1. Palvelimen ylläpitotöiden johdosta foorumi ei ole käytettävissä perjantaina 19.7. noin klo 06.00 - 07.00 välisenä aikana. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa. Pyrimme pitämään tauon mahdollisimman lyhyenä.

  Kaksplus-toimitus
  Poista ilmoitus

Usein kysyttyä

Viestiketju alueella 'Lapsen sairaudet ja allergiat' , aloittaja admin, 14.04.2014.

 1. admin

  admin Aktiivinen jäsen
  Ylläpidon jäsen

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1 509
  Saadut tykkäykset:
  5
  Lapsellani on kuumetta. Mitä tehdä?

  Kuume ei ole yleensä vaarallista, mutta se on oire jostakin. Kuumeista lasta on hyvä tarkkailla ja huolehtia lapsen riittävästä nesteytyksestä, ei kuitenkaan limppareilla tai laimentamattomilla mehuilla. Jos kuumeen lisäksi on jotakin muuta poikkeavaa esim. kouristuksia, muutoksia ihossa, tällöin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin. Lapsen kuume saattaa nousta hyvinkin nopeasti korkealle. Helppoja keinoja kuumeen alentamiseen ovat huoneen tuuletus, lepo, kuumetta alentava lääkitys ja kevyt vaatetus. Lapsen vointia on syytä seurata ja tarvittaessa ottaa yhteyttä lääkäriin.

  Lapseni oksentelee ja ripuloi. Mitä tehdä?

  Vatsataudit paranevat yleensä itsestään muutaman päivän kuluessa. Tärkeää on seurata lapsen yleisvointia ja samalla huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Juotavaa on hyvä tarjota pieniä määriä useita kertoja päivässä, suositeltavia juotavia ovat laimennettu mehu ja maitohappobakteereita sisältävät juomat. Lapsen kohdalla ei tarvitse noudattaa paastoa vaan lapselle voi tarjota helposti sulavia ruokia esim. velliä.
  Jos lapsesi on alle kuuden kuukauden ikäinen ja oksentelu ja ripulointi on voimakasta tai taustalla on ulkomaanmatka, on hyvä varata aika lääkäriin.


  Lapsellani on pitkittynyt flunssa. Mitä teen?

  Yleensä kysessä on itsestään ohimenevä virusinfektio. Lääkärille on hyvä varata aika, jos kuume kestää yli kolme päivää, jos oireet siirtyvät korviin, keuhkoihin (vinkuva, hakkaava yskä tai hengenahdistus) tai jos limaisuus muuttuu paksuksi tai lisääntyy. Jos vauvan imeminen tai lapsen syöminen on vaikeaa, on myös hyvä varata aika vastaanotolle. Flunssainen lapsi voi leikkiä vointinsa mukaan. Kotihoito-ohjeena oireiden mukainen hoito ja nesteytys on tässäkin erittäin tärkeää.

  Pienet lapset saattavat sairastaa useitakin infektioita vuodessa. Syitä infektiokierteeseen saattavat olla mm. erilaiset allergiat (ruoka-, siitepöly- ja eläinallergiat), lapsen ahtaat korvakäytävät tai heikentynyt vastustuskyky antibioottihoitojen takia. Yleisesti ottaen allergiat ovat lisääntyneet ja näin keväällä siitepölyt saattavat aiheuttaa monenlaisiakin oireita.


  Lapseni korva särkee. Mitä teen?

  Lapsi saattaa oireilla korvakivussa monin eri tavoin. Vanhempi lapsi yleensä osaa kertoa korvasärystä, mutta nuoremmat saattavat olla itkuisia varsinkin nukkumaan mentäessä tai he voivat olla muuten levottomia ja hierovat korviaan. Ensiapuna lapselle voi antaa särkylääkettä ja apteekista saatavia puuduttavia korvatippoja (lue käyttöohjeet tarkoin). Nukkumaan mennessä sängyn päätyä kannattaa kohottaa välikorvan paineen helpottamiseksi. Akuutti välikorvantulehdus ei vaadi välitöntä hoitoa, mutta lääkäriin on hyvä varata aika.

  Lapsellani on vatsakipuja. Mitä tehdä?

  Vatsakivut ovat yleinen oire ja ne voivat johtua monesta eri syystä. Joskus ruokahaluttomuus ja vatsakivut saattavat enteillä yleistä virusinfektiota. Vatsakivun syynä voi olla myös virtsatieinfektio, ruoka-aineallergia tai äkillinen umpilisäkkeen tulehdus. Virtsatieinfektion oireita saattavat olla vatsakivun lisäksi kuume, tihentynyt virtsaamisen tarve ja verivirtsaisuus. Joskus myös pissaaminen kirvelee, jolloin lapsi on haluton käymään vessassa ja itku voi tulla jo ennen pissalle menoa. Jos vatsakipu on äkillistä ja siihen liittyy kuumetta, virtsaamisvaivoja tai ripulia/oksentelua, on varattava aika lääkäriin.

  Vauvoilla saattaa esiintyä koliikkia eli huuto- ja kipristelykohtauksia useita kertoja vuorokaudessa. Koliikkiin ei ole varsinaista hoitoa, mutta asiasta on hyvä keskustella neuvolassa ja lääkärissä. Leikki- ja kouluikäisillä taas jännitykseen liittyvä toiminnallinen vatsakipu on yleistä. Jos vaiva rajoittaa lapsen elämää, on hyvä lähteä hakemaan apua.


  Lapsellani on rokko. Miten pitäisi toimia?

  Lasten rokkotaudit ovat sinällään vaarattomia terveelle lapselle. Kaikenlaiset rokot voidaan hoitaa kotona oireen mukaisin lääkityksin, jos lapsi on virkeä, syö ja juo hyvin. Kutiaviin rakkuloihin voi käyttää hoitona antihistamiinia sekä mentolipitoisia voiteita. Korkeampaa kuumetta voi alentaa lääkkeillä. Jos kuume pitkittyy tai lapsen yleisvointi heikkenee, on hyvä varata aika lääkärille. Rokkojen tarttuvuus vaihtelee ja on hyvä ottaa yhteyttä neuvolaan tai hoitavaan lääkäriin selvittääkseen milloin lapsi voi palata normaaliin arkeen.


  Lapsellani on iho-oireita. Milloin pitää huolestua ja mennä lääkäriin?

  Iho voi reagoida hyvinkin herkästi ja laaja-alaisesti. Jos ihottuma ei kutia voi kokeilla perusvoiteita, ilmakylpyjä ja seurata tilannetta muutaman päivän ajan. Jos ihottuma kutiaa, iho on rikkoutunut ihottuma-alueelta eli iho erittää kudosnestettä tai verestää on syytä hakeutua mahdollisimman pian lääkäriin. Lääkäriin on myös hakeuduttava jos lapsella on menossa jokin lääkekuuri ja hänelle tulee ihottumaa, ihon punoitusta tai kutinaa.

  Ontelosyylät eli molluskat ovat lapsilla hyvin yleisiä. Ne ovat viruksen aiheuttamia näppylöitä ja tarttuvat helposti, mutta ovat täysin harmittomia. Yksittäisiä molluskoja voidaan poistaa, mutta jos niitä on paljon, kannattaa odottaa niiden häviämistä, joka saattaa viedä vuodenkin. Ontelosyylien tulehtuessa niihin voi käyttää antibakteerista voidetta. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä lääkäriin.


  Lapselleni on tapahtunut tapaturma. Miten menetellä?

  Lasten leikkiessä sattuu ja tapahtuu. Yleisimpiä tapaturmia ovat haavat, ruhjevammat ja aivotärähdys. Haava on hyvä puhdistaa kunnolla ja suojata hengittävällä sidoksella. Jos haava vuotaa runsaasti, on syytä hakeutua lääkäriin kuuden tunnin sisällä tapahtumasta, jotta haava saadaan ommeltua tai liimattua. Myöhemmin, jos haava kuumottaa, punoittaa tai alkaa erittämään, on hyvä varata aika lääkärille.

  Liikkuessa lapsi saattaa nyrjäyttää esim. nilkkansa tai ranteensa. Paras ensiapu tähän on kylmä, kohoasento ja tukisidos ja tarvittaessa särkylääke. Jos lapsi selkeästi aristaa ja välttää käyttämästä jäsentä tai kipu jatkuu pidempään, on hyvä tulla lääkäriin.

  Lapsi voi saada lievästäkin iskusta päähän aivotärähdyksen, joten lasta on aina syytä tarkkailla iskun saatuaan. Oireita, joita lapsella saattaa olla ovat päänsärky, näköhäiriöt, uneliaisuus, sekavuus, pahoinvointi ja huimaus. Oireet eivät aina ilmene heti vaan voivat ilmaantua vasta tuntienkin jälkeen. Kannattaa varata aika herkästi lääkärille, jos oireita ilmenee.
  Akuutissa hädässä soita 112 ja myrkytystapauksissa 09-4711

  Lapseni kasvuun ja kehitykseen liittyviä ongelmia

  Lapset kehittyvät yksilöllisesti omaan tahtiin. Jos joku asia aiheuttaa huolta lapsen kasvussa ja kehityksessä on syytä keskustella avoimesti lasta hoitavien tahojen kanssa mm. neuvola, päiväkoti tai koulu. Kasvatukseen liittyvissä ongelmissa saa tukea ja neuvontaa esim. Kasvatus- ja perheneuvolasta.

  Lapsi ja kesä

  Kesä kutsuu ulkoilemaan. Auringolta on hyvä suojautua kevyillä vaatteilla, päähineellä ja lapselle soveltuvalla aurinkosuojavoiteella. Riittävä juominen on myös kesähelteellä tärkeää. Uimarannoilla ja vesistöjen läheisyydessä on lasta valvottava koko ajan.

  Hyönteistenpistot eivät välttämättä vaadi hoitoa, poikkeuksena kuitenkin tapaukset joissa lapsi saa allergisen reaktion. Muuten hyönteisenpistoa voi lievittää kylmällä, allergialääkkeellä ja kortisonivoiteella.
  Kyynpuremissa on sen sijaan aina hakeuduttava lääkäriin mahdollisimman nopeasti. Puremaraaja kannattaa rauhoittaa mahdollisuuksien mukaan matkan ajaksi.

  Punkin purema on yleensä harmiton ja punkin voi myös itse poistaa punkkipihdeillä. Puremakohta saattaa punoittaa poiston jälkeen muutamankin päivän ajan, mutta jos puremakohtaan ilmaantuu viikkojen sisällä rengasmaisesti leviävä punertava alue, on varattava aika lääkäriin.

  Kesän ensiapulaukkuun on hyvä varata kyypakkaus, punkkipihdit, haavanhoitovälineet, aurinkorasva, särkylääke, Osmosal-valmiste nesteytykseen ja hydrokortisonivoide.
   
  #1
Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti