioihin ja helpottaa lapsiperheen arkea ja ruoanlaittoa.

  Mitä teen tyhjille lastenruokapakkauksille?

  Sekä lastenruokien kartonki- että lasipakkaukset soveltuvat suomalaiseen kierrätysjärjestelmään. Tyhjennä kartonkipakkaukset ja huuhtele nestemäisiä tuotteita sisältäneet pakkaukset vedellä. Litistä pakkaukset ja palauta ne lähimpään keräyskartongin keräyspisteeseen. Poista lasipurkeista ensin metallikannet. Paperietikettejä ei tarvitse poistaa. Vie sitten tyhjät huuhdellut purkit lasinkeräyspisteeseen ja metallikannet metallipakkausten keräilypisteeseen. Lisätietoja keräyspisteistä http://www.kierratys.info/

  Keräyskartongista valmistetaan mm. paperi- ja kangaspakoissa tarvittavia hylsyjä, paperikasseja, munakennoja ja erilaisia pahveja. Kartonkipakkauksen sisältämä muovi muutetaan energiaksi ja alumiinikerros otetaan talteen uusiokäyttöä varten. Lasipurkeista saatavasta kirkkaasta lasimurskasta tehdään mm. uusia pulloja panimoiden käyttöön, sekavärisestä vihreitä pulloja ja lasivillaa.

  Lisää tietoa lastenruoasta ja lapsen syömisestä http://www.nutriciababy.fi/
   
  #1
Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti