voisko tähän kerätä jouluisia ohjeita!

Tässä muutama ohje:

Mantelirosolli

perunaa (kypsää)
punajuurta (kypsää)
porkkanaa (kypsää)
lanttua (kypsää)
omenaa
sipulia
mantelilastuja tai -rouhetta

1. Kuutioi kaikki ainekset ja sekoita.
2. Lämmitä pannulla ja tarjoa lisäkkeenä.

Graavilohta ja appelsiinikermaa

graavilohta viipaleina
kuohukermaa
appelsiinimehua
sinappia
ruisleipää voita
lehtisalaattia

1. Vaahdota kerma.
2. Lisää varovasti appelsiinimehua ja hieman sinappia.
3. Voitele leipä voilla.
4. Laita leivän päälle lehtisalaattiviipale ja lohesta kääritty ruusuke.
5. Kruunaa leipä appelsiinikermalla.

Linnapaisti

naudanpaisti (noin kilo)
pippuria
suolaa
soijaa
sipulia
anjovista
piparkakkuja

1. Ruskista paisti ja pilkottua sipulia padassa.
2. Lisää vettä niin että noin puolet paistista peittyy.
3. Lisää muutama anjovis ja niiden lientä sekä mausteet.
4. Muserra 4-5- piparkakkua liemeen.
5. Paisti uuniin, lämpötila n. 175 astetta, paistomittarin näyttäessä 65-70 astetta paisti on kypsä.

Helppo joulukakku

2 dl piimää
200 g sulatettua voita
2 dl omenasosetta
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl rusinoita
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1-2 tl kardemummaa
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
korkillinen konjakkia

1. Sekoita piimä, voi, omenasose ja munat keskenään.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita muihin aineksiin.
4. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa noin tunnin verran.

Tuhti konjakki sinappi

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa
loraus konjakkia

1. Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin.
2. Lisää kuuma vesi, etikka ja loraus konjakkia.
3. Mausta suolalla.
4. Hauduttele tunnin ajan hiljaisella tulella.

Aika tuhti hunajasinappi

2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 rkl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 tl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
suolaa

1. Sekoita etikkaa lukuun ottamatta kaikki aineet kattilassa.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Nosta jäähtymään.
4. Lisää etikka.

Jouluglögi

4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita
1 plo punaviiniä
2 sitruunaa
1 appelsiini
mantelilastuja

1. Kiehauta vesi, sokeri, mausteet, ja rusinat.
2. Lisää punaviini ja hedelmämehut.
3. Kuumenna mutta älä keitä.
4. Lisää kuppiin mantelilastuja.

KERMAKARAMELLIT

2 dl sokeria
2 dl kermaa
½ tl vanilliinisokeria
2 rkl siirappia
2 rkl voita

1. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri, kerma, vanilliinisokeri ja siirappi.
2. Keitä 15-20 minuuttia reippaasti kuplien. Sekoita koko ajan.
3. Kun seos on paksuuntunut, kokeile sen hyytymistä: tiputa nokare karamellia kyl-mään veteen. Jos se jähmettyy, alkaa karamelli olla valmista.
4. Lisää pari lusikallista voita ja sekoita voimakkaasti, jotta karamelli kuohkeutuu.
5. Seokseen pitäisi syntyä vaaleita, rosoisina kuplivia saarekkeita. Silloin karamelli ei kovetu kittimäiseksi toffeeksi.
6. Voitele neliömäinen pala leivinpaperia ja kaada karamelli siihen jäähtymään.
7. Sipaise leipäveitsen terään voita ja leikkaa karamellilevy neliöksi heti lämpimiltään.
8. Karamelliä voi valuttaa myös sormenpäänkokoisiin metallivuokiin.

SUKLAA-RIISI MAKEISET

150 g kookosrasvaa
1 muna
1½ dl pölysokeria
2-2½ rkl kaakaota
3½-4 dl riisimuroja

1. Kookosrasva sulatetaan ja annetaan jäähty.
2. Muna ja sokeri vatkataan kuohkeaksi ja lisätään kaakao ja kookosrasva vähän ker-rallaan.
3. Riisimurot lisätään seokseen ja se levitetään noin 2 cm paksuiseksi levyksi tasaiselle alustalle pannuun voipaperin tai alumiinifolion päälle.
4. Massa saa jähmettyä viileässä ja jähmettyneenä se leikataan nelikulmaisiksi paloik-si.
5. Makeisia on paras säilyttää viileässä sillä ne sulavat helposti.

JOULUN PORKKANA-OMENAMARMELADIT
n. 100 palaa

15 g agar-agaria (apteekista)
5 dl vettä
6 dl sokeria
0,75 dl soseutettua kypsää porkkanaa
0,75 dl omenasosetta
1,5 tl viinihappoa (apteekista)
sokeria

1. Liota agar-agaria yön yli vedessä.
2. Keitä agar-agaria liotusvedessään, kunnes säikeet ovat täysin sulaneet.
3. Älä käytä kattilan kantta marmeladia keittäessäsi.
4. Lisää sokeri ja keitä seosta hiljalleen 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.
5. Kokeile seoksen hyytymistä laittamalla lusikallinen seosta lautaselle.
6. Kaada päälle kylmää vettä. Jos seos jähmettyy, se on valmista hyydytettäväksi.
7. Lisää seokseen siivilän läpi porkkana-ja omenasose.
8. Lisää viinihappo, sekoita ja kaada seos hyytymään laakeaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun astiaan (20x25 cm).
9. Kuori vaahto pois pinnalta.
10. Jäähdytä viileässä.
11. Leikkaa hyytynyt marmeladi kuutioiksi tai ota siitä muotilla paloja.
12. Pyörittele palat sokerissa.
13. Säilytä marmeladit ilmavasti kuivassa paikassa, aluksi ilman kantta.
14. Marmeladit säilyvät pari viikkoa.

KARKKIVAAHTO
( 6 annosta )

2,5 dl CremeVanillaa
0,5 dl O'hoj-suklaakastiketta
0,5 dl ranskalaisia pastilleja
1 banaani

1. Vaahdota CremeVanilla ja suklaakastike.
2. Rouhi pastillit, lisää vaahtoon, samoin paloiteltu banaani.
3. Tarjoa kylmänä.

Kanelikakut

2 munaa
200g sokeria
200g voita
2rkl kermaa
2tl kanelia
1tl hirvensarvisuolaa (apteekista)
425g vehnäjauhoja

1. Munat ja sokeri vatkataan, voi vaahdotetaan.
2. Kaneli ja hirvensarvi suola yhdistetään jauhoihin.
3. Sekoita ainekset varovasti keskenään.
4. Taikina kaulitaan ja siitä otetaan sydänmuotilla pipareita.
5. Voidellaan munalla ja keskelle ripotellaan hieman sokeri-kaneliseosta.
6. Paistetaan.
7. (Taikina hieman hankala käsitellä, mutta piparit ovat sitäkin maukkaampia)

Kaurakeksit

25 g sulatettua voita
1 dl kauraryynejä
1 dl sokeria
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

1. Kaada voisula kuumana kauraryynien sekaan.
2. Lisää sokeri, kevyesti vatkattu muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
3. Nostele taikinasta pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille.
4. Nokareet saavat olla melko kaukana toisistaan, sillä ne leviävät.
5. Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia.

Sinappiresepti

1 1/4 dl sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
1/2 rkl perunajauhoja
1 pss (150 gr) Aura-muruja
1 muna
2 dl ruokakermaa
1/2 dl omenamehua
1 tl omenaviinietikkaa (joku muukin viinietikka käy)

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Lisää muut, paitsi etikka.
3. Kuumenna vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja murut vähän sulavat (tää kuuluukin sitten kyllä jäädä vähän "kokkareiseksi").
4. Lisää lopuksi etikka ja jos mössö tuntuu liian tönköltä, laita vielä vähän omppumehua sekaan.



 
Liisukka
Jälkiruoka AIKUISILLE:
Laita pussillinen kuivattuja luumuja lasipurkkiin ja kaada päälle Arrakki-punssia (alkosta löytyy) Anna olla jääkaapissa 2-3 viikkoa, aivan ihana jälkkäri kermavaahdon kera. Teen tätä aina jouluksi meille aikuisille, ja lapsille laitan hedelmäsalaattia :p
 
Piitta
Suklaarusinat/-pähkinät

Sulata 100 g suklaata, sekoita siihen n. 2dl rusinoita ja/tai pähkinöitä. Annostele pieniin karamellivuokiin ja anna jähmettyä. Voita käyttää myös valkosuklaata.

Minttusuklaa

100 g kookosrasvaa
200 g tummaa suklaata
2-4 tippaa piparminttuöljyä

Sulata rasva ja suklaa erikseen. Sekoita ne ja mausta öljyllä. Annostele karamellivuokiin ja laita jääkaappiin jähmettymään.
 

Yhteistyössä