Vanhemman terveys 24.07.2017 Päivitetty 09.04.2020

7 myyttiä lantionpohjan lihaksista – tiesitkö, että niitä voi myös treenata liikaa?

Lantionpohjan lihaksilla on suuri merkitys naisen hyvinvoinnille. Mystisiin lihaksiin liittyy myös paljon uskomuksia, jotka saattavat ohjata niiden vääränlaiseen harjoitteluun.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Lantionpohjan lihakset ovat meille tärkeä tuki: ne tukevat sisäelimiä ja osallistuvat synnytykseen, seksiin ja virtsaamiseen. Monesti kuitenkin ajatellaan, että lihasten pitäisi olla erityisen kireät ja sen vuoksi niitä harjoitetaan joskus jopa liikaa. Mehiläisen fysioterapeutti Jaana Kyllönen purkaa tämän ja monia muita lantionpohjan lihaksiin liittyviä myyttejä.

1. Lantionpohjan lihasten pitäisi olla mahdollisimman kireät.

Tarua. Monet pyrkivät lantionpohjan lihaksia harjoittamalla saavuttamaan mahdollisimman kireät lantionpohjan lihakset. Liian kireät lantiopohjan lihakset eivät kuitenkaan pysty supistumaan normaalisti, jolloin ne ovat jatkuvasti yliaktiivisina. Jos lihaksia ei pysty enää rentouttamaan, seurauksena saattaa olla kipua lantionpohjan alueella sekä häiriöitä seksissä, virtsaamisessa ja ulostamisessa.

2. Vain synnyttäneiden naisten olisi tärkeää harjoittaa lantionpohjan lihaksia.

Tarua. Kaikkien naisten kannattaa opetella tunnistamaan, supistamaan ja rentouttamaan lantionpohjalihaksensa. Lihasten kykyä supistua ajoissa ja riittävän nopeasti tarvitaan esimerkiksi yskimisen yhteydessä tai nopeissa urheiluponnistuksissa. Lantionpohjalihasten jumppaamiseen on olemassa erilaisia harjoitteita, joihin voi saada opastusta esimerkiksi fysioterapeutilta.

3. Lantionpohjan lihakset pysyvät kunnossa säännöllisellä urheilulla.

Tarua. Liikunnan aktiivinen harrastaminen ei automaattisesti tarkoita vahvoja lantionpohjalihaksia. Liian kovat urheilusuoritukset voivat sen sijaan aiheuttaa lantionpohjan lihasten yliaktiivisuutta ja kireyttä. Jos lantiopohjan lihakset kärsivät jo valmiiksi toimintahäiriöstä, ne toimivat todennäköisesti väärin myös liikuntaa harrastaessa. Silloin urheilusuoritukseen liittyvän ponnistamisen yhteydessä saattaa esiintyä esimerkiksi virtsankarkailua.

4. Lantionpohjan lihasten häiriöt johtuvat liikunnan puutteesta.

Tarua. Lantionpohjalihasten toimintahäiriöt eivät useinkaan johdu liikunnan puutteesta, vaan liian rajusta ja vääränlaisesta treenaamisesta. Lihasten rentouttaminen on erittäin tärkeää. Siksi ennen voimaharjoitteita pitäisi oppia ensin tunnistamaan ja rentouttamaan lantionpohjan lihakset. Lihaksia tulisi myös treenata oikein: sopiva supistussuunta on ratkaisevan tärkeä! Lantionpohjan lihasten seksiin aiheuttamat häiriöt johtuvat usein juuri yliaktiivisista ja liian kireistä lihaksista. Lihasten rentouttaminen on tärkeää siksikin, että seksin aikana voisi kokea mielihyvää.

5. Lantionpohjan lihakset löytyvät raskauden ja synnytyksen aikana.

Totta. Raskausaikana naisen elimistön sidekudosrakenteet löystyvät, kun keho valmistautuu synnytykseen. Myös vatsaontelopaineen säätely muuttuu vauvan kasvaessa kohdussa. Löysät tukirakenteet vaikuttavat lihasten ja hermoston aktiivisuuteen. Ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu onkin monien raskaana olevien vaivana.

6. Lantionpohjan lihaksista pitää huolehtia paremmin, mitä vanhemmaksi tulee.

Totta. Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt yleistyvät iän myötä. Varttuneemmat naiset saattavat todennäköisimmin kärsiä raskauden ja synnytysten jälkeisistä hoitamattomista lantionpohjan häiriöistä. Vaihdevuosien aikaansaamat hormonaaliset muutokset vaikuttavat myös sidekudosrakenteisiin, jolloin hoitamattomat lantionpohjan häiriöt usein nousevat viimeistään esiin.

7. Kireyttä tunne-elämässä = kireät lantionpohjan lihakset.

Mahdollisesti totta. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Lantionpohjan kireyteen voivat siksi vaikuttaa myös psykososiaaliset tekijät. Aiemmat seksikokemukset, puutteellinen oman kehon tuntemus ja erilaiset tunnetilat voivat vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin tiedostamattomalla tasolla. Kehon tunnelukkoja ja kireyttä voi opetella työstämään erilaisten kehoa ja mieltä yhdistävien harjoitusten avulla.

Lue myös: 

7 myyttiä lantionpohjan lihaksista – tiesitkö, että niitä voi myös treenata liikaa?

Treenaa lantionpohjan lihakset kuntoon: 5 harjoitusta lantionpohjan vahvistamiseksi

Video: Jumppaa lantionpohjan lihaksia vauvan kanssa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X