Vanhemman terveys 07.01.2017 Päivitetty 14.08.2023

Yksinäisyys vaanii äitiyslomalla – mihin katoavat kaverit?

Äitiysloman piti olla leppoisaa kotoilua, mutta se onkin yksinäisiä päiviä toisensa perään. Mitä tapahtui?

Teksti
Kaisa Pastila
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Äitien yksinäisyys on todellista, sanoo seurakuntapastori Elina Koivisto.

Koivisto on vetänyt jo vuosia uusille äideille tarkoitettua äiti-vauvaryhmää Paavalin seurakunnassa Helsingissä. Sylivauvat-toimintamalli syntyi aikoinaan Koiviston omista tunnelmista äitiyslomalla.

– Olen sosiaalinen ihminen. Silti joka kerta, kun olen jäänyt vauvan kanssa kotiin, olen joutunut etsimään uusia verkostoja, jotta en tuntisi itseäni yksinäiseksi.

Koivisto löytää monia syitä pienten lasten äitien yksinäisyydelle. Ensinnäkin on muutos raskaudesta vauvan syntymiseen.

– Kun olet raskaana, kaikki ovat kiinnostuneita sinusta. Kun lapsi on syntynyt, äiti usein unohdetaan.

Myös äiti itse saattaa unohtaa itsensä. Hän suuntautuu niin täysillä vauvan tarpeisiin, ettei huomaa tarvitsevansa itse jotakin. Tämä taas saattaa johtaa ystävien unohtamiseen, ja kun kaksi vuotta lapsikuplassa on kulunut, ystäviä ei ehkä enää olekaan.

Lue myös: Näin eroon yksinäisyydestä

Arki voi alkaa eristää vähitellen

Se tunne, että seinät kaatuu päälle ja kaupassa kertoo kassalla kaikki kuulumisensa, kun pitää päästä puhumaan jollekulle, ihan kenelle tahansa!

Joskus yksinäisyys saattaa johtua myös käytännön asioista. Auton ajaminen voi olla mahdotonta vaativan vauvan kanssa – pelkkä kotoa ulos lähteminen on vaikeampaa kuin mihin nainen on tottunut. Tai infektiokierre pitää neljän seinän sisällä. Eristyneisyyttä lisää vielä, jos puoliso tekee pitkää päivää.

– Muutos äidiksi on niin hirvittävän suuri, että nainen voi alkaa kokea erilaisuutta. Sekään ei helpota asiaa, että ei kuulu enää työpaikan kuvioihin, Koivisto sanoo.

Kaipaan sitä tunnetta, etten ole vain räjähtänyt verkkarinainen. Kaipaan työpaikan aikuisten juttuja.

Hormonit aiheuttavat omat muutoksensa. Tuore äiti on usein mielialaltaan herkkä. Itsetunto laskee, väsymys painaa. Negatiiviset tunteet voivat tuntua vahvemmilta kuin ennen. Ei jaksa lähteä ihmisten ilmoille.

Yksinäisyyden kokeminen voi syntyä myös pysähtymisestä.

– Jos äiti on elänyt hektistä elämää, saattaa olla, että hidas vauva-arki nostaa pintaan tunteita ja ajatuksia, joita ei ole miettinyt ennen ja joita on pitänyt ehkä tukahdutettuina sisällään, Koivisto pohtii.

Sosiaalinen media voi parhaimmillaan murtaa yksinäisyyttä, mutta pahimmillaan se voi vain lisätä ulkopuolisuuden kokemusta.

– Facebookin idea on näyttää parhaita hetkiä. Jos ei tunne ihmistä, ei tiedä, mitä kaikkea muuta hänen elämässään on. Ajattelee vain: tuokin on niin täydellinen äiti.

Tiesitkö: Saatko palkkaa äitiyslomalla?

Parisuhdekin voi tehdä yksinäiseksi

Yksinäisyystutkija Niina Junttila Turun yliopistosta tietää, että äitiyslomalle jääminen on riskipaikka tulla yksinäiseksi. Hän on mukana 2 000 perheen tutkimuksessa, jossa perheitä on seurattu jo yhdeksän vuotta – raskausajasta tähän päivään – ja seurataan edelleen. Siinä näkyy selkeästi, että moni äiti kokee itsensä yksinäiseksi vauva-aikana.

– Nainen tipahtaa pois entisistä sosiaalisista suhteista, esimerkiksi harrastusporukoista ja työelämästä. Toisaalta huonoksi koettu parisuhde on myös merkittävä tekijä äitien yksinäisyydessä.

Jotta emme tuntisi itseämme yksinäiseksi, tarvitsemme läheisen, tärkeän suhteen – esimerkiksi puolison tai ystävän – poistamaan emotionaalista yksinäisyyttä. Sen lisäksi tarvitsemme verkoston poistamaan sosiaalista yksinäisyyttä – vaikkapa jonkun, jonka luona voi kyläillä.

Eri ihmisillä korostuu läheisen ihmisen tai verkostojen tarve, mutta molempia tarvitaan.

– Tutkimushaastatteluissa on tullut esille selkeästi myös se, miten äidit laittavat aina lapset etusijalle ja unohtavat omat tarpeensa. Monesti on puhuttu, että meidän aikamme äidit olisivat kylmiä latte-äitejä, mutta se kuva on aivan väärä.

Äidin rooliin siirtyminen ei ole helppoa. Moni kokee, ettei täytä yhteiskunnan äideille asettamia vaatimuksia. Äidin pitäisi leipoa, joogata ja olla vielä ”hyvä äiti”. Tämäkin voi lisätä yksinäisyyttä.

En ole puhunut yksinäisyydestä kenellekään. Kai vähän häpeän sitä, ettei minulla ole äitikavereita eikä lapsellani ikäistään leikkiseuraa.

Itsetunto voi mennä seuran puutteesta

Äidin kokema yksinäisyys ei jää vaille seurauksia. Raskaus- tai vauva-ajan yksinäisyys saattaa näkyä myöhemmin äidin itsetunnossa kasvattajana.

– Seurantatutkimuksessa havaittiin, että kun lapsi oli kolmevuotias, äiti, joka oli alussa kokenut yksinäisyyttä, koki usein heikkoutta omassa vanhemmuudessaan. Hän tunsi ehkä, ettei saanut laitettua sopivia rajoja lapselle tai pidettyä kiinni lapsen päivärytmistä, Niina Junttila kuvaa.

Tutkija on huolissaan yksinäisten äitien puolesta. Asialle pitäisi tehdä nopeasti jotain.

– Vanhempien sosiaalisia verkostoja pitäisi vahvistaa paitsi heidän oman hyvinvointinsa takia, myös lasten takia. Tutkimuksissa näkyy, että yksinäisyys on voimakkaasti periytyvää. Säästyisi paljon rahaa, kun vanhemmille annettaisiin tukea yksinäisyyden ehkäisyyn raskaus- ja vauva-aikana.

Tapasin neuvolan kautta kuusi äitiä. Lapsemme ovat syntyneen kuuden viikon sisään, joten eri kasvuvaiheissa käymme läpi samoja tunteita. On ihana saada vertaistukea. Tästä mammaporukasta on tullut todella korvaamaton.

Elina Koiviston mielestä parasta lääkettä äitiysloman yksinäisyyteen on vertaistuki, porukka, joka on samassa elämäntilanteessa muutoksen ja haasteiden äärellä. Siihen perustuu Sylivauvat-ryhmätkin.

Tarvitaan syvällisiä kohtaamisia ja sellaiset syntyvät vain turvallisessa, tutussa ilmapiirissä. Tilaa pitää olla hassuillekin peloille.

He, joilla on ystäviä samassa elämäntilanteessa, samalla paikkakunnalla, eivät välttämättä ymmärrä yksinäisyyttä. He kannustavat vain osallistumaan kerhoihin ja hankkimaan kavereita.

Lue lisäksi: Voit etsiä äitikavereita sovelluksella

Kulissien takana moni voi olla yksin

Elina Koivisto kertoo kuulleensa omassa ryhmässään, että moni äiti on lopettanut jonkin vauvaharrastuksen, koska se on käynyt liian raskaaksi.

Äiti on kokenut huonommuutta ja ehkä tuntenut, että omat ongelmat ovat liian suuria ryhmään. Muilla äideillä ei ole ollut yhtä suuria vaikeuksia – tai siltä tilanne on vaikuttanut ulospäin.

– Ryhmissä, jotka ovat kovin vaihtuvia, esimerkiksi avoimissa muskareissa, voi olla tarvetta pitää yllä kulisseja. Yksinäinen voi kokea itsensä entistä yksinäisemmäksi.

Menin puiston vauvamuskariin, mutta siellä vasta tunsinkin itseni yksinäiseksi. Jäin ihan irralleen porukasta. Vaikka meillä oli samanikäiset lapset, se ei riittänyt yhdistäväksi tekijäksi. Palasin kotiin lamautuneena.

Yksinäisyyttä murtavat rehelliset kohtaamiset.

– Pitää kokea, että saa olla mitä on. Että tulee hyväksytyksi ja saa olla kokonaisena. Silloin voi jakaa arkipäiväisiä kipujaan.

Käymme paljon perhekerhoissa ja muissa tapahtumissa, mutta eivät ne korvaa läheisen ystävän seuraa.

Elina Koivisto kehottaa kaikkia äitejä rohkeuteen.

– Tehkää rohkeita aloitteita. Parhaimmillaan äitiysloma voi olla mahtava ajanjakso, jolloin luodaan uusia merkityksellisiä, loppuelämän kestäviä ystävyyssuhteita.

Miksihän sitä jää niin helposti omaan oloonsa pyörimään, vaikka löytyy niin monia samoin tuntevia. Pitäisi rohkaistua ottamaan yhteyttä ja mennä reippaasti mukaan.

Lukija kysyy: Periytyykö yksinäisyys lapselle?

Kursivoidut kohdat tekstissä ovat lainauksia Kaksplussan lukijapaneelikyselyyn vastanneilta äideiltä. Lue lisää: Koivisto–Paavilainen–Puotiniemi: Sylivauvat – vertaisryhmä äideille (Lasten keskus)

Äitiysloman piti olla leppoisaa kotoilua, mutta ainoa tunne onkin pohjaton yksinäisyys. Kuulostaako tutulta? Niin myös monen muun tuoreen äidin mielestä. Miksi äidit tuntevat olevansa niin yksin?

 Juttu julkaistiin Kaksplus-lehdessä 11/16.

Kommentit (3)

Hyvä Anki. Sinä se olet kannustava. Jatka samaan malliin.

Huh mitä valitusta.Tehkää nyt jotain ihan itse älkääkä valittako.Ystävistä täytyy pitää itse huolta ja huomioida.Ei ne vauvaloman takia katoa.

Juu muistan että olin todellakin yksinäinen äitiyslomalla, etenkin kun ainut kohokohta päivään oli kun odotti puolisoa kotiin, mutta hän onkin väsynyt tai työpäivä venähtää. Suurinosa miehistä kun tekevät jostain kumman syystä pitempää päivää, kun tietää että kotona odottaa väsynyt puoliso.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X