Vanhemmuus 19.10.2015 Päivitetty 12.08.2021

Irti kiireestä: 4 vinkkiä rennompaan arkeen

Ruuhkavuosien myllerryksessä arjesta saattaa tulla raskasta suorittamista. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, miten arkea voisi helpottaa – ja miten yhteiselle tekemiselle jäisi enemmän aikaa.

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
Colourbox

Pysäytä arkijuna

Lause ”sinun arkesi on lapsesi lapsuus” on viimeinen asia, jonka haluat kuulla, kun karjut eteisessä vitkastelevalle taaperolle. Lause on kuitenkin totta. Jos porhallat päivästä toiseen kuin höyryjuna, arjesta tulee helposti selviytymistaistelu kodin, päiväkodin ja ruokakaupan välillä.

Pahimmassa tapauksessa hautaudut niin syvälle arkirumban pyörittämiseen, että unohdat iloita pikkuasioista, kuten yhteisistä iltasatuhetkistä, leikistä ja keskusteluista lapsen kanssa. Joskus on tarpeen raivata työkalenterista aikaa yhteiselle perhetekemiselle.

Järkevöitä aamurutiinit

Arkiaamut saattavat olla painajaismaisia, jos lapset joutuu väkisin repimään hereille ennen kukonlaulua. Kiukkuiset taaperot eivät ole yhteistyökykyisiä, ja pian huomaat, että sama tappelu toistuu joka aamu.

Aamut muuttuvat helpommiksi tällä yksinkertaisella kikalla: herätä lapsi viisi minuuttia aikaisemmin kuin on tarpeen. Varatkaa ylimääräinen hetki rauhalliselle loikoilulle sängyssä, halailulle ja höpöttelylle. Yhteisen halihetken jälkeen lapsi siirtyy aamupalapöytään kuin itsestään.

Aamut sujuvat myös jouhevammin, jos laitat itsesi täysin valmiiksi ennen lapsen herättämistä. Toppahaalariin tungettu taapero ei nimittäin odottele kiltisti paikallaan eteisessä sillä aikaa, kun sinä vielä puet ja meikkaat.

Keskustele: Mihin asti teillä nukutaan aamulla?

Tehkää yhdessä

Pyydä lasta auttamaan ruuanlaitossa, siivouksessa ja pyykkien lajittelussa. Näin arkisista asioista tulee yhteistä mukavaa aikaa ja lapset ovat yleensä onnellisia saadessaan osallistua tärkeisiin kotitöihin.

Helpota arkea mahdollisimman paljon esimerkiksi tekemällä uuniruokia, joista osa liikenee pakastimeenkin, ja ajasta pyykkikone pyörimään öisin. Kauppakeskuksissa vierähtää useampi tunti viikossa, eikä usein kovin sopuisissa merkeissä. Ajan ja hermojen säästämiseksi ainakin perusruokatarvikkeet kannattaa tilata kotiin kerran viikossa.

Lue lisää: Kumpi on lapselle parempi. päiväkoti vai kotihoito?

Irtaudu pakosta

Oletko koskaan miettinyt, kuka on laatinut säännöt, joita orjallisesti toteutat? Miksi asioiden pitää sujua tietyllä tavalla tai kodin oltava tiptop aamusta iltaan? Saattaa olla, että toteutat sokeasti asioita, jotka muut ovat puolestasi päättäneet.

Kritisoiko anoppi sotkuista kotiasi tai suoritatko arkirutiineja samalla tavalla kuin omassa lapsuudessasi tehtiin? Mieti, mikä sinulle on helpointa, tai mikä tapa sopii teidän perheellenne parhaiten. Sängyt voi jättää petaamatta ja suursiivouksen tekemättä, jos näin säästyy hieman hieman hermoja ja aikaa yhdessäololle.

Jos ylisuorittaminen alkaa ahdistaa, pysähdy miettimään, mitä todella tapahtuu, jos asiat eivät menekään tahtosi mukaan. Mitä sitten, jos lapsella on eriparisukat jalassa? Kannattaako todella käydä läpi taistelu sukkien takia, vai keskittyä mieluummin lukemaan satu yhdessä?

Lähteet: babycenter.com, zenhabits.com

Lue myös:

Miksi taapero raivoaa? Toimi näin kiukuttelevan lapsen kanssa

Saanko palkkaa äitiyslomalla?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X