3 ei-niin-ilmiselvää aihetta, joita on syytä välttää teinin kavereiden kuullen
Moni vanhempi tajuaa sanomattakin, että halailu kavereiden edessä nolottaa teiniä. Sen sijaan näitä kolmea ei-niin-ilmiselvää asiaa ei ehkä tule edes ajatelleeksi.
Murrosikäisten mielestä yleensä kaikki, mitä vanhemmat tekevät, on noloa. Etenkin heippa, pusipusi -puheet on parasta jättää lausumatta silloin, kun lapsen ikätovereita on läsnä.
Julkinen hellittely ei silti ole ainoa asia, jota vanhemman on syytä välttää nuoremman sukupolven edessä. Tietyillä aiheilla voi olla vahingollisempi vaikutus kuin tilapäinen kiusaantuminen.
Lifestyle-media PureWow’n haastattelussa yhdysvaltalainen perheterapeutti Amanda Craig kertoo näkemyksensä siitä, mitä vanhempien ei koskaan pitäisi sanoa teini-ikäisten lastensa kavereiden kuullen.
1. Henkilökohtaiset kysymykset
Joko sovit sen riidan? Tarvitsetko kaupasta tamponeita?
Vanhempi saattaa ajatella olevansa vain kiinnostunut tai avulias, mutta kavereiden kuullen tällaiset puheet ovat ehdoton ei.
– Teinit haluavat pärjätä itsekseen, ja he tarvitsevat tilaa ollakseen itsenäisiä. Henkilökohtaisuuksien esille ottaminen riistää heidän itsenäisyytensä ja saa heidät nolostumaan, Craig selittää PureWow’lle.
Moiset puheet ovat sallittuja Craigin mukaan vain siinä tapauksessa, jos kuulolla oleva ystävä on todella läheinen ja teinit oma-aloitteisesti pyytävät neuvoa tai yhdessä avautuvat jostain ongelmasta vanhemmalle.
Craig muistuttaa, että kavereiden kuullen vanhemman ei pidä puhua mistään sellaisestakaan asiasta, jonka teini on kertonut luottamuksella.
2. Arvosanat
Amanda Craigin mukaan viimeisimmän kokeen tai todistuksen arvosanoja ei pidä puida teinin kavereiden kuullen. Kielto on voimassa riippumatta siitä, onko teini menestynyt arvosana-asteikolla hyvin vai ei.
PureWow’n haastattelussa Craig sanoo, että vaikka aikuiset eivät välttämättä näekään asiaa niin, arvosanoista puhuminen voi saada joko teinin tai hänen ystävänsä tuntemaan riittämättömyyttä riippuen siitä, kuka joukosta on saanut parhaimman tai paremman arvosanan. Toisin sanoen joku aina häviää vertailussa, sillä tietyssä ikävaiheessa arvosanoilla on paljon merkitystä.
Siispä Craig kehottaa keskustelemaan arvosanoista ja koetuloksista teinin kanssa vain silloin, kun muita ei ole kuulemassa.
3. Vanhemman omat ongelmat
Vanhempi luultavasti toivoo, että hän onnistuisi luomaan yhteyden myös teininsä parhaimpiin ystäviin. Jos samat henkilöt ovat kotona vakiovieraita, voi heidän kanssaan syntyä keskustelua useampaan otteeseen.
Yhteyttä ei Craigin mukaan silti pidä lähteä luomaan niin, että vastauksena ’entä mitä sinulle kuuluu’ -kysymykseen vanhempi ryhtyy selittämään henkilökohtaisista kuulumisistaan.
– Vaikka teinit vaikuttavat ikäistään vanhemmilta ja kiinnostuneilta asioista, he eivät ole kiinnostuneita saati kyvykkäitä ymmärtämään aikuisen näkökulmaa isoissa asioissa, kuten avioliitossa tai ura-asioissa, Craig sanoo PureWow’n haastattelussa.
Craigin mukaan on ”yllättävän yleistä”, että vanhempi ryhtyy avautumaan omista ongelmistaan teinin kavereille. Hän kuitenkin varoittaa, että tällaisiin aiheisiin tarttuminen johtaa vain kiusaantuneisuuteen.
Siksi Craig ohjeistaa, että on yhteyden luomisen toivossa on parempi pysytellä aiheissa, jotka kiinnostavat teiniä ja hänen ikätovereitaan.
Lähde: PureWow
Jaa oma kokemuksesi