Vanhemmuus 09.04.2020 Päivitetty 29.01.2021

5 asiaa, jotka tekevät ainoasta lapsesta ainutlaatuisen äidin

Ainoilla lapsilla on usein hyvä itsetunto ja mielikuvitus. Mutta millaisia vanhempia he ovat? Jos olet ainoa lapsi, tietyt viisi piirrettä voivat kuvata sinua äitinä tai isänä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Se, että on ainoa lapsi, ei tee kenestäkään automaattisesti itsekeskeistä, lellittyä ja kykenemätöntä jakamaan asioita, niin kuin stereotypia kuuluu. Vaikka ainoalla lapsella ei ole sisaruksia, hänellä on todennäköisesti monia muita tärkeitä ihmissuhteita, joiden kautta hän oppii asioita elämästä.

Perherakenne voi kuitenkin jollain tavalla muokata sitä, millaiseksi lapsi kasvaa. Ainokaiset ovat tyypillisesti itsenäisempiä ja aikuistuvat nuorempina kuin he, joilla on sisaruksia.

Mutta millä tavalla se, että on ainoa lapsi, voi vaikuttaa tapaan olla vanhempi? Listasimme viisi asiaa, jotka ovat tyypillisiä ainoille lapsille äiteinä ja isinä.

1. Haluat, että perhesiteenne ovat vahvat

Ainoilla lapsilla ja heidän vanhemmillaan on usein tiiviit ja vahvat siteet toisiinsa. Haluat, että myös lapsesi saa/saavat kokea saman. Vaalit perhesiteitänne ja osoitat rakkauttasi lapsille joka päivä.

2. Oma aika on sinulle tärkeää

Ainoa lapsi on oppinut viihtymään omassa seurassaan. Se, että hän saa olla välillä yksin, on hänelle jopa hyvinvoinnin kannalta välttämättömyys.

Pidät huolta siitä, että sinulla on omaa aikaa, jota jokainen vanhempi välillä tarvitsee.

3. Osaat antaa omaa rauhaa myös lapsellesi

Mielikuvituksesi kehittyi, kun luit, leikit ja piirsit lapsena omassa rauhassasi. Ymmärrät, ettei yksinolo tarkoita samaa kuin yksinäisyys. Jos oma lapsesi haluaa välillä viettää aikaa yksin, osaat antaa hänelle tilaa.

4. Sinulle on vaikeaa, etteivät asiat aina suju kuin suunnittelit

Ainoa lapsi on usein hyvä organisoimaan asioita. Ainokaiset ovatkin tyypillisesti järjestelmällisiä ja suunnitelmallisia.

Kun perheeseen syntyy vauva, elämä on yllättäviä muuttujia täynnä. Se, että kaikki asiat eivät enää ole sinun hallinnassasi eikä kaikki aina suju suunnitelmien mukaan, voi olla sinulle kova pala.

5. Luotat itseesi vanhempana

Ainoalla lapsella on usein vahva itseluottamus. Ainokainen saa vanhempiensa jakamattoman huomion, rohkaisun ja kannustuksen, mikä toimii hyvänä maaperänä itseluottamuksen kehittymiselle.

Hyvästä itseluottamuksesta on etua myös vanhemmuudessa. Luotat siihen, että osaat tehdä lapsesi kanssa oikeita ratkaisuja, vaikka joku arvostelisi valintojasi.

Lähteet: The Huffington Post, Scientific American, Parents.com

Lue myös: Esikoinen, keskimmäinen, kuopus vai ainokainen? Näin syntymäjärjestys vaikuttaa lapsesi elämään

Kommentit (1)

Ainoa lapsi kuten miesvainajani oli on hyvin itsekäs eikä osaa ajatella mitä puoliso ja lapset tarvitsee,,,,oma napa on aina ensimmäisenä tärkein.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X