Vanhemmuus 30.11.2017 Päivitetty 29.01.2021

Huono äiti -blogin Sari Helin: Älä ole Ei meillä vaan -äiti!

Jokainen vanhempi tulee jossain vaiheessa kasvatusurakkaansa törmäämään kahdenlaiseen äitityyppiin: Ei meillä vaan -äitiin sekä Kaikkien muiden äitiin. Kontaktia ensimmäisen kanssa on syytä välttää, sillä hän tuhoaa äitiystävien piirissä sen tärkeimmän: vertaistuen, kirjoittaa Sari Helin kolumnissaan.

Teksti
Sari Helin
Kuvat
Pekka Holmström / Otavamedia

Ei meillä vaan -äiti on ehkä ällöttävimpiä äitityyppejä. Ei meillä vaan -äiti kommentoi kaikkia muiden äitien tuskailuja toteamalla, ettei meillä vaan. Muutama esimerkki: Sanot kaverille, että perhana, kun en saa nukkua, kun nuorempi kiekuu kaikki yöt tai lapsilla on koko ajan joku lentsu, puoliso rasittaa tai koti on koko ajan kaikkea muuta kuin KonMarissa – ja hän vastaa joka asiaan ”ei meillä vaan”.

Ei meillä vaan -äiti nollaa kanssasisartensa tuskan tokaisemalla ”ei meillä vaan”, joka käytännössä tarkoittaa siis samaa, kuin että ihan yksin oot siinä tollo valituksesi kanssa.

Ei meillä vaan ole noin ankeeta, vain teillä on noin ankeeta. Johtuu luultavasti susta, koska oot vaan niin huono äiti. Ei meillä vaan -äiti on semmoinen äitikaveri, joka kannattaa pikapikaa heittää connectioneista, koska hän saa sinut tuntemaan itsesi entistä huonommaksi ja nostaa samalla omaa itsetuntoaan.

Hei, tukekaa äidit toisianne!

Ei meillä vaan -äiti tuhoaa toiminnallaan äitien yhteishenkeä. Äitien pitäisi saada sanoa vapaasti toisilleen, etten mä jaksa nyt. Että nyt riittää. Että olen epäonnistunut. Äitien pitäisi tukea toisiaan, eikä hieroa omaa erinomaisuuttaan sellaisen äidin naamaan, joka tarvitsee tukea.

Käytännön vinkki: jos äitiystävä avautuu sinulle mistä hyvänsä asiasta, hän ei avaudu sen vuoksi, että saisi kuulla olevansa huono tai että hänen jälkikasvunsa on huonoa ja jälkikasvun käytös outoa. Äitiystävä avautuu, jotta saisi avautua. Jos et keksi muuta vastausta kuin ”ei meillä vaan”, ole sisko hiljaa.

Kaikkien muiden äiti on äitien Helinä-keiju

Ei meillä vaan -äidin vastine lasten maailmassa on Kaikkien muiden äiti. Kaikkien muiden äiti on maaginen satuhahmo, joka ilmaantuu puheisiin kuin Helinä-keiju, jos lapsi haluaa jotakin.

Kaikkien muiden äiti on se hahmo, joka aina antaa kaikille muille lapsille mitä he pyytävät aina kun he pyytävät tai oikeastaan ennen kuin he keksivät pyytää. Kaikkien muiden äiti ei koskaan raivoa. Hän ei ole koskaan huonolla tuulella eikä tiuski lapsilleen. Hän luo valoa ympäristöönsä ja lähettää kehostaan harmonian väreitä.

Kaikkien muiden äiti ei nuku koskaan. Iltaisin hän kattaa perheelle kynttiläillallisen, siivoaa ja pyykkää ja hieroo lapsensa uneen ihan lapsen toivomalla hierontatekniikalla. Sen jälkeen hän jää odottamaan, millä tavalla voi olla palveluksessa yön tunteina, koska sellainen hän vain on, tämä Kaikkien muiden äiti! Hän ei myöskään ruoki perhettään kuin pitsalla ja lihapullilla eikä osta kasviksia. Yök, pois ne Kaikkien muiden äidistä!

Kaikkien muiden äiti on se hahmo, johon lapset aina maagisesti vetoavat. Ei meillä vaan -äiti puolestaan esiintyy elämässä tahtomattamme. Älä ole hän.

Lue myös muita Sari Helinin kolumneja:

Naisen flunssa vs. miesflunssa

Vaatikaa palvelua synnytyksessä, siskot!

Lapsen kanssa neuvottelu on ajanhukkaa

Väsymys tekee naisen hulluksi

Kommentit (1)

No voi luoja, pitäisikö ihmisten sitten valehdella… Ja on sitten ihan okei lietsoa jatkuvaa huonoa oloa…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X