Vanhemmuus 09.03.2022 Päivitetty 19.04.2022

Anna: Näyttelijä Katariina Kaitue vietti vuosia keittiössä kokaten viidelle nuorelle – tyhjentynyt koti pysäytti

Korona-aika pysäytti Katariinan ajattelemaan, miksi hän ja miehensä asuvat edelleen tyhjyyttä huokuvassa omakotitalossa lasten muutettua pois.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Liisa Valonen

Aika ennen koronaa: näyttelijä Katariina Kaitue  oli tottunut kokkaamaan uusperheen nälkäisille nuorille, joiden ruokahalua kasvattivat entisestään vauhdikkaat urheiluharrastukset. Perheen kaikki pojat harrastivat liikuntaa.

– Ostin kaupasta usein 11 litraa maitoa ja kilon paketit jauhelihaa tai kananpaloja. Kun leivoin pullaa, pellillinen katosi saman tien jonnekin. Aina oli hirveä määrä urheilutossuja eteisessä. Se oli ihanaa aikaa, Katariina kertoo Annan haastattelussa.

Kariinan ja aviomiehensä Matti Vänskän uusperheessä lapsia on yhteensä viisi. Kaksi Katariinan omaa poikaa sekä puolison kolme lasta. Tänä päivänä aikuistuneet lapset asuvat jo omillaan.

Varsinkin korona-aikana tyhjentynyt koti vavahdutti Katariinan ajattelemaan, mitä elämältä jatkossa haluaa. Lapsien muuttaminen pois kotoa aikuistumisen kynnyksellä tuntui jo muuttohetkellä riipivältä.

Katariina muistelee hetkeä, kun vei poikansa Turkuun, heidän uuteen opiskelukaupunkiinsa.

– Kun lähdin ajamaan kotiin, näin taustapeilistä, että taakse jäi aurinkoinen Turku ja edessä näkyi musta ja sateinen Espoo. Sain niin hirveän itkukohtauksen, että minun piti pysähtyä pientareelle.

Lopulta Katariina tokeni ja tajusi tilanteen olevan myös koominen. Automatka jatkui kotiin.

Korona-aikana Katariina kuitenkin havahtui Espoon-kodissaan siihen, miten tyhjältä koti tuntui. Näyttelijän työt olivat tovin tauolla, ja rakas terrieri menehtyi juuri samaan aikaan.

Pariskunnan omakotitalo kuudella makuuhuoneella alkoi tuntua liialliselta, ja seinät kaikuivat vain tyhjyyttä.

– Kodistamme oli tullut tyhjien makuuhuoneiden hautuumaa.

Lue myös: Helena Ahti-Hallbergista tuli isoäiti nelikymppisenä: ”Sen takia olemme täällä, että viemme sukupolvien jatkumoa eteenpäin”

Katariina Kaitue vaihtoi miehensä kanssa espoolaisen omakotitalon helsinkiläisasumukseen.

Lapsille ennemmin muistoja kuin tavaraa

Asian äärelle pysähtyminen oli tarpeen, Katariina kuvailee. Aiemmin niin vilkkaassa perhearjessa itsetutkiskelulle ei ollut liiemmin aikaa.

– Oli rauhaa katsoa, millainen ihminen sieltä peilistä tuijottaakaan.

Lasten muutettua omilleen Katariina luopui päivittäisestä ahertamisesta keittiössä. Omatuntokaan ei asiasta soimannut, sillä ruoan laittoon menevän ajan saattoi nyt käyttää muuhun.

Nyt Katariina iloitsee uudesta kodista Helsingissä, joka on mittasuhteiltaan pariskunnalle sopivampi. Teatterit ovat kävelymatkan päässä ja merenrannat myös, joita pitkin Katariinalla on tapana kävellä. Samalla hän treenaa näytelmiä tai opettelee ulkoa runoja.

Katariinasta on myös ollut ilahduttavaa huomata, että vaikka lapset eivät asu kotona, perhe ei ole poissa. Perheeseen on tullut uusia jäseniä poikien kumppaneiden myötä.

Erityisen paljon Katariinan mieltä lämmittää se, että vaikka hänen lapsensa joutuivat kokemaan vanhempiensa avioeron, he ovat uskaltaneet ryhtyä parisuhteeseen.

Lue myös: Vivian Valpuri pelkäsi olevansa itsekäs äiti, kun hän erosi lapsen ollessa 1-vuotias – sitten hän oivalsi, että ero voikin olla suuri onnistuminen

Katariina Kaitue nostaa esiin puhumisen tärkeyden

Poikien lapsuudenkotia ei perheellä enää ole, mutta Katariina uskoo materiaa enemmän muistojen voimaan.

– Pojille tärkeitä muistoja ovat olleet sellaiset, kun teimme lumihevosen tai pidimme päivän ilman sääntöjä. Äitinä en ollut tarkka siitä, että huoneiden olisi pitänyt olla tiptop, mutta huolehdin siitä, että puhuimme, Katariina ynnää kasvatusfilosofiaansa.

Lue koko juttu Annan numerosta 10/2022 tai digilehdestä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X