Voit itse ehkäistä kätkytkuoleman riskiä - ohjeita

  • Viestiketjun aloittaja satunnainen
  • Ensimmäinen viesti
satunnainen
Omilla toimillaan voi todellakin vähentää kätkytkuoleman riskiä. Se on ihan todistettu mm. Britanniassa ja Ranskassa. Harmi, että Suomessa neuvolat eivät jaa oikeastaan muuta ohjetta, kuin että vauva tulee nukuttaa selälleen (mikä onkin oikea ohje) eikä kätkytkuolemasta puhuta - siitä vaietaan. Kuitenkin miltei joka viikko Suomessa kuolee yksi vauva kätkytkuolemaan, mikä on aika paljon.

"Kätkytkuolema on odottamaton imeväisikäisen kuolema, joka kohtaa n. 35-40 lasta Suomessa vuosittain. Kätkytkuoleman syy on tuntematon, mutta monia altistavia seikkoja on tutkimuksissa voitu osoittaa: vatsallaan makuuttaminen on osoittautunut riskitekijäksi ja liian lämpimästi pukemiseen, keskosuuteen ja äidin nuoreen ikään näyttää kätkytkuolemalla myös olevan yhteyksiä. Monasti vähäiset hengitystieinfektion oireet edeltävät tapahtumaa, vaikka eivät ole itse kuoleman syy. Kuolinmekanismina arvellaan olevan lapsen autonomisen hermoston kehittymättömyydestä ja sen toiminnan epätasapainosta johtuva elintärkeiden toimintojen häiriintyminen."
--Anne Santalahti, yleislääketieteen erikoislääkäri (Vauva-lehti 1999/3)

Kätkytkuolema (SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) on traaginen vauvan yhtäkkinen kuolema unen aikana. Sitä on tutkittu paljon, mutta yksiselitteistä syytä sille ei ole löydetty. Yleensä kätkytkuoleman´ kokevat vauvat ovat 0-6 kuukauden ikäisiä, eniten niitä sattuu noin 3 kuukauden ikäisille. On kuitenkin löydetty joitakin ympäristöllisiä selittäviä tekijöitä: Vanhempien alhainen sosioekonominen status, äidin tupakointi, ennenaikainen syntymä ja hengitysvaikeudet syntymän jälkeen sekä se, jos sisarus on kätkytkuoleman uhri. Kätkytkuolema ei johdu kuristumisesta, vuodevaatteisiin tukehtumisesta tai vauvan päälle kierähtämisestä. Mielenkiintoinen tieto on, että niissä kulttuureissa, joissa perheet nukkuvat yhdessä, kätkytkuolema on paljon harvinaisempi kuin länsimaissa.

Nykyään kätkytkuolemaa pidetään pikemminkin unihäiriönä. Vauva ei osaa kontrolloida automaattisesti hengitystään unen aikana tai havahtua unesta hengitysvaikeuden seurauksena. Unen aikana happi-hiilidioksidi-tasapainosta huolehtivat pienet kemoreseptorit suurten verisuonten seinämissä. Jos veren happipitoisuus laskee tai hiilidioksidipitoisuus nousee liiaksi, lähettävät nämä reseptorit aivoille käskyn kiihdyttää hengitystä. Ensimmäisinä kuukausina nämä automaattiset hengityksensäätelyjärjestelmät ovat kehittymättömiä kaikilla vauvoilla. Vauvojen hengityksessä ei ole vielä säännöllistä kaavaa, vaan siinä esiintyy silloin tällöin jopa 10-15 sekunnin katkoksia, jonka jälkeen hengitys taas jatkuu. Näitä katkoksia kutsutaan apneaksi. Joskus katkokset ovat jopa 20 sekunnin mittaisia ja niiden aikana sydämen syke laskee noin 20 prosentilla. Silloin joko automaattinen säätelyjärjestelmä kytkeytyy päälle taikka vauva herää, ja hengitys jatkuu taas. Onkin arveltu, että kätkytkuoleman uhreilla joko automaattinen säätelyjärjestelmä on synnynnäisesti häiriintynyt tai he eivät jostain syystä herkästi herää hengityskatkokseen.

Vauva on siis neurologisesti ja kehityksellisesti epäkypsä nukkumaan yksin. McKennan tutkimustulokset tukevat sitä oletusta, äidin lähellä nukkuminen aktivoi vauvaa hengittämään. Kun vauvan hengitys katkeaa, äiti ehkä tiedostamattaan liikahtaa, mikä taas havahduttaa vauvaa sen verran, että hengitys taas jatkuu. Vauva tuntee patjan välityksellä äidin hengityksen sekä kuulee sen rytmin, mikä auttaa vauvaa rytmittämään omaa hengitystään. Yksin nukkuvalla vauvalla tätä valvontamekanismia ei ole. Suoraan näistä tuloksista ei kuitenkaan voi sitä johtopäätöstä vetää, että yhdessä nukkuminen ehkäisisi kätkytkuolemia. Tätä mieltä on kuitenkin lastenlääkäri, lääketieteen tohtori William Sears, 8 lapsen isä ja perhepedin vankkumaton kannattaja. Hän lisää vielä, että nimenomaan rintaruokituilla lapsilla kätkytkuoleman riski on pienempi. Hän perustaa hypoteesinsa puhtaasti henkilökohtaiselle vakaumukselle, jossa kuitenkin on perusteita olla totta. Onhan niin, että nimenomaan rintaruokitut vauvat heräilevät keskimäärin useammin öisin kuin korvikkeella ruokitut, koska rintamaito sulaa nopeammin kuin korvike. Tämä voisi olla yksi luonnon mekanismeista suojata vauvaa liian syvältä ja liian pitkältä unelta, josta vielä kehittymättömät säätelymekanismit eivät saa vauvaa hereille, varsinkaan jos vauva nukkuu yksin omassa sängyssään, mahdollisesti jopa omassa huoneessaan.

Myös äidin voi sanoa olevan "kehityksellisesti epäkypsä" nukkumaan erossa vauvasta. Äiti todennäköisesti heräilee ainakin aluksi useita kertoja yössä tarkistamaan, vieläkö vauva hengittää. Jokaisesta risauksesta äiti on hetkessä vauvan sängyn vieressä, ja pahimmassa tapauksessa vauva säikähtää tätä hämärästä ilmestyvää pörrötukkaista aavetta ja herää itkemään. Onhan paljon helpompaa vain ojentaa kätensä ja laskea se rauhoittavasti vauvan päälle ja jatkaa unia.

Ranskassa asuva Jertta kertoi että heillä kampanjoidaan aktiivisesti kätkytkuolemien vähentämiseksi ja tämän johdosta kätkytkuolemien määrä on vähentynyt.

Ranskan synnytyssairaaloiden ohjeet:

lapsi on nukutettava huoneessa, jossa lämpötila on 19 astetta (ei enempää, ei vähempää)

lapsi nukutetaan aina selälleen

lapsen sängyssä ei koskaan saa olla peitettä, tyynyä, pehmoleluja tai mitään muutakaan irrallista, johon lapsi voisi vahingossakaan tukehtua

lapsi ei saa nukkua vanhempien kanssa samassa sängyssâ, koska siellä
on noita em. tyynyjä, peittoja jne.

lapselle puetaan yöksi (peiton tilalle) makuupussi/unipussi, jossa pää ja kädet jäävät ulkopuolelle.

Iso-Britanniassakin neuvotaan uusille äideille miten kätkytkuoleman riskiä voidaan pienentää. Vuonna 1995 aloitettiin kätkytkuolemien vähentämiseen pyrkivä kampanja, jolloin vanhempia neuvottiin nukuttamaan vauvat mieluummin selällään kuin vatsallaan. Kätkytkuolemien määrä vähenikin vuodessa 50 prosentilla, mutta viime aikoina kuolemat ovat taas lisääntyneet. Edellä mainitun FsiD:n uusimpien ohjeiden mukaan kätkytkuoleman riskiä voidaan vähentää selvästi yhdeksällä askelmalla (toistan vain ne joita ei ranskalaisissa ohjeissa ollut):

lopeta raskausaikainen tupakointi, tämä koskee myös isiä

älä anna kenenkään tupakoida samassa huoneessa kuin vauvasi on

katso että vauvallasi ei ole liian kuuma

pidä vauvan pää paljaana ja laita vauvan jalat kohti sängyn jalkopäätä, jotta hän ei joutuisi peiton alle

jos vauvasi on sairas, älä aikaile avun hakemisen suhteen

älkää nukkuko perhepedissä jos olette tupakoitsijoita, olette juoneet alkoholia, ottaneet rauhoittavia lääkkeitä tai olette erittäin väsyneitä

jos vauva nukkuu erillisessä sängyssä, pidä silloin vauvan sänky omassa makuuhuoneessasi ainakin ensimmäisten kuuden kuukauden aikana

älä nukahda vauvasi kanssa sohvalle

Vauvamyssyä suositellaan usein pidettävän vauvan päässä vuorokauden ympäri. Kätkytkuolemien vähentämisneuvoissa (kts. yllä) tätä kuitenkin pidetään vaarallisena, koska vauvan lämmönsäätelykyky on vielä vajavainen. Pitämällä vauvan pää ja kasvot paljaina liika lämpö pääsee helpommin poistumaan vauvan kehosta. Tätä on helppo toteuttaa kotona, mutta neuvoissa korostetaan että tämä pitäisi muistaa myös lämpimässä autossa, julkisissa kulkuneuvoissa, kaupoissa jne. - vauvan päähine kannattaa poistaa vaikka vauva siihen heräisikin!

Vauvaa ei tule jättää yksin autoon nukkumaan, eikä ruotsalaisen Socialstyrelsenin neuvojen mukaan myöskään yksin talvella ulos nukkumaan. Suomessa on erittäin tavallista että vauvat nukkuvat esim. parvekkeella vuoden ympäri, ja ainahan voi vähän väliä käydä tarkistamassa että vauvalla on kaikki hyvin ja tarpeeksi lämmin, mutta ei liian kuuma. Vauvoilla on useimmiten liikaa vaatetusta, eikä liian vähän. Jos vauvan niska tai rinta on hikinen ja kuuma, vauvan vaatetusta kannattaa vähentää. Vaikka vauvan jalat tai kädet tuntuisivat hieman kylmiltä, tämä ei ole merkki siitä että vauva palelee, vaan se on vauvalle aivan normaalia. Vauvan kasvoista huomaa myös helposti jos vauvalla on kuuma.


Perhepeti?

Ranskalaisissa ohjeissa neuvotaan ettei lapsen tulisi nukkua vanhempien kanssa samassa sängyssä. Perhepeti lienee kuitenkin tavallisimpia nukkumisjärjestelyjä ympäri maailman. On myös tutkijoita joiden mielestä kätkytkuolemariski vähenee perhepedissä. Äiti on lähellä ja pystyy nopeastikin reagoimaan esim. vauvan mahdolliseen hengityskatkokseen.

"In Japan, for example, where co-sleeping is the norm, SIDS rates are among the lowest in the world, which suggests that this arrangement may actually help to prevent SIDS." (Dr James J. McKenna, World Health 1996.) Eli Japanissa, jossa perhepeti on sääntö, kätkytkuolemien määrä on alhaisin maailmassa. Tämä järjestely voi todellakin estää kätkytkuoleman.

Jos nukutte perhepedissä ja pelkäät että vauva joutuu peittosi alle voit nostaa vauvan syötön jälkeen pääsi korkeudelle ja pitää peittoasi hieman alempana ja/tai vauvalla voi olla oma pienempi peitto, tai voit käyttää vauvalla unipussia. Perhepedissä nukkumisesta voi olla myös se hyöty että vauva syö öisin useammin ja tämäkin näyttää vähentävän kätkytkuolemariskiä. Myös Ruotsissa ollaan tultu siihen tulokseen että imetyksellä on kätkytkuolemien kannalta jonkinlainen suojaava vaikutus. Imetä siis jos voit.

Ihmislapsen aivojen kehitys tapahtuu pääasiassa syntymän jälkeen. Ihmisellä on vain 25 % aivojen tilavuudesta syntyessään, kun lähimmällä sukulaisellamme, simpanssilla, on 45 %. Ihmislapsen hermostollinen kypsymättömyys mahdollistaa ihmislajin sopeutumisen moniin erilaisiin ympäristöihin. Aivot muokkaantuvat ympäristön antaman mallin mukaan. Muutaman vuoden ikäinen lapsi on jo sopeutunut omaan ympäristöönsä. Joutuessaan yhtäkkiä toisenlaiseen maailmaan hänen mahdollisuutensa heikkenevät.

Tämä aivojen ja hermoston nopea kypsyminen vauvaiässä vaatii runsaasti energiaa. Suurimmalle osalle, jopa 90 %:lle maailman ihmisistä perhepeti on itsestään selvä osa vauvaperheen elämää. Perhepeti nähdään myös imetystä tukevana toimintamallina. Äidinmaito sulaa nopeasti ainutlaatuisen koostumuksensa takia. Siksi rintaruokitut vauvat tarvitsevat ruokaa usein, joten äidin on pysyttävä vauvan lähellä päivin ja öin. Yösyötöt saattavat olla yksi luonnon mekanismeista suojata vauvaa liian syvältä ja liian pitkältä unelta, josta vielä kehittymättömät säätelymekanismit eivät saa vauvaa hereille. Jos vauva nukkuu yksin omassa sängyssään, mahdollisesti jopa omassa huoneessaan, hän ei välttämättä heräile yhtä helposti.

Lähde: http://www.hernekeppi.fi/hernekeppi/hk3/perhepeti.shtml

 
vieras
en löytänyt tästä tekstistä myös sitä tutkittua seikkaa, että vauvalla ei saisi koskaan olla käytettyä patjaa. tämä oli tullut jossain tutkimuksessa ilmi, osatekijänä siis.
 
v
Vaahtomuovipatja, varsinkin jos sitä on käytetty aiemminkin toella lapsella, sisältää helposti bakteereja, jotka jäävät muhimaan ja voivat aiheuttaa hengityselinten tulehduksia vauvalle ja sen takia sisältävän riskin kätkytkuolemaan. Luin BBC:n artikkelin tästä tutkimuksesta mutten nyt ehdi hakea linkkiä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja v:
Vaahtomuovipatja, varsinkin jos sitä on käytetty aiemminkin toella lapsella, sisältää helposti bakteereja, jotka jäävät muhimaan ja voivat aiheuttaa hengityselinten tulehduksia vauvalle ja sen takia sisältävän riskin kätkytkuolemaan. Luin BBC:n artikkelin tästä tutkimuksesta mutten nyt ehdi hakea linkkiä.
Tämä kuulostaa jossain määrin markkinamiesten tutkmukselta minusta... :whistle: No, uusi patja silti ostettiin "varalta".
 
v
Alkuperäinen kirjoittaja Minttuhirviö:
Alkuperäinen kirjoittaja v:
Vaahtomuovipatja, varsinkin jos sitä on käytetty aiemminkin toella lapsella, sisältää helposti bakteereja, jotka jäävät muhimaan ja voivat aiheuttaa hengityselinten tulehduksia vauvalle ja sen takia sisältävän riskin kätkytkuolemaan. Luin BBC:n artikkelin tästä tutkimuksesta mutten nyt ehdi hakea linkkiä.
Tämä kuulostaa jossain määrin markkinamiesten tutkmukselta minusta... :whistle: No, uusi patja silti ostettiin "varalta".
Sen voi kukin määritellä ottamalla selvää tutkimuksesta tarkemmin.

En naureskelisi yhdellekään tutkimustulokselle ennen kuin olen ottanut asiasta selvää ja katsonut lähteet.
 
äiti
mä inhoon näitä juttuja. pelkään tätä paljon. lapsi syntyi ennnen aikaisesti.nukkuun vieressäni omassa sängyssä. ei saa rinramaitoa, mulla ei ole mitään mahdollisuutta imettää sairauteni takia,rintasyöpä,nyt rinnat korjattu.sen akia nukkuu omassa sängyssään kun syön kipulääkkeitä voin oll liian pökkyrässä ja pelkään että rusennan lapsen. teen kaikki vääärin.no en polta,ja on ilman myssyä,tarkistelen yöt läpeensä.joskus huomaan hengitys katkoksia ja sen jälkeen kovaa tiheää hengitystä. vauva syö paljon. nukkuu 3-4h 100ml korviketta syöneenä.ikää 3vko.huoh.pelkäänniin
 
Alkuperäinen kirjoittaja v:
Alkuperäinen kirjoittaja Minttuhirviö:
Alkuperäinen kirjoittaja v:
Vaahtomuovipatja, varsinkin jos sitä on käytetty aiemminkin toella lapsella, sisältää helposti bakteereja, jotka jäävät muhimaan ja voivat aiheuttaa hengityselinten tulehduksia vauvalle ja sen takia sisältävän riskin kätkytkuolemaan. Luin BBC:n artikkelin tästä tutkimuksesta mutten nyt ehdi hakea linkkiä.
Tämä kuulostaa jossain määrin markkinamiesten tutkmukselta minusta... :whistle: No, uusi patja silti ostettiin "varalta".
Sen voi kukin määritellä ottamalla selvää tutkimuksesta tarkemmin.

En naureskelisi yhdellekään tutkimustulokselle ennen kuin olen ottanut asiasta selvää ja katsonut lähteet.
En naureskele ollenkaan. Enkä ole siihen tutustunut sen tarkemmin enkä muuta väitä. Mutu-tuntuma, ei muuta.

 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja äiti:
mä inhoon näitä juttuja. pelkään tätä paljon. lapsi syntyi ennnen aikaisesti.nukkuun vieressäni omassa sängyssä. ei saa rinramaitoa, mulla ei ole mitään mahdollisuutta imettää sairauteni takia,rintasyöpä,nyt rinnat korjattu.sen akia nukkuu omassa sängyssään kun syön kipulääkkeitä voin oll liian pökkyrässä ja pelkään että rusennan lapsen. teen kaikki vääärin.no en polta,ja on ilman myssyä,tarkistelen yöt läpeensä.joskus huomaan hengitys katkoksia ja sen jälkeen kovaa tiheää hengitystä. vauva syö paljon. nukkuu 3-4h 100ml korviketta syöneenä.ikää 3vko.huoh.pelkäänniin
Anteeksi, kun kysyn mutta koska tuo rintasyöpä on todettu sis jos vauvakin noin pieni?
 
vieras
Ap kertoo tekstissään, että suomessakin kuolee joka viikko yksi lapsi kätkytkuolemaan. seuraavassa kappaleessa kerrotaan, että suomessa kuolee 35-40 lasta kätkytkuolemaan. Mielenkiintoista... minä kun luulin että vuodessa on viikkoja 52.
 
Minä tuota patja asiaa kyselin vauvatehon hoitajalta, jossa siis pikku kakkosemme joutui muutaman päivän olemaan vedettyään lapsivettä keuhkoihin. Tämä hoitaja sanoi vaan, että kaikenlaisia tutkimuksia tehdään, mutta usein vaan saavat vanhemmat pelkäämään turhaan ja jos patja ei ole vuosia vanha eli ollut vaikka yhdellä lapsella aikaisemmin niin hän kyllä käyttäisi myös seuraavalla.

Meillä tämä kuopus on sairastellut paljon ja kysyin sitten voiko olla yhteydessä tähän patja asiaan niin lääkäri oli sitä mieltä, että ei.
 
äiti
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja äiti:
mä inhoon näitä juttuja. pelkään tätä paljon. lapsi syntyi ennnen aikaisesti.nukkuun vieressäni omassa sängyssä. ei saa rinramaitoa, mulla ei ole mitään mahdollisuutta imettää sairauteni takia,rintasyöpä,nyt rinnat korjattu.sen akia nukkuu omassa sängyssään kun syön kipulääkkeitä voin oll liian pökkyrässä ja pelkään että rusennan lapsen. teen kaikki vääärin.no en polta,ja on ilman myssyä,tarkistelen yöt läpeensä.joskus huomaan hengitys katkoksia ja sen jälkeen kovaa tiheää hengitystä. vauva syö paljon. nukkuu 3-4h 100ml korviketta syöneenä.ikää 3vko.huoh.pelkäänniin
Anteeksi, kun kysyn mutta koska tuo rintasyöpä on todettu sis jos vauvakin noin pieni?
aikapäivää. tiesin etten voi imettää mutta harmittaa ja kait tämän väsymyksen kanssa pelot ja möröt nostaa päätä.tissit on kyl mutta luommusta kaukana.
 
Oletteko kuulleet sitä väitettä ja jonkun mukaan tutkimustulosta että suurin syy kätkytkuolemiin on rokotteilla? Meuhkaa kuinka siitä ei saa sanaakaan puhua...Mitään linkkiä tms hänellä ei ollut esittää. Harva alle 3kk on rokotteita saanut ja ei alle 4kk oo kun se yksi.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Miinuska:
Minä tuota patja asiaa kyselin vauvatehon hoitajalta, jossa siis pikku kakkosemme joutui muutaman päivän olemaan vedettyään lapsivettä keuhkoihin. Tämä hoitaja sanoi vaan, että kaikenlaisia tutkimuksia tehdään, mutta usein vaan saavat vanhemmat pelkäämään turhaan ja jos patja ei ole vuosia vanha eli ollut vaikka yhdellä lapsella aikaisemmin niin hän kyllä käyttäisi myös seuraavalla.

Meillä tämä kuopus on sairastellut paljon ja kysyin sitten voiko olla yhteydessä tähän patja asiaan niin lääkäri oli sitä mieltä, että ei.
Tätä minäkin oon mieltä. Jos patja on siisti ja lakanoita on vaihdettu usein, ja patjaa pestään aina välillä niin kyllä luulis kestävän muutamalla lapsella.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja Miinuska:
Minä tuota patja asiaa kyselin vauvatehon hoitajalta, jossa siis pikku kakkosemme joutui muutaman päivän olemaan vedettyään lapsivettä keuhkoihin. Tämä hoitaja sanoi vaan, että kaikenlaisia tutkimuksia tehdään, mutta usein vaan saavat vanhemmat pelkäämään turhaan ja jos patja ei ole vuosia vanha eli ollut vaikka yhdellä lapsella aikaisemmin niin hän kyllä käyttäisi myös seuraavalla.

Meillä tämä kuopus on sairastellut paljon ja kysyin sitten voiko olla yhteydessä tähän patja asiaan niin lääkäri oli sitä mieltä, että ei.
Ihan joka lääkäri ja hoitaja eivät pidä itseään ajan tasalla.

Neuvolassakin saa yhä sellaisia 70-luvun neuvoja, joita eivät nykyään tue enää mitkään tutkimukset. Kuten se, että lasta kuuluu itkettää; yhä vanhemman sukupolven neuvolantädit (ja sitä kautta äitimme ja monet muut äidit) pitävät sitä pätevänä nukutuskeinona.
 
vieras
Ranskassa rokotteita annetaan 2kk iästä alkaen, yhteensä 5-6 rokotetta ja tehosteet 3kk ja 4kk. Synnytyssairaalaan käsketään ottaa unipussi mukaan ja esimerkiksi lastensängyn mukana on ohjeet lapsen nukuttamisesta selällään kätkykuolema riskin välttämiseksi.

Jossain tutkimuksessahan oli myös puhetta siitä että näillä vauvoilla puuttui joku välitysaine aivoissa ja tämä aiheutti hengityskatkoksia, joista seurauksena olisi kätkykuolema. Olikohan samassa tutkimuksessa myös siitä että tutti voi ehkäistä, koska vauva ei nukahda niin syvään uneen vaan havahtuu lutkuttamaan tuttia.
 
miuku
Itse en tiedä yhtään tavallista bakteeria joka säilyisi hengissä kuivalla alustalla niin pitkään että se vaikuttaisi patjan siirtymiseen toiselle käyttäjälle (pernaruttoa en laske tavallisiin bakteereihin, sehän voi säilyä esim. navetassa vuosikymmeniä...)
 
vieras
BBC World: Foam mattress link to cot death

Baby vomit which soaks into foam mattresses might help explain some cases of cot death, research suggests.

Bacteria linked to sudden infant death syndrome (SIDS) seem to thrive in vomit-soaked polyurethane foam, especially if the babies drink formula, rather than breast milk, it is revealed.

The situation is worse if the mattress is old or has been used previously by another baby.

Experiments at De Montfort University in Leicester also found that if mattresses are disturbed to mimic a baby's movements, enough bacteria can rise into the air to cause life-threatening throat infections.

Once in the throat, the bacteria colonise the respiratory tract where they warm up and produce "supertoxins" that trigger the immune system into abnormally severe assaults.

When a baby's developing immune system overreacts, the infant can die of anaphylactic shock, according to an article in New Scientist.

Dr Richard Sherburn, who carried out the study, found the problem occurred in mattresses which were two-thirds covered by PVC, but the top section, supporting the baby's head, was covered by a plastic mesh, making it porous.

After use, these mattresses can be heavily contaminated with bugs, the dominant species of which is Staphylococcus aureus, a bug often found in the throats of SIDS babies.

The bacterial levels were 100-fold higher if the baby had vomited formula, rather than breast milk.

The abundance of S. aureus rose with the number of babies that had used the mattress.

He said: "My gut instinct is that these bacteria last longer than other bacteria and have a head start when a second child comes along and uses the mattress.

"I would say it's safer to get a new mattress for each child, but if you had one that's completely covered with PVC and it can be cleaned, I would assume it could be used again."

PVC protection

Mimicking a baby's movement also created clouds of bugs in the air above a mattress.

Dr Sherburn said: "Four hours after throwing up, there could be 10,000 bacteria in the air, enough to cause infection."

Ironically, the "breathable" part-PVC covered mattresses were introduced in the 1990s to overcome perceived dangers of mattresses fully covered with PVC.

The theory, now largely rejected, was that fungi inside the PVC covering broke down flame retardant chemicals in the plastic and released toxic vapours that poisoned babies.

However, Dr Sherburn's work is adding weight to other studies suggesting breathable mattresses actually pose the highest risks.


A baby dies every day from cot death

The Foundation for the Study of Infant Deaths (FSID), has welcomed the study findings.

An FSID spokeswoman said: "This research supports our advice to keep cot mattresses well-aired and clean

"A mattress with a PVC cover or a removable, washable cover is easiest to keep clean."

However she stressed there is no single established cause of cot death and more research needs to be carried out.

Seven babies die every week in the UK from cot death.

Dr Sherburn's study was funded by the Scottish Cot Death Trust.
 
Alkuperäinen kirjoittaja leijona76:
Oletteko kuulleet sitä väitettä ja jonkun mukaan tutkimustulosta että suurin syy kätkytkuolemiin on rokotteilla? Meuhkaa kuinka siitä ei saa sanaakaan puhua...Mitään linkkiä tms hänellä ei ollut esittää. Harva alle 3kk on rokotteita saanut ja ei alle 4kk oo kun se yksi.
Viera Scheibnerin kirjassa ROKOTUKSET ,on kerrottu selvästi rokotusten ja kätkytkuolemien yhteys.
 
mie
Kätkytkuolema on kummallinen, selittämätön tapa pienille vauvoille kuolla, olen kuullut niiiiiiiin monia selityksiä, mikä siihen ehkä voisi vaikuttaa, että mitenkään niitä ei oikein voi mielestäni kaikkia ottaa huomioon ja pelätä. Ihan vainoharhaiseksi tulee. Jotenkin tuntuu, että kun kaikkeen on oltava jokin syy ja selitys niin se pitää löytää keinolla millä hyvänsä..
 
Isänä paikalla
Kätkytkuolema on kummallinen, selittämätön tapa pienille vauvoille kuolla, olen kuullut niiiiiiiin monia selityksiä, mikä siihen ehkä voisi vaikuttaa, että mitenkään niitä ei oikein voi mielestäni kaikkia ottaa huomioon ja pelätä. Ihan vainoharhaiseksi tulee. Jotenkin tuntuu, että kun kaikkeen on oltava jokin syy ja selitys niin se pitää löytää keinolla millä hyvänsä..
Voikun olisikin syy. Meillä poika kuoli tasan vuosi sitten oltuaan 4kk vanha ollessaan koton apäiväunilla. Haen edelleen syytä, miksi näin kävi, olisin iloinen jos se löytyisi. Silloin olisi helpompaa, mikään ei lapsen elämässä viitannut siihen, että voisi kuolema korjata liian aikaisin. Ainoa lohtu ja helpotus itselleni oli kuolintodistus, jossa oli selkeästi todettu kätkytkuolema, sekin tuli vasta 8kk kuluttua kuolemasta, sen ajan itkin ja surin ja mietin mitä tein väärin. Nyt voin jo elää asian kanssa tietäen, että siinä tilanteessa ei kukaan olisi voinut tehdä toisin. Aika vain oli täysi poikani kohdalla, vaikka lyhyeksi jäikin. Olen kuitenkin onnellinen, koska tiedän, että poika eli lyhyen elämänsä rakastettuna ja onnellisen.
 
??
Aloittajan juttu on ristiriidassa itsensä kanssa. Toisaalla sanotaan, että lasta ei saa nukuttaa samaan sänkyyn vahnempien kanssa, toisaalla taas että pitäisi nukuttaa samaan sänkyyn...
 

Yhteistyössä